FOLLOW US

Πολιτική

  • Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη του ΚΙΝ.ΑΛ Λέσβου, παρουσία της Έφης Χαλάτση, ενόψει και των εκλογών ανάδειξης των τοπικών οργανώσεων
«Το ΚΙΝ.ΑΛ έχει ορίσει και επιταχύνει τον βηματισμό του…»

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές ανάδειξης των δημοτικών και τοπικών του οργανώσεων, που θα ολοκληρώσουν ουσιαστικά την οργανωτική δομή του νεοσύστατου πολιτικού φορέα, η νομαρχιακή του ΚΙΝ.ΑΛ Λέσβου παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα, παρουσία του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Έφης Χαλάτση. Μιχάλης Σκουρκέας (Γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ Λέσβου) και τα μέλη της νομαρχιακής Γιώργος Μήλιος και Γιώργος Γιαννουλέλλης, μαζί με την κ. Χαλάτση, απηύθυναν κάλεσμα στους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς, να συμμετέχουν δυναμικά στην προσπάθεια σύνδεσης του νέου πολιτικού φορέα με τους πολίτες για να συνδιαμορφώσουν το προγραμματικό πλαίσιο του ΚΙΝ.ΑΛ για τη νέα «αλλαγή» στα πολιτικά πράγματα.

 Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ήταν αναπόφευκτα βέβαια και η αποσχιστική τάση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη από το κοινό (μέχρι πρότινος) εγχείρημα, αλλά και οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά, που οδεύουν προς κατάργηση σε λίγες ημέρες. Με την Έφη Χαλάτση, δεδομένου ότι η σχετική πρόταση νόμου της ΔΗ.ΣΥ και του Ποταμιού για την παράταση τουλάχιστον της ισχύος του επίμαχου μέτρου παραμένει κλειδωμένη στο γραφείο του προέδρου της βουλής Νίκου Βούτση και δεν τίθεται προς συζήτηση, να σχολιάζει πως είναι πασιφανές πια ότι η κατάργηση του νησιωτικού κεκτημένου είναι «πολιτική απόφαση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». «Κωλυσιεργούν τη συζήτηση του νομοσχεδίου και αυτό δείχνει και τη βούλησή τους ως προς τα αναπτυξιακά θέματα για τη χώρα…», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας αρχικά για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής από τη βάση για την οργανωτική δομή του ΚΙΝ.ΑΛ, η Έφη Χαλάτση μίλησε για τον στόχο που έχει τεθεί από τα κεντρικά του κόμματος. Και δεν είναι άλλος από το να υπάρξουν όσο το δυνατό περισσότερες τοπικές και δημοτικές οργανώσεις, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και επιπλέον (από τις ήδη ορισμένες σε Μυτιλήνη, Πέτρα, Καλλονή και Πλωμάρι) στο εγγύς μέλλον. «Θέλουμε να συνδέσουμε το ΚΙΝ.ΑΛ με τους πολίτες για να συνδιαμορφώσουμε το προγραμματικό μας πλαίσιο, για έναν αυτόνομο λόγο και δρόμο και για αυτό τους θέλουμε όλους κοντά μας», είπε χαρακτηριστικά, μία ημέρα μετά την παρουσία της στο Πλωμάρι, όπου (ξανά) μίλησε για τις διαδικασίες σύστασης τοπικού οργανωτικού στην συγκεκριμένη -και όχι μόνο- περιοχή.

Από εκεί και έπειτα, η συνέντευξη είχε ανοιχτή ατζέντα, δίνοντας την ευκαιρία στους εκπροσώπους του κόμματος στο νησί, να μιλήσουν για όλα όσα απασχολούν το ΚΙΝ.ΑΛ σήμερα. Και δη για το εσωτερικό ζήτημα που έχει προκληθεί (δις) με τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι με αφορμή το κάλεσμα για εκλογές της Φώφης Γεννηματά και εν συνεχεία το περιεχόμενο της συμφωνίας για το «Σκοπιανό». 

«Ανεξήγητος» ο Θεοδωράκης

«Η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα προσπάθησε να ενώσει το χώρο της Κεντροαριστεράς και οι προσπάθειές τις αυτές απέδωσαν, με τη σύμπραξη του Ποταμιού, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΙΔΗΣΟ και των Κινήσεων Πολιτών, ως ομόσπονδων κομμάτων στον ενιαίο σχηματισμό», είπε αρχικά η κ. Χαλάτση για μπει στη συνέχεια στη διαδικασία να σχολιάσει την «πρωτοβουλία» του Ποταμιού: «Στο συνέδριο που ακολούθησε της απόλυτα επιτυχημένης και με μεγάλη συμμετοχή εκλογής προέδρου από τη βάση, πήραμε κάποιες αποφάσεις που δεσμεύουν το σύνολο το κομμάτων και των μελών που συμμετέχουν στο ΚΙΝ.ΑΛ. Η πρόσφατη διαφοροποίηση του ενός μέλους της ομοσπονδίας, είναι λίγο ανεξήγητη γιατί πηγαίνει κόντρα στις αποφάσεις του συνεδρίου, που είναι το ανώτατο όργανο. Θεωρούμε ότι το Ποτάμι θα έπρεπε να συνταχθεί με τις αποφάσεις του συνεδρίου και της προέδρου και στο «Μακεδονικό» και στο θέμα των εκλογών, γιατί εκτός από τα υπόλοιπα όργανα, όργανο είναι και η εκλεγμένη πρόεδρος που δεσμεύει τους πάντες.  Εμείς ακολουθούμε τον βηματισμό που ορίστηκε στο συνέδριο και ο καθένας παίρνει πια την ευθύνη του».

 

«Ο ΦΠΑ είναι στα χέρια του Βούτση»

Τη συνέντευξη τύπου ωστόσο, απασχόλησε και το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, για το οποίο το ΚΙΝ.ΑΛ μέσω της ΔΗ.ΣΥ και του Ποταμιού, κατέθεσε δύο φορές μέσα σε έξι μήνες πρόταση νόμου για τη μοίρα αυτού του φορολογικού καθεστώτος στα νησιά. «Για εμάς το θέμα της παράτασης του ΦΠΑ είναι καθοριστικής σημασίας για τη νησιωτικότητα αλλά και για τα προβλήματα από τις μεταναστευτικές ροές που δέχονται ειδικά τα νησιά του βορείου Αιγαίου όλα τα τελευταία χρόνια. Πήραμε τη γνωστή νομοθετική πρωτοβουλία και μάλιστα στην πρόσφατη συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο, η πρόεδρος έκανε επισήμανση στην ομιλία της για την πλημμέλεια της κυβέρνησης να διατηρήσει τον ΦΠΑ. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση και παρά και τις ενέργειες του Συντονιστικού Φορέων σας, δεν έβαλε στη συζήτηση του μεσοπρόθεσμου το θέμα του ΦΠΑ και ακόμα δεν έχει δρομολογήσει τη συζήτηση της πρότασης νόμου μας που είναι πλήρης, στη βουλή», είπε αρχικά η κ. Χαλάτση για να εστιάσει στον καθ΄ όλα υπεύθυνο πλέον, πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος έχει στα χέρια του εδώ και πολύ καιρό την πρόταση νόμου, αλλά δεν σκοπεύει να τη φέρει προς συζήτηση. « Κατά τη δική μας άποψη δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι αποσπασματικές και επιζήμιες για την ανάπτυξη της χώρας και της τοπικής οικονομίας», πρόσθεσε η κ. Χαλάτση χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για κάποια θεαματική ανατροπή της τελευταίας στιγμής εκ μέρους της κυβέρνησης. «Μπορούν σίγουρα μέχρι και την τελευταία στιγμή να αποφασίσουν να φέρουν την πρόταση στη βουλή, καθώς δεν λείπει τίποτα από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να συζητηθεί, αλλά ξαναλέω ότι είναι στην ευχέρεια του προέδρου. Από εκεί και έπειτα, η δική μας θέση και πριν και τώρα και στο μέλλον, είναι η διατήρηση του ειδικού αυτού μέτρου για ένα ακόμη χρονικό διάστημα.».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 11:01
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top