Κενό γράμμα η αποσυμφόρηση των νησιών για τον Μουζάλα

Στα σχέδια νέα «Μόρια» χωρίς συναίνεση!

03/11/2017 - 09:39

Τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας στα νησιά όπως και τη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει το σχέδιο και χωρίς τη συναίνεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εφόσον συνεχιστούν οι ροές (!), έχει βάλει μπρος το Yπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Με άλλα λόγια, ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας, που κάθε άλλο παρά φαίνεται να παραιτείται με την κριτική που του έχει ασκηθεί, έχει ήδη στα σκαριά το σχέδιο «αποσυμφόρησης» της Μόριας με τη δημιουργία… νέας!

Όσον αφορά το αίτημα αποσυμφόρησης των νησιών, ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη τόνισε ότι πρόκειται για ένα αίτημα που δεν έχει τεθεί σε σωστές βάσεις και δεν μπορεί να δώσει λύσεις. «Τον Οκτώβριο μεταφέραμε από τα νησιά 2.796 άτομα στην ενδοχώρα (λόγω ευαλωτότητας), αλλά ήρθαν 4.000. Πρόκειται για μαγική εικόνα». Στα μέτρα που έχουν ληφθεί για το ξεχειμώνιασμα, ο υπουργός επανέλαβε το σχέδιο της κυβέρνησης για δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας στα νησιά, ενώ ανέφερε ότι ήδη έχουν βρεθεί κάποια ξενοδοχεία για τη φιλοξενία όσων δεν χωρούν στα hotspots, ενώ εξετάζεται σοβαρά και η δυνατότητα της χρήσης πλωτών μέσων για τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών.

Όπως είπε, το υπουργείο έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ύπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να μισθώσουν ξενοδοχεία στα νησιά για τη χειμερινή περίοδο, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί πρόσφυγες, ενώ «οι ξενοδόχοι της Λέσβου και της Χίου δέχονται να παράσχουν τα ξενοδοχεία τους για τη βελτίωση της κατάστασης». Σε περίπτωση που δεν βρεθούν χώροι στα νησιά και σε «περίπτωση έκτακτης ανάγκης» η κυβέρνηση στοχεύει στη χρησιμοποίηση πλοίων ως πλωτών μέσων φιλοξενίας. Ο υπουργός σημείωσε ότι έχει στείλει επιστολή προς τους δημάρχους των νησιών πριν από 10 ημέρες «για να δούμε πού βρισκόμαστε χωρίς να συνεχιστεί το blame game». Όσο για τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών περί αύξησης της εγκληματικότητας στα νησιά, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, στη Σάμο και τη Μυτιλήνη η εγκληματικότητα εξαιτίας μεταναστών και προσφύγων έχει αυξηθεί λιγότερο από 1% και στα υπόλοιπα νησιά λιγότερο από 0,5%.

 

Για το άσυλο

Για τις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου ο κ. Μουζάλας επανέλαβε ότι «το άσυλο οφείλει να είναι μια πολύ αυστηρή και ανεπηρέαστη από κράτη νομική υπηρεσία και δεν μπορεί το κράτος να ζητήσει από την Υπηρεσία Ασύλου να ρίξει τα κριτήρια της δουλειάς του για να βγάζει πιο γρήγορα αποφάσεις». Την ίδια ώρα «σε επίπεδο κυβέρνησης είμαστε υπερήφανοι που δεν υποκύψαμε σε πιέσεις να ονομάσουμε οποιαδήποτε τρίτη χώρα ως ασφαλή, αλλά η εξέταση του αιτήματος να γίνεται προσωπικά για τον καθένα». Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, φέτος υπήρξε κατά 27% αύξηση στις οικογενειακές επανενώσεις σε σχέση με πέρυσι.

 

Περί παραίτησης

Αποφεύγοντας ουσιαστικά να τοποθετηθεί στα περί δικής του αποχώρησης από το Yπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Γιάννης Μουζάλας εστίασε στην αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που δημιουργούν οι συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων, κυρίως στα νησιά. Μόνο που τα σχέδια που παρουσίασε ο υπουργός ήταν περισσότερο μiα συρραφή επίρριψης ευθυνών, ημίμετρων και ευχολογίων, παρά ένα επεξεργασμένο πρόγραμμα που μπορεί να πείσει ότι θα δώσει λύση στα πρoβλήματα που θα προκύψουν τον χειμώνα.

«Υπάρχει ένα γεγονός ότι εδώ στη συνέντευξη Τύπου βρίσκομαι ως υπουργός», δήλωσε ο κ. Μουζάλας όταν του τέθηκε η ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες περί παραίτησής του. Ωστόσο, αναφέρθηκε στην πρόταση για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντάς την ως «εξαιρετικά τιμητική», καθώς «είναι κάτι που έχει να κάνει με πράγματα με τα οποία είναι συνδεδεμένη όλη μου η ζωή. Θα το παλέψω και θα δούμε τι θα γίνει».

Ο υπουργός επικεντρώθηκε στην αύξηση της προσφυγικής ροής μετά τα μέσα Αυγούστου από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα και επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας νέων χώρων υποδοχής και προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά, κάτι που συνεχίζει να προσκρούει στην έντονη αντίδραση των δημοτικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας.

Σχετικά με αυτό ο υπουργός δεν παρουσίασε κάτι καινούριο σε σχέση με πέρυσι όταν η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο προσφύγων στη Μόρια, για τους οποίους δεν υπάρχουν ακόμη απαντήσεις καθώς και για την τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων άλλων.

 

 

 Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας:

 

«Plan B με πλωτά hot spots»

 

Για το ζήτημα των προσφύγων τοποθετήθηκε μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο Γιάννης Μπαλάφας, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα Μουζάλα, μίλησε για τις εξελίξεις στο ζήτημα και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ενόψει του χειμώνα.

Μιλώντας στον Real FM, ο υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, τονίζοντας ότι μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά «βοήθησε σε δύο πράγματα, οι ροές να μην είναι οι ροές του 2015 και περιόρισε στο ελάχιστο, μηδένισε ουσιαστικά τους πνιγμούς στο Αιγαίο. Άρα εμείς αυτή τη συμφωνία τη θεωρούμε ότι είναι αναγκαία και δεν θέλουμε να καταρρεύσει». Επεσήμανε ότι, με βάση τη συμφωνία, όσοι δεν παίρνουν άσυλο ή δεν κάνουν αίτηση για άσυλο πρέπει να γυρίσουν πίσω και να μην περάσουν στην ενδοχώρα.

Ο Γιάννης Μπαλάφας μίλησε και για το plan B με πλωτά hot spots για να προστατευθούν οι πρόσφυγες από τις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα.

«Παίρνουμε και άλλα μέτρα, ξενοδοχεία για το καλοκαίρι, δίνουν στη Λέσβο και στη Χίο τα άδεια το χειμώνα ξενοδοχεία για να πάνε οι άνθρωποι. Είπαμε ότι εάν χρειαστεί, προκειμένου να μην μείνουν κάποιοι άνθρωποι σε ακατάλληλες σκηνές, να χρησιμοποιήσουμε και τα πλοία αυτά, τα πλωτά δηλαδή, για ένα διάστημα κάποιων μηνών, εάν χρειαστεί σαν plan B. Έχουμε κάνει τα κουμάντα μας, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν... Τα πιο ζορισμένα νησιά είναι η Λέσβος και η Σάμος... Υπάρχει αυτή η σκέψη εάν βρεθούμε στην ανάγκη... Είναι κάποια ειδικά διαμορφωμένα ας πούμε κρουαζιερόπλοια, τα οποία θα σταματήσουν σε ένα σημείο του λιμανιού για 2-3 μήνες, που είναι οι ζόρικοι χειμωνιάτικοι μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

 

Για τα κονδύλια

Παράλληλα, ο υπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις πως δεν απορροφούνται τα κονδύλια, σημειώνοντας ότι «τα χρήματα αυτά της Ε.Ε. από τα οποία και μόνο χρηματοδοτούνται όλες οι δράσεις για τους πρόσφυγες είναι διαθέσιμα αναλόγως με τις ανάγκες μέχρι το 2020. Σε συνεργασία λοιπόν με την Ύπατη Αρμοστεία απορροφούνται τα χρήματα όπου και όταν χρειάζεται». Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στη χορήγηση ασύλου εξηγώντας πως οι ρυθμοί είναι, πλέον, ικανοποιητικοί προσθέτοντας ότι οι προσφάτως αυξημένες ροές οφείλονται για τις καθυστερήσεις.

Εκείνο που τόνισε ως το πλέον σημαντικό είναι ότι έχουν σταματήσει λόγω του τρόπου διαχείρισης και της συμφωνίας τα περιστατικά με τους συνεχείς πνιγμούς ανθρώπων στο Αιγαίο κι αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να ξεχνάει.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey