Πρωτοβουλίες Γ. Βατού, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς, που ανέδειξαν το θέμα, για τα «κακώς κείμενα» στις υπηρεσίες Δόμησης του νησιού

Στόχος, να διορθωθεί η αστοχία της διάσπασης της ενιαίας... Πολεοδομίας!

26/06/2022 - 10:00 Ενημερώθηκε 27/06/2022 - 09:49

Σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες Δόμησης των δυο δήμων της Λέσβου έχουν αναδειχθεί από τους καθ΄ύλην αρμόδιους επιστημονικούς φορείς του τεχνικού κόσμου του νησιού μας, με την πρόσφατη κοινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων του ΤΕΕ και των συλλόγων Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών, η συγκυρία έφερε την απαιτητική θέση του αντιδημάρχου, αρμόδιου για τα Πολεοδομικά θέματα του δήμου Μυτιλήνης, πολιτικού προϊσταμένου δηλαδή της υπηρεσίας Δόμησης, να την αναλαμβάνει ένας καλός γνώστης, κατά γενική ομολογία, του αντικειμένου που διαχειρίζεται η εν λόγω υπηρεσία, έχοντας θητεύσει και στο παρελθόν σε αυτή τη θέση, ο Γιάννης Βατός. Και ήταν πράγματι ευτυχής η συγκυρία, γιατί η κυοφορούμενη εδώ και πολύ καιρό συνεργασία της δημοτικής αρχής Κύτελη με τις παρατάξεις Μαμάκου και Ζαφειρίου, τελικά επιτεύχθηκε και επισημοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες, ενώ με την παραίτηση του μέχρι πρότινος αντιδημάρχου, αρμόδιου και για την υπηρεσία Δόμησης, συμβούλου της παράταξης του δημάρχου Στρ. Δαγκλή, έμεινε κενή η θέση , γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα άμεσης κάλυψης του κενού, με τον ορισμό του Γ. Βατού ως αρμόδιου αντιδημάρχου, στα πλαίσια μάλιστα της αξιοποίησης στελεχών από τις συνεργαζόμενες με τη δημοτική αρχή παρατάξεις.

Άμεσες ενέργειες

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης άμεσες φαίνεται να είναι και οι ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα υπαρκτά προβλήματα της υπηρεσίας Δόμησης, που όπως σημείωσαν και οι εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου που συναλλάσσονται με την εν λόγω υπηρεσία, προκειμένου οι όποιες δυσλειτουργίες και η υποστελέχωσή της να μη καταστούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του νησιού μας και την ταλαιπωρία πολιτών και επενδυτών. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Στρ. Κύτελη, επισπεύδει τις κινήσεις, για την άμεση ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό, αλλά και για την αναζήτηση της καλύτερης δυνατής λύσης προκειμένου η κομβική αυτή υπηρεσία να παίξει το ρόλο της, διορθώνοντας ενδεχομένως και αστοχίες που προέκυψαν κατά τη διάσπαση του ενιαίου δήμου Λέσβου, που είχε ως συνέπεια και τη διάσπαση της ενιαίας υπηρεσίας Δόμησης που λειτουργούσε μέχρι τότε. Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών για την αναζήτηση της επιβεβλημένης λύσης σε ότι αφορά την καλύτερη λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης της Μυτιλήνης κατ΄ αρχάς, αλλά αν υπάρχει η σχετική βούληση και από τον έτερο δήμο Δυτικής Λέσβου, και το ενδεχόμενο της σύστασης ενιαίας υπηρεσίας για όλο το νησί με τη συνένωση των δυο υπηρεσιών, ο κ. Βατός ήδη ήρθε, απ ότι πληροφορούμαστε, σε επαφή με τους εκπροσώπους των τριών επιστημονικών φορέων που ανέδειξαν τα θέματα δυσλειτουργίας των υπηρεσιών δόμησης.

Να διορθωθεί η αστοχία

Στόχος του είναι, όπως ήδη έχει δημοσιοποιηθεί και από τις σχετικές δηλώσεις τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων του, να διορθωθεί η αστοχία, που όλοι πλέον παραδέχονται, που συνέβη με τη διάσπαση του ενιαίου δήμου και με τη δημιουργία των δύο υπηρεσιών Δόμησης στους νεοσύστατους δήμους, ώστε να επανασυσταθεί μία Υπηρεσία Δόμησης στο νησί, με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου οι όποιες δυσλειτουργίες και η υποστελέχωσή της να αποτελέσει παρελθόν. Αυτήν τη θέση έχουν και οι επιστημονικοί φορείς, που από την αρχή πριν ακόμη τη διάσπαση είχαν προτείνει, αλλά δεν εισακούστηκαν και σε αυτήν τη θέση συγκλίνει και η δημοτική αρχή Μυτιλήνης, διαπιστώνοντας τα προβλήματα που προέκυψαν και με την υποστελέχωση και με το «αρχείο» που παραμένει, παρά τη διάσπαση, ενιαίο. Ασφαλώς η επανασύσταση της ενιαίας υπηρεσίας Δόμησης στο νησί, με τη συνένωση των δυο υφιστάμενων υπηρεσιών, απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των δυο δημοτικών αρχών και κατ΄επέκταση και των δημοτικών συμβουλίων τους. Το εγχείρημα αυτό αξίζει να αναζητηθεί με τον αναγκαίο διάλογο όλων των εμπλεκομένων φορέων και των προσώπων που έχουν λόγο και ρόλο στην υπόθεση αυτή. Άλλωστε η Λέσβος δεν θα πρωτοτυπήσει σε αυτό, αφού και άλλοι δήμοι που διασπάστηκαν το ίδιο διάστημα με εμάς , όπως για παράδειγμα ο ενιαίος δήμος Κέρκυρας που διασπάστηκε στα τρία, κράτησε ενιαία την υπηρεσία Δόμησης, γιατί έκρινε ότι η διαδημοτική λειτουργία της θα είναι αποτελεσματικότερη. Παρόμοιες περιπτώσεις έχουμε σχεδόν σε όλη τη χώρα, όπου οι υπηρεσίες Δόμησης εξυπηρετούν πάνω από έναν δήμο και μάλιστα με πολύ εντονότερη οικοδομική δραστηριότητα. Πρόσφατο παράδειγμα , που έπεσε στην αντίληψη μας και δημοσιεύσαμε πριν από λίγο καιρό ήταν η περίπτωση των Χανίων , όπου οι υπηρεσίες Δόμησης των επτά δήμων τους νομού προχώρησαν στη δημιουργία μιας ενιαίας Υπηρεσίας Δόμησης στο Δήμο Χανίων στελεχώνοντας της επαρκώς με το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νομού.

Οι δυο δήμοι θα κόψουν το «γόρδιο δεσμό»

Δεν γνωρίζουμε αν η πρωτοβουλία αυτή που ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο νέος αντιδήμαρχος Γ. Βατός, έχοντας και τη στήριξη των φορέων του τεχνικού κόσμου του νησιού μας, θα ευοδωθεί και θα έχει αίσιο τέλος, αξίζει όμως η προσπάθεια να αναζητηθεί με τον πλέον θεσμικό τρόπο η καλύτερη δυνατή λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, που όπως εκ των υστέρων εκτιμάται ήταν αστοχία που πρέπει να διορθωθεί. Οπως και να έχει όμως αυτό για να συμβεί θα πρέπει να είναι συναπόφαση των δυο δήμων, που έχουν και την αρμοδιότητα λειτουργίας των εν λόγω υπηρεσιών. Απ ότι διαφαίνεται η δημοτική αρχή Μυτιλήνης και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου προκρίνει να αναζητηθεί από κοινού με τον έτερο δήμο του νησιού, η καλύτερη δυνατή λύση, με τη λειτουργία ενιαίας υπηρεσίας Δόμησης. Μένει να δούμε αν αντίστοιχος προβληματισμός και διάθεση υπάρχει και από τη δημοτική αρχή Βέρρου, αλλά και το δημοτικό συμβούλιο της Δυτικής Λέσβου που θα κληθεί, αν τα πράγματα φθάσουν εκεί, που σημαίνει ότι η πρωτοβουλία για τη σύσταση ενιαίας υπηρεσίας Δόμησης έχει ανταπόκριση και είναι αντικείμενο διαλόγου. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι έχοντας και την εμπειρία των τριών χρόνων που ήδη διανύουμε από τη δημιουργία των δυο νεοσύστατων δήμων , θα επικρατήσουν ώριμες σκέψεις, απ όλους τους εμπλεκόμενους για το κοινό καλό και για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών που προσφεύγουν στις υπηρεσίες Δόμησης. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσει ο κάθε δήμος ό,τι καλύτερο μπορεί για την υπηρεσία του, στελεχώνοντας και ενισχύοντας της με κάθε τρόπο τη λειτουργία τους. Αυτό όμως δεν είναι ούτε το ευκολότερο ούτε το καλύτερο και αυτό οφείλουν να το πάρουν πολύ σοβαρά υπόψη όσοι έχουν ρόλο και λόγο στις αποφάσεις που θα παρθούν. Μακάρι να επικρατήσει η κοινή λογική και πνεύμα συνεργασίας και όχι μικρόνοες και διχαστικές προσεγγίσεις που θα διαιωνίζουν ένα υπαρκτό πρόβλημα που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί με γνώμονα την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης που είναι και το ζητούμενο. Το θέμα θα το παρακολουθήσουμε και θα επανέλθουμε όποτε χρειαστεί.Αλλάζουν τα δεδομένα στην έκδοση αδειών με σχέδιο νόμου του Υπ. Περιβάλλοντος

Περιορίζεται ο ελεγκτικός ρόλος των υπηρεσιών Δόμησης

Την έκδοση οικοδομικών αδειών χωρίς κανέναν έλεγχο από δημόσια αρχή προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η έκδοση αδειών θα γίνεται αυτόματα, με ευθύνη του μηχανικού, ενώ οι υπηρεσίες δόμησης δείχνουν να οδεύουν προς κατάργηση, αφού δεν έχουν πια κανέναν ουσιαστικό, αδειοδοτικό ή ελεγκτικό ρόλο.

Το σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή, περιλαμβάνει πλήθος πολεοδομικών ρυθμίσεων. Η σημαντικότερη από αυτές αφορά τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών. Οπως προβλέπεται, οι οικοδομικές άδειες για όλες τις κατηγορίες κτιρίων θα εκδίδονται αυτόματα, με την υποβολή φακέλου από τον μηχανικό στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ. Η δυνατότητα αυτή ίσχυε από το 2020 αποκλειστικά για τα μεσαίου ή μικρού μεγέθους κτίρια που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές, ενώ τώρα επεκτείνεται και στα μεγάλα κτίρια (άνω των 1.000 τ.μ.) και στις εκτός σχεδίου περιοχές. Η υπηρεσία δόμησης παύει να εγκρίνει τον φάκελο της άδειας, ενώ η συμμετοχή της περιορίζεται στον έλεγχο του τοπογραφικού διαγράμματος. Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά συνεπάγεται ότι η Πολιτεία παύει να ελέγχει και να εγκρίνει οριζόντια την οικοδομική δραστηριότητα, και περιορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Είναι προφανές ότι στόχος του υπουργείου είναι να μηδενίσει τον χρόνο έκδοσης οικοδομικών αδειών. Ωστόσο τη διαφωνία του με τη ρύθμιση αυτή, εξέφρασε ο πρόεδρος του κεντρικού ΤΕΕ. «Κατά τη γνώμη μου, όσο δεν υπάρχει ο ψηφιακός χάρτης, η προέγκριση μιας άδειας από την υπηρεσία δόμησης θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική σε όλες τις κατηγορίες κτιρίων», εκτιμά ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός. «Η αλήθεια είναι ότι σε κάποιες πολεοδομίες υπάρχει πρόβλημα. Οι δήμοι μεταφέρουν τους μηχανικούς σε άλλες υπηρεσίες με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες δόμησης να είναι υποστελεχωμένες και να χρειάζονται έως και 6-8 μήνες για την έκδοση μιας άδειας. Αυτό όμως θα έπρεπε να λυθεί μέσω του υπουργείου Εσωτερικών και όχι μέσω της κατάργησης του ελεγκτικού ρόλου των πολεοδομιών. Οι ελεγκτές δόμησης ελέγχουν την τήρηση μιας άδειας, δεν ελέγχουν όμως αν η άδεια έχει εκδοθεί σωστά».

Οι παραπάνω αλλαγές έρχονται σε μια χρονική στιγμή , που στη Λέσβο τα θέματα του άπτονται της λειτουργίας των υπηρεσιών Δόμησης βρίσκονται στο προσκήνιο, ενώ και οι πρωτοβουλίες για την αναζήτηση λύσεων καλυτέρευσης των εν λόγω υπηρεσιών βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι προτεινόμενες αλλαγές στην έκδοση των αδειών και ο ρόλος των υπηρεσιών δόμησης επί αυτών αλλάζουν τα μέχρι τώρα δεδομένα , γεγονός που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και προφανώς και των δυο δήμων, που καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με την υπηρεσία Δόμησης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey