FOLLOW US

Πολιτική

  • -Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στις εκλογές ανάδειξης του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς -Πρωτιά Φώφης με 45,2%, «δυνατός» ο Ανδρουλάκης με 29,8% και 1272 οι ψηφίσαντες συνολικά στην εκλογική διαδικασία
Το στοίχημα της συμμετοχής κερδήθηκε και στη Λέσβο !

 

Ξεπέρασε και μάλιστα κατά πολύ τις προσδοκίες των ανθρώπων που «έτρεξαν» τις διαδικασίες για την διεξαγωγή των εκλογών ανάδειξης του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, η συμμετοχή που καταγράφτηκε (και) στις κάλπες που στήθηκαν στη Λέσβο. Οι 1272 συνολικά ψηφίσαντες που ανέδειξαν πρώτη την Φώφη Γεννηματά με 576 (45,2%) ψήφους, προκάλεσαν ευφορία στους ανθρώπους του χώρου, καθώς κατά την εκτίμησή τους καταδείχθηκε πως η Κεντροαριστερά έχει πράγματι τη δυναμική για να μπορέσει να διαδραματίσει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Σε μία ειδικότερη ανάλυση του αποτελέσματος στη Λέσβο, φάνηκε ξεκάθαρα (με ότι καλό ή κακό αυτό συνεπάγεται) ότι κινητοποιήθηκε δυναμικά ο -υπό διεκδίκηση από διαφόρους κομματικούς σχηματισμούς- λεγόμενος «κόσμος του ΠΑΣΟΚ», με πολλά ιστορικά στελέχη του άλλοτε κραταιού Κινήματος να εμφανίζονται μάλιστα μετά από πολλά χρόνια στην αφάνεια, δημοσίως κατά τη συμμετοχή τους στα κοινά. Εξάλλου στο σύνολο των 1272 ψηφοφόρων, η συντριπτική πλειοψηφία (περίπου 1000), έδειξαν προτίμηση στους Φώφη Γεννηματά, Νίκο Ανδρουλάκη και Γιάννη Μανιάτη που προέρχονται και είναι ακόμα ενεργά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η επιτυχία -τηρουμένων των αναλογιών- του εγχειρήματος ωστόσο, συνοψίζεται για τη Λέσβο σύμφωνα με τα επιτελεία των δύο τελικών μονομάχων πια στο δεύτερο γύρο, στην απλή αντιπαραβολή των συμμετεχόντων κατά τις δύο προηγούμενες αντίστοιχες εσωκομματικές εκλογές στο νησί: τον Ιούνη του 2015 όπου η Φώφη Γεννηματά εκλέχτηκε πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ με μόλις 326 συνολικά ψηφίσαντες στις εκλογές και στην μεγάλη σύγκρουση Βαγγέλη Μεϊμαράκη-Κυριάκου Μητσοτάκη τον Δεκέμβρη του ιδίου έτους, όπου οι ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήσαν 2978.

Σε μία εποχή που ομολογουμένως το «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» δεν συγκινεί όσο παλιά, αλλά και σε μία εποχή που το πολιτικό σύστημα έχει απαξιωθεί συνολικά στα μάτια της κοινωνία, οι 210.000 περίπου ψηφοφόροι για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, συντελούν σε ένα πολιτικό γεγονός. Πολύ περισσότερο δε από τη στιγμή που το έκαναν και για χάρη ενός χώρου που ομολογουμένως στιγματίστηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από την εποχή των «μνημονίων». Όπου κατακερματίστηκε όταν επικράτησε το συναίσθημα της απογοήτευσης έως και της «προδοσίας» στο πρόσωπο του κύριου πολιτικού εκφραστή του, του ΠΑΣΟΚ, για να διαμορφωθεί στη συνέχεια μία πολιτική «κοσμογονία» που αντικατοπτρίζεται στη σημερινή απεικόνιση των κομματικών δυνάμεων στην βουλή.

Κερδισμένο το στοίχημα σε πρώτη φάση

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν και με δεδομένο ότι -επί του παρόντος τουλάχιστον- ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε και η ΝΔ, δείχνουν ικανοί να σχηματίσουν απόλυτες κυβερνητικές πλειοψηφίες, το αποτέλεσμα των εκλογών της 12ης Νοέμβρη και μάλιστα υπέρ ενός φορέα που κανείς δεν ξέρει πραγματικά το τι… είναι, ή τι ακριβώς θα γίνει, το στοίχημα «του χώρου» σε πρώτη φάση θεωρείται «κερδισμένο».

Τρύπησε το ταβάνι των προσδοκιών

Επιστρέφοντας όμως στα της Λέσβου αποτελέσματα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά μέλη της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο, άφηναν να εννοηθεί πως το «ταβάνι» της συμμετοχής, ήταν οι 600 ψηφοφόροι. Έχοντας ως «στοίχημα» τουλάχιστον το να διπλασιαστεί η συμμετοχή στην ανοικτή εσωκομματική διαδικασία, με δεδομένο ότι στις εκλογές του Ιούνη του 2015 για την ανάδειξη προέδρου της ΔΗ.ΣΥ, ψήφισαν στη Λέσβο μόλις 326. Οι 1272 λοιπόν που ψήφισαν στις επτά κάλπες που στήθηκαν στο νησί, ξεπέρασε ακόμα και την πιο αισιόδοξη σκέψη τους, για να κοιτάζουν πια για συγκρίσεις όχι προς… ΔΗ.ΣΥ μεριά, αλλά προς ΝΔ. Όπου στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών διαδικασιών του (συγκεκριμένου) κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ψήφισαν 2978.


Ουρές σχηματίστηκαν και στη Μυτιλήνη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της δημοκρατικής παράταξης , με την Φώφη Γεννηματά να παίρνει την πρωτιά και στη Λέσβο.

 

Άγγιξε το 30% ο Ανδρουλάκης στη Λέσβο

Από εκεί και έπειτα η ειδικότερη ανάλυση του αποτελέσματος, δείχνει πως η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη τουλάχιστον στη Λέσβο, κοίταξε στα… μάτια εκείνη της Φώφης Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά που συγκέντρωσε πανελλαδικά ποσοστό της τάξης του 42,76%, στη Λέσβο έφτασε το 45,2%, αλλά είδε τον ομόσταυλό της Νίκο Ανδρουλάκη να καταγράφει και εκείνος σημαντικό ποσοστό. Συγκεκριμένα ο Νίκος Ανδρουλάκης που πανελλαδικά κατέγραψε ποσοστό 25,38%, στη Λέσβο άγγιξε το 30% με 380 ψηφοφόρους, κοντράροντας στα ίσια την πρόεδρο της ΔΗ.ΣΥ στην κάλπη της Μυτιλήνης. Όπου η κ. Γεννηματά επικράτησε οριακά με 256 ψήφους έναντι 225 του σημερινού Ευρωβουλευτή . Στις υπόλοιπες υποψηφιότητες, ο Γιώργος Καμίνης έπιασε ακριβώς το πανελλαδικό ποσοστό του (13,45%) και στη Λέσβο, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης έφτασε με τις μόλις 77 υπέρ του ψήφους, το 6% της προτίμησης των Λέσβιων ψηφοφόρων, όταν πανελλαδικά άγγιξε το 10%. Χαρακτηριστικό λοιπόν της διαπίστωσης πως στη Λέσβο κινητοποιήθηκε ο «κόσμος του ΠΑΣΟΚ» (με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επόμενη ημέρα του νέου φορέα), είναι το ότι το άθροισμα των ψήφων των ενεργών ως σήμερα στελεχών του κινήματος (Γεννηματά-Ανδρουλάκης, Μανιάτης) άγγιξαν τους 1000 ψηφοφόρους, σε σύνολο 1272. Αντίθετα οι πιο «κεντρώες» υποψηφιότητες, εκείνες του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Καμίνη έφτασαν μαζί μόλις τις 249, με τον δήμαρχο Αθηναίων να κατέχει τη μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις. 

Εξετάζοντας τώρα τα αποτελέσματα ανά κάλπη, θα διαπιστώσει κανείς πως η Φώφη Γεννηματά κέρδισε στις πέντε από τις επτά συνολικά κάλπες που στήθηκαν στο νησί, με το Νίκο Ανδρουλάκη να επικρατεί στην Άντισσα και στον Πολιχνίτο. Στον αντίποδα Μυτιλήνη, Καλλονή, Γέρα, Πλωμάρι και Πέτρα «ψήφισαν» την Φώφη Γεννηματά.

 

 

Χριστόφας: «Ξημερώνει μια άλλη μέρα για την παράταξη»

Περιχαρής για το αποτέλεσμα ο Γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο Παναγιώτης Χριστόφας, ευχαρίστησε θερμά όλους εκείνους που συμμετείχαν στις εκλογές, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στο να διεξαχθεί χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία:  «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη, τόσο σε ολόκληρη τη χώρα, όσο και στο νησί μας. 1272 συμπολίτες μας συμμετείχαν στην άψογη εκλογική διαδικασία της 12ης Νοεμβρίου. Από την πλευρά μου θερμά ευχαριστώ σε όλους για τη συμμετοχή αλλά και στους εθελοντές που στήριξαν τη διαδικασία στις 7 περιοχές του νησιού μας. Ευχαριστώ και την επιτροπή εκλογικής διαδικασίας και ιδιαίτερα τον επικεφαλής κ. Σκουρκέα. Συνεχίζουμε ενωμένοι την προσπάθεια την επόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου. Στις 20 Νοεμβρίου ξημερώνει μια άλλη μέρα για την παράταξη».

 

 

 

Πανελλαδικό ποσοστό υποψηφίων:

Φώφη Γεννηματά      42,76%

Νίκος Ανδρουλάκης  25,38%

Γιώργος Καμίνης       13,45%

Σταύρος Θεοδωράκης    9,44%

Γιάννης Μανιάτης     4,22%

Γιάννης Ραγκούσης   2,39%

Κωνσταντίνος Γάτσιος  1,63%

Απόστολος Πόντας   0,54%

Δημήτρης Τζιώτης     0,19%

 

Αποτελέσματα  Λέσβου:

Ψήφισαν                    1272

Φώφη Γεννηματά      576        45,2%

Νίκος Ανδρουλάκης  380        29,8%

Γιώργος Καμίνης       172        13,5%

Σταύρος Θεοδωράκης    77     6%

Γιάννης Μανιάτης     29         2,2%

Γιάννης Ραγκούσης   7

Απόστολος Πόντας   2

Δημήτρης Τζιώτης     2

Κώστας Γάτσιος        2

Λευκά-Άκυρα            7

 

Αποτελέσματα Μυτιλήνης:

Ψήφισαν                    663

Φώφη Γεννηματά      256

Νίκος Ανδρουλάκης  225

Γιώργος Καμίνης       98

Σταύρος Θεοδωράκης    43

Γιάννης Μανιάτης     21

Γιάννης Ραγκούσης   7

 

Αποτελέσματα Καλλονής:

Ψήφισαν                    142

Φώφη Γεννηματά      75

Νίκος Ανδρουλάκης  32

Γιώργος Καμίνης       19

Σταύρος Θεοδωράκης    9

 

Αποτελέσματα Γέρας:

Ψήφισαν                    122

Φώφη Γεννηματά      81

Νίκος Ανδρουλάκης  19

Γιώργος Καμίνης       11

Σταύρος Θεοδωράκης    8

Γιάννης Μανιάτης     2

 

Αποτελέσματα Πέτρας:

Ψήφισαν                    108

Φώφη Γεννηματά      72

Νίκος Ανδρουλάκης  11

Γιώργος Καμίνης       12

Σταύρος Θεοδωράκης    11

Μανιάτης                   1

 

Αποτελέσματα Άντισσας:

Ψήφισαν                    91

Φώφη Γεννηματά      31

Νίκος Ανδρουλάκης  48

Γιώργος Καμίνης       6

Σταύρος Θεοδωράκης    2

Μανιάτης                   4

 

Αποτελέσματα Πολιχνίτος:

Ψήφισαν                    85

Φώφη Γεννηματά      27

Νίκος Ανδρουλάκης  39

Γιώργος Καμίνης       10

Σταύρος Θεοδωράκης    4

 

Αποτελέσματα Πλωμάρι:

Ψήφισαν                    60

Φώφη Γεννηματά      34

Νίκος Ανδρουλάκης  6

Γιώργος Καμίνης       16

Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 12:29
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top