Είπε περισσότερο αυτά που… ήθελε να πει ο πρωθυπουργός από το Αίθριο της Γραμματείας Αιγαίου σε μία περισσότερο απ΄ όσο απαιτούσε η περίσταση «μπαλκονάτη» ομιλία

Θύμωσε και ο… Τσίπρας!

05/05/2018 - 17:36

Ομιλία που παρέπεμπε περισσότερο σε «μπαλκονάτη» τοποθέτηση και απευθυνόταν περισσότερο θα έλεγε κανείς προς την αξιωματική αντιπολίτευση, παρά στις εργασίες ενός Περιφερειακού Συνεδρίου και μάλιστα στην πιο «ευαίσθητη» αυτή τη στιγμή Περιφέρεια της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας εξέπεμψε αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας και αποθέωσε την αλληλεγγύη των Λέσβιων στο προσφυγικό που με το παράδειγμά τους, κράτησαν όρθια όχι μόνο τη χώρα, αλλά και την Ευρώπη. Ωστόσο απέφυγε σαν τον διάολο το λιβάνι την οποιαδήποτε εξειδικευμένη αναφορά στον ΦΠΑ που κινητοποίησε μάλιστα χιλιάδες Μυτιληνιούς να βγουν στους δρόμους και έδειξε αδιάβαστος στα ειδικά ζητήματα του νησιού, όπως το καθηλωμένο έργο του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου (που κατά τον πρωθυπουργό «λειτουργεί κανονικά»!), τις μελέτες του δρόμου Καλλονής - Πέτρας ή τη Νότια Παράκαμψη, για τις οποίες περιπτώσεις εξήγγειλε εξελίξεις, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται τέτοιες. Αντίθετα εμφανίστηκε διεξοδικά ενημερωμένος για τους ιθύνοντες του μεγάλου συλλαλητηρίου εις βάρος του. Αφού αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του για τη χάρη του Συντονιστικού Φορέων: «ξέρω καλά, ότι όσοι επέλεξαν την αποχή, λύσεις δεν έχουν να προτείνουν και γι’ αυτό ίσως διάλεξαν τον εύκολο δρόμο της φυγής, από το τραπέζι του διαλόγου», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ υπήρξαν φορές που απάντησε ευθέως (εξωτερικεύοντας μία όχληση) και στην κριτική του δημάρχου και της περιφερειάρχη, που ούτε λίγο, ούτε πολύ του είπαν πως… «δεν τους ακούει». Η κεντρική ομιλία περιλάμβανε πάντως όλους τους τομείς των φορέων της (προσδοκώμενης) ανάπτυξης. Και αν μπορεί κανείς να αναδείξει δύο ειδήσεις από την ομιλία του πρωθυπουργού, είναι σίγουρα η πρόθεσή του να ενταχθούν και τα καύσιμα στο περίφημο Μεταφορικό Ισοδύναμο, αλλά και η δέσμευση ότι προχωρά το έργο της σύνδεσης του κέντρου της Μόριας με τον βιολογικό.

 

«Κάποιοι εδώ και αρκετές μέρες επεδίωξαν να μην είμαι εδώ, σήμερα το βράδυ. Κάποιοι επεδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και τρομοκρατίας, σε έναν πράγματι φιλειρηνικό τόπο», είπε στον πρόλογό του ο πρωθυπουργός και έδειξε από… νωρίς τις διαθέσεις του.

 

«Κάποιοι δεν ήθελαν να είμαι εδώ…»

 «Είμαστε εδώ στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο και μετά από 13 επιτυχημένα συνέδρια μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι έχουμε δημιουργήσει πια έναν καινούριο θεσμό. Έναν θεσμό που από την πρώτη στιγμή ορισμένοι αμφισβήτησαν, ορισμένοι προσπάθησαν - χωρίς όμως επιτυχία - να υπονομεύσουν, να απαξιώσουν, ενδεχομένως και να ακυρώσουν, με μοναδικό κριτήριο μικροπολιτικές σκοπιμότητες.  Για μας, όμως, είναι εντελώς διαφορετικό το κριτήριο. Είναι το κριτήριο των αναγκών της κάθε περιφέρειας ξεχωριστά, των αιτημάτων των πολιτών, αλλά και μιας βαθειάς πολιτικής υποχρέωσης που αισθανόμαστε απέναντι στις τοπικές κοινωνίες. Της υποχρέωσης να κάτσουμε μαζί στο ίδιο τραπέζι, να διαφωνήσουμε, να αντιπαρατεθούμε, αλλά να κάτσουμε μαζί και να συνθέσουμε το σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Διότι είμαστε όλοι επιβάτες στο ίδιο πλοίο, καθόμαστε στην ίδια όχθη του ποταμού και οφείλουμε να συνεργαστούμε για την επόμενη ημέρα, για την Πατρίδα μας».

Για το Συντονιστικό Φορέων

Μιλώντας ειδικότερα για το συνέδριο τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι ήρθε (μαζί με τους Υπουργούς του) για να ακούσει: «Να ακούσουμε ιδέες, προβληματισμούς και προτάσεις. Ακόμη και διαμαρτυρίες. Ακόμη και αυτούς που αποφάσισαν σήμερα να μην είναι παρόντες και παρούσες και κυρίως την προηγούμενη ημέρα και τη σημερινή ημέρα, εμείς και αυτούς τους θέλουμε και τους χρειαζόμαστε. Θέλουμε να ακούσουμε την κριτική τους, ακόμη κι αν αυτή είναι αυστηρή. Ακόμα κι αν γνωρίζουμε, ότι μπορεί πολλές φορές η κριτική να είναι ακραία. Η κριτική και η διαφωνία και ο αντίλογος είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Η σύνθεση έχει ιδιαίτερη αξία. Όμως, ξέρετε, ποια είναι η διαφορά αλλά και η πεμπτουσία, ταυτόχρονα, της συμμετοχής και του διαλόγου από την άγονη και τη στείρα διαμαρτυρία; Αν ήταν σήμερα εδώ εκπρόσωποι φορέων που διαμαρτύρονται χθες και σήμερα, αυτοί οι εκπρόσωποι των φορέων που αποφάσισαν να απέχουν, δεν θα τους ακούγαμε μόνον με προσοχή να διατυπώνουν τα προβλήματα, αλλά θα τους ζητούσαμε να διατυπώσουν και λύσεις στα προβλήματα. Και ξέρω καλά, ότι όσοι επέλεξαν την αποχή, λύσεις δεν έχουν να προτείνουν και γι’ αυτό ίσως διάλεξαν τον εύκολο δρόμο της φυγής, από το τραπέζι του διαλόγου. Το δρόμο της έντασης, σε ένα περιβάλλον όμως, ήδη, επιβαρυμένο από τα τρία χρόνια που διαρκεί αυτή η πρωτοφανής προσφυγική κρίση που έχει χτυπήσει την πόρτα μας και που εκ των πραγμάτων δημιουργεί δυσκολίες μεγάλες και αντιθέσεις που αποτελούν εύφορο, γόνιμο έδαφος, ώστε κάποιοι άλλοι, λίγοι ευτυχώς, να επιχειρήσουν να διαδώσουν ιδέες ξένες προς τις αρχές και τις αξίες τούτου του τόπου, του Λεσβιακού λαού, για να σπείρουν την οργή και το διχασμό. Αλλά οι πολίτες, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αυτού του ιστορικού τόπου, ξέρουν καλύτερα. Γι΄ αυτό και είμαι βέβαιος, πως θα γυρίσουν την πλάτη σε όποιον θελήσει να παίξει επικίνδυνα παιχνίδια, μόνο και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Διότι τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με εντυπώσεις, αλλά με διάλογο, διαβούλευση, προτάσεις. Προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες».

 

Για τους ολιγάρχες…

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ωστόσο ξαναέβαλε στο στόχαστρο τη ΝΔ. Λέγοντας χαρακτηριστικά πως σύμμαχο στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας, «εμείς δεν θελήσαμε να έχουμε ποτέ τους ολιγάρχες. Δεν θελήσαμε να έχουμε ποτέ ανθρώπους της νύχτας ή των σαλονιών. Δεν θελήσαμε να έχουμε ποτέ συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια διαπλεκόμενους εκδότες ή κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, που νομίζουν ότι η χώρα τούς χρωστάει και οι πολίτες τούς χρωστούν. Εμείς θελήσαμε να έχουμε μονάχα έναν σύμμαχο. Την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας», είπε.

 

Προσφυγικό

Ενώ για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός, παραδέχτηκε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Λέσβος, σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο βάρος. «Αυτή είναι η αλήθεια. Και θέλω ευθύς εξαρχής να αποδεχτώ ότι η κατάσταση στη Λέσβο και στα άλλα νησιά, στη Χίο, στη Σάμο, στη Λέρο, κυρίως, όμως αυτά τα τρία νησιά, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο η κατάσταση είναι δύσκολη. Και ειδικότερα εδώ και ειδικότερα στη Μόρια.  Δεν μπορούμε να είμαστε ούτε ευτυχείς, ούτε χαρούμενοι για την κατάσταση που συμβαίνει εδώ. Θέλω να είμαι ευθύς εξαρχής καθαρός απέναντι σας και απέναντι στον ελληνικό λαό και στο λεσβιακό λαό. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και για τους μετανάστες αλλά και για τους πολίτες της Λέσβου και για τους κατοίκους της Λέσβου. Θέλω όμως να σας καλέσω να θυμηθείτε, όχι πολύ παλιά, τι συνέβαινε τρία χρόνια πριν. […] Αν σας θύμισα όμως τι ζήσαμε πριν από τρία χρόνια και τι κινδύνους αντιμετωπίσαμε, οφείλω σε αυτό εδώ το νησί να θυμίσω και να πω, χωρίς υπερβολή, ότι με την ανθρωπιστική στάση των κατοίκων της Λέσβου και των άλλων νησιών, κυρίως όμως της Λέσβου με την αλληλεγγύη τους, με την συμβολή τους στην διάσωση των προσφύγων, οι κάτοικοι της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, των άλλων νησιών, των Δωδεκανήσων, έσωσαν, κυριολεκτικά το λέω αυτό, όχι την τιμή των Ελλήνων, έσωσαν την τιμή της Ευρώπης. […]. Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι για τον κρατικό μηχανισμό, η οργάνωση της υποδοχής και της φροντίδας τόσων πολλών ταλαιπωρημένων και πληγωμένων ανθρώπων ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. […]. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε όμως όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται αυτές τις ελλείψεις. Και βεβαίως να προσφέρουμε στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας που δικαιούνται να έχουν. Βασικό πρόβλημα που οφείλουμε, για παράδειγμα, να αντιμετωπίσουμε είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Αυτό σημαίνει περισσότερους εργαζόμενους στην Πρώτη Υποδοχή, περισσότερους χειριστές στην εξέταση των αιτήσεων, συγκεκριμένη επικέντρωση των Επιτροπών Προσφυγών στα νησιά,  περισσότερους διερμηνείς που θα διευκολύνουν την όλη διαδικασία και ακόμα, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί, και τα οποία αφορούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τους πρόσφυγες.  Στην κατεύθυνση αυτή, το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα, εστιάζει σε έργα υποδομής που θα μείνουν, αλλά και σε παροχές που θα ανακουφίζουν τους κατοίκους των νησιών που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης. Έργα υποδομής που έχουν σχέση με το προσφυγικό και τα οποία θα υλοποιηθούν άμεσα. Όπως, για παράδειγμα, το αποχετευτικό δίκτυο της Μόριας».

 

«Δεν είναι όλοι ακροδεξιοί, ούτε θα τους χαρίσουμε στην ακροδεξιά»

Ο πρωθυπουργός όμως στάθηκε και στις ακραίες αντιδράσεις γύρω από το προσφυγικό και χωρίς περιστροφές τις καταδίκασε: «Εδώ θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με πλήρη κατανόηση των δυσκολιών, αλλά ταυτόχρονα  δεν πρόκειται να ανεχθούμε την δολοφονική, την επιθετική συμπεριφορά κατά προσφύγων, ανυπεράσπιστων ανθρώπων και φαινόμενα όπως αυτό της προπερασμένης Κυριακής στην κεντρική πλατεία της Λέσβου.  Όταν ελάχιστοι -ευτυχώς- εντός του νησιού, καθοδηγούμενοι όμως από σκοτεινούς ακροδεξιούς κύκλους εκτός νησιού, επιχείρησαν να σπιλώσουν την ίδια την ιστορία αυτού του τόπου και να αμαυρώσουν τη σημαία της πατρίδας μας, οργανώνοντας  μια δολοφονική επιχείρηση μίσους, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Και ξέρετε κάτι, τη σημαία της πατρίδας μας σε τούτο εδώ τον τόπο, τη σήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι παππούδες και οι γιαγιάδες πολλών Λέσβιων, όταν έφτασαν, κυνηγημένοι από τη φωτιά και την καταστροφή, με βάρκες από το Αϊβαλί, τη Σμύρνη, το Τσεσμέ, για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, να ξανασταθούν στα πόδια τους, να επανενωθούν με τους χαμένους συγγενείς τους.  Τη σημαία της πατρίδας μας τη σήκωσαν ψηλά ξανά σε αυτόν εδώ τον τόπο οι άνδρες και οι γυναίκες του ΕΑΜ, που ηγήθηκαν της απελευθέρωσης της Λέσβου από το ναζισμό.  Οι Λέσβιοι αγωνιστές που πλήρωσαν με τη ζωή τους βαρύ τίμημα για την ελευθερία και τη δημοκρατία.  Δεν μπορούμε, λοιπόν, δεν μπορούμε να ανεχθούμε και δεν θα ανεχθούμε, να σπιλώνουν αυτή τη σημαία οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού, εκμεταλλευόμενοι ακόμη και τη δίκαιη - όπως προείπα- αγωνία πολλών κατοίκων του νησιού Και βεβαίως θα συμφωνήσω με αυτό που ειπώθηκε, προς Θεού, δεν είναι οι άνθρωποι που ανησυχούν ακροδεξιοί, αλλά και ούτε θα τους χαρίσουμε στην ακροδεξιά. Θα λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη, για να τελειώνουμε».

 

Για τον ΦΠΑ

Για τον ΦΠΑ ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος. Τον αναγνώρισε ως μία δανειακή υποχρέωση και προχώρησε προς το… Μεταφορικό Ισοδύναμο. Αποκαλύπτοντας την πρόθεσή του να εντάξει σε αυτό και τα καύσιμα, για να έρχονται πια φθηνότερα στους νησιώτες: «Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι το μεταφορικό ισοδύναμο δεν υποκαθιστά τη φορολογική πολιτική. Φορολογική πολιτική είναι «άλλου παπά ευαγγέλιο», όπως λέμε στην καθομιλουμένη. Αλλά επειδή εμένα μου αρέσει να λέω τα ευαγγέλια ορθά, θέλω να πω και τα πράγματα ορθά. Αυτή τη φορολογική πολιτική δεν την εμπνευστήκαμε εμείς, βρήκαμε δεσμεύσεις. Δεσμεύσεις που τις έβαλαν επιτακτικά οι θεσμοί, δεσμεύσεις που μπήκαν στο μυαλό των θεσμών και μάλιστα των πιο σκληρών εξ αυτών από το περιβόητο mail Χαρδούβελη. Και κάποιοι, που σήμερα μας κουνούν το δάκτυλο, στο κρίσιμο δημοψήφισμα του Ιούλη του 2015, έλεγαν «ναι και πάλι ναι» σε αυτές τις δεσμεύσεις. Για να είμαστε καθαροί και ειλικρινείς. Και τις δεσμεύσεις αυτές της φορολογικής πολιτικής, εμείς τις υλοποιούμε με έναν και κύριο στόχο - σφίγγοντας τα δόντια πολλές φορές, χωρίς να αγνοούμε ότι πολλές φορές είναι άδικες, αλλά με έναν και μόνο στόχο: να μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε τα δημοσιονομικά , να πιάσουμε τους στόχους και να βγούμε καθαρά, χωρίς νέες δεσμεύσεις από αυτό το πρόγραμμα που επί μια οκταετία τρία προγράμματα στη σειρά έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή περιπέτεια. Και από κει και πέρα, έχοντας εξορθολογήσει τα δημόσια οικονομικά, έχοντας βάλει τη χώρα σε μια ρότα αναπτυξιακή, να μπορούμε αυτονόμως να χαράσσουμε πολιτική και να βλέπουμε αδυναμίες, στρεβλώσεις, προβλήματα, πού πρέπει να δώσεις, πού πρέπει να σφίξεις.  Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα, την οποία την ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά και πολλές φορές παίζουμε ένα παιχνίδι υποκριτικό μεταξύ μας. Το μεταφορικό ισοδύναμο, λοιπόν, δεν είναι υποκατάστατο της φορολογικής πολιτικής, την οποία θα ανακτήσει η χώρα μας με την έξοδο από το μνημόνιο. Το μεταφορικό ισοδύναμο, όμως, είναι ένα πάγιο αίτημα, το οποίο εμείς, εγώ προσωπικά, αισθάνομαι περηφάνια που το καταφέρνουμε μέσα σε πλαίσιο μνημονίων.  Το μεταφορικό ισοδύναμο, λοιπόν, θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1η Ιουλίου 2018. Και από 1η Ιανουαρίου 2019 σε όλα τα νησιά πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας.

 

Και τα καύσιμα στο Μ.Ι.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι αναπτυξιακές δυνατότητες που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν, πρέπει τώρα να αξιοποιηθούν δυναμικά, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή, η απασχόληση και τα εισοδήματα συνολικά. […] Θέλω, λοιπόν, να δεσμευτώ στο κλείσιμο του συνεδρίου, ότι μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής που εξετάζουμε το σχέδιο νόμου που θα έρθει στη Βουλή, θα δούμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν και τα καύσιμα, ώστε μεταφορικό ισοδύναμο να μη σημαίνει μόνο φθηνή μεταφορά από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά προς το κέντρο, αλλά και φθηνότερη βενζίνη, φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης για τους νησιώτες μας, για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey