Τη δυσαρέσκειά του στον υπ. Παιδείας εκφράζει ο Πάλλης

Χωρίς Τομέα Ναυτιλιακών το 2ο ΕΠΑΛ

06/06/2018 - 17:26

Δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες η Υπουργική Απόφαση με αριθμό Φ20/83241/Δ4 «Καθορισμός Τομέων και Ειδικοτήτων ανά Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) του ν. 4386/2016 (Α΄ 83)», η οποία τελικά δεν περιλαμβάνει την ίδρυση τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων (Ν.Ε.) στο 2ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης. Και αυτό παρά το ότι, σύμφωνα με ασφαλή πληροφόρηση, είχε κατατεθεί τεκμηριωμένη σχετική πρόταση, η οποία εγκρίθηκε από τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και προωθήθηκε εμπρόθεσμα τόσο στην Περιφερειακή Δ/νση Βορείου Αιγαίου όσο και στο Υπουργείο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myschool. Μάλιστα, η πρόταση υποβάλλεται και δεν προκρίνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, επισημαίνει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης.

Η δημιουργία τομέα Ν.Ε. σε Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. είναι κάτι που η τοπική κοινωνία περιμένει για διάφορους λόγους, προσθέτει: «Καταρχάς, ο συγκεκριμένος τομέας είναι από τους ελάχιστους στα ΕΠΑ.Λ. της Λέσβου που δεν λειτουργούν σε πρωινό ωράριο, αλλά μόνο σε απογευματινό. Έτσι, πολλοί ενδιαφερόμενοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλουν ή δεν μπορούν να φοιτήσουν σε εσπερινό σχολείο, αναγκάζονται να αλλάξουν ειδικότητα. Πρέπει να σημειωθεί πως στους αποφοίτους του συγκεκριμένου Τομέα δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων Ε.Ν. ή Μηχανικών Ε.Ν. εκτός συστήματος Πανελλαδικών Εξετάσεων, με την απόκτηση Απολυτηρίου Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, ειδικότητας Πλοιάρχων, με ειδική ποσόστωση. Επίσης, υπάρχουν υψηλές ποσοστώσεις ή ακόμη και αποκλειστική προτίμηση του Απολυτηρίου των αποφοίτων Ναυτικού Τομέα στις προκηρύξεις του Λιμενικού Σώματος (Πλοιάρχων Ε.Ν. και Μηχανικών Ε.Ν.). Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους του Τομέα, κατόπιν προκήρυξης να απασχοληθούν ως στελέχη στο Πολεμικό Ναυτικό. Αντίθετα, οι απόφοιτοι Εσπερινών Λυκείων δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές (μεταξύ αυτών η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, καθώς και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του Π.Ν.), ούτε για τη Σχολή Αστυφυλάκων - δυνατότητες που υφίστανται μόνο για τους απόφοιτους Ημερήσιων ΕΠΑ.Λ».

Υπάρχει δυνατότητα στέγασης

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα στέγασης του πρωινού τμήματος στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης και στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.) Μυτιλήνης, στο οποίο λειτουργεί πολύ καλά εξοπλισμένο Ναυτικό - Ναυτιλιακό Εργαστήριο, ειδικότητας Πλοιάρχων Ε.Ν., το οποίο χρησιμοποιεί ο αντίστοιχος Τομέας του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης.

Να σημειωθεί πως στη γειτονική Χίο, λειτουργούν πέντε σχετικά τμήματα ΕΠΑ.Λ. -τέσσερα Πλοιάρχων Ε.Ν. και ένα Μηχανικών Ε.Ν.- εκ των οποίων τα τέσσερα είναι ημερήσια και το ένα εσπερινό. Εκτός του ότι Λέσβιοι μαθητές αναγκάζονται να φοιτούν σε αυτά τα σχολεία με όλες τις δυσχέρειες που αυτό συνεπάγεται, τίθεται και ένα προφανές θέμα ανισότητας στις ευκαιρίες.

Και η ερώτηση προς τον υπουργό

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Για πόσα και ποια νέα τμήματα ΕΠΑ.Λ. στο Ν. Λέσβου έλαβε αίτημα το Υπουργείο και ποια από αυτά ενέκρινε;

Για ποιους λόγους δεν προκρίθηκε, για δεύτερη χρονιά, το αίτημα δημιουργίας Τμήματος Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων στο 2ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης;

Προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό άμεσα με διορθωτική απόφαση, προκειμένου να λειτουργήσει το πρωινό τμήμα από την προσεχή σχολική χρονιά;

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey