Ο Πρωθυπουργός για τα 3 χρόνια από την επανασύσταση του Υπ. Μετανάστευσης

Στοίχημα διαρκείας το μεταναστευτικό για την κυβέρνηση και για τη χώρα μας

22/01/2023 - 10:00 Ενημερώθηκε 23/01/2023 - 09:46

Το Μεταναστευτικό είναι ένα στοίχημα διαρκείας που απαιτεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ετοιμότητα, αλλά και ένα πεδίο παραγωγής μύθων και fake news, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το πρωί της περασμένης Τρίτης στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με θέμα: «3 χρόνια Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου - 3 χρόνια αποτελεσματική διαχείριση της Μεταναστευτικής Κρίσης», στο Ζάππειο Μέγαρο. 

Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μια συνοπτική σύγκριση του κυβερνητικού έργου, με την κατάσταση που παρέλαβε η ΝΔ το 2019, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας, τόνισε ότι «θωρακίσαμε τη χώρα και την Ευρώπη», αλλά και τους ίδιους τους μετανάστες από τους διακινητές. Σημείωσε ότι άλλαξαν όλα στο μεταναστευτικό από το 2019 όταν «το διοικητικό χάος μέχρι το καλοκαίρι που παραλάβαμε, διαδέχθηκε ένα αποτελεσματικό υπουργείο, θωρακίσαμε τα σύνορα στον Έβρο που υψώθηκαν και εκεί που τάχα δεν υπήρχαν, στο Αιγαίο, ενώ τα αίσχη της Μόριας έγιναν σύγχρονες δομές». 

Στην αναφορά του αυτή, ο πρωθυπουργός ωστόσο, παρέλειψε να σημειώσει ότι πριν την επανασύσταση του Υπ. Μετανάστευσης, υπήρξαν πολλές παλινωδίες στον κυβερνητικό σχεδιασμό της διαχείρισης της εκρηκτικής κατάστασης που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και υποτίμηση του προβλήματος. Γι αυτό και το μεταναστευτικό εντάχθηκε στις αρμοδιότητες του υπερυπουργείου Πολιτικής Προστασίας υπό τον Μιχ. Χρυσοχοϊδη, σε πρώτη φάση, για να υποχρεωθεί ευτυχώς έγκαιρα, να προχωρήσει σε διορθωτική κίνηση, επανασυστήνοντας το Υπ. Μετανάστευσης, που πράγματι ανέλαβε να βάλει τάξη, στο χάος που παρέλαβε και στην εκρηκτική κατάσταση που προκλήθηκε από την αλματώδη αύξηση των αφίξεων του δεύτερο εξαμήνου του 2019, δηλαδή των πρώτων μηνών ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης. 

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην απόφαση της κυβέρνησης την 1η Μαρτίου του 2020 να θωρακίσει τα σύνορά μας και να αποτρέψει «με κάθε μέσο την εργαλειοποίηση των ανθρώπων» ενώ όπως είπε, αυτή την επιτυχία την διασφάλισε και η ενότητα των πολιτών και ειδικά των ακριτών μας. 

Προσέθεσε ότι έχει τεράστια σημασία ο καθορισμός των συνόρων μας ως ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, τονίζοντας ότι το 2020 βρέθηκαν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στα σύνορα του Έβρου για να εξετάσουν την κατάσταση, που είχε διαμορφωθεί μετά την επιχείρηση «εργαλειοποίησης» του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν με την επιχειρούμενη προώθηση χιλιάδων μεταναστών μέσω του Εβρου στην Ευρώπη . Σημείωσε ότι στη συνέχεια ακολούθησε «ένα πολύ σημαντικό έργο που αποτυπώνεται την καθημερινότητά μας», αναφέροντας ότι 17 χιλιάδες μετανάστες εισήλθαν στη χώρα μας το προηγούμενο έτος, έναντι 900 χιλιάδων το 2015. Είπε ότι το 75% των παράνομων εισόδων στην ΕΕ επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ γινόταν από την Ελλάδα, έναντι μόνο του 5% τώρα. 

«Ανέπνευσαν τα νησιά» 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι με τον εξορθολογισμό της κατάστασης, «ανέπνευσαν τα νησιά μας», αφού όπως είπε από 40 χιλιάδες μετανάστες το 2019, τότε δηλαδή που η εικόνα ήταν αποτρόπαια και προκαλούσε τεράστια ανησυχία, σήμερα υπάρχουν 5 χιλιάδες, γεγονός που αποτυπώνει και σε αριθμούς την εμφανή βελτίωση της κατάστασης. 

«Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού συνδυάζεται με παράλληλα μέτωπα», είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας την διατήρηση χαμηλού ΦΠΑ στα 5 νησιά που φιλοξενούν δομές μεταναστών, καθώς και την χορήγηση πάνω από 100 εκ. ευρώ σε 40 δήμους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι δήμοι των νησιών μας. Ενώ σημείωσε ότι τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου από 200 χιλιάδες το 2019 μειώθηκαν σήμερα κάτω από 20 χιλιάδες, και τόνισε ότι η χώρα μας είναι πρωταγωνιστής στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, κρατά ασφαλή τα ευρωπαϊκά σύνορα, και προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όσων εισέρχονται, ενώ θέλοντας να τονίσει την βελτίωση της εικόνας σε υποδομές φιλοξενίας προσέθεσε: «Κάντε σύγκριση μεταξύ της αθλιότητας που υπήρχε στη Σάμο, όπου αντί για 1.000 άτομα φιλοξενούσαν 7 χιλιάδες, σε σχέση με την υπερσύγχρονη δομή σήμερα». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «προτεραιότητα μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής» επισημαίνοντας ότι «το Λιμενικό έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από το βυθό του Αιγαίου, εκεί που τους θέλουν οι συμμορίες της απέναντι όχθης». Αναφέρθηκε στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα τονίζοντας την ίδρυση ειδικής γραμματείας που βοήθησε στην επανένωση με τις οικογένειές τους πάνω από 1.580 προσφυγόπουλα. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν χωρούν ετικέτες στην πολιτική για το μεταναστευτικό, προσθέτοντας ότι την ώρα που η Ελλάδα δεχόταν πιέσεις από την Τουρκία, φιλοξένησε 1.000 ευάλωτες γυναίκες από Αφγανιστάν, μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στη χώρα αυτή, κάτι που δεν έκαναν άλλοι Ευρωπαίοι. 

Σχετικά με τις ΜΚΟ 

Τέλος έδωσε έμφαση στον διαχωρισμό των ΜΚΟ λέγοντας «να δούμε και τη δράση ορισμένων ΜΚΟ όπου πρέπει να διαχωρίσουμε την ήρα από το στάρι. Κάποιοι πρόσφατα έστησαν ανθελληνική πλεκτάνη με δήθεν θύματα σε ελληνικό έδαφος, με την ανύπαρκτη μικρή Μαρία που δήθεν πέθανε από τσίμπημα σκορπιού. Ενώ κάποιοι έξω ανασκεύασαν, εδώ δεν άρθρωσαν συγνώμη για τον διασυρμό της χώρας μας». Είπε ότι το μεταναστευτικό μετατρέπεται σε πεδίο παραγωγής μύθων και fake news τα οποία εξάγονται, γράφονται εκτός χώρας και εισάγονται μετά, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα «ανατολικό φυλάκιο Ευρώπης, αλλά και δημιουργική «κυψέλη» ενσωμάτωσης όσων επιθυμούν και δικαιούνται να συνεχίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα». 

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους ένστολους των σωμάτων ασφαλείας που προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο και τα χερσαία στον Έβρο. 
  

Μηταράκης: «Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα» με το μεταναστευτικό 

Προετοιμασμένοι για κάθε πρόκληση που θα προκύψει 

«Το μεταναστευτικό δεν τελειώνει και αποτελεί συγχρόνως πρόκληση και ανάγκη», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης. «Η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση για το μέλλον. Η γεωγραφική θέση της σε συνδυασμό με τις εξωτερικές απειλές δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού», ανέφερε προσθέτοντας ότι «είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πρόκληση που θα προκύψει». 

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι «η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική με έμφαση στη μετανάστευση με κανόνες, κριτήρια, σύμφωνες με τις δικές μας ανάγκες. Αλλά είμαστε σθεναρά απέναντι στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και παράνομης μετανάστευσης». 

Ο υπουργός Μετανάστευσης αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για την εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους συνεργάτες μας», υπενθύμισε την απόφαση του πρωθυπουργού να ιδρύσει το υπουργείο τον Ιανουάριο του 2020 «δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για αποτελεσματικότητα, διορθώνοντας πιθανές δομικές αστοχίες», όπως σημείωσε. 

Κυριότερες προκλήσεις και στόχοι  

Ο υπουργός Μετανάστευσης έκανε αναφορά στα κυριότερα ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την τριετία αυτή, όπως «τις επιπτώσεις των ιδιαίτερα αυξημένων ροών της περιόδου 2015-2019» και «την υβριδική απειλή στον Έβρο και τα νησιά μας», καθώς και τον εμπρησμό στη Μόρια, «όπου αποφεύχθηκε μία ανθρωπιστική κρίση». Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ότι το νεοσύστατο υπουργείο έπρεπε άμεσα να αποκτήσει δομή και οργάνωση, με ταχύτατες κινήσεις οργάνωσης, τεχνολογικής αναβάθμισης και ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και των δομών. 

Επίσης, ο κ. Μηταράκης υπενθύμισε τους δύο στόχους της ηγεσίας του υπουργείου, την ουσιαστική μείωση των ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα , «που η μεταναστευτική κρίση βιώνεται σε πρωτόγνωρα μεγέθη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βιώνει πλέον περιορισμένες επιπτώσεις», παρατήρησε ο υπουργός αναφέροντας ότι οι αφίξεις στην Ελλάδα το 2022 αποτελούν το 5% των συνολικών αφίξεων της ΕΕ. Επιπλέον ανέδειξε τις δράσεις στήριξης των τοπικών κοινωνιών που βίωσαν τις επιπτώσεις της κρίσης, όπως την ενίσχυση των δήμων με 100 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις, τέλη και έργα υποδομής και τη μονιμοποίηση του μειωμένου νησιωτικού ΦΠΑ στα νησιά που φιλοξενούν δομές. 

Αλλαγή του Κώδικα μετανάστευσης 

Ο υπουργός έκανε ειδική μνεία στην αλλαγή του Κώδικα Μετανάστευσης που αναμένεται σύντομα «για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε εργατικό δυναμικό, ειδικά για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό υψηλής ειδίκευσης, όπως στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, αλλά και επενδυτικό κοινό, που αναγνωρίζει τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», καθώς και στη θεσμοθέτηση της εποχικής βίζας για έως εννιά μήνες το έτος και έως πέντε έτη συνολικά. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σύναψη διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες «με σκοπό αφενός τη στόχευση σε συγκεκριμένο κοινό από αυτές τις χώρες, αφετέρου την ενίσχυση των επιστροφών των πολιτών αυτών των χωρών που έχουν έρθει παράνομα στην Ελλάδα». 

Δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν 

Μέσα από τα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων θα χρηματοδοτηθούν δράσεις ύψους 535 εκατομμυρίων ευρώ για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ένταξη, 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων και 57 εκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και του κυβερνοεγκλήματος, με επιπλέον στόχευση τη διερεύνηση και καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και υποστήριξη στα θύματα της εμπορίας ανθρώπων. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey