Ο Γ. Πάλλης, μιλά στο «Ε» εν όψει του αναπτυξιακού συνεδρίου για τη διάσπαση του δήμου, το προσφυγικό και τα έργα εφ΄όλης της ύλης:

«Το ΦΠΑ θα ανοίξει ξανά για τα νησιά της Ευρώπης το 2020»

28/04/2018 - 20:19

Έγινε πατέρας λίγο πριν αναλάβει βουλευτής, συγκεκριμένα δύο μήνες πριν από τον Σεπτέμβριο του 2015. Ο Γιώργος Πάλλης καταφέρνει να αξιοποιεί το χρόνο του τόσο στη Βουλή όσο και με την οικογένειά του, προσπαθώντας να έχει μια κανονικότητα, και τα καταφέρνει. Στη σημερινή του συνέντευξη στο «Ε» μιλήσαμε εφ’ όλης της ύλης για όλα όσα απασχολούν την τοπική κοινωνία. Φαίνεται πολύ θετικός πάντως για μια σειρά έργα, τα οποία άφησε να εννοηθεί ότι θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις προσεχείς ημέρες, εν όψει του μεγάλου αναπτυξιακού συνεδρίου που διοργανώνεται την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Μυτιλήνη, στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αισθάνεστε ότι κουβαλάτε ένα βαρύ όνομα λόγω του πατέρα σας;

«Ο καθένας φτιάχνει το όνομά του. Αυτό που σίγουρα δεν κουβαλάω ως βάρος είναι η κατηγορία της οικογενειοκρατίας, με δεδομένο ότι είχαν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που πολιτεύτηκε τελευταία φορά ο πατέρας μου και μέχρι να πολιτευτώ. Και με την έννοια αυτή η μόνη έγνοια που έχω είναι να μη θεωρηθεί ότι το εκμεταλλεύτηκα. Από την άλλη, μπορεί να είναι παράλληλη η πορεία των δυο μας στον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι άλλη η αφετηρία. Αν έχω κάποιες φορές εσωτερική πολιτική διαφωνία με κάποιον, αυτός συνήθως είναι ο πατέρας μου! Είναι δημιουργικό αυτό»

Σας ασκεί κριτική;

«Απόλυτα. Και ως γονιός, αλλά και ως πολιτικό ον. Γιατί ο πατέρας μου δεν έπαψε ποτέ να είναι πολιτικό ον. Και αυτό είναι σπουδαίο, είναι από τους ανθρώπους που ενώ έχουν αποσυρθεί από την πολιτική, έχει πολιτική άποψη για τα πράγματα, χωρίς να είναι παρεμβατικός»

Χάσατε φίλους σε όλη αυτή τη διαδρομή από το 2015;

«Έχασα φίλους και το έχω πει και δημόσια σε Επιτροπή της Βουλής. Γιατί φοβήθηκαν να εμπλακούν, γιατί εξέφραζαν απόψεις, ακραίες που δεν τις αποδέχομαι. Και τίμια τους απάντησα ότι δεν μπορώ να είμαι φίλος τους. Έχασα και φίλους και συντρόφους, με τους οποίους πιστεύω ότι θα ξαναβρεθούμε στην κοινωνία. Και βέβαια από την εκλογή μου και μετά και λόγω της λιγότερης παρουσίας μου στο νησί, έχασα φίλους από την καθημερινότητά μου. Παρόλ’ αυτά διατηρώ και τις φιλίες μου με τους ανθρώπους που έχουν φύγει από το κόμμα. Οι ανθρώπινες σχέσεις και οι φιλικές δεν χάνονται. Όπως και από το κίνημα διατηρώ φίλους, παρόλο που δυσκολεύομαι να παρίσταμαι στο κίνημα όπως πριν. Κι είναι κατανοητό και λογικό αυτό από την πλευρά μου, δεν το διεκδικώ»

 

Για τα γεγονότα της πλατείας

 

Ζήσαμε την περασμένη Κυριακή πρωτόγνωρες καταστάσεις στην πλατεία Σαπφούς. Η πρώτη ανακοίνωση ήταν του ΣΥΡΙΖΑ που τόνιζε ότι πρέπει να συλληφθούν οι τραμπούκοι. Όμως αρχικά συνελήφθησαν οι πρόσφυγες που έκαναν κατάληψη.

«Ξέρω ότι ήσασταν κι εσείς όλο το βράδυ εκείνο στην πλατεία. Αν πρέπει να αναγνωρίσουμε κάτι, είναι ότι η αστυνομία προστάτεψε τη ζωή πολλών ανθρώπων εκείνο το βράδυ. Και οφείλουμε να το επισημάνουμε αυτό, διότι πρώτο μέλημά τους ήταν να μη σπάσει ο αστυνομικός κλοιός- προστασίας ουσιαστικά- των προσφύγων της πλατείας, με δεδομένο ότι υπήρχε εισαγγελική εντολή σύλληψής τους κατόπιν ενεργειών της δημοτικής Αρχής και όχι μόνο. Και με δεδομένο ότι το πρωτόγνωρο αυτό, οργανωμένο, με διάρκεια στις επιθέσεις και στον χρόνο μόρφωμα, δεν ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις, ήταν ομάδα, χρησιμοποιούσε και τακτικές πια που αποδεικνύονταν ότι είχαν στόχο να σπάσουν την αστυνομική δύναμη για να χτυπήσουν στο ψαχνό τα γυναικόπαιδα. Πέραν των πράξεων στις οποίες προέβησαν με τη ρίψη φωτοβολίδων, πετρών, πυρπολημένων κάδων στους αστυνομικούς κλπ. Αν κάτι έγινε, λοιπόν κάτι απόλυτα σωστά ήταν η προστασία των ανθρώπων που βρίσκονταν στην πλατεία, με δεδομένο το ότι έπρεπε να απομακρυνθούν λόγω των εισαγγελικών παραγγελιών, και με δεδομένο ότι παρά την άσκηση πίεσης, δεν ασκήθηκε βία για να αποχωρήσουν από την πλατεία. Γνωρίζω επίσης ότι υπήρχε μία διαπραγμάτευση τΗς αστυνομίας με τους ανθρώπους σε πολύ καλό κλίμα τις προηγούμενες ημέρες. Άρα θεωρώ ότι και αυτό ήταν πρωτοφανές για τα δεδομένα της Μυτιλήνης».

«Γιατί δεν έγιναν συλλήψεις;»

« Προφανώς λόγω του όγκου και της έντασης των επιθέσεων. Ο εισαγγελέας διαπίστωσε το τι έγινε. Έχω κάνει έκκληση και εγώ δημόσια για τις συλλήψεις, είναι κάτι που προχωρά, συγκεντρώνονται στοιχεία για το κομμάτι που αφορά την επίθεση των φασιστοειδών σε όλο το φάσμα της διάστασής του»

 

Κατά Αθανασίου

 

»Και θέλω να το πω ευθέως γιατί είχαμε και μια αντιπαράθεση με τον συντοπίτη μου βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπο Αθανασίου στο κοινοβούλιο. Κακουργήματα είναι αυτά που είναι συντονισμένα και αποσκοπούν σε εγκληματικές πράξεις. Η μυθοπλασία που έστησε δημόσια στο κοινοβούλιο, παρουσιάζοντας άλλα γεγονότα μάς κάνει να απορούμε.

Ποιος Μυτιληνιός δεν ξέρει ότι η υποστολή της σημαίας γίνεται στην πλατεία Σαπφούς, και όχι στο άγαλμα της Ελευθερίας; Ελπίζω να μην έκανε την ίδια ξενάγηση στους συναδέλφους βουλευτές της ΝΔ που ήρθαν στη Μυτιλήνη αυτές τις μέρες, παρουσιάζοντας τα γεγονότα. Και πώς προσπάθησε να τεκμηριώσει παρεμβαίνοντας στο έργο των δικαστικών αρχών τις πράξεις των ανθρώπων αυτών και δικαιολογώντας τους, είναι ένα απαράδεκτο γεγονός.  

Απαίτηση όλων μας είναι οι επίδοξοι δολοφόνοι παιδιών προσφύγων να μην τολμήσουν να ξανασκεφτούν να γίνουν τέτοιοι, γιατί στο μέλλον θα είναι τα δικά μας παιδιά»

 

Για το προσφυγικό

 

Άλλη μια δύσκολη φάση του προσφυγικού περνάει η Λέσβος. Βγήκε η απόφαση του ΣτΕ που αίρει τον γεωγραφικό περιορισμό και έρχεται η απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου που τον επιβάλει. Ποια είναι η θέση σας;

«Οφείλω να επισημάνω κάποια πράγματα, όντας και εισηγητής του ν/σ στο κοινοβούλιο. Το συγκεκριμένο άρθρο που αφορά τον γεωγραφικό περιορισμό και που βρίσκεται υπό συζήτηση στο ν/σ είναι μέρος ευρωπαϊκής οδηγίας του 2013. Έχει αναρτηθεί από τον Οκτώβριο του 2016 στη δημόσια διαβούλευση και απλά υπάρχει αυτή η κακή σύμπτωση με την απόφαση του ΣτΕ, η οποία δεν προσβάλει τον ίδιο τον γεωγραφικό περιορισμό, αλλά τη μη τεκμηρίωση από την πρώην διευθύντρια της υπηρεσίας Ασύλου.

Όσον αφορά λοιπόν την ευρωπαϊκή οδηγία, εγώ δεν έχω το θάρρος να πω όπως ο κ. Βαρβιτσιώτης ως εισηγητής από τη ΝΔ ότι «στηρίζουμε και πιστεύουμε την κοινή δήλωση». Γνωρίζουμε όλοι τις επιπτώσεις που έχει, ειδικά στα νησιά μας. Ως ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ προσωπικά αναγνωρίζουμε τη δύναμη που έχουν δείξει οι κάτοικοι των νησιών και την ανοχή σε πράγματα δύσκολα. Πριν από πέντε χρόνια οι Μοριανοί κοιμούνταν με τα παράθυρα ανοιχτά κι έχουν κατανοήσει ότι αυτό έχει φύγει ανεπιστρεπτί. Κι αυτό είναι βίαιο να συμβαίνει σε πολίτη. Από την άλλη πρέπει να αναγνωριστεί η συμβολή των νησιωτών στο πανευρωπαϊκό πρόβλημα και κατ’ επέκταση στο ελληνικό πρόβλημα.

Η ζωή τα ανατρέπει όλα. Το τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι ροές στον Έβρο. Άρα όταν μιλάμε για γεωγραφικό περιορισμό δεν μιλάμε αποκλειστικά για τα νησιά, αλλά οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας. Και γι’ αυτό εγώ επέμενα στη συζήτηση των φορέων στη Βουλή, να παρευρεθούν πέρα από τους εκπροσώπους των νησιών, η γνώμη των οποίων είναι σημαντική, εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών γιατί κάποιοι διαβάζουν τον γεωγραφικό περιορισμό, ως μόνο των νησιών. Να πάρουν θέση. Εμένα πάγια θέση μου είναι ότι οι πρόσφυγες δεν πρέπει να εγκλωβίζονται.

Το ν/σ έχει ακόμα ένα άρθρο που αφορά τη σύντμηση των διαδικασιών ασύλου, δεν εκβιάζεται η απέλασή τους από τη μία και από την άλλη δυστυχώς γνωρίζουμε ότι με την αύξηση των αιτημάτων ασύλου δύσκολα θα γίνει άμεσα εφικτή η σύντμηση, εξαιτίας του εξατομικευμένου της κάθε περίπτωσης»

Θα μπορούσε η τοπική κοινωνία να αξιοποιήσει το προσφυγικό;

«Η τοπική κοινωνία έχει αξιοποιήσει ήδη το προσφυγικό. Από τη μια υπάρχουν δείκτες όπου φαίνεται ότι έχουν μειωθεί τα οφέλη σε κάποιες περιοχές του νησιού και το αναγνωρίζουμε, από την άλλη όμως, στη γενική εικόνα των πραγμάτων και στο οικονομικό επίπεδο έχει βοηθηθεί το νησί. Δεν είναι η οικονομία που οραματιζόμαστε για τον τόπο ούτε βλέπουμε εκεί το μέλλον μας. Η μεγαλύτερη συμβολή του προσφυγικού είναι ότι αυτή τη στιγμή η Λέσβος έχει δημιουργήσει δωρεάν ένα μεγάλο brand name με θετικό πρόσημο, λόγω της στάσης των κατοίκων και μας ξέρουν γι’ αυτό σε όλο τον κόσμο. Είναι θέμα χρόνου και προγραμματισμού, σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης αυτό το όνομα να αποφέρει καρπούς

 

 

 «Ελπίζω να έχουμε εξαγγελία » για τη νότια παράκαμψη

 

Υπάρχει εξέλιξη για τη Νότια Παράκαμψη;

«Γνωρίζω ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες του υπουργείου. Αναμένουμε όλοι με πολύ ενδιαφέρον και το αναπτυξιακό συνέδριο που θα γίνει στις 2 και 3 Μαΐου στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Έχουμε πολύ θετικά νέα για ένα έργο πνοής για τον τόπο. Όχι μόνο για την πόλη της Μυτιλήνης που θα ανασάνει και είναι η μόνη προοπτική τούτη η πόλη να αποκτήσει δημόσιους χώρους ξανά. Γιατί αν όλη η φασαρία έγινε για τον δημόσιο χώρο της πλατείας Σαπφούς, πρέπει να αναλογιστούμε πόσα χρόνια που κωλυσιεργεί αυτό το έργο καταπατάται διαρκώς από ανάγκη ο δημόσιος χώρος στο κέντρο της πόλης.

Το δεύτερο σημαντικό αφορά όλο το υπόλοιπο νησί και είναι διαδραστική η συμβολή του έργου αυτού, ξεκινώντας από τη γρηγορότερη πρόσβαση στο αναβαθμισμένο Νοσοκομείο του νησιού, παρακάμπτοντας τη διαδρομή μέσα από την πόλη. Και για την υγεία, ξέρετε ότι τα 5 ή 10 λεπτά νωρίτερα είναι υπόθεση ζωής ή θανάτου. Επίσης διευκολύνεται πολύ η μετάβαση των τουριστών από το αεροδρόμιο στον τελικό τους προορισμό, που συνήθως δεν είναι η πόλη της Μυτιλήνης, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο και κάνοντας πιο ελκυστικό το προϊόν. Έχουμε τη δέσμευση από τον υφυπουργό, ελπίζω να έχουμε και εξαγγελία!»       

Για το έργο  του οδικού άξονα Καλλονής- Σιγρίου;

«Είναι καθαρά ευθύνη της εταιρείας, έχουν γίνει καταγγελίες από τους εργαζόμενους. Γνωρίζουμε όλοι ότι το έργο δεν προχωρά και οφείλει να διευθετηθεί αυτό το πρόβλημα. Και σε αντιδιαστολή το λιμάνι Σιγρίου που ξεκίνησε πολύ αργότερα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πρέπει να πούμε ότι πληρώθηκε η πρώτη δόση και ο εργολάβος συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο για την ολοκλήρωσή του. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν μαζί τα δύο έργα, για να αποσυμφορηθεί η πόλη και να τελειώνει ο ιδιότυπος υδροκεφαλισμός που υφίσταται τα τελευταία 30 με 40 χρόνια η πόλη».

 

 

 

Για το ΦΠΑ και το μεταφορικό ισοδύναμο

«Είναι δύο ξεχωριστά πράγματα. Το ΦΠΑ είναι κεκτημένο χρόνων και μια υποχρέωση του καλοκαιριού του 2015. Για 3,5 χρόνια κατόρθωσε η κυβέρνηση να διατηρήσει τον μειωμένο συντελεστή ,ως ένα μέτρο αναγνώρισης των κατοίκων των νησιών μας. Το κεφάλαιο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών δεν έχει κλείσει οριστικά. Στην Ευρώπη θα συζητηθούν σε ενάμιση χρόνο (το 2020) ξανά τα θέματα νησιωτικής πολιτικής, και φορολογικών συντελεστών.

Από την άλλη το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα μέτρο που δεν διεκπεραιώσαμε ως χώρα διαχρονικά. Ήταν ένα μέτρο για το οποίο δείχναμε ασυνέπεια, σε σχέση με τη νησιωτική πολιτική που θέλουμε να εφαρμόσουμε και που άλλες χώρες (ακόμη και με πολύ λιγότερα νησιά) εφάρμοζαν.  Οφείλουμε καταρχάς να τεκμηριώσουμε το γιατί και πώς θα πρέπει να λειτουργήσει το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά και στην συνέχεια πιστεύω πως θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να  επανέλθουμε τεκμηριωμένα στην Ευρώπη περί του αν θα πρέπει ή όχι να υπάρχει και μειωμένος συντελεστής »

Θα παλέψετε για το ΦΠΑ; Όλοι θεωρούν ότι είναι τελειωμένη υπόθεση

«Εννοείται ότι θα παλέψω. Είναι μια κοινωνική κατάκτηση της κοινωνίας πριν από πολλά χρόνια. Θυμάμαι ήμασταν παιδάκια τότε όταν είχε κλείσει η πόλη μας. Παράλληλα, θα έχει ενδιαφέρον να τεκμηριωθεί ουσιαστικά γιατί πρέπει να υπάρχει και σε ποιους τομείς και να δούμε τελικά και τόσα χρόνια ποιοι κερδοσκοπούσαν εις βάρος των υπολοίπων»

 

Θα σπάσει ο Δήμος;

 

«Το έχει πει και ο υπουργός ότι αν σπάσει κάποιος Δήμος θα πρέπει να είναι ο Δήμος Λέσβου κατ’ εξαίρεση. Ο υπουργός Εσωτερικών θα αναπτύξει το σχέδιο νόμου που θα κάνει τις βελτιώσεις στον Καλλικράτη με βασική αιχμή την απλή αναλογική αλλά και με ουσιαστικές παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας των Δήμων. Κι εδώ οφείλω να το πω δημόσια ότι η συμβολή του Δικτύου των Κοινοτήτων της Λέσβου που επανειλημμένα συναντήθηκε με το επιτελείο του υπουργείο και με τον ίδιο τον υπουργό, έχει συμβάλει στο νομοσχέδιο και το έχει αναγνωρίσει και ο ίδιος ο υπουργός. Πρώτο μέλημα λοιπόν είναι να δούμε πώς θα δουλεύουν οι Δήμοι. Θα κουβεντιάσουμε για τη διάσπαση, αλλά να ξέρουμε ότι το χωροταξικό στην Ελλάδα θα ανοίξει τα επόμενα χρόνια. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν υπήρξε ποτέ διάσπαση Δήμων στην Ελλάδα. Είναι κι ένα πείραμα που θα πρέπει να το δούμε για να μην υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες των πολιτών»

 

 

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey