Ολοήμερα γυρίσματα στην Παναγιούδα και παρουσίαση του καινούργιου τουρκικού σήριαλ «Δύο όχθες, ένας Ισμαήλ»

Έγινε η πρώτη γνωριμία…

24/04/2012 - 13:38

Μια «καλή αρχή» ήταν το περασμένο Σαββατοκύριακο για τα γυρίσματα του καινούργιου τουρκικού σήριαλ «Δύο όχθες, ένας Ισμαήλ» με φόντο τη Λέσβο, ενώ παρουσιάστηκε το σήριαλ στο κοινό, τους φορείς και τα Μ.Μ.Ε. της Μυτιλήνης στο Δημοτικό Θέατρο. Και μια ιστορική έκπληξη στην παρουσίαση.

Μια «καλή αρχή» ήταν το περασμένο Σαββατοκύριακο για τα γυρίσματα του καινούργιου τουρκικού σήριαλ «Δύο όχθες, ένας Ισμαήλ» με φόντο τη Λέσβο. Παράλληλα, ήταν και η πρώτη φορά για πολλά πράγματα: για τη συνάντηση και την έναρξη της συνεργασίας Ελλήνων και Τούρκων ηθοποιών, για την τηλεοπτική γνωριμία του «Ισμαήλ» με τη Μυτιληνιά «Καλλιόπη», αλλά και για την παρουσίαση του σήριαλ στο κοινό, τους φορείς και τα Μ.Μ.Ε. της Μυτιλήνης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Δημοτικό Θέατρο.

Όλη μέρα και - σχεδόν - όλη νύχτα κράτησαν τα γυρίσματα στην περιοχή της Παναγιούδας, όπου, σύμφωνα με το σενάριο, η θάλασσα ξεβράζει τον Ισμαήλ όταν ναυαγεί μεσοπέλαγα μεταξύ Αϊβαλιού και Λέσβου και όπου, επίσης σύμφωνα με το σενάριο, ο Τούρκος ψαράς (Ερντάλ Οζγιαγτζιλάρ) ερωτεύεται τη ζωντοχήρα Καλλιόπη (Ελένη Φιλίνη). Πολλές δεκάδες κόσμου βρέθηκαν στην περιοχή των γυρισμάτων, για να δουν από κοντά τους Έλληνες και Τούρκους πρωταγωνιστές και να παρακολουθήσουν τις σκηνές που ετοιμάζονταν για τα πρώτα επεισόδια της σειράς, που θα αρχίσει να προβάλλεται στην Τουρκία από το Μάιο.

Από τα πιο δύσκολα κομμάτια της δουλειάς των συντελεστών φαίνεται πως ήταν αυτό της… εκμάθησης τουρκικών από τους Έλληνες ηθοποιούς (τόσο τους ερασιτέχνες, όσο και τους επαγγελματίες), αφού οι παραγωγοί θέλησαν να αποφύγουν το ντουμπλάρισμα, κι έτσι όλες οι ατάκες θα αποδοθούν στη «μητρική» γλώσσα τού σήριαλ.

Αυτή ήταν και η μόνη δυσκολία στην οποία αναφέρθηκαν οι συντελεστές κατά την επίσημη παρουσίαση του σήριαλ, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης από τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, αλλά και τον εκπρόσωπο της Adam Film και Έλληνες και Τούρκους ηθοποιούς, όπως ο κ. Οζγιαγτζιλάρ και η κ. Φιλίνη, η Καίτη Παπανίκα που πρόκειται να υποδυθεί τη μητέρα της Καλλιόπης, ο Ζαφείρης Κατραμάδος (θείος της Καλλιόπης), η Γεωργία Λιόσση (κόρη της Καλλιόπης και του Ισμαήλ), ο Γιάννης Χατζηγεωργίου, ο Μανώλης Σαρμονής κ.ά..



Συγκίνηση και χιούμορ
Παρόντες στην παρουσίαση ήταν εκπρόσωποι του τουριστικού τομέα της Λέσβου, εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε. και αρκετοί πολίτες, Έλληνες και Τούρκοι, που μπόρεσαν να δουν από κοντά τους ηθοποιούς και να μάθουν για το σήριαλ πριν αρχίσει να προβάλλεται στη μικρή οθόνη, χάρη και στην πολύτιμη βοήθεια του Άρη και της Φατός Λαζαρή, που είχαν αναλάβει το συντονισμό και τη διερμηνεία.

Ο κ. Κατραμάδος, η κ. Φιλίνη και ο κ. Οζγιαγτζιλάρ μιλούν για τη συμμετοχή τους στο σήριαλ

Καλωσορίζοντας τον κόσμο, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστας Αστυρακάκης, μίλησε για τη συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ παραγωγής και Δήμου Λέσβου για την πραγματοποίηση γυρισμάτων στη Μυτιλήνη, την Παναγιούδα και το Μόλυβο και αναφέρθηκε συνοπτικά στο σήριαλ, το οποίο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, θα συμβάλει στην ακόμη μεγαλύτερη συμφιλίωση των δύο λαών, που «ψαρεύουν στην ίδια θάλασσα».

«Όταν ξεκίνησε ως ιδέα αυτό το σήριαλ, σκεφτήκαμε πως θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί όχι μόνο στη μια πλευρά του Αιγαίου, αλλά και στην άλλη», ανέφερε κατά την ομιλία του ο παραγωγός τής Adam Films.

«Νομίζω πως η παραγωγή θα ξεκινήσει από μια χειραψία, αλλά θα καταλήξει σε σφιχταγκαλιάσματα, κι ελπίδα μας είναι ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει διάρκεια.»

Εμφανώς συγκινημένοι ήταν οι πρωταγωνιστές Ερντάλ Οζγιαγτζιλάρ, Ελένη Φιλίνη, Ζαφείρης Κατραμάδος και Καίτη Παπανίκα. Η τελευταία δάκρυσε αναφερόμενη στον οικισμό του Μολύβου, αλλά και στη Λέσβο γενικά, ενώ ο κ. Οζγιαγτζιλάρ μίλησε για το πώς ένα εγχείρημα που ξεκίνησε ως όνειρο ενάμιση χρόνο πριν, έφτασε σήμερα να γίνεται πραγματικότητα. Η κ. Φιλίνη τόνισε την «εξαιρετική», όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία που υπήρξε στα πρώτα γυρίσματα, ενώ με ιδιαίτερο χιούμορ μίλησε ο κ. Κατραμάδος, λέγοντας χαρακτηριστικά για τη ζεστή φιλοξενία που απόλαυσαν όλοι από το Δήμο Λέσβου:

«Απορώ πού βρίσκεται όλη αυτή η γλυκύτητα στο Αιγαίο, με τόσο πολύ αλάτι!», ευχαριστώντας ιδιαιτέρως στη συνέχεια τον υπεύθυνο κάστινγκ, Μάκη Γαζή, για την επιλογή του ίδιου και των υπόλοιπων ηθοποιών.

Την ικανοποίησή τους και τις ευχαριστίες τους για τη φιλοξενία εξέφρασαν με τη σειρά τους όλοι οι υπόλοιποι παρόντες συντελεστές, ενώ η βραδιά έκλεισε με ανταλλαγή δώρων.

Μουσταφά Ερτουγκρούλ - Κοτσαρά
Μια ιστορική έκπληξη στην παρουσίαση
Ο εγγονός ενός Αγρίτη υπουργού Οικονομικών

«Θα ήθελα να πάρω κι εγώ το λόγο», ακούστηκε κάποια στιγμή προς το τέλος της παρουσίασης της τουρκικής σειράς από τη μια πτέρυγα των καθισμάτων του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, και οι παρευρισκόμενοι είδαν έναν καλοστεκούμενο ηλικιωμένο κύριο να σηκώνεται όρθιος. Εμφανώς συγκινημένος, συστήθηκε ως ο εγγονός του πρώτου υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ατατούρκ, Φουάτ Αγκραλί, και τόνισε πως με την ευκαιρία των γυρισμάτων ταξίδεψε μέχρι τη Λέσβο, τον τόπο καταγωγής του παππού του.


Ο κ. Μουσταφά Ερτουγκρούλ - Κοτσαρά, με τη φωτογραφία του παππού του στο χέρι. Δίπλα του, η σύζυγός του και συνεργάτιδά του, Σερβέτ Κοτσαρά

«Ο βασικός μου σκοπός ήταν να επισκεφτώ τη Λέσβο», εξήγησε αργότερα στους δημοσιογράφους ο κ. Μουσταφά Ερτουγκρούλ - Κοτσαρά, φαρμακοποιός στη Σμύρνη. «Είμαστε μια οικογένεια με προγόνους από το νησί, ντόπιους και όχι άλλης καταγωγής, που έχει ιστορία περίπου 400 χρόνων. Γι’ αυτό ήρθα εδώ, για να βρεθώ στα χώματα που είχαν πατήσει οι πρόγονοί μου», ανέφερε συγκινημένος, κρατώντας στα χέρια του μια φωτογραφία του παππού του, Φουάτ Αγκραλί, του Αγρίτη υπουργού Οικονομικών τού Κεμάλ Ατατούρκ.

Μιλώντας υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας, τόνισε πως τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνάνθρωποί του, δεν πιστεύουν πως τη σχέση μεταξύ των δύο λαών θα μπορέσουν να τη διαμορφώσουν οι πολιτικοί, αλλά πως οι άνθρωποι είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν τις ιδέες των πολιτικών.

«Εύχομαι από εδώ και πέρα να ζούμε ειρηνικά μεταξύ μας», είπε κλείνοντας, προσθέτοντας πως μπορεί να έχει μεγαλώσει στο Αδραμύττι, αλλά πάντα «αισθάνεται Λέσβιος».

Ποιος ήταν ο Φουάτ Αγκραλί
Ο Φουάτ Αγκραλί - το όνομά του μαρτυρεί την καταγωγή του - γεννήθηκε στη Λέσβο το 1878. Τελείωσε τη Νομική Σχολή και συμμετείχε στον αγώνα κατά των Ελλήνων. Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στη Λωζάννη, ενώ το 1934 και το 1944 ήταν υπουργός Οικονομικών σε τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις, με πρώτες αυτές τού Κεμάλ Ατατούρκ. Πέθανε στη Σμύρνη το 1957, έχοντας χαρακτηριστεί ως «ένας άνθρωπος πιστός στο κράτος, με διορατικότητα, που ήξερε να διαλέγει και να εκπαιδεύει τους ανθρώπους, εκμεταλλευόμενος τις γνώσεις των άλλων».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey