FOLLOW US

Πολιτική

  • Συνάντηση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο
Συνάντηση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής βρέθηκαν τα μέλη του ΔΣ του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, όπου συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη (17/5), ήταν πολύωρη και είχε ως θέμα της το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Σωτήρης Σκιαδαρέσης και ο Α’ Αντιπρόεδρος Παντελής Λεγάτος, ενώ συμμετείχαν και συνεργάτες του Υφυπουργού.

Συζητήθηκαν οι προτάσεις και επισημάνσεις του υπομνήματος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., πάνω σε στοχευμένα ζητήματα για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, όπως: την πλατφόρμα, τον υπολογισμό του μοντέλου των εμπορευματικών μεταφορών, τους επιβάτες και τον μηχανισμό παρακολούθησης των τιμών.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό αρκετές από τις προτάσεις - επισημάνσεις του υπομνήματος έχουν γίνει ήδη αποδεκτές και τις μελετούν οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου, ώστε να ενσωματωθούν στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο που θα κατατεθεί. «Βασιζόμαστε σε σας, στον θεσμικό σας ρόλο και στην εμπειρία σας από την ουσιαστική και χρόνια γνώση της τοπικής αγοράς. Τα Επιμελητήρια σε αυτή τη διαδικασία είναι η αιχμή του δόρατος σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, γιατί είναι η καρδιά της αγοράς» τόνισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. επεσήμανε : «Πρόκειται για μία σημαντική προσπάθεια στην οποία έχουμε κάθε πρόθεση να συνεχίσουμε ως αρωγός ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις που υπάρχουν στη νησιωτική κοινότητα και να ολοκληρωθεί με επιτυχία παρ όλες τις δυσκολίες που θέτει το σύντομο της διαβούλευσης. Ο  Ε.Ο.Α.Ε.Ν θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες του Υπουργείου και των άλλων φορέων για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των νησιών της πατρίδας μας. Γι’ αυτό το λόγο ελπίζουμε ότι ο ΕΟΑΕΝ θα συμμετέχει θεσμικά στις διαβουλεύσεις για όλο το επιχειρηματικό μέρος της εφαρμογής του νομοσχεδίου, όπως επίσης σε όποιες επιτροπές λειτουργήσουν στο πλαίσιο της νησιωτικής πολιτικής.»

Τι έγινε η εξαγγελία για τα καύσιμα;

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για ένα νέο ραντεβού σε σύντομο χρονικό διάστημα με θέμα τις προδιαγραφές του μηχανισμού πληρωμών για τις επιχειρήσεις και κοινό στόχο να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό το πιλοτικό πρόγραμμα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο που βρίσκεται στην τελική φάση της διαβούλευσης. Αυτό ωστόσο που πρέπει να σημειώσουμε ότι η εξαγγελία Τσίπρα από τη Μυτιλήνη στα πλαίσια του περιφερειακού συνεδρίου για την ένταξη και των καυσίμων στο πιλοτικό πρόγραμμα για το μέτρο, παρ΄όλο που σχετική εγκύκλιος που στάλθηκε στη Γ. Γ. Αιγαίου ανεβάζει τον προυπολογισμό από τα 50 εκ. ευρώ στα 60 για να συμπεριλάβει την εφαρμογή του μέτρου και για τα καύσιμα και για φέτος , στις συζητήσεις δεν γίνεται καμιά αναφορά γι΄αυτό, γεγονός που προβληματίζει αν η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού ήταν για εντυπωσιασμό, ή αν  υπάρχει πρόβλεψη και προγραμματισμός για το πως θα ενσωματωθεί η ενίσχυση για τα καύσιμα στο όλο εγχείρημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top