FOLLOW US

Πολιτική

  • «Εκτίθεται ανεπανόρθωτα η κυβέρνηση» σχολιάζει ο Μ. Βαρβιτσιώτης
Υπερβολική χρήση βίας στη Μόρια, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Οι καταγγελίες για κακομεταχείριση και υπερβολική χρήση βίας από τα σώματα ασφαλείας, συνεχίστηκαν το 2017, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που αναφέρεται με ντοκουμέντα σε περιστατικά της Λέσβου: «Η πλειοψηφία των θυμάτων των αναφερόμενων περιστατικών ήταν πρόσφυγες και μετανάστες παγιδευμένοι στα νησιά του Αιγαίου εξαιτίας της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας».

Υπήρξαν καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας από την Αστυνομία ενάντια σε αιτούντες άσυλο στον καταυλισμό της Μόριας, στις 18 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια επιχείρησης σύλληψης διαδηλωτών που συγκρούστηκαν με την Αστυνομία. Παράλληλα, υπήρξαν καταγγελίες για κακομεταχείριση προς κάποιους από τους συλληφθέντες και κρατούμενους στο Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης μετά τις συγκρούσεις που ακολούθησαν τη διαμαρτυρία. Η οργάνωση συνέλεξε μαρτυρίες από θύματα και αυτόπτες μάρτυρες σχετικά με τη δυσανάλογη χρήση βίας στον καταυλισμό της Μόριας, οι οποίες επιπλέον υποστηρίζονται από οπτικοακουστικό υλικό που είναι κοινοποιημένο στα μέσα ενημέρωσης, λίγες μέρες μετά τη διαμαρτυρία. Τον Ιούλιο, ένας εισαγγελέας στο νησί διέταξε έρευνα για τις καταγγελίες αυτές, η οποία και συνεχίζεται.

Παράλληλα μέχρι το τέλος του 2017, 684 άτομα επιστράφηκαν από τα νησιά στην Τουρκία και 1.485 άτομα συνολικά από τότε που η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας μπήκε σε εφαρμογή. Από αυτούς, οι 5 ήταν συριακής καταγωγής και βρίσκονταν υπό κράτηση, οι οποίοι δεν προχώρησαν σε ένσταση όταν τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν ως απαράδεκτα κατά την έφεσή τους. Από την άλλη 21.703 αιτούντες άσυλο μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από τους 66.400 που είχε προβλεφθεί να μετακινηθούν με βάση το πρόγραμμα αυτό.

 

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Και η φετινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Βορείου - Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίες προσβάλλουν ευθέως τον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι διαπιστώσεις της έκθεσης δυστυχώς επιβεβαιώνουν τα όσα έχουμε επανειλημμένως επισημάνει σχετικά με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά αυτά. Τόσο τα χθεσινά επεισόδια στη Μόρια, όσο και οι φόβοι έξαρσης ξενοφοβικών φαινομένων που εκφράζονται εντός της έκθεσης, δείχνουν το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργεί η υπερπληρότητα των hot-spots, καθώς και της απόγνωσης στην οποία έχουν περιέλθει οι τοπικές κοινωνίες.

Προφανώς δεν μπορεί οι νησιώτες, που είχαν προταθεί -για την ανθρωπιστική τους δράση- για Νόμπελ Ειρήνης, να κατονομάζονται σήμερα ως ρατσιστές. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην παροιμιώδη ανικανότητα του κ. Μουζάλα και της κυβέρνησης του να διαχειριστούν τις -μικρότερες από το 2000 μέχρι σήμερα- μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας και να προχωρήσουν στην άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top