FOLLOW US

Πολιτική

  • Νέα κοινή τοποθέτηση των ΝΟΔΕ Λέσβου, Χίου και Σάμου της ΝΔ για το προσφυγικό
«Τα νησιά δεν αντέχουν άλλο»

Με αφορμή το πρόσφατο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Προσφυγικό - Μεταναστευτικό: Όχι άλλα λάθη», που πραγματοποιήθηκε στη Χίο, αλλά και τη χθεσινή δυναμική κινητοποίηση στη Λέσβο για την διαχείριση του προσφυγικού, μέλη των κομματικών οργανώσεων Λέσβου, Χίου και Σάμου αλλά και αυτοδιοικητικοί παράγοντες και τοπικοί φορείς, διατράνωσαν, για μια ακόμη φορά, την αγωνία τους για την αδιέξοδη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ζητώντας επιτακτικά την άμεση λήψη  μέτρων για την εκτόνωσή της, τη στιγμή μάλιστα που τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα, που αφορούν την νησιωτικότητα, όπως οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α, καταργούνται από την Κυβέρνηση και οι τοπικές οικονομίες μετρούν τις πληγές τους.

«Οι ΝΟ.Δ.Ε Λέσβου, Χίου και Σάμου για μια ακόμη φορά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τα νησιά μας δεν μπορούν πλέον να σηκώσουν το τεράστιο βάρος των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών που τους τελευταίους δύο μήνες έχουν αυξηθεί ανησυχητικά ενώ ο χειμώνας που είναι ante portas είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα και πιθανές εντάσεις. Το προσφυγικό - μεταναστευτικό υπήρξε πράγματι ένα πρωτοφανές φαινόμενο το 2015. Δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε εάν και κατά πόσο όφειλε η κυβέρνηση να θωρακιστεί απέναντί του. Όμως είναι περισσότερο από επιβεβλημένο να τονίσουμε ότι κοντά τρία χρόνια μετά δεν νοείται να μην υπάρχει οργανωμένη αντιμετώπισή του, να μην υπάρχει σχεδιασμός, να μην υπάρχουν υποδομές, στελεχωμένες υπηρεσίες, φύλαξη των συνόρων. Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων οδήγησε τα νησιά μας να γίνουν αποθήκες ψυχών και έφερε τους κατοίκους αντιμέτωπους με πρωτοφανείς καταστάσεις που ξεπερνούν τον ανθρωπισμό τον οποίο άλλωστε έμπρακτα έχουν αποδείξει. Καρατόμησε τις τοπικές οικονομίες, προξένησε τεράστια πλήγματα στον τουρισμό, κινητήριο μοχλό των τοπικών οικονομιών, οδήγησε σε εντάσεις τις ίδιες της κοινωνίες με τον κίνδυνο να απωλεσθεί και αυτή ακόμη η κοινωνική συνοχή.

 

Πρέπει και η Ευρώπη να καταλάβει

Οι ΝΟΔΕ των νησιών της ΝΔ, αφού ανέλυσαν ξανά το πλάνο διαχείρισης του μείζονος ανθρωπιστικού προβλήματος, έτσι όπως το αποτύπωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησαν ακόμα στην κοινή τους τοποθέτηση τη  διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής αμοιβαίας κατανομής βαρών στην Ε.Ε. «Η χώρα μας δεν μπορεί μόνη της να επωμισθεί το βάρος της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Απαιτείται η πλήρης λειτουργία των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και η άσκηση πίεσης στις χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες».  Οι υπογράφοντες της νέας αυτής κοινής τοποθέτησης, ήταν οι Ευστράτιος Καραγεωργίου (Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε Λέσβου),  Πρόδρομος Μανωλάκης (Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε Χίου) και ο Πάρης Παπαγεωργίου (Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε Σάμου).

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top