Εφ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου του υπουργού Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη για τη σημερινή εικόνα του μεταναστευτικού και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης

Τον Φλεβάρη προσδιορίζονται τα εγκαίνια της νέας δομής στη «Βάστρια»

02/10/2022 - 10:00 Ενημερώθηκε 03/10/2022 - 09:41

Κατά τον ερχόμενο Φλεβάρη αναμένεται, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του υπουργού Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου του, να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την κατασκευή του κλειστού και ελεγχόμενου κέντρου στη Λέσβο, στη θέση «Βάστρια», και να γίνουν τα εγκαίνιά του, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι έως και τον Απρίλιο του 2023 θα έχει δημιουργηθεί και το κλειστό κέντρο στη Χίο, που καθυστερεί λόγω των δικαστικών εμπλοκών που προέκυψαν με την περιοχή χωροθέτησής του. Ενώ αναφερόμενος στην επέκταση και αναβάθμιση του ΚΥΤ στον Εβρο, σημείωσε ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2022. Ο κ. Μηταράκης στα πλαίσια της ενημέρωσης, σημείωσε ότι στα κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα διαμένουν συνολικά 18.587 άτομα, ενώ στα νησιά πλέον 3.211 είναι οι αιτούντες άσυλο, διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα δημιουργίας «κλειστών» και ελεγχόμενων δομών στα νησιά εκτελείται όπως έχει αποφασιστεί, σημειώνοντας ότι μετά την λειτουργία των ΚΥΤ σε Σάμο , Κω και Λέρο, ήδη προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς το αντίστοιχο στη Λέσβο και μόλις ξεπεραστούν και τα όποια προβλήματα θα ξεκινήσει και στη Χίο.  

Στο τέλος του 2022 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα ESTIA, καθώς, όπως είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, υπάρχει επαρκής χώρος στις υφιστάμενες δομές για να μεταφερθούν όσοι στο τέλος του χρόνου παραμένουν στα διαμερίσματα. 

Επιχείρηση για να «ανοίξουν» τα σύνορα 

Αναφερόμενος στο γνωστό περιστατικό με τους 38 αιτούντες άσυλο που εντοπίστηκαν τον 15Αύγουστο σε νησίδα του Εβρου, την χαρακτήρισε επιχείρηση ώστε να ασκηθεί πίεση και να «ανοίξουν» τα ελληνικά σύνορα σε πρόσφυγες και μετανάστες.  

Οσον αφορά τις αντιδράσεις από την πλευρά της Ευρώπης για τις δευτερογενείς ροές προσφύγων (εμφάνιση σε άλλο κράτος-μέλος προσφύγων που έχουν κριθεί πρόσφυγες στην Ελλάδα) ο υπουργός Μετανάστευσης έδωσε τη δική του εκδοχή για την ευρωπαϊκή νομοθεσία: «Εχω λάβει επιστολές από έξι υπουργούς της Ε.Ε., οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τις δευτερογενείς ροές. Πολλοί πρόσφυγες από την Ελλάδα έχουν μετακινηθεί σε άλλες χώρες. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. είναι ένας κοινός τόπος προστασίας και δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο κράτος-μέλος», τόνισε, «όπως συμβαίνει και για τους πρόσφυγες που ήρθαν από την Ουκρανία. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν νοούνται», ανέφερε ο υπουργός, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου σε σχέση με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό - προσφυγικό. Προσέθεσε ότι οι πρόσφυγες μετακινούνται σε άλλες χώρες γιατί εκεί υπάρχουν καλύτεροι μισθοί και προσφέρεται κοινωνική στήριξη. Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι πρόσφυγες από την Ελλάδα ήδη έχουν καταθέσει και αλλού αιτήματα. Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα σημείωσε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει παράνομες διελεύσεις. 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μηταράκης, έχουν φτάσει από την Ουκρανία 75.942 άτομα εκ των οποίων έχουν υποβάλει αίτημα προστασίας οι 20.135. Οσον αφορά τις αφίξεις από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές κ.α. πέρυσι ήταν λιγότερες από ό,τι όλα τα τελευταία χρόνια, δηλαδή 8.745. Φέτος ήδη έχουν ανέλθει στα 10.270 άτομα αλλά αναμένεται ο αριθμός να ανέβει έως το τέλος του έτους. 

Περιορισμός των αφίξεων 

Ο κ. Μηταράκης παρουσίασε 14 σημεία πολιτικής, βάσει των οποίων έχει συντελεστεί πρόοδος στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον περιορισμό του αριθμού των αφίξεων, με το 2021 να έχει σημειωθεί ο χαμηλότερος αριθμός αφίξεων της δεκαετίας και το 2022 να εκτιμάται ότι θα υπάρξει ο δεύτερος χαμηλότερος αριθμός ροών. Επίσης, στη μείωση των διαμενόντων στις δομές φιλοξενίας όλης της χώρας και τη μείωση των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου με στόχο στο τέλος του 2022 οι εκκρεμότητες να αφορούν μόνο στις τρέχουσες υποθέσεις, στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων και τη διαχείριση των συνόρων με επέκταση του φράχτη του Έβρου και επέκταση του εξοπλισμού ηλεκτρονικής επιτήρησης. Στα τέλη του 2022 θα λειτουργήσει η νέα ψηφιακή πλατφόρμα Αλκυόνη ΙΙ, , ένα εσωτερικό σύστημα που θα επιτρέπει όλη η διαδικασία ασύλου να είναι ψηφιακή, από την πρώτη καταγραφή ως την επίδοση της απόφασης. Για όσους βρίσκονται ήδη σε αστικά κέντρα και θέλουν να υποβάλουν αίτημα ασύλου λειτουργούν σχετικά κέντρα στις δομές στη Μαλακάσα και τα Διαβατά και από αρχές Οκτωβρίου «θα πολλαπλασιαστούν κατά πολύ τα ραντεβού» ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην εξέταση του αιτήματος. 

Σχετικά με την ενσωμάτωση ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει εντάξει προγράμματα στήριξης αναγνωρισμένων προσφύγων από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 36 εκατομμύρια ευρώ.Την ίδια ώρα, ο υπουργός χαρακτήρισε «απογοητευτικό» τον αριθμό των θέσεων που προσφέρουν άλλες χώρες της ΕΕ για εθελοντικές μετεγκαταστάσεις, καθώς, όπως ανέφερε, φέτος υπολογίζονται 160.000 αφίξεις στην ΕΕ, ενώ οι συνολικές θέσεις για μετεγκατάσταση που έχουν προσφερθεί για να υλοποιηθούν το 2022 ανέρχονται σε 1.017. Επίσης, ανέφερε ότι δεν διαφαίνεται ουσιαστική πρόοδος για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης. 

Η Πολιτεία πλέον έχει τον έλεγχο όχι οι ΜΚΟ 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχει θολό τοπίο με τον ρόλο των ΜΚΟ ο κ. Μηταράκης ανέφερε «ότι η πλειοψηφία των ΜΚΟ βοηθάει στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και έπαιξε έναν ιδιαίτερο ρόλο στην αρχή της κρίσης που δεν ήμασταν έτοιμοι σαν κράτος. Υπάρχει όμως μια γραμμή. Το να βοηθήσεις κάποιον που είναι στην Ελλάδα είναι απολύτως θεμιτό. Το να συνεργαστείς όμως, με ανθρώπους απέναντι για να βοηθήσεις κάποιον να μπει παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό είναι αδίκημα, και στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπου υπάρχουν ΜΚΟ ή άνθρωποι, οι οποίοι εμπλέκονται στην παράνομη είσοδο κάποιου στην ελληνική επικράτεια θα βρεθούν αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη. Το μήνυμα είναι πολύ απλό προς τις ΜΚΟ, θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας, θέλουμε να συνεχίσετε να συμβάλλετε στην αντιμετώπιση της κρίσης, δεν θα δεχθούμε συνδρομή σε παράνομη είσοδο στην ευρωπαϊκή επικράτεια».  

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε επίσης ότι πλέον σε πολλά θέματα έχει ανακτήσει τον έλεγχο το κράτος διά των μηχανισμών του, σε αντίθεση με το παρελθόν που οι δομές διοικούνταν από τις ΜΚΟ. Τώρα, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναλάβει τη λειτουργία όλων των δομών και έχει ορίσει διοικητές. 

Δεν είμαστε πλέον η βασική πύλη εισόδου 

Για τις κατηγορίες περί pushbacks ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως παρόμοιες «κατηγορίες» για pushbacks αντιμετωπίζουν αυτήν την στιγμή πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η πραγματικότητα είναι ότι τα σύνορα μας με την Τουρκία δεν έχουν μόνο το μεταναστευτικό. Τα σύνορα με την Τουρκία είναι μια περιοχή αυξημένης εθνικής ασφαλείας, υπάρχουν πολλά ζητήματα, τα οποία πρέπει να παρακολουθούμε και αυτό απαιτεί να υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα. Υπάρχει μια πλήρης συνεννόηση με την FRONTEX για τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».  

Για νέες διαδρομές διακίνησης ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία για να αποτραπούν παράνομες αναχωρήσεις από το Λίβανο. «Δική μας ευθύνη είναι να προστατεύσουμε το δικό μας χώρο έρευνας και διάσωσης και το κάνουμε. Επιπλέον, αποτρέπουμε παράνομες αναχωρήσεις από τη χώρα μας και συλλαμβάνουμε τα παράνομα κυκλώματα που συμμετέχουν στη μεταφορά όσων αιτούνται άσυλο από τη χώρα μας σε τρίτες χώρες». Όπως είπε ο Υπουργός Μετανάστευσης «πρέπει να σπάμε την αλυσίδα των λαθροδιακινητών, οι οποίοι όταν δυσκολεύονται ψάχνουν και βρίσκουν νέες διαδρομές. Αυτήν την στιγμή υπάρχει αύξηση των ροών προς την Βουλγαρία, την Κύπρο και πως υπάρχει μια μεταστροφή στις διαδρομές. Από το 2015 -2016 και μετά γίναμε βασική πύλη εισόδου, πλέον επαναφέρθηκε η ισορροπία» κατέληξε ο κ. Μηταράκης.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey