FOLLOW US

Πολιτική

  • Με τον αέρα του…εξοικειωμένου με το χώρο, ο Αλ. Χαρίτσης μίλησε για την επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει τη νησιωτικότητα μέσω του ΠΔΕ και ανακοίνωσε και τον μεγάλο μας «καημό»
Στο «Διαύγεια» η χρηματοδότηση του Κολυμβητηρίου!

Στο λεγόμενο «καλό» τραπέζι των συνεδριών της κυβέρνησης στη Μυτιλήνη, σε εκείνο όπου θα μιλούσε με το θέμα «Αναπτυξιακή πολιτική, χρηματοδοτικά μέσα και δημόσια περιουσία» ο Αν. Υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος έχει τα τελευταία δύο χρόνια στενή συνεργασία με τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης και είναι από τους λίγους κυβερνητικούς που έχει ήδη (απτές) αποδείξεις υλοποίησης των εξαγγελιών του, έμελλε να ειπωθεί τελικά ένα από τα πιο χαρμόσυνα νέα για τη Λέσβο. Με τον Υπουργό να ανακοινώνει την πολυπόθητη απόφαση εξασφάλισης της χρηματοδότησης για την ανέγερση του κολυμβητηρίου στα Θέρμα από την αίθουσα συνεδριάσεων της Λέσχης Αξιωματικών στο Κιόσκι και να κερδίζει το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων αλλά και το πλατύ χαμόγελο του άμεσου αποδέκτη της εξέλιξης αυτής, του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού. Ο κ. Χαρίτσης, με την άνεση που του δίνουν και οι «δάφνες» του διπλασιασμού του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η ένταξη σε αυτό του συνόλου των προτάσεων των τοπικών φορέων, μίλησε σε θετικά διακείμενο προς αυτόν κοινό, που το «ξέρει» και τον «ξέρουν», όπως η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ή ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Κώστας Κατσαρός, και προανήγγειλε και περαιτέρω ενίσχυση, μέσω της ανοιχτής πρόσκλησης ύψους 50 εκ. ευρώ για δήμους που αφορά στην επανάχρηση δημοτικών κτηρίων που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη και επιχειρηματικών χρήσεων. Ενώ δεν είχε λόγο να μην μιλήσει και με καθαρούς αριθμούς για την ουσιαστική υποβοήθηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως εκείνη χρηματοδοτήθηκε συνολικά με 35 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το 2014 είχε χρηματοδοτηθεί με μόλις 3 εκατ. ευρώ…

 

Η πρώτη θετική είδηση για τη Λέσβο λοιπόν βγήκε με την έναρξη ουσιαστικά του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για το Βόρειο Αιγαίο. Αφού από τη Λέσχη Αξιωματικών Μυτιλήνης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ανέγερση του νέου κολυμβητηρίου στη Μυτιλήνη, σε μια απόφαση μάλιστα που αναρτήθηκε χθες κιόλας στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Όπως τόνισε ο κ. Χαρίτσης, «η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτή μάλιστα η ανάκαμψη, σε αντίθεση με το παρελθόν, διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που μας κάνουν πιο αισιόδοξους για την βιωσιμότητα και διατηρισιμότητά της τα επόμενα χρόνια: ισχυρές τάσεις ενίσχυσης μεταποίησης, βιομηχανίας και εξαγωγικής δραστηριότητας».

Ανακοινώνοντας μάλιστα μια αναπτυξιακή στρατηγική για μετά το μνημόνιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε πως αυτή στηρίζεται σε τρεις άξονες: - Συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα και θωρακίζει την οικονομία - Αναπτυξιακή στρατηγική για την ώθηση της οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται και αναπτύσσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες του παρελθόντος και - Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα.

 

Για το Βόρειο Αιγαίο

Σχετικά με τα νησιά στο Βόρειο Αιγαίο, ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως την τελευταία τριετία χρηματοδοτήθηκε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικά με 35 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το 2014 είχε χρηματοδοτηθεί με μόλις 3 εκατ. ευρώ. «Με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτούνται σημαντικά για την Περιφέρεια έργα, όπως ο Νέος Επιβατικός και Εμπορικός Λιμένας Σιγρίου Λέσβου που χρηματοδοτήθηκε το 2016 με 14 εκατ. ευρώ και δημοπρατήθηκε το 2017, με φορέα υλοποίησης το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών». Ειδικά το 2017, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση εγκρίθηκαν νέα έργα άνω των 33 εκατ. ευρώ σε διάφορους τομείς. Για παράδειγμα, έργα των 19 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, και έργα των 5 εκατ. ευρώ στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού, όπως η αποκατάσταση του Πύργου Αμπελικού. Επίσης, χρηματοδοτείται με 4 εκατ. ευρώ η αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες της 11ης και 13ης Ιανουαρίου στη Λέσβο.

Στον κρίσιμο για την ποιότητα ζωής τομέα του περιβάλλοντος χρηματοδοτούνται από το αρμόδιο τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έργα σε όλη την Περιφέρεια, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ. Στον τομέα της διαχείρισης των λυμάτων, περίπου 12 εκατ. ευρώ κατευθύνονται για την ολοκλήρωση έργων αποχέτευσης στην Αγιάσο και νέα έργα αποχέτευσης στους οικισμούς Πολιχνίτου, Βρίσας και Βατερών της Λέσβου.

Η περαιτέρω ενίσχυση

Επίσης ανακοινώθηκε από τον ίδιο πως: «είναι ανοιχτή η πρόσκληση ύψους 50 εκατ. ευρώ για Δήμους που αφορά την επανάχρηση δημοτικών κτιρίων που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη και επιχειρηματικών χρήσεων». «Με αυτόν τον τρόπο, αξιοποιούνται κτίρια που μέχρι τώρα ήταν εγκαταλειμμένα με σκοπό να μετατραπούν σε εστίες τουριστικής, πολιτιστικής, αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και προσέθεσε: «Σύντομα επίσης θα δημοσιευθεί πρόσκληση των 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των εμπορικών κέντρων των πόλεων. Με αυτό το πρόγραμμα, επιδιώκεται η ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς τουριστικούς και πολιτιστικούς πόρους. Επίσης, μέχρι τα μέσα Μαΐου πρόκειται να ανακοινωθεί πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία πολυλειτουργικών πάρκων με στόχο να συνδεθεί λειτουργικά το υδάτινο στοιχείο με τον αστικό ιστό. Τέλος, ανοιχτή είναι η πρόσκληση προς τους Δήμους για την ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ».

Με τις παραπάνω προσκλήσεις, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση «θα διατεθούν συνολικά 127 εκατ. ευρώ σε Δήμους και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. «Επίσης, έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 65 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό, την ενεργειακή αναβάθμιση και τη βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων ώστε να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες νοσηλείας στους ασθενείς, εξοικονομώντας ενέργεια και μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους. … Επιπλέον για τη σύνδεση του τουρισμού με τους άλλους δύο βασικούς τομείς της παραγωγής, τον αγροτοκτηνοτροφικό και την μεταποίηση, συστήσαμε το Φόρουμ Βιομηχανίας, Αγροδιατροφής και Τουρισμού, το οποίο στοχεύει στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις τουριστικές επιχειρήσεις».

 

Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα

Στο πλαίσιο των στοχευμένων παρεμβάσεων, με στόχο τη στήριξη των νησιών, ο κ. Χαρίτσης, αναφέρθηκε διεξοδικά  στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νότιου Αιγαίου, με αρχικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ που πριν λίγους μήνες υπερδιπλασιάστηκε στα 102 εκ. ευρώ.

Συζήτηση στην Ευρώπη

Κλείνοντας, ο κ. Χαρίτσης κατέληξε αναφερόμενος στη νησιωτικότητα που «δεν είναι ένα θέμα που εξαντλείται στην Ελλάδα. Αφορά όλη την Ευρώπη, όπως υπενθύμισαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές των τελευταίων ετών. Αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγεται μία πολύ κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2020. […]. «Σε αυτή τη συζήτηση παρεμβαίνουμε δυναμικά διεκδικώντας, πέρα από την αύξηση του προϋπολογισμού της Πολιτικής Συνοχής, και τη διεύρυνση των κριτηρίων στην κατανομή των πόρων».

Επίθεση στους φορείς που «απέχουν»!

Ο Αν. Υπουργός Οικονομίας όμως, παρά το ότι έτυχε θερμής υποδοχής και ανταπόκρισης από τους παρευρισκομένους στη συνεδρία όπου ήταν εισηγητής, δεν δίστασε να… «σταπατσάρει» την καλή εικόνα που έχουν οι φορείς για αυτόν στην Μυτιλήνη. Μπαίνοντας στη διαδικασία να σχολιάσει την απουσία κάποιων φορέων από τις συνεδρίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Το βασικό για όλους μας στην προσπάθεια να προσεγγίσουμε αυτό που λέμε «ανάπτυξη», είναι η συνεργασία, πέρα από κόμματα. Ως εκ τούτου κρίνω κενό περιεχομένου την αντίδραση ορισμένων φορέων που δήλωσαν ότι δε θα συμμετέχουν στη διεξαγωγή του συνεδρίου. Εμείς θα συνεχίσουμε με αυτούς που προσέρχονται στο διάλογο, οι τοπικές κοινωνίες με τους φορείς τους ιεραρχούν και επιλέγουν τα έργα που εντάσσονται. Θα συνεχίσουμε λοιπόν με αυτούς που ενδιαφέρονται για το καλό των νησιών».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top