Το τοπίο των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Λέσβο έχει πολλούς αγνώστους ακόμη...

21/01/2023 - 10:00 Ενημερώθηκε 22/01/2023 - 11:05

Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι οι πολιτικές εξελίξεις του τρέχοντος έτους, με τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές που πρόκειται να γίνουν, θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό, τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τα επόμενα χρόνια και το γεγονός αυτό από μόνο του σηματοδοτεί την κρισιμότητα των εκλογικών αναμετρήσεων και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο. Ωστόσο αυτό που προέχει και αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα και όχι άδικα, είναι τι μέλλει γενέσθαι με τις επικείμενες εθνικές εκλογές, όπου κρίνονται πάρα πολλά και για την πορεία της χώρας, αλλά και για τις ίδιες τις πολιτικές δυνάμεις και τις ηγεσίες τους, ανάλογα με τα αποτελέσματα της κάλπης, που θα υποχρεώνει όλους να προσγειωθούν στη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί μετεκλογικά. Δικαιολογημένα λοιπόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στρέφουν την προσοχή τους πρωτίστως στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές που προηγούνται, που έτσι και αλλιώς δίνουν τον τόνο για το τι θα επακολουθήσει, αλλά και ποιο θα είναι το... σκηνικό της επόμενης μέρας, αφήνοντας προς το παρόν σε δεύτερη μοίρα τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που μπορεί ναι μεν να έχουν την αυτονομία τους από τις κεντρικές επιλογές των κομμάτων, δεν παύουν ωστόσο να επηρεάζονται από αυτές, αλλά και από το γενικότερο πολιτικό κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί. Πολύ περισσότερο, όπως στην προκειμένη περίπτωση, που ο αντίκτυπος από τα αποτελέσματα της εθνικής κάλπης θα είναι πολύ νωπός και ως εκ τούτου θα παραμένει ισχυρός και εκ των πραγμάτων θα επηρεάσει και τις αυτοδιοικητικές κάλπες. Όμως πέρα από την βαρύτητα των εθνικών εκλογών, που αποτελούν έτσι και αλλιώς πρώτη προτεραιότητα, ένας πρόσθετος λόγος που τα κόμματα - κυρίως τα κόμματα εξουσίας - δεν θέλουν να ασχοληθούν σε αυτή τη φάση πιο επισταμένα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και να «χρίσουν» υποψηφίους από τώρα, είναι γιατί πολλές φορές οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ...πεδίο διάσπασης της εκλογικής βάσης των κομμάτων, αιτία πολλών «παρεξηγήσεων» και ενδοπαραταξιακών εντάσεων και αυτά θέλουν πάσει θυσία να τα αποφύγουν, γιατί δεν ενδείκνυνται σε αυτήν τη συγκυρία να έχουν να διαχειριστούν και τέτοιες καταστάσεις.  

Ειδικά το κυβερνών κόμμα που εκλογικός του στόχος είναι η αυτοδυναμία, δεν θέλει να έχει την παραμικρή απώλεια λόγω επιλογών του εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις για... μετά, αφού από τις λεπτομέρειες, προεξάρχοντος της συσπείρωσης της εκλογικής βάσης, ενδεχομένως να κριθεί και το αποτέλεσμα. Όταν μάλιστα υπάρχουν και ανοιχτές «πληγές» από το πρόσφατο παρελθόν, που παραμένουν ενεργές ακόμη και «διχάζουν» το κομματικό ακροατήριο, κάθε σκέψη για «χρίσματα» και στηρίξεις τώρα, πριν τις βουλευτικές, κρίνεται «απαγορευτικό»! Το γεγονός βέβαια ότι αυτή η στάση, κάποιους ευνοεί και κάποιους άλλους, κρατώντας τους σε αναμονή εν όψει και των τελικών επιλογών, τους ...μπλοκάρει για περαιτέρω κινήσεις , είναι επίσης δεδομένο. Όπως δεδομένο είναι ότι ευνοημένοι αυτής της τακτικής στα ...μέρη μας είναι οι νυν αυτοδιοικητικοί «άρχοντες», που έχουν επιλέξει να ξαναδιεκδικήσουν την επανεκλογή τους! Ο καθένας βέβαια με διαφορετικά χαρακτηριστικά και άλλα ζητούμενα σε σχέση με τις επιλογές, κυρίως του κυβερνώντος κόμματος στα ...«χωράφια» τους, που όμως όπως και να το κάνουμε επηρεάζουν καταστάσεις. Μιλάμε, πρώτα απ όλους, για τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη που εκλέχτηκε ως «αντάρτης» κόντρα στην επιλογή του κυβερνώντος κόμματος , την απερχόμενη τότε περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου και που στην παρούσα φάση δεν του «χαλά» καθόλου, από τη στιγμή που δεν φαίνεται -τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα- να είναι στις επιλογές του κυβερνώντος κόμματος, να παραμένει έωλη αυτή η εκκρεμότητα για το τι θα στηρίξει η ΝΔ στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, με δεδομένο ότι τουλάχιστον στις Περιφέρειες, υπάρχει επίσημη στήριξη σε υποψηφίους από όλα σχεδόν τα κόμματα.  

Όσο αυτή η εκκρεμότητα ...σέρνεται και δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, τόσο από την κεντρική διοίκηση του κόμματος, όσο και από την τοπική ηγεσία και κυρίως από κορυφαίους τοπικούς παράγοντες, ο μόνος ευνοημένος είναι ο Κ. Μουτζούρης, γιατί θα συνεχίσει να «ψαρεύει» ανενόχλητος στο «γαλάζιο» ακροατήριο, δεδομένου ότι ποτέ δεν έκρυψε και δεν αποποιήθηκε την πολιτική του ένταξη σε αυτόν το χώρο -άλλωστε υπήρξε και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ επί Σαμαρά- ελλείψει άλλης υποψηφιότητας, δεσμεύοντας κόσμο και κάνοντας... παιχνίδι. Και όσο καθυστερεί η επίσημη ανακοίνωση, του τι θα στηρίξει το κυβερνών κόμμα στην Περιφέρεια, που όπως έχουμε επισημάνει ο ρόλος του θα είναι καθοριστικός και για το τελικό αποτέλεσμα, δίνει τη δυνατότητα στον κ. Μουτζούρη να κάνει τις κινήσεις του- τελευταία και μάλιστα αξιοπρόσεκτη ήταν η συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου- και να ...διαρρέει ό,τι θεωρεί ότι ενισχύει τη δική του υποψηφιότητα. Από την άλλη έχει κατατεθεί, ως γνωστόν, η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Σταμάτη Μαλέλη, η οποία είναι η μόνη μέχρι στιγμής που έχει δημοσιοποιηθεί και επιχειρεί να «κοντράρει» στα ίσια τον νυν περιφερειάρχη με μια σειρά παρεμβάσεις του, για τα «έργα και τις ημέρες» της περιφερειακής αρχής. Ο κ. Μαλέλης κατέρχεται ως ανεξάρτητος, όπως δήλωσε αν και έχει γνωστή πολιτική ένταξη, επιδιώκοντας να συγκροτήσει ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο με πρόσωπα από όλους τους πολιτικούς χώρους, μηδέ του κυβερνώντος κόμματος, «εκμεταλλευόμενος», μεταξύ άλλων και το ...κενό που υπάρχει από το γεγονός ότι τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν ανακοινώσει δικούς τους υποψηφίους. Και αν για τη ΝΔ οι οριστικές αποφάσεις για την Περιφέρεια παραπέμπονται, όπως προείπαμε, για μετά τις εκλογές, για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο ...μπερδεμένα, μετά την διαφαινόμενη πρόθεσή του να μην υποστηρίξει αμιγώς δικό του υποψήφιο, όπως συνέβη στις προηγούμενες εκλογές, αλλά να στηρίξει υποψήφιο από τον ευρύτερο «προοδευτικό» χώρο και στη λογική αυτή δεν αποκλείεται και η στήριξη Μαλέλη. Ωστόσο το τι τελικά θα συμβεί είναι πρόωρο να εκτιμήσουμε από τώρα , αν δεν καθίσει ο ...κουρνιαχτός των εθνικών εκλογών και δεν δούμε το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί. Και εδώ που τα λέμε η περίπτωση Μαλέλη φαίνεται από μια πρώτη ματιά να «παίζει» με ποικίλα σενάρια και γι αυτό είναι απρόβλεπτη και η δυναμική της, τούτη την ώρα.  

Σε ότι αφορά τους δυο δήμους του νησιού μας και εδώ το σκηνικό με το οποίο θα γίνουν οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές υπολείπεται αρκετά από την τελική του μορφή. Στον μεν δήμο Μυτιλήνης πέρα από τον νυν δήμαρχο Στρατή Κύτελη που έχει ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, έχει κατατεθεί επισήμως η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Χριστόφα, γύρω από την οποία υπάρχει μια κάποια κινητικότητα και εσχάτως μέσω δήλωσής του στην εφημερίδα «Νέα της Λέσβου» και του προέδρου της ΔΕΥΑΛ Γιώργου Φλώρου, που προέρχεται από το δυναμικό της δημοτικής αρχής-και ως εκ τούτου προκάλεσε κάποιες εντάσεις εντός της- και εκδήλωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Πέρα των παραπάνω όμως, πληροφορίες θέλουν να υπάρχει κινητικότητα και για άλλη υποψηφιότητα, δεδομένου ότι και στα τρία μεγαλύτερα κόμματα υπάρχει αμφισβήτηση και ενστάσεις με τις υπάρχουσες υποψηφιότητες και αυτό είναι πλέον κοινό μυστικό. Ωστόσο φαίνεται ότι όσο υπάρχει η εκκρεμότητα των εθνικών εκλογών, όπου κανείς από τους τοπικούς παράγοντες, αλλά τις τοπικές ηγεσίες των κομμάτων, δεν θέλει να ταράξει ισορροπίες που ενδεχομένως θα έχουν εκλογικό κόστος εν όψει της εθνικής κάλπης, αφήνουν τις όποιες αποφάσεις και κινήσεις για ...ύστερο χρόνο. Και το ζητούμενο είναι αν ο χρόνος μετά τις εθνικές κάλπες και ανάλογα με τις εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο αρκεί για να εκδηλωθούν νέες υποψηφιότητες και να συγκροτηθούν ψηφοδέλτια εκ του μηδενός, αν δεν υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία εκ των προτέρων. Γι αυτό και ισχυριζόμαστε ότι ευνοημένοι αυτής της εν αναμονή κατάστασης λόγω των εθνικών εκλογών είναι οι νυν αυτοδιοικητικοί παράγοντες, που διεκδικούν την επανεκλογή τους. Στον δε δήμο Δυτικής Λέσβου εκεί το σκηνικό εν όψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών είναι εντελώς αδιαμόρφωτο, αφού πέρα από την δεδομένη υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου, όχι μόνο δεν έχει κατατεθεί άλλη υποψηφιότητα, αλλά ούτε καν ακούγεται... Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα προκύψει, αλλά και στην προκειμένη περίπτωση η αναμονή υπάρχει λόγω των εθνικών εκλογών, αφού κανείς από τους εμπλεκόμενους τοπικούς παράγοντες που έχουν βαρύνοντα λόγο στην περιοχή δεν θέλει σε αυτήν τη φάση να εμπλακεί και να προκαταλάβει εξελίξεις. Ο Ταξ. Βέρρος είναι γεγονός ότι σε αυτή τη φάση εμφανίζεται κυρίαρχος του ...παιχνιδιού στο δήμο, αλλά είναι πρόωρο και αφελές να νομίζει κανείς ότι κρίθηκε και το αποτέλεσμα πριν διαμορφωθεί πλήρως το τοπίο της επερχόμενης αναμέτρησης και γνωρίζουμε τους «πρωταγωνιστές» της.  

Τούτων δοθέντων λοιπόν, όσο υπάρχει αδιευκρίνιστο ποιο θα είναι το πολιτικό σκηνικό και οι εξελίξεις μετά τις εθνικές κάλπες και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που θα έχει διαμορφωθεί και με δεδομένο ότι ακόμη είναι στον ...αέρα οι οριστικές υποψηφιότητες των αυτοδιοικητικών εκλογών, κάθε πρόβλεψη είναι πρόωρη, ενέχει στοιχεία υποκειμενικά, που δεν οδηγούν σε μια πιο ολοκληρωμένη και αντικειμενική εκτίμηση των δεδομένων. Πολύ περισσότερο που για να υπάρχει όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα της εμβέλειας του κάθε υποψηφίου και της παράταξης που διεκδικεί την ψήφο των συνδημοτών μας θα πρέπει να γνωρίζουμε, πέρα από την όποια πολιτική στήριξη και όλα τα πρόσωπα που την συγκροτούν, γιατί πέρα από τον επικεφαλής, που προφανώς έχει το ιδιαίτερο βάρος, και τα υπόλοιπα πρόσωπα που συγκροτούν τους συνδυασμούς έχουν τη δική τους δυναμική, που σε τελική ανάλυση κρίνεται και από το εκλογικό σώμα. Εν κατακλείδι λοιπόν! Αν δεν τελειώσουμε με τις εθνικές εκλογές, κάθε εκτίμηση για το τι μέλλει γενέσθαι στις αυτοδιοικητικές κάλπες και στη Λέσβο είναι πρόωρη. Το σκηνικό είναι υπό διαμόρφωση και οι άγνωστοι παράμετροι είναι ακόμη πολλοί και κρίσιμοι για μια πιο ολοκληρωμένη κρίση. Αναμένουμε λοιπόν...  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey