FOLLOW US

Πολιτική

  • - Μετωπική ΣΥΡΙΖΑ - Συντονιστικού Φορέων για τις κινητοποιήσεις - «Καμία πραγματικά πατριωτική δύναμη δεν δικαιούται να απόσχει από το συνέδριο» δήλωσε ο Χρ. Βερναρδάκης αντιδρώντας στο «μποϊκοτάζ» των συνεδριών εκ μέρους των τοπικών φορέων
Στα «χαρακώματα» για το περιφερειακό Συνέδριο!

Ένα είναι το μόνο σίγουρο: Το 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για το Βόρειο Αιγαίο, διεξάγεται ή στην καταλληλότερη χρονική συγκυρία ή στην χειρότερη. Και αυτή η διαπίστωση αφορά τόσο την ίδια τη Λέσβο και την ανάγκη της να επικοινωνήσει και πολύ περισσότερο να διεκδικήσει λύσεις, για τα πλείστα μαζεμένα προβλήματά της (ΦΠΑ- Προσφυγικό), όσο και την ίδια την κυβέρνηση αλλά σίγουρα και τους τοπικούς φορείς του νησιού, που έχουν μπει από την περασμένη εβδομάδα σε θέσεις… μάχης, ενόψει της άφιξης του πρωθυπουργού. Εν αναμονή πάντως της έναρξης του Συνεδρίου, ήδη έχει διαμορφωθεί ένα «πολεμικό» κλίμα ανάμεσα σε τοπικά στελέχη (αρχικά) του κυβερνώντος κόμματος με τους φορείς που προετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις και από χθες αυτό το κλίμα, πέρασε και σε επίπεδο... Μαξίμου. Με την πλευρά της κυβέρνησης -έτσι όπως την εξέφρασε δημοσίως και ο Υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης- να χαρακτηρίζει «απολύτως ακατανόητη», όχι την πρόθεση των τοπικών φορέων να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αλλά την απόφασή τους να απέχουν (σε ένδειξη διαμαρτυρίας) από τις θεματικές συνεδρίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Και τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να πάνε ένα βήμα… παρακάτω στην «κριτική» τους απέναντι στις κινητοποιήσεις ειδικά για το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, δίνοντας έως και… ταξικά χαρακτηριστικά στην όλη διαμάχη. Υποστηρίζοντας με αρθρογραφία τους, πως οι επικεφαλής του Συντονιστικού Φορέων, ουδέποτε απέδωσαν (μέσω της κοστολόγησης των προϊόντων τους) το όφελος του μειωμένου ΦΠΑ στους καταναλωτές. Στον αντίποδα, οι τοπικοί φορείς κορυφώνουν τις προετοιμασίες τους προκειμένου να εξασφαλίσουν μία πράγματι «παλλεσβιακή απεργία» την ερχόμενη Πέμπτη, με τις τελευταίες εξελίξεις να μετατρέπουν το 14ο Περιφερειακό Συνέδριο σε πεδίο για μία αποφασιστικής σημασίας μάχη. Που προφανώς επιθυμούν να κερδίσουν σε επίπεδο εντυπώσεων, είτε η κυβέρνηση, είτε η αξιωματική αντιπολίτευση και καταφανώς προσδοκά να καρπωθεί τα… λάφυρά της, η Λέσβος.

Σε «δάκτυλο» της ΝΔ, μέσω (και) του κλιμακίου βουλευτών της που επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα το νησί, αποδίδουν την επιστροφή του θέματος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη Νομαρχιακή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ. Με τα μέλη της να υποστηρίζουν ανοιχτά, είτε μέσω αρθρογραφίας τους, είτε μέσω τοποθετήσεών τους στα social media πως οι επικεφαλής του Συντονιστικού Φορέων (που προέρχονται πράγματι οι περισσότεροι από τον χώρο της ΝΔ) πως δεν τόλμησαν να ζητήσουν εξηγήσεις για τη μη… δέσμευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την διατήρηση (ή επαναφορά) του μειωμένου ΦΠΑ, αλλά παρ’ όλα αυτά ζητούν την διευθέτηση ενός ζητήματος που έχει ουσιαστικά «τελειώσει». Με τον τελευταίο χαρακτηρισμό μάλιστα, να μην αφήνει πολλά περιθώρια… αισιοδοξίας μήπως και ο πρωθυπουργός κάνει τη ρελάνς από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και ανακοινώσει (με κάποιο τρόπο) κάποια παράταση της ισχύος του ειδικού φορολογικού καθεστώτος. Η νομαρχιακή μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί, σήκωσε αρκετά ψηλά τους τόνους, βγάζοντας και μία «διχαστική» ρητορική, μπαίνοντας στη διαδικασία να εξειδικεύσει την κριτική της στους επικεφαλείς του Συντονιστικού Φορέων, προσωποποιώντας το «κατηγορώ» τους. Και με ταξική «χροιά» να υποστηρίξει πως έτσι κι αλλιώς οι «μεγαλέμποροι», ουδέποτε απέδωσαν τα τελευταία χρόνια το όφελος του μειωμένου ΦΠΑ στους καταναλωτές, δίνοντας (με μία δόση υπερβολής αναμφίβολα) την εντύπωση πως η υπόθεση του μειωμένου ΦΠΑ θα πλήξει ουσιαστικά μόνο τις επιχειρήσεις και όχι τον κόσμο.

Ενοχλεί η «αποχή» από το Συνέδριο

Η «πολεμική» τώρα που αναπτύχθηκε εκ μέρους των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο Συντονιστικό Φορέων, δεν προκλήθηκε (κατά πως φαίνεται) τόσο από την απόφαση των μελών του δευτέρου για νέο γύρο κινητοποιήσεων για το ΦΠΑ, όσο από την πρόθεσή τους να «μποϋκοτάρουν» το συνέδριο. Διατρανώνοντας την απόφασή τους να μη συμμετέχουν σε καμία από τις θεματικές συνεδρίες. «Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, οι όποιες, κινητοποιήσεις της κοινωνίας είναι, αντικειμενικά, μέρος του διαλόγου που θα αναπτυχθεί στο συνέδριο. Όμως η απουσία των θεσμοθετημένων φορέων από αυτόν τον διάλογο είναι απόδραση και έλλειψη προτάσεων. Το συνέδριο θα γίνει, αδιαμεσολάβητα, με την συμμετοχή της κοινωνίας, μέσα και έξω από τις αίθουσες», είναι μάλιστα η χαρακτηριστική -όλων των παραπάνω- τοποθέτηση του μέλους της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαμπρόπουλου. Με την «ενόχληση» αυτή για το επικείμενο «μποϋκοτάζ» στο συνέδριο, να περνά από χθες και σε επίπεδο «Μαξίμου» και να εκφράζεται γλαφυρά από την δήλωση του Υπουργού Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη. Ο οποίος χαρακτήρισε ως «απολύτως ακατανόητη τη στάση μιας μερίδας εκπροσώπων κοινωνικών φορέων της περιοχής, που λόγω μικρο-κομματικών συμφερόντων, επιλέγει πολιτική αποχής από το συνέδριο αντί της συμμετοχής σε μια ανοικτή διαδικασία διαβούλευσης για όλα τα ζητήματα». Για να καταλήξει ότι «το μήνυμα του αναπτυξιακού συνεδρίου στο Βόρειο Αιγαίο είναι η δίκαιη ανάπτυξη με εθνική ενότητα και συσπείρωση. Και από την ενότητα αυτή καμία πραγματικά πατριωτική δύναμη δεν δικαιούται να απόσχει».

«Αντέχουμε στο bullying»

Στο… άλλο «στρατόπεδο» τώρα, εκείνου του Συντονιστικού Φορέων η (αντ)«επίθεση» του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, εκ πρώτης πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αφού όπως είπε στο «Ε» ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Παναγιώτης Τατάκης, «προέχει η προετοιμασία της απεργίας». Ωστόσο, το μέτωπο που επιχειρούν να διαμορφώσουν, ήδη καταγράφει μία ρωγμή, καθώς το Τεχνικό Επιμελητήριο Λέσβου, με απόφασή του προέταξε την ανάγκη συμμετοχής στο Αναπτυξιακό Συνέδριο. Μία απόφαση βέβαια που ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη από τη στιγμή που οι επικεφαλής του, δεν ήταν παρόντες στις τελευταίες συναντήσεις του Συντονιστικού. «Είναι περιττό το να πρέπει να δηλώνουμε τις κομματικές μας πεποιθήσεις. Είμαστε εκπρόσωποι φορέων, λειτουργούμε υπερκομματικά και προς όφελος των κοινωνιών μας», είπε ο κ. Τατάκης μάλιστα για την «επίθεση» ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτης Παπαρίσβας σχολίασε «αντέχουμε στο απίστευτο bullying».

Κλειστοί δήμος και Περιφέρεια

Από εκεί και έπειτα, το Συντονιστικό «τρέχει» την κινητοποίηση, πραγματοποιώντας χτες επαφές με την Περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου και τον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, εξασφαλίζοντας το κλείσιμο των υπηρεσιών τόσο του δήμου, όσο και της Περιφέρειας για την Πέμπτη. «Συμμετέχοντας στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας των συμπολιτών μας, που εκφράζουν την ανησυχία και την αγωνία τους, οι Υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου θα παραμείνουν κλειστές την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 από τις 12:00 μέχρι το τέλος του ωραρίου», γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του δήμου Λέσβου και το ίδιο θα πράξει και η Περιφέρεια. Με το δήμαρχο Σπύρο Γαληνό να σημειώνει πάντως, πως η παρουσία του ιδίου και των εκπροσώπων του δημοτικού συμβουλίου, δεν μπορεί να αποτελέσει έκφραση διαμαρτυρίας στην παρούσα φάση. «Περιμένουμε να ακούσουμε πράγματα, λύσεις και δεσμεύσεις για πράγματα που μας αφορούν. Δεν μπορούμε να λείπουμε», είπε χαρακτηριστικά στο «Ε» ο κ. Γαληνός. Ενώ και η Περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου για το θέμα της συμμετοχής στο συνέδριο απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του «Ε» έσπευσε να διευκρινίσει: «Θα συμμετέχουμε ως ισότιμοι συνομιλητές, υπό τη θεσμική μας διάσταση». Άλλωστε η Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου, όπως και οι Περιφέρειες όλης της χώρας, είναι από τους συνδιοργανωτές του Συνεδρίου.

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες

Από εκεί και έπειτα βέβαια, το Συντονιστικό πραγματοποιεί και συναντήσεις με τον εμπορικό κόσμο, τυπώνει αφίσες και φτιάχνει πανό για να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Χθες και σήμερα, αναμένονταν μάλιστα νέες προπαρασκευαστικές συναντήσεις για το ακριβές περιεχόμενο των κινητοποιήσεων, με τους φορείς να προσπαθούν να πληροφορηθούν ακόμα και για το πότε αναμένεται να προσγειωθεί το αεροσκάφος που θα φέρει τον πρωθυπουργό στο «Οδυσσέας Ελύτης». Υπενθυμίζεται εδώ, ότι στόχος των διοργανωτών, είναι πέραν του κλεισίματος όλων των καταστημάτων την Πέμπτη και τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και των τοπικών αρχών, προετοιμάζουν ένα μαζικό συλλαλητήριο το απόγευμα της Πέμπτης, με στόχο να ακολουθήσει πορεία προς το κτήριο της Γενικής Γραμματείας για να δοθούν (ει δυνατόν) τα αιτήματα (για παράταση του ΦΠΑ και αποσυμφόρηση του νησιού) στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 02 Μαΐου 2018 19:15
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top