FOLLOW US

Πολιτική

  • Το ηγετικό στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛ Φίλιππος Σαχινίδης, μιλά επί τη ευκαιρία της παρουσίας του στη Μυτιλήνη στο «Ε»
«Θα κριθούν σύντομα όλοι για το αν θέλουν τον ΦΠΑ…»

Αισιόδοξος ότι το νεοσύστατο ΚΙΝ.ΑΛ θα πετύχει τους στόχους του και θα αποτελέσει πράγματι το ισχυρό κόμμα της κεντροαριστεράς, πεπεισμένος πως μόνο η συμφωνία όλων των κομμάτων σε κομβικά ζητήματα, θα μπορέσει να οδηγήσει οριστικά στην έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση, αλλά και ξεκάθαρα υπέρ του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, εμφανίζεται ο Φίλιππος Σαχινίδης σε συνέντευξή του στο «Ε». Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και εκ των ηγετικών στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ που παρευρέθηκε στην πρώτη πολιτική εκδήλωση του νεοσύστατου κόμματος στη Μυτιλήνη πριν από λίγες ημέρες, υποστήριξε ακόμη πως η δυναμική του κινήματος δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά αποτυπώνεται στην κοινωνία και δεσμεύτηκε πως η υπόθεση του μειωμένου ΦΠΑ, θα έρθει ξανά στο τραπέζι, ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στην «συνειδητή επιλογή του» να «τιμωρήσει» τα νησιά.

 

 Με δεδομένο ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς χαρακτηρίζεται ως ο «κοιμώμενος γίγαντας» της πολιτικής, πόσο δύσκολο είναι τελικά στην πράξη να αφυπνίσετε αυτόν τον «γίγαντα», που παραμένει επί του παρόντος σε ποσοστά κάτω του 10%;

«Η απήχηση και οι δυνατότητες του Κινήματος Αλλαγής αποτυπώθηκαν με τον πιο ηχηρό τρόπο στην διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής του αλλά και με τη μαζική συμμετοχή στο ιδρυτικό συνέδριο. Πιστεύουμε ότι τώρα που ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την οργανωτική συγκρότηση η ενίσχυση της εξωστρέφειας με εκδηλώσεις και επισκέψεις κλιμάκιων σε όλη την Ελλάδα για την παρουσίαση των προτάσεων μας, θα αποκαλύψει μια εικόνα για την δυναμική του Κινήματος Αλλαγής που δεν αποτυπώνεται αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκδήλωση στη Μυτιλήνη και η συμμετοχή που είχαμε».  

Πόσο ικανοποιημένος (ή όχι) είστε από την μέχρι τώρα πορεία του ΚΙΝ.ΑΛ, από την ιδρυτική του στιγμή ως σήμερα;

«Έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου για την ενοποίηση των πολιτικών δυνάμεων και κινήσεων που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής και την ομογενοποίηση των πολιτικών μας θέσεων. Με αυτό το δεδομένο είμαι αισιόδοξος ότι και στη συνέχεια όλοι όσοι πήραμε αυτή τη μεγάλη απόφαση έχοντας συναίσθηση των αναγκών της χώρας αλλά και του χρέους μας απέναντι στους προοδευτικούς πολίτες, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να πετύχουμε στους στόχους που έχουμε θέσει. Να γίνει το Κίνημα Αλλαγής το ισχυρό κόμμα της κεντροαριστεράς που θα συνεισφέρει στην οριστική και ασφαλή υπέρβαση της κρίσης στη χώρα μας».

Υπήρξατε -και σε δύσκολες εποχές- Υπουργός Οικονομικών και ο τομέας ενασχόλησής σας παραμένει αυτός, πως σχολιάζετε την περίφημη, επικείμενη «έξοδο από τα μνημόνια»;

«Η έξοδος από τα μνημόνια όπως τα ονειρεύεται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και τα όσα βιώνουν οι πολίτες ως αποτέλεσμα της πιο πολύχρονης κρίσης με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα. Η έξοδος από τα μνημόνια θα αποκτήσει θετικό πρόσημο και περιεχόμενο για τους πολίτες όταν η χώρα περάσει σε βιώσιμη ανάπτυξη ώστε να συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρώπη. Όταν πετύχει την ταχεία μείωση της ανεργίας και καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις κοινωνικές ανισότητες που εντάθηκαν στα χρόνια της κρίσης. Όταν θα έχει ολοκληρώσει τις αναγκαίες αλλαγές ώστε αν εκδηλωθεί κάποια κρίση στο μέλλον να την αντιμετωπίσουμε με το ελάχιστο δυνατό κόστος σε όρους χαμένου ΑΕΠ και χαμένων θέσεων εργασίας. Τότε θα έχουμε πραγματικά πετύχει την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση που μας οδήγησε σε αυτά».

Για τον νησιωτικό ΦΠΑ

Εξειδικεύοντας τώρα σε οικονομικής φύσης ζητήματα της Λέσβου, το ΚΙΝ.ΑΛ έχει πρόταση νόμου για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που θα (ξανά)κατατεθεί στη βουλή. Ποια ακριβώς είναι η στρατηγική σας και ποιες είναι οι σκέψεις για την επόμενη μέρα, δηλαδή εάν το ειδικό αυτό μέτρο τελικά πράγματι καταργηθεί;

«Ήδη έχουμε καταθέσει εκ νέου αίτημα στον Πρόεδρο της Βουλής για να συζητηθεί η πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει για την αναβολή της εφαρμογής της αύξησης του ΦΠΑ. Να τονίσω στο σημείο αυτό ότι η πρότασή μας συνοδεύεται και από Έκθεση του ΓΛΚ που εκτιμά ότι τα διαφυγόντα ετήσια έσοδα μόλις φτάνουν τα 78 εκ. ευρώ. Την ώρα που η χώρα παράγει υπερπλεονάσματα πολύ πάνω από τον στόχο που έχει τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα μέσω της υπερφορολόγησης των πολιτών, η αδιαφορία της κυβέρνησης να υπερασπιστεί το ζήτημα αυτό στις συζητήσεις με τους δανειστές αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σε βάρος των νησιών. Είναι ειρωνεία να το κάνει αυτό όταν μιλά για έξοδο από τα μνημόνια από τον Αύγουστο. Τη στιγμή που τα νησιά έχουν επωμιστεί μεγάλο βάρος εξαιτίας του προβλήματος των προσφύγων. Εμείς θα επιμείνουμε στις θέσεις μας και τώρα αλλά και μετά τις εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές. Και τότε θα κριθούν όλοι ακόμη και η ΝΔ αν πραγματικά πιστεύουν στην ανάγκη για χαμηλότερο ΦΠΑ στα νησιά ή όχι».

Έχετε δηλώσει σχετικά πρόσφατα πως η σημερινή πολιτική συγκυρία κάνει ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουμε σε συναινέσεις ώστε που θα επιτρέψουν την εκπόνηση ενός αξιόπιστου εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της οικονομίας. Είστε αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει και πως  μπορεί να επιτευχθεί;

«Δεν μπορώ να είμαι πολύ αισιόδοξος βλέποντας τι έγινε στη χώρα μας από το 2010 μέχρι σήμερα και τι έγινε στις άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια. Στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο με ένα μνημόνιο σε περίπου τρία χρόνια ή και λιγότερο κατάφεραν να λύσουν τα προβλήματα τους και να επιστρέψουν στις αγορές. Αλλά στις χώρες αυτές τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μιλούσαν για Ζάππεια, για σκίσιμο των μνημονίων, για παράλληλα νομίσματα ή για προγράμματα  Θεσσαλονίκης. Δεν είχαν για αρχηγούς της Αντιπολίτευσης Σαμαρά και Τσίπρα. Συμφώνησαν στις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν στη χώρα τους και τώρα προσπαθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που τους κληροδότησε η κρίση. Αντίθετα εμείς συνεχίζουμε να μη διδασκόμαστε από τα λάθη μας. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθώ να πιστεύω ότι παρά τις μεγάλες αντιθέσεις μας σε κάποια κομβικά ζητήματα είναι αναγκαία η εθνική συνεννόηση. Ειδικά τώρα που ενώ ετοιμαζόμαστε για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μετά τα μνημόνια έχουν μαζευτεί πολλά σύννεφα πάνω από την διεθνή οικονομία και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα εξαιτίας των εξελίξεων σε γειτονικές μας χώρες. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να εκτεθεί η χώρα και οι πολίτες σε νέες περιπέτειες».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Κυριακή, 03 Ιουνίου 2018 11:19
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top