Το ενεργειακό και τα ακραία καιρικά φαινόμενα «αποφασίζουν» πότε θα στηθούν οι κάλπες

11/06/2022 - 10:00 Ενημερώθηκε 12/06/2022 - 10:10

Βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο όπου πολλά «παίζονται» σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο και σε ό,τι έχει να κάνει με τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις αναπτυξιακές προοπτικές που δρομολογεί το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε λίγο καιρό τυπικά μπαίνουμε στον τελευταίο χρόνο, στην τελική δηλαδή ευθεία, της θητείας της κυβέρνησης, αλλά και των αυτοδιοικητικών αρχών και το γεγονός αυτό από μόνο του δημιουργεί αναπροσαρμογές και αναταράξεις στο πολιτικό «σκηνικό», αλλά και νέες διεργασίες εν όψει των αναμενόμενων αναμετρήσεων του επόμενου διαστήματος. Και αν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο χρόνος πραγματοποίησής τους είναι σαφώς προσδιορισμένος για το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου του επόμενου έτους, για τις εθνικές εκλογές όλα τα πιθανά σενάρια είναι στο τραπέζι, αφού στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αντί της εξάντλησης της τετραετίας. Ωστόσο, όπως διαφαίνεται, οριστικές αποφάσεις για τον χρόνο που θα διεξαχθούν τελικά οι εθνικές εκλογές, μάλλον θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό προς το τέλος του καλοκαιριού, καθώς ήδη θα διανύει τον τέταρτο χρόνο της συνταγματικής θητείας και επί της ουσίας θα βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Όμως το ανεξέλεγκτο των εξελίξεων και οι αστάθμητοι παράγοντες που υπάρχουν και σε διεθνές, λόγω πολέμου και σε ότι αφορά το εσωτερικό της χώρας, υποχρεώνουν και τον πρωθυπουργό να βρει το κατάλληλο timing, για να επιλέξει πότε θα στηθούν οι επόμενες κάλπες, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και διπλές, ελέω απλής αναλογικής! Επειδή όμως τα πιθανά σενάρια δεν είναι ...άπειρα, αλλά τα εξής δύο, που ήδη έχουν επανειλλημένως λεχθεί, το πρώτο αυτό της πρόωρης προσφυγής το προσεχές Φθινόπωρο και το άλλο, όπως έχει πολλάκις υπογραμμίσει και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, για το τέλος της επόμενης Άνοιξης. Το ποιο τελικά θα προτιμηθεί θα εξαρτηθεί από τη συνεκτίμηση των θετικών και των «αρνητικών» παραγόντων του κάθε σεναρίου. Γιατί και τα δυο αυτά σενάρια έχουν «συν» και «πλην», αφού οι αστάθμητοι παράγοντες που τα επηρεάζουν είναι δεδομένοι και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να παραβλεφθούν πριν την οριστική απόφαση.

Το σενάριο για εκλογές την επόμενη Άνοιξη φαίνεται να αποτελεί(;) την πρώτη επιλογή του πρωθυπουργού και τον βασικό σχεδιασμό του, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, γι αυτό και κάθε φορά που το θέμα επανερχόταν στο προσκήνιο έσπευδε να διασαφηνίσει την πρόθεσή του, θέλοντας να τονίσει ότι λειτουργεί θεσμικά, κατά την συνταγματική πρόβλεψη, περί της εξάντλησης της τετραετίας, ενισχύοντας έτσι και το αρχηγικό του προφίλ που δεν αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τη συγκυρία. Ομως πέρα από τον παραπάνω παράγοντα το σενάριο αυτό ενισχύεται από το ενδεχόμενο μέχρι του χρόνου την άνοιξη να έχει τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, που σημαίνει και η ενεργειακή κρίση θα έχει υποχωρήσει, ρίχνοντας τις τιμές που σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ενώ ένα επιπλέον «συν» που θέλει να το «εκμεταλλευτεί» η κυβέρνηση είναι ότι από τη νέα χρονιά σχεδιάζεται αύξηση των συντάξεων και κατάργηση του τέλους εισφοράς αλληλεγγύης σε όλους, με ό,τι σημαίνουν αυτά για την «τσέπη» των πολιτών και την εικόνα της κυβέρνησης. Αυτό όμως που παραμένει «άγνωστο» και άρα επίφοβο για την κυβέρνηση είναι το ενδεχόμενο τα πράγματα να μην πάνε «κατ ευχήν» , όπως προφανώς να ήθελε, η πολεμική σύρραξη να συνεχίζεται επιδεινώνοντας και το ενεργειακό κόστος χειμωνιάτικα, γεγονός που θα έχει παρενέργειες στην κοινωνία, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση που δεν θα αποφύγει την όποια φθορά, από το δεδομένο στρίμωγμα που θα δεχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και επειδή ο χρόνος μέχρι το τέλος της ερχόμενης Ανοιξης, αν τότε προσδιοριστούν οι εκλογές σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο, είναι πάρα πολύς και μεσολαβεί ένας απρόβλεπτος χειμώνας, το ρίσκο από μέρους της κυβέρνησης είναι μεγάλο και γι αυτό προβληματίζει και οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις.

Και οι δεύτερες σκέψεις, παρά την εκφρασμένη πρόθεση του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας, είναι οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να φέρουν τις κάλπες πιο μπροστά και συγκεκριμένα το Φθινόπωρο που μας έρχεται. Οι λόγοι που μπορεί να «υπαγορεύσουν» στον πρωθυπουργό την πρόωρη προσφυγή, αλλάζοντας τον μέχρι τώρα σχεδιασμό του, είναι κυρίως το απρόβλεπτο των συνεπειών από τη συνεχιζόμενη σύρραξη στην Ουκρανία, αφού δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα το τέλος της, γεγονός που σημαίνει ότι η ενεργειακή κρίση είναι πιθανό ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί και την επόμενη χρονιά, προκαλώντας ανυπέρβλητα προβλήματα, με έναν δύσκολο από κάθε πλευρά χειμώνα, που η διαχείρισή τους θα είναι ευκολότερη πολιτικά αν υπάρχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, παρά όταν εκκρεμεί η προσφυγή στις κάλπες. Το γεγονός δε, όπως επισημαίνουν και πολιτικοί αναλυτές, ότι δεν έχουμε ακόμα δει την «κορυφή του παγόβουνου» της ενεργειακής κρίσης, και αν ένα τέτοια ενδεχόμενο επαληθευθεί τον προσεχή χειμώνα, η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν πολιτική φθορά, με ό,τι σημαίνει αυτή λίγο πριν τις κάλπες. Υπάρχει όμως και ένα άλλος λόγος, που έχει να κάνει με τη στάση της αντιπολίτευσης, που μπορεί να «μετρήσει» ο πρωθυπουργός και να πατήσει το ...κουμπί για εκλογές το Φθινόπωρο. Αν η αντιπολίτευση ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους το επόμενο διάστημα και ζητά επίμονα εκλογές δεν αποκλείεται τότε ο Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να μη συρθεί η χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο πολλών μηνών, όπου κυρίως λόγου της αντιπολιτευτικής τακτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπάρχει και «τοξικότητα» στο πολιτικό κλίμα, να πάρει τελικά την απόφαση για πρόωρες κάλπες, ώστε αυτή η ...εκκρεμότητα να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, γιατί η χώρα δεν αντέχει μέσα σε τέτοια διεθνή αβεβαιότητα και τόσους αστάθμητους παράγοντες να σέρνεται προεκλογικά. Και επειδή το πιθανότερο είναι να έχουμε διπλές εκλογές, ελέω απλής αναλογικής, που σημαίνει σχεδόν δυο μήνες με υπηρεσιακή κυβέρνηση, καλό είναι οι όποιες εκκρεμότητες της επόμενης διακυβέρνησης, όποια και αν προκύψει από τις «μονές» ή «διπλές» κάλπες, είτε αυτή είναι η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος , είτε η κυβερνητική συνεργασία περισσότερων του ενός κομμάτων, να έχουν ξεκαθαρίσει έγκαιρα πριν τα πράγματα δυσκολέψουν, οδεύοντας προς τον χειμώνα και τα όσα απρόβλεπτα επιφυλάσσει η αστάθεια στο διεθνές περιβάλλον και η ενεργειακή κρίση.

Ωστόσο για να επιλέξει ο πρωθυπουργός εκλογές το Φθινόπωρο, πέρα από την «εικόνα» των δημοσκοπήσεων της κοινής γνώμης, που θα πρέπει να είναι καλές για το κυβερνών κόμμα, θα πρέπει και το καλοκαίρι που ήδη διανύουμε, να μην έχει απρόοπτα τα οποία θα δημιουργούν πρόβλημα και φθορά στην κυβέρνηση. Και οι καλοκαιρινοί μήνες, πέρα από την δεδομένη οικονομική ανάσα που φέρνει ο τουρισμός, βελτιώνοντας γενικά το οικονομικό κλίμα, ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν πολλά απρόοπτα, με κορυφαία τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκ των πραγμάτων προκαλούν δυσαρέσκεια και φθορά στην κυβέρνηση που καλείται να αντιμετωπίσει τέτοιες δυσάρεστες για τους πολίτες καταστάσεις. Και το φετινό καλοκαίρι δυστυχώς από νωρίς φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο, με ό,τι σημαίνει αυτό για την αποτελεσματικότητα και την εικόνα της κυβερνητικής μηχανής. Το βέβαιο είναι ότι μια πιθανή επανάληψη του περσινού εφιαλτικού Αυγούστου που κατέκαψε την βόρειο Εύβοια, θα απομακρύνει κάθε πιθανότητα εκλογών το Φθινόπωρο, όπως κάθε λογικά σκεπτόμενος αντιλαμβάνεται, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πλέον η νέα «κανονικότητα», που καλείται και η κυβέρνηση έτσι και αλλιώς να διαχειριστεί. Γι αυτό και εκτιμούμε, επειδή κανείς δεν γνωρίζει τι «ξημερώνει» το επόμενο διάστημα, ότι αν το διάστημα του καλοκαιριού τα πράγματα κυλήσουν στοιχειωδώς ομαλά από άποψη πυρκαγιών, τότε πολύ δύσκολα ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα ενδώσει στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τις πρώτες εβδομάδες του Φθινοπώρου. Άλλωστε οι πρόσφατες ανακοινώσεις υποψηφίων βουλευτών, οι περιοδείες και οι επισκέψεις υπουργών και κυβερνητικών στελεχών ανά τη χώρα -και στη Λέσβο- καταδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε καθαρά προεκλογική περίοδο που δεν παραπέμπει κάλπες για τον επόμενο χρόνο, αλλά οσονούπω! Και αυτό όσο περνά ο καιρός θα γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο, αρκεί να μη προκύψει η «στραβή» που θα αλλάξει εκ των πραγμάτων τα πράγματα και θα υποχρεώσει τους κυβερνώντες να πάρουν αποφάσεις ενδεχομένως με «την πλάτη στον τοίχο», αναλαμβάνοντας και το όποιο ρίσκο! Ο καιρός, ή για την ακρίβεια τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» θα παίξουν το ρόλο τους και για τις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις της επόμενης περιόδου. Είμαστε πλέον στην τελική ευθεία και τα περιθώρια ελιγμών περιορίζονται...

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey