Δηλώσεις που προκαλούν πανικό σε όλα τα νησιά

Τερτίπια της Τουρκίας που προκαλούν ανησυχία!

28/09/2017 - 11:09

Με τις ντόπιες νησιωτικές οικονομίες φαίνεται ότι παίζει η Άγκυρα, με τον υπουργό της να απαγορεύει τα τουρκικά πλοία να καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 12 Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι πρόκειται για ακόμα μία τουρκική «μπλόφα», ώστε να μη συμμορφωθούν οι απέναντι «πειρατές», όμως μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία παίζονται πολλά και κυρίως βρίσκονται στον αέρα μια σειρά συμφωνίες τουριστικών πρακτόρων, ξενοδοχείων και επιχειρηματιών του τουρισμού, καθώς μόνο για τη Λέσβο αναμένονται 500-700 περίπου Τούρκοι την εβδομάδα από τον προσεχή Οκτώβριο. Έως τότε, επισημαίνουμε ότι πραγματοποιούνται κανονικά τα δρομολόγια από και προς Αϊβαλί.

Όλα ξεκίνησαν όταν στη Ρόδο και την Κω, ιδιοκτήτες τουρκικών τουριστικών σκαφών πήγαιναν ως επισκέπτες στα νησιά και σε συνεργασία με Έλληνες επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα επιβίβαζαν επισκέπτες. Πουλούσαν ως «πειρατές» στην ουσία, «μαύρες» κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά με ότι αυτό συνεπάγονταν για την Ελληνική οικονομία. Στις προχθεσινές δηλώσεις του, πάντως ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Αχμέτ Αρσλάν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχισθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος για το θέμα, ενώ στις 12 Οκτωβρίου αναμένεται συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουπλή.

Τι λέει η Τουρκία

Ειδικότερα, εντολή απαγόρευσης εκτέλεσης δρομολογίων προς την Ελλάδα για γιοτ και επιβατηγά πλοία με τουρκική σημαία εξέδωσε το υπουργείο Μεταφορών της Άγκυρας με αφορμή, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «την κατάσχεση 11 πλοίων από τις ελληνικές αρχές για παραβιάσεις κανονισμών που διέπουν την ποιότητα των θαλάσσιων μεταφορών».  Με την απόφαση, που εστάλη στις κατά τόπους τουρκικές λιμενικές αρχές, η Άγκυρα έχει απαγορεύσει τα δρομολόγια προς την Ελλάδα για τα μεν γιοτ από τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, για τα δε επιβατηγά από τις 12 Οκτωβρίου, επικαλούμενη το Μνημόνιο των Παρισίων (Paris MOU) για τις επιθεωρήσεις των πλοίων.

Όπως είπε ο υπουργός Μεταφορών Αχμέτ Αρσλάν, τα μέτρα που λαμβάνει η Αθήνα θέτουν σε κίνδυνο την κατάταξη της Τουρκίας στη λίστα με τις χώρες με «λευκή σημαία» καθώς είναι σοβαρή η πιθανότητα υποβάθμισής της στους πίνακες απόδοσης σημαιών (Black, Grey, White lists). Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» η περιφερειακή συμφωνία Paris MoU, προβλέπει ότι οι επιθεωρητές του Κράτους Λιμένα (PSCO) μιας χώρας μπορούν να διατάξουν την κράτηση ενός πλοίου εάν διαπιστώσουν κατά την επιθεώρηση είτε σοβαρές ανεπάρκειες είτε ότι δεν είναι ασφαλές για το περιβάλλον και το πλήρωμα να βγει από το λιμάνι.

Αξιολογώντας τα αποτελέσματα αυτών των επιθεωρήσεων το Paris MoU έχει καθιερώσει την ετήσια έκδοση της «Μαύρης», «Γκρι» και Λευκής» Λίστας - πίνακες, δηλαδή, που παρουσιάζουν το πλήρες φάσμα των ποιοτικών σημαιών και των σημαιών με κακή απόδοση, που θεωρούνται υψηλού ή πολύ υψηλού κινδύνου για την περίοδο από 1 Ιουλίου μέχρι 30 Ιουνίου του επόμενου έτους. Η Άγκυρα φοβάται ότι οι επιθεωρήσεις και οι κρατήσεις πλοίων με τουρκική σημαία από τους Έλληνες αρμόδιους του PSCO θα αλλάξουν αρνητικά για την Τουρκία την κατάταξή της στις λίστες.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα άρχισε να επιθεωρεί και να κρατά μικρά εμπορικά πλοία, μικρότερα των 24 μέτρων, ισχυριζόμενη ότι δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς θέτει σε κίνδυνο τη "λευκή σημαία" της Τουρκίας. Κι αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Αχμέτ Αρσλάν στο κρατικό δίκτυο TRT.

«Προειδοποιήσαμε και στείλαμε τους ειδικούς μας εκεί. Είπαμε ότι εάν η Ελλάδα αλλάξει αυτή την τακτική, τα γιοτ μας θα ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά και θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν στο εμπόριό σας. Αλλά εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε προσθέτοντας ότι θα συζητήσει το θέμα όταν συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Hurriyet», η κράτηση τεσσάρων γιοτ που είχαν προορισμό την Κω και τη Ρόδο και ενός εμπορικού κοντά στο Καλαμάκι έπαιξαν ρόλο στην απόφαση του τουρκικού υπουργείου.

«Έντεκα δικά μας γιοτ και πλοία έχουν κρατηθεί από τις ελληνικές αρχές μέχρι τώρα. Εάν κρατήσουν ένα ακόμα, θα βγούμε από τη λίστα της "Λευκής Σημαίας", πράγμα που σημαίνει υποβάθμιση της ποιότητας των θαλάσσιων μεταφορών μας», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυτικών της Αλικαρνασσού. «Γι' αυτό ανησυχεί το υπουργείο».

Ταξιδιωτικά γραφεία που πραγματοποιούν εκδρομές στα ελληνικά νησιά ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τα προγράμματά τους μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. Τα μέτρα αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τα ταξίδια από Κουσάντασι, Μαρμαρίδα, Αλικαρνασσό, Ντικιλί και Αϊβαλί.

«Καλώς έχει γίνει»

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος τόνισε στο «Ε»: «Καλώς έχει γίνει. Τα ιδιωτικά σκάφη έκαναν επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς την κατάλληλη άδεια και προειδοποιήθηκαν από την ελληνική πλευρά. Δεν πρέπει να αφήνουμε τους πειρατές να μπαίνουν στον χώρο μας».

Για την πανωλεθρία που έρχεται σε περίπτωση που ισχύσουν οι εν λόγω δηλώσεις μίλησε στο «Ε» ο τουριστικός πράκτορας Άρης Λαζαρής: «Έχουν προγραμματιστεί φαρμακευτικά συνέδρια στη Λέσβο, εκδρομές και μια σειρά εκδηλώσεις οι οποίες τινάζονται στον αέρα. Θα αδειάσουν πληρώματα και γραφεία εταιρειών. Θεωρώ ότι κακώς η ελληνική πλευρά δεν έκανε άλλα βήματα, ώστε να μη φτάσουμε ως εδώ».

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντής Ξύδας, διευθυντής της Μαρίνας Μυτιλήνης φαίνεται πιο ψύχραιμος: «Το θέμα αφορά αποκλειστικά επιλογές της Τουρκίας που δεν ξέρουμε αν θα εφαρμοστούν. Υπάρχει μια ανησυχία, θα πρέπει όμως να έχουμε κατά νου ότι η ελληνική πλευρά δέχεται γιοτ με τουρκική σημαία και ότι δεν είναι υποχρεούται από πουθενά να εφαρμόσει την τουρκική απαγόρευση.»

Επειδή όμως η Τουρκία είναι απρόβλεπτη στις κινήσεις της και αυτήν την περίοδο είναι και σε κόντρα με την Ευρώπη όλα μπορούν να συμβούν έστω και ως απειλή,δημιουργώντας θέμα και για τα ελληνικά νησιά ,αλλά και για τις πόλεις της Τουρκικής ακτής που μπορεί να λειτουργήσει τιμωρητικά από τον Ερντογάν λόγω της αντιπολιτευτικής τους θέσης έναντι του Τούρκου προέδρου.Ομως ένα τέτοιο ενδεχόμενο ,έστω και προσωρινής ισχύος δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην οικονομία των νησιών που πολλά προσδοκούν από τις αφίξεις Τούρκων τουριστών και γενικά από τη συνεργασία με τις απέναντι ακτές.

 

 

Αντιδρούν τα Τουρκικά παράλια 

Σημειώνεται, πάντως, ότι στις αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης αντιδρά έντονα η κοινωνία των τουρκικών μικρασιατικών παραλίων. Τα ελληνικά νησιά αποτελούσαν για πολλούς Τούρκους, ιδιαίτερα για τους Σμυρνιούς τόπο ολιγοήμερων διακοπών τους ακόμα και διακοπών ενός Σαββατοκύριακου, χωρίς τους περιοριστικούς όρους όπως αυτοί της τεράστιας φορολόγησης στο αλκοόλ που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Αλλά και η οικονομία πολλών παράλιων πόλεων είναι συνδεδεμένη με ταξίδια Ελλήνων στις αγορές τους. Για παράδειγμα τα εβδομαδιαία παζάρια δέχονται χιλιάδες έλληνες αγοραστές που φυσικά δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να τα επισκεφθούν.

Ήδη, στελέχη της τουρκικής αυτοδιοίκησης και των εμπορικών επιμελητηρίων της περιοχής μιλάνε για καταστροφική για τις τοπικές οικονομίες απόφαση. Συνδέουν δε την πρακτική της κυβέρνησης Ερντογάν, με το γεγονός ότι το σύνολο των μικρασιατικών παραλίων αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της αντιπολίτευσης.

 

Ανακοίνωση υπουργείου Ναυτιλίας

Μιλά για αμοιβαία επωφελή συνεργασία

"Η ομαλή ροή τουριστικών, επιβατηγών και εμπορικών πλοίων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει θετικές συνέπειες, τόσο για την οικονομία των δύο χωρών όσο και για την επικοινωνία μεταξύ των λαών τους. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παραμένει ανοιχτό σε διάλογο με την Τουρκία για την αμοιβαίως επωφελή ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται αφενός η ελληνική νομοθεσία για την πάταξη παράνομων ναυλώσεων τουριστικών σκαφών και αφετέρου η διεθνής και ενωσιακή νομοθεσία για την επιθεώρηση πλοίων (Έλεγχος Κράτους Λιμένα - Port State Control)" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey