FOLLOW US

Πολιτική

  • Ανοικτά της Λέσβου σημειώθηκε το περιστατικό, ξημερώματα Παρασκευής
Τουρκικό πλοίο «ακούμπησε» ελληνική κανονιοφόρο!

Ασυνήθιστο περιστατικό, που εγείρει ποικίλα ερωτηματικά, καταγράφηκε στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής, στα νερά του Αιγαίου, όταν τουρκικό εμπορικό πλοίο έπεσε πάνω στην κανονιοφόρο «Αρματωλός» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία εκείνη τη στιγμή εκτελούσε περιπολία ανοιχτά της Λέσβου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), πρόκειται για το τουρκικό εμπορικό πλοίο «ΚΑRΜΑΤΕ», σημαίας Τουρκίας, το οποίο έχει παραβιάσει διεθνείς κανονισμούς ναυσιπλοΐας. Το περιστατικό περιγράφεται από το ΓΕΝ ως «επακούμβηση».

Όπως αναφέρεται το τουρκικό πλοίο «προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο "Αρματωλός", στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Μυτιλήνης, εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων. Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου».

Σε περιπολία η «Αρματωλός»

Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου «Αρματωλός», στο πλαίσιο συμμετοχής στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση «Aegean Activity», για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΓΕΝ. Η κανονιοφόρος συνέχισε την αποστολή της, καθώς δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, ούτε υπήρξαν τραυματίες.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί και στα μέσα Ιανουαρίου, όταν τουρκική ακταιωρός -μετά από επικίνδυνους ελιγμούς- ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία σε μια θαλάσσια περιοχή που περιελάμβανε και τα Ίμια.

Του χθεσινού συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές, ενώ έχουν ενημερωθεί και οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές.

 

Σοβαρές αποκαλύψεις από το Ραδιόφωνο 24/7 για το τουρκικό εμπορικό που έπεσε στην κανονιοφόρο «Αρματωλός»

Karmate: Έκανε λαθρεμπόριο;

 

Από τη Σμύρνη με προορισμό τη θάλασσα του Μαρμαρά έπλεε το τουρκικό εμπορικό πλοίο «Karmate», που έπεσε στην ελληνική κανονιοφόρο, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές πριν αναπτύξει ταχύτητα προς τα τουρκικά παράλια.

Πρόκειται για πλοίο, που μπορεί να μεταφέρει περίπου δύο τόνους φορτίου. Ναυπηγήθηκε το 1981 και νηολογήθηκε στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του χάρτη πλοίων πραγματικού χρόνου, Marrine Traffic, το «Karmate» συνηθίζει να εκτελεί πλόες στα τουρκικά παράλια. Αρχικός προορισμός του, μετά τον απόπλου από τη Σμύρνη, ήταν το λιμάνι της Ραιδεστού στη θάλασσα του Μαρμαρά, όμως, όπως φαίνεται και στο χάρτη, μετά το περιστατικό με την ελληνικό κανονιοφόρο, κατέφυγε στο Δικελί, απέναντι από τη Λέσβο.

Μάλιστα, ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6FM και την εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας», με τον Βασίλη Σκουρή και την Αγγελική Σπανού, ανέφερε πως σύμφωνα με πληροφορίες το «Karmate» πραγματοποιούσε λαθρεμπόριο.

 «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ»

Όλα όσα γνωρίζουμε για την ελληνική κανονιοφόρο

 

Η κανονιοφόρος (Κ/Φ) «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ» είναι η πρώτη εκ των δύο (η άλλη ονομάζεται «ΝΑΥΜΑΧΟΣ» που ναυπηγήθηκε από τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά Α.Ε, στις εγκαταστάσεις των Ε.Ν.Α.Ε., σύμφωνα με τα σχέδια της Δανέζικης εταιρείας DANYARD για τα Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ), κλάσεως OSPREY - 55 ( Offshore Vessel Patrol - OVP ).

Η καθέλκυση του πλοίου έγινε το Μάρτιο του 1990. Ανάδοχος του ήταν η Κα Β. Σίδα, νυν απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), η οποία την εποχή της καθέλκυσης έφερε τον βαθμό του Πλοιάρχου και υπηρετούσε στην Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής ως Διοικήτρια. Το πλοίο παραλήφθηκε επισήμως από το Π.Ν. μετά την υπογραφή των σχετικών πρωτοκόλλων παραλαβής με την Ε.Ν.Α.Ε., στις 27 Μαρτίου 1990. Ο πρώτος Κυβερνήτης της Κ/Φ «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ» ήταν ο Πλωτάρχης Β. Γερούκης, Ύπαρχος ο Υποπλοίαρχος Ι. Κωνσταντινίδης και Διευθυντής Προώσεως και Ενέργειας ο Υποπλοίαρχος (Μ) Λ. Μαγκανάρης.

Η κανονιοφόρος «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ» έχει μήκος 54,75μ, βύθισμα 2,55μ και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα τους 22 κόμβους.

Σημειώνεται ότι στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το πρώτο πλοίο που έφερε το όνομα «AΡΜΑΤΩΛΟΣ» ήταν η Κορβέτα ΠΤ-42, που ναυπηγήθηκε το 1948 και διατηρήθηκε στην ενέργεια μέχρι το 1976, έχοντας λάβει το όνομά της προς τιμήν των γενναίων πολεμιστών του αγώνα του 1821 για την εθνική μας ανεξαρτησία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top