FOLLOW US

Πολιτική

Τα ψηφοδέλτια «έκλεισαν», ο δημόσιος διάλογος όμως δεν έχει «ανοίξει»!

Τα ψηφοδέλτια έκλεισαν και κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο από όλους τους συνδυασμούς που είχαν ανακοινώσει την κάθοδο τους στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Ακόμη δεν είναι γνωστό πόσοι και ποιοί συνδυασμοί κατέρχονται στα χωριά για την εκλογή των κοινοτικών συμβουλίων που θεσμοθέτησε ο Κλεισθένης, επαναφέροντας την αυτόνομη λειτουργία των Κοινοτικών Συμβουλίων που είχε καταργήσει ο προηγούμενος νόμος για την αυτοδιοίκηση ο... Καποδίστριας. Από την εικόνα που μπορούμε να έχουμε και όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε η στελέχωση των ψηφοδελτίων είχε τις δυσκολίες, κυρίως στην ανεύρεση γυναικών υποψηφίων που λόγω ποσόστωσης, αποτελούσε πρόσθετη δυστοκία. Τα όποια κενά υπήρχαν πάντως, καλύφθηκαν στον μεγαλύτερο βαθμό στους δημοτικούς συνδυασμούς, αφήνοντας κάποια ελάχιστα για να είναι πλήρη, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η στελέχωση των ψηφοδελτίων δεν ήταν το ευκολότερο πράγμα αυτών των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Τα περιφερειακά ψηφοδέλτια είναι όλα πλήρη, δεδομένης και της ευκολότερης αριθμητικής συγκρότησής τους, αφού χρειαζόταν λιγότερα πρόσωπα σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας σε σύγκριση με αυτά των δυο δήμων. Συνολικά πάντως τα άτομα που ...εκτίθενται με την καλή έννοια στην κρίση των συμπολιτών τους σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με άλλες αντίστοιχες αναμετρήσεις, αφού έχουμε πλέον δυο νέους δήμους και ξεχωριστές τις τοπικές Κοινότητες.

Το δυστύχημα είναι ότι μέχρι τώρα η προτεραιότητα των συνδυασμών ήταν να συγκροτήσουν όσο το δυνατόν αξιόμαχα ψηφοδέλτια και πολύ λιγότερα ακούστηκαν για προγραμματικές θέσεις και προτεραιότητες των παρατάξεων που διεκδικούν τη ψήφο των δημοτών. Οι επαφές και οι περιοδείες σε χωριά και τόπους εργασίας είναι κυρίως για μια ...κάποια γνωριμία των υποψηφίων και λιγότερο για να διατυπωθούν προτάσεις για την περιοχή. Και αυτό εν μέρει εξηγείται γιατί ο δημόσιος διάλογος και η αντιπαράθεση μεταξύ των διαφορετικών παρατάξεων, υπό τις συνθήκες που γίνεται ο προεκλογικός αγώνας, απουσιάζουν και ακούγονται μόνο κάποιοι επί μέρους μονόλογοι, περισσότερο για να πουν κάτι και λιγότερο για να προτείνουν επί της ουσίας τι σκέπτονται και τι προτεραιότητες έχουν αν εκλεγούν.

Για να μην είμαστε άδικοι υπάρχουν και υποψήφιοι και παρατάξεις που διατύπωσαν και πιο συγκεκριμένες προτάσεις για το χώρο τους και που είναι αλήθεια ότι έτυχαν εντυπωσιακής υποδοχής, τουλάχιστον από εκείνους που έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους. Το ερώτημα όμως είναι μέσα σε ένα τόσο σύντομο διάστημα πόσα και απ’ αυτά που ...ξεφεύγουν από τον συνήθη δημόσιο λόγο φτάνουν στους τελικούς αποδέκτες, στους ψηφοφόρους. Όμως θεωρούμε ότι επειδή, τουλάχιστον σε επίπεδο πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, στη Λέσβο θα διανύσουμε μια νέα εποχή με δυο νεοσύστατους δήμους, που ξεκινούν από την αρχή χωρίς να υπάρχει προηγούμενο, ειδικά για εκείνον της Δυτικής Λέσβου, θα πρέπει έστω και κατόπιν ...εκλογών να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος μεταξύ των παρατάξεων που θα συγκροτούν τόσο την όποια πλειοψηφία της δημοτικής αρχής, όσο και το δημοτικό συμβούλιο, ώστε να συζητηθούν προτεραιότητες και να μπουν ιεραρχήσεις στόχων με τις αναγκαίες συμμαχίες και συναινέσεις, γιατί αυτά που ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που «διχάζουν», ή σε τελική ανάλυση διαφοροποιούν τις παρατάξεις.

Η καθημερινότητα και τα προβλήματά της δεν έχουν ...χρώμα και αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν και να τύχουν της καλύτερης διαχείρισης είναι η αποτελεσματικότητα και οι σωστές κινήσεις, με διαφάνεια και καθαρές εξηγήσεις. Όλοι καταλαβαίνουν ότι οι σκοπιμότητες και τα παιχνίδια κάτω από το τραπέζι προκαλούν εντάσεις και αντιπαραθέσεις, που μπορούν να εκλείψουν αν υπάρχει ενημέρωση και αναζήτηση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης. Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι ο «Κλεισθένης» θα δοκιμαστεί και θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης να διαχειριστεί τα θέματά της, χωρίς προβλήματα στη λήψη των αποφάσεων, που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν από το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Σε τελική ανάλυση η «μακροημέρευση» του νέου θεσμικού πλαισίου θα εξαρτηθεί πρώτα απ’ όλα από την ίδια τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, η οποία θα πρέπει να συνηθίσει να διαβουλεύεται με συναίνεση, χωρίς προαποφασισμένες δεσμεύσεις της όποιας «πλειοψηφίας» αν θέλει αυτή τουλάχιστον η τετραετία, που θα προκύψει μετά τις κάλπες, να μην είναι τραυματική! Διαφορετικά ειδικά για τη Λέσβο, που ο «Κλεισθένης» ξεκινά και με δυο νεοσύστατους δήμους και με πολλά ζητήματα σε μεταβατικό στάδιο, η διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων μπορεί να αποβεί μοιραία. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτοί που διεκδικούν τη ψήφο μας τα έχουν αυτά υπόψη, ώστε να πολιτευτούν με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η συγκυρία και οι κίνδυνοι από τους κυβερνητικούς «πειραματισμούς» στο χώρο της αυτοδιοίκησης να ελαχιστοποιηθούν! Σε αυτό θα παίξουν ασφαλώς ρόλο και οι συνεργασίες και οι πιθανές συμμαχίες που μπορεί να προκύψουν στη συγκρότηση των αυτοδιοικητικών αρχών, αλλά και τα πρόσωπα που θα εκλεγούν και θα αναλάβουν υπεύθυνους ρόλους στη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων. Το επόμενο λοιπόν διάστημα είναι κρίσιμο για να σχηματίσει η κοινή γνώμη και το εκλογικό σώμα την καλύτερη εικόνα για τις παρατάξεις και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να διοικήσουν ως αιρετοί εκπρόσωποι τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top