Ζητείται συναίνεση και συνεργασία, γιατί η Λέσβος αξίζει καλύτερες μέρες

19/06/2021 - 12:41

Εχουμε αναδείξει πολλές φορές από τούτη τη στήλη, την ανάγκη της κοινής δράσης, της συνεργασίας και της σύμπραξης όλων των τοπικών δυνάμεων και των πολιτικών παραγόντων που έχουν λόγο και ρόλο στις τοπικές υποθέσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να λυθούν με τον καλύτερο και συντομότερο τρόπο προβλήματα και εκκρεμότητες προς όφελος του τόπου μας και της τοπικής κοινωνίας. Και η εκτίμησή μας αυτή έχει να κάνει με την διαπιστωμένη «παθογένεια» που ταλανίζει χρόνια τώρα την πολιτική ζωή του τόπου μας, με τις αντιπαραθέσεις και τις «συγκρούσεις» μεταξύ θεσμικών παραγόντων, ακόμη και του ίδιου κόμματος, που πολλές φορές ξεπερνούν και τα ...εσκαμμένα! Δυστυχώς αυτή η εικόνα δεν λέει να υποχωρήσει, παρά την εναλλαγή των προσώπων σε ηγετικές  θέσεις ευθύνης και την ανανέωση και των τοπικών αρχών εξουσίας και των παραγόντων που τις συγκροτούν. Φαίνεται τελικά ότι οι «πρωταγωνιστές» μπορεί να αλλάζουν, όπως άλλωστε είναι το αναμενόμενο και το φυσιολογικό, αλλά η συγκρουσιακή αυτή «παθογένεια» έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, κάτι σαν τοπική ...παράδοση! Ασφαλώς η εικόνα αυτή δεν αποτελεί «αποκλειστικότητα» του τόπου μας! Συναντάται και σε άλλα μέρη, με παρόμοια χαρακτηριστικά , μόνο που εδώ έχει ...ξεφύγει εντελώς και τείνει να γίνει «καθεστώς», με «καταστροφικές» συνέπειες στη διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων, που καρκινοβατούν και εξ αιτίας των διχαστικών λογικών και των συγκρουσιακών συμπεριφορών πολιτικών παραγόντων. Δυστυχώς αυτό που κυριαρχεί στην πολιτική αντιπαράθεση, που είναι λογικό και θεμιτό να υπάρχει,  δεν είναι η κατάθεση προτάσεων και σκέψεων, για έργα και παρεμβάσεις που πρέπει να δρομολογηθούν στο νησί προκειμένου να μπει σε μια αναπτυξιακή τροχιά, αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, που κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι, αλλά το πως θα υπονομευτούν προσπάθειες και θα απαξιωθούν πρόσωπα και καταστάσεις που δεν συμβαδίζουν ενδεχομένως με τα «θέλω» και τις προτεραιότητες κάποιων άλλων. Και αυτό είναι πρόβλημα. Γιατί χωρίς την κοινή συνισταμένη των τοπικών αρχών και φορέων, αλλά και των πολιτικών παραγόντων, για τα «μείζονα» που πρέπει να γίνουν στο τόπο μας, αποτέλεσμα της συζήτησης όλων αυτών, με τις προτεραιότητες και την ιεράρχησή τους, προκειμένου όλοι να βάλουν... πλάτη, απ όποια θέση βρίσκονται τώρα, ή θα βρεθούν μελλοντικά, όλο το «εγχείρημα» της ανάτασης του τόπου μας μένει πίσω. Και είναι κρίμα όταν άλλες περιοχές κάνουν άλματα, την ώρα που εμείς κάνουμε ακόμη ...σημειωτόν!

Και το εντυπωσιακό είναι ότι μετά την «τριπλή» δοκιμασία που βίωσε και εν μέρει εξακολουθεί να βιώνει ακόμη το νησί μας και μάλιστα με εμφανείς επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό, με την οικονομική κρίση , την μεταναστευτική- προσφυγική κρίση που επακολούθησε και εδώ και μήνες με την πανδημία, θα περίμενε κανείς από τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες να είναι πιο συναινετικοί μετά από την πρωτόγνωρη αυτή «περιπέτεια» που έζησε ο τόπος μας, δίνοντας έτσι με το προσωπικό τους παράδειγμα και τις ενέργειες τους, το πως θα πρέπει να κινηθούν τα πράγματα για την επόμενη μέρα. Γιατί «κακά τα ψέματα» , χωρίς τη συνεργασία, τη συναίνεση και το διάλογο όλων των εμπλεκομένων φορέων και των πολιτικών δυνάμεων που έχουν λόγο και ρόλο στις εξελίξεις στον τόπο μας, είναι βέβαιο ότι θα γίνουν πολύ λιγότερα πράγματα, απ αυτά που θα μπορούσαν αν υπήρχε «κοινό μέτωπο» διεκδικήσεων και συναντίληψη για τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Και ο τόπος μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει ευκαιρίες, επειδή οι «ηγήτορες» του είναι κατώτεροι των περιστάσεων και δεν μπορούν να συνεννοηθούν, τουλάχιστον για τα «μείζονα»! Και αυτό συμβαίνει όχι γιατί κάτι τέτοιο προέκυψε, ως αποτέλεσμα κάποιας προσπάθειας να βρούν την «κοινή συνισταμένη» για το καλό του τόπου μας, αλλά γιατί δεν μπήκαν στον κόπο να την αναζητήσουν, προτάσσοντας αυτά που τους ενώνουν και παραμερίζοντας αυτά που τους χωρίζουν.Είναι φανερό ότι κάποιοι αρέσκονται τις διχαστικές λογικές, νιώθουν πιο ασφαλείς όταν έχουν να κάνουν με ένα ακροατήριο, που έχει συνηθίσει να ακούει μόνο τις δικές του «αλήθειες» και ό,τι το ευχαριστεί, αδιαφορώντας για τον αντίλογο του «άλλου» και απορρίπτοντας ό,τι ενδεχομένως δυσαρεστεί και ζορίζει και ας είναι αναγκαίο «κακό». Αυτά πληρώσαμε ως χώρα, αλλά και ως τοπική κοινωνία και παρ όλα αυτά δεν βάλαμε μυαλό, δεν έγιναν δυστυχώς τα «παθήματα» «μαθήματα», δεν γίναμε σοφότεροι, όπως θα έπρεπε μετά από μια τέτοια ...κατραπακιά.

Ομως η νέα εποχή που ήδη διαφαίνεται ότι μπαίνουμε, και το μαρτυρούν πλέον πολλοί παράγοντες, είναι βέβαιο ότι θα δώσει δυνατότητες και ευκαιρίες σε όσους είναι σε θέση να τις εκμεταλλευτούν για να πάνε μπροστά και να επανεκκινήσουν αναπτυξιακές προοπτικές προς όφελος του τόπου τους και της κοινωνίας. Είναι λοιπόν πολύ κρίσιμο τη νέα αυτή εποχή η Λέσβος να βρεθεί στο κέντρο των αποφάσεων, να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δημιουργούνται, με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, βάζοντας στο περιθώριο μεμψιμοιρίες και διχαστικές λογικές που κρατούν το νησί καθιλωμένο στη μιζέρια και στην καθυστέρηση. Σε αυτήν την αλλαγή πλεύσης καλούνται οι τοπικοί «άρχοντες» , λόγω της θεσμικής τους ιδιότητας, να πάρουν πρωτοβουλίες, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να βγάλουν τον «καλύτερο εαυτό» τους και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, ο καθένας από τη θέση και το ρόλο που έχει στη διαχείριση της τοπικής εξουσίας, προκειμένου η νέα εποχή για το νησί μας να φέρει άμεσα και απτά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων. Η έκκληση αυτή δεν έχει να κάνει με το τυπικό του πράγματος, αλλά με την ουσία, γιατί χωρίς την πρωτοβουλία των κινήσεων από μέρους των θεσμικών εκπροσώπων του νησιού μας, πολύ λίγα πράγματα μπορούν να συμβούν και να ...τρέξουν. Υπάρχει όμως και ένας επιπλέον λόγος , πολύ σημαντικός κατά τη γνώμη μας, που έχει να κάνει με την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της κοινωνίας που πρέπει να ενεργοποιηθεί για να πάρει τις τύχες του τόπου στα χέρια της, ώστε από κοινού, τοπικές αρχές και τοπική κοινωνία να φέρουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. 

Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις και προσωπικές στρατηγικές που επηρεάζουν τις εξελίξεις και διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό, μέσα στο οποίο θα διαδραματιστούν και τα γεγονότα αυτής της νέας εποχής. Οταν μάλιστα η νέα αυτή εποχή αποτελεί προάγγελο πολιτικών εξελίξεων και ενδεχομένως και εκλογικών αναμετρήσεων, που σε τελική ανάλυση θα την επηρεάσουν, αν δεν την διαμορφώσουν και σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, καταλαβαίνει κανείς πόσο καίριας σημασίας είναι ο ρόλος των «πρωταγωνιστών», που οφείλουν να ξεχωρίσουν, αν πράγματι θέλουν να κάνουν αίσθηση και να κερδίσουν τις εντυπώσεις και για δικό τους πολιτικό κέρδος! Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν, για όλους εκείνους που φιλοδοξούν να παίξουν ρόλο στις εξελίξεις, σημερινές και μελλοντικές, συμβάλλοντας με τη στάση και τις πρωτοβουλίες τους ώστε να διαμορφωθεί και το αναγκαίο κλίμα για τη συναίνεση και τη συνεργασία, με γνώμονα την κοινή λογική και το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου μας. Αυτό είναι το μείζον και για να επιτευχθεί χρειάζεται κοινή προσπάθεια στην πράξη με τις αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Σε τελική ανάλυση ας «επιστρατεφθεί» και το φιλότιμο του καθένα για το καλό του τόπου μας, που αξίζει τη νέα εποχή που έρχεται να ζήσει καλύτερες μέρες!                       

 


Εμβολιασμός 2021

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey