FOLLOW US

E-TV

  • Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κυβερνητικός βουλευτής Γιώργος Πάλλης εκθείασε το κυβερνητικό έργο και τη δική του συμβολή

 Έχοντας συμπληρώσει σχεδόν μια ολόκληρη 4ετία ως βουλευτής του Ν. Λέσβου, που στήριξε τις επιλογές και τις προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  ο κυβερνητικός βουλευτής Γιώργος Πάλλης παραχώρησε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ συνέντευξη τύπου κάνοντας, «ως όφειλε», όπως είπε, έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου και της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

«Μέσα στη δύσκολη συγκυρία, σημείωσε στη έναρξη της συνέντευξής του, να συμμετέχω στη διαχείριση μιας Ελλάδας σε κρίση και εν μέσω μνημονίων, η λογική μου ήταν: «Να μετατρέψουμε το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, το εμπόδιο σε ευκαιρία». Ειδικά στην περιοχή μας, στο Βόρειο Αιγαίο και ακόμα ειδικότερα στο Ν. Λέσβου, οι προκλήσεις είναι πολλές. Με το προσφυγικό να προστίθεται σαν τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Πέραν του στενού κοινοβουλευτικού μου έργου, επεδίωξα να προωθήσω τα χρόνια προβλήματα και τις επείγουσες ανάγκες των νησιών μας, ώστε αυτά να βγουν από τον αποκλεισμό και το περιθώριο, όπου είχαν εγκλωβιστεί εξαιτίας των αδιέξοδων πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων.»

Ο Γ. Πάλλης υποστήριξε ότι με τις παρεμβάσεις του «έδειχνε» στην κυβέρνηση ότι « δεν  έβλεπε», ενώ πρόσθεσε ότι στα νησιά μας ήρθαν και είδαν από κοντά τόσο ο πρωθυπουργός , όσο και υπουργοί. Υπογράμμισε ότι βασικό του μέλημα ήτα η καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας μεταξύ των δήμων του νομού , της Περιφέρειας και των άλλων φορέων και ότι όλοι μαζί «καταφέραμε πολλές επιτυχίες για τα νησιά μας»

Μεταφορικό Ισοδύναμο

Τόνισε στη συνέχεια ότι τα δυο κρίσιμα κεφάλαια του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ που σηματοδοτούν την ιδιαίτερη μέριμνα που δόθηκε στη νησιωτική ανάπτυξη, είναι η στήριξη της νησιωτικότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο νησιωτικό ισοδύναμο, ως μέτρο στήριξης της νησιωτικότητας και τη στήριξη στην αυτοδιοίκηση, σημείωσε ότι: «Μέχρι πρότινος είχαμε συνδέσει τη νησιωτικότητα μόνο με τον μειωμένο ΦΠΑ. Εμείς όμως δε μείναμε εκεί, διατηρώντας τους συντελεστές αυτούς στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Νομοθετήσαμε ως Κυβέρνηση ένα πλέγμα μέτρων, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο τόσο για επιβάτες, όσο και για εμπορεύματα, συμπεριλαμβάνοντας σταδιακά τα καύσιμα, αλλά και τα αεροπορικά εισιτήρια. Παράλληλα όμως, εφαρμόσαμε το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Βόρειο Αιγαίο, έχοντας εντοπίσει την αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να αξιοποιήσει προγράμματα και να απορροφήσει κονδύλια.»

 

Μίλησε στη συνέχεια για αύξηση στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα, οι οποίες περιλαμβάνουν πλέον και μικρότερα νησιά. Λύθηκαν οριστικά τα προβλήματα πρόσβασης στη Λήμνο και ενισχύθηκε η προσβασιμότητα στα μικρότερα νησιά όπως ο Αϊ Στράτης (Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Βαθύ/ Λαύριο-Αϊ Στράτης-Λήμνος-Καβάλα/ Μυτιλήνη-Λήμνος-Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη).Ένώ έκανε παράλληλα αναφορά στην αύξηση των κινήτρων για τη μοριοδότηση των γιατρών του εθνικού συστήματος υγείας, ώστε να καλυφθούν θέσεις στο νευραλγικό αυτόν χώρο.

 

Διαίρεσε το  Δήμο Λέσβου.

«Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κοινωνία υλοποιήθηκαν», ανέφερε ο κ. Πάλλης, τονίζοντας τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου, την οποία χαρακτήρισε «πρωτόγνωρη απόφαση». «Αξιοποιήσαμε το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου, πέρα και έξω από κόμματα, καθώς και το Δίκτυο Κοινοτήτων, θεσπίσαμε τη δικαιότερη κατανομή πόρων σύμφωνα με γεωγραφικά κριτήρια, δώσαμε δυνατότητες στις τοπικές κοινότητες να έχουμε την αυτοτέλειά τους, ενώ φέραμε και την απλή αναλογική», κατέληξε.

 

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Μιλώντας για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, υποστήριξε ότι αυξήθηκαν οι πόροι του και ότι συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου τα διαθέσιμα κονδύλια από 1,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται πλέον σε 9 εκατ. ευρώ», σημείωσε. Αναφέρθηκε επίσης στην «εξασφάλιση πόρων για την αυτοδιοίκηση μέσα από τα προγράμματα Φιλόδημος Ι και ΙΙ και συγκεκριμένα σε έργα που έχουν ενταχθεί και προχωρούν στο νησί μας, όπως την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, τη βιώσιμη αστική ανάπλαση, την πρόσφατη ένταξη του βιολογικού καθαρισμού της νότιας πόλης, το κολυμβητήριο, αλλά και τα έργα των οδικών αξόνων, όπως η νότια παράκαμψη , ο δρόμος Καλλονής -Πέτρας κ.α, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μάστερ πλαν του λιμανιού της Μυτιλήνης και στη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων του  NOM».

 

Προσφυγικό

Τέλος, αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Πάλλης είπε ότι:«Για πρώτη φορά, μετά τον Β΄ ΠΠ, μια κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια τέτοια πληθυσμιακή μετακίνηση προς το έδαφος της. Μόνο τα 2 πρώτα χρόνια (2015-2016) και μόνο στα νησιά του Αν. Αιγαίου, έφθασαν 1.200.000 άνθρωποι. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

Δεν τους αντιμετώπισε ως εισβολείς, αλλά ως ανθρώπους σε ανάγκη και παρά τον πρωτοφανή αριθμό τους, πέτυχε να δημιουργήσει από το μηδέν ένα σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας, με γνώμονα την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό, σε αντίθεση με τα κλειστά κέντρα κράτησης της κυβέρνησης Σαμαρά. »

Κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου ο κ. Πάλλης τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβαλε την Ελλάδα στα μνημόνια, την έβγαλε από αυτά. Δεν μείωσε το εισόδημα του Έλληνα, σε πολλούς το αύξησε και σε αρκετούς το εγγυήθηκε. Δεν γύρισε την πλάτη στη νησιωτική Ελλάδα, στήριξε την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας. Δεν αγνόησε τις βιοτικές ανάγκες των κατώτερων οικονομικά στρωμάτων της κοινωνίας, αλλά ανασυγκρότησε το κοινωνικό κράτος.» Και με αυτή την αναφορά έκανε έκκληση στον καθένα και στην κάθε μια « να συμπορευτούμε για να συνεχίσουμε αυτό το έργο και τα επόμενα χρόνια».

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 16:44
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top