FOLLOW US

Πολιτική

  • Η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ αναγάγει σε απόλυτη απόδειξη της «κυβερνητικής πρόνοιας» για τα νησιά, την ανακοίνωση του φετινού ΠΔΕ και πρωτοφανώς στα χρονικά, κατακεραυνώνει την τοπική αυτοδιοίκηση!
Υπήρχε τόσος πόνος;

«Απέναντι στην καταστροφολογία των αντιπάλων της και του αφηγήματος της «εγκατάλειψης των νησιών» που αυτοί προωθούν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, απαντά με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις κονδυλίων, με συγκεκριμένα έργα», γράφει στην ανακοίνωσή της η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανακοίνωση της υπογραφής της ένταξης 52 έργων συνολικού προϋπολογισμού 17,9 εκ. ευρώ στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Και αν και η υπογραφή της ένταξης αυτών των έργων που παρουσίασε χθες το «Ε» αναλυτικά, δεν συνιστά απαραίτητα κάποιου είδους «κυβερνητικής πρόνοιας» ή επιδέξιου κυβερνητικού σχεδιασμού, η νομαρχιακή του κυβερνώντος κόμματος εντούτοις μεγεθύνει μία τυπική ετήσια διαδικασία, αναδεικνύοντάς την ως «έμπρακτο ενδιαφέρον» για τη Λέσβο. Η «πολεμική» δε που αποπνέει η ανακοίνωση της νομαρχιακής -και δεν είμαστε σίγουροι για το αν συνάδει με το κλίμα εξαιρετικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο καθ΄ ύλην αρμόδιος Αν. Υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης με τους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης στη Λέσβο- προκαλεί και προβληματισμό για το μέλλον. Γιατί πρέπει να υπογραμμιστεί πως είναι πρωτοφανές μία κυβέρνηση να ανακοινώνει την ετήσια πίστωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ο τοπικός της πολιτικός εκπρόσωπος να κατακεραυνώνει εκ προοιμίου την τοπική αυτοδιοίκηση για την ολιγωρία της να προχωρήσει τα έργα, που επιθυμεί βέβαια να τους βάλει «κορδέλα» η κυβέρνηση…

Χωρίς να μπορεί να κρύψει τη σύγχυση που την διακατέχει κατά τις τελευταίες ημέρες «ζωής» των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπει σε μείζονα υπόθεση, μία τυπική διαδικασία που ουδέποτε αποτέλεσε σοβαρή είδηση, τουλάχιστον τη στιγμή της ανακοίνωσής της.

Σύγχυση ίσως ελέω… ΦΠΑ

Το πιστωτικό όριο του ΠΔΕ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ανακοινώνεται κάθε χρόνο και ως επιτυχία καταγράφεται η ολοκλήρωση κάποιου έργου εξ αυτών που εντάσσονται. Σε καμία περίπτωση δηλαδή δεν είναι «επιτυχία» το αυτονόητο: δηλαδή η ανακοίνωση των προσφερόμενων πόρων, ακόμα κι αν είναι αυτοί αυξημένοι. Ωστόσο αυτό, εναπόκειται στην επικοινωνιακή πολιτική που θέλει να ασκήσει ο καθένας.

Το πρόβλημα όμως που εμφανίζεται στην εν λόγω ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που αποσκοπεί προφανώς στο να εκτονώσει την δυσαρέσκεια που επικρατεί για το ανεπαρκές και πρόχειρο εγχείρημα του Μεταφορικύ Ισοδύναμου και την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, είναι άλλο. Καθώς η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας την εξαιρετική σχέση που έχει αναπτύξει ο Αν. Υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, τόσο με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, όσο και με τον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό σε υποθέσεις όπου πραγματικά η κυβέρνηση έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον για τα νησιά (σ.σ. Φιλόδημος, Ειδικό Αναπτυξιακό), θεωρεί σκόπιμο να κατακεραυνώσει αδικαιολόγητα -και μάλιστα εκ προοιμίου- την ενδεχόμενη ολιγωρία των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης, στην προσπάθεια απορρόφησης των προσφερόμενων πόρων! Πηγαίνοντας δηλαδή κόντρα στην ροή των εξελίξεων, είτε από άγνοια των στελεχών του τοπικά, είτε εξαιτίας της μικροπολιτικής τακτικής που τους παρέσυρε. 

Επίθεση σε δήμο και Περιφέρεια!

«Απέναντι στην καταστροφολογία των αντιπάλων της και του αφηγήματος της «εγκατάλειψης των νησιών» που αυτοί προωθούν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, απαντά, από την πρώτη στιγμή, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις κονδυλίων, με συγκεκριμένα έργα», γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει με την πρωτοφανή υποσημείωση/παρατήρηση: «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός, ότι έργα τα οποία είχαν ενταχθεί κατά την περσινή χρονιά, με απόφαση πάλι του Αλ. Χαρίτση, στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, είτε δεν έχουν καν ξεκινήσει και παραμένουν ένας απλός τίτλος στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας ή εκτελούνται με πολύ αργούς ρυθμούς. Αυτό για εμάς σημαίνει, ότι τόσο για αυτά τα έργα, όσο και για τα νέα έργα, η Περιφέρεια, αλλά και ο Δήμος, οι οποίοι είναι οι δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων, θα πρέπει να «ανεβάσουν ταχύτητές» έτσι ώστε να γίνουν πράξη!», συμβουλεύει μάλιστα, αγνοώντας πως και η λειτουργία των υποστελεχωμένων υπηρεσιών των περιφερειών και των δήμων, είναι κάτι που δεν μπορεί να μην είναι αλληλένδετο με την κάθε κυβέρνηση. 

Αδικούν το… πράγματι σημαντικό τους έργο

Η ανακοίνωση βέβαια αυτή, αποπνέει και έναν αδικαιολόγητο «ρεβανσισμό» απέναντι στον δήμαρχο και την περιφερειάρχη, τους οποίους ατυχώς φαίνεται να τους «τσουβαλιάζει» με τους «αντιπάλους της κυβέρνησης». Λησμονώντας, το ότι αναλόγως της δικής τους επιτυχίας στο να απορροφήσουν τους πόρους του ΠΔΕ, θα καταδειχθεί και η επιτυχία της «κυβερνητικής πρόνοιας» για τα νησιά. Συμπερασματικά λοιπόν, η ανακοίνωση αυτή του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, εκτός του ότι φωνάζει από μακριά το πρόβλημα της «αυτοδιοικητικής ένδειας» στην εκπροσώπηση του κυβερνώντος κόμματος, αδικεί τελικά και τους πράγματι επιτυχημένους κυβερνητικούς χειρισμούς: Την ένταξη δηλαδή και την έναρξη υλοποίησης μιας σειράς σημαντικών για το νησί έργων, όπως είναι το λιμάνι το Σιγρίου, την σταδιακή αύξηση του ΠΔΕ της Περιφέρειας και το ξεμπλοκάρισμα της κατασκευής του δρόμου Καλλονής - Σίγρι. Την χρηματοδότηση ακόμη της κατασκευής του κολυμβητηρίου, την αναμενόμενη ένταξη το δρόμου Καλλονής - Πέτρας, που αναφέρονται στην ανακοίνωση χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις, αλλά και τον υπερδιπλασιασμό του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, που φέρει και την σφραγίδα του κ. Χαρίτση και δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση. Εξελίξεις δηλαδή που έχουν αναγνωρίσει ως θετικές τόσο οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, όσο και οι πολίτες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top