Σκέψεις, οδεύοντας προς το μέσο της... διαδρομής!

12/06/2021 - 10:00

Οδεύουμε προς το μέσο περίπου της θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών και μένουν πολλά ακόμη να γίνουν, από αυτά που παρέλαβαν από τις προηγούμενες, ή που δρομολόγησαν οι ίδιες, το διάστημα που έχουν την ευθύνη της διοίκησης των δήμων και της Περιφέρειας. Είναι δεδομένο και άλλωστε επαναλαμβάνεται κάθε φορά και σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο , ότι η διοίκηση έχει συνέχεια και έργα και παρεμβάσεις που ξεκινούν από μια κεντρική ή τοπική αρχή συνεχίζονται και ολοκληρώνονται από τις επόμενες, πολύ περισσότερο αν πρόκειται για μεγάλα έργα που θέλουν το χρόνο τους από το σχεδιασμό τους μέχρι την ολοκλήρωση και τη λειτουργία τους. Το πιο συνηθισμένο ενδεχόμενο είναι τις περισσότερες φορές τα έργα που δρομολογούνται από κάποια τοπική αρχή , για να περιοριστούμε στα του τόπου μας, να μην προλαβαίνει να τα δει να ολοκληρώνονται αυτή που τα ...σχεδίασε, αλλά η επόμενη η οποία και τα «καρπώνεται», αφού επί των ημερών της παραδίδονται προς χρήση στο κοινό. Βέβαια για να συμβεί αυτό και για  να μην υπάρχουν προβλήματα, κατά την αλλαγή της διοίκησης και των προσώπων, και για να μη βαλτώσουν τα έργα, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν όλες οι πιθανές εκκρεμότητες που ενδεχομένως υπάρχουν, προκειμένου να τρέξουν όσα είναι «ώριμα» για εκτέλεση και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος , που πάντα ελλοχεύει σε τέτοιες... εναλλαγές. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά, που αποδεικνύουν ότι ο κανόνας για τα μεγάλα κυρίως έργα, είναι άλλος να έχει την «πατρότητα» και άλλος να κόβει την «κορδέλα»! Αυτό το γεγονός δεν είναι καθόλου κατακριτέο, αλλά μια πραγματικότητα που έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη της συνεργασίας και της μέγιστης δυνατής συναίνεσης για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας, η αντιμετώπιση των οποίων θα πρέπει να αποτελούν κοινό κτήμα όλων των παραγόντων, που ενδεχομένως και να εναλλάσσονται στην τοπική εξουσία σε βάθος χρόνου. Το ζητούμενο είναι να μην χάνεται το «νήμα» που συνδέει τους νυν με τους πρώην και τους επόμενους, ώστε η συνέχεια να είναι εξασφαλισμένη, γιατί αυτή αποτελεί την εγγύηση  ό,τι ξεκίνησε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί στο χρόνο του!

Είναι πολύ κρίσιμο λοιπόν και το «νήμα» να μη κοπεί, αλλά και ο νέος σχεδιασμός που ανοίγει νέα «μέτωπα» που θα κληθούν να διαχειριστούν νέοι πρωταγωνιστές, να έχει τη δική του συμβολή στη συνεχή προσπάθεια για την αναβάθμιση και ανάπτυξη του τόπου μας. Χωρίς αυτή τη συνεχή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων παραγόντων που έχουν λόγο και ρόλο στα δρώμενα του τόπου μας, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθούν ευκαιρίες, που κακά τα ψέματα δεν είναι δεδομένο ότι θα βρίσκονται για πάντα στο ...τραπέζι! Οι τυχόν ολιγωρίες ή αστοχίες του σήμερα θα έχουν άμεσες επιπτώσεις... αύριο, με χάσιμο ευκαιριών που δεν θα μπορούν να αναπληρωθούν εκ των υστέρων, γιατί θα «έχει πετάξει το πουλί»! Η  αποτυχία της όποιας τοπικής αρχής μπορεί να έχει συνέπειες για την ίδια, όταν έρθει η ώρα της κρίσης της- και καλώς να συμβεί αν απέτυχε- αλλά η αποτυχία της θα έχει επιπτώσεις στον τόπο μας με χάσιμο ευκαιριών που ενδεχομένως δεν αναπληρώνονται. Γι αυτό όσοι χαροποιούνται από την αποτυχία μιας τοπικής αρχής, ή πολύ περισσότερο επιχειρούν να την υπονομεύσουν «επενδύοντας» για δικούς τους λόγους στην αποτυχία της, θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι αυτό έχει επιπτώσεις και στον τόπο μας, που δεν έχει την πολυτέλεια, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία, να αποτυγχάνει και να χάνει ευκαιρίες. Η υπονόμευση ή αποδόμηση της όποιας τοπικής αρχής -δημοτικής ή περιφερειακής- με στόχο την αποτυχία της, χωρίς περιστροφές αποτελεί υπονόμευση και των ευκαιριών του τόπου μας, που δεν ...χρωστά σε κανέναν να «πληρώνει» τα παιχνίδια εξουσίας και στις προσωπικές φιλοδοξίες των επίδοξων «ηγετών» του.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η όποια τοπική αρχή και τα πρόσωπα που την συγκροτούν, θα πρέπει να μένει στο απυρόβλητο για όσο θα διαχειρίζεται τις τοπικές υποθέσεις, για τα λάθη και τις παραλείψεις της. Κάθε άλλο οφείλουν όλοι, παράγοντες της αντιπολίτευσης, πρόσωπα που διατυπώνουν δημόσιο λόγο και φορείς που εμπλέκοντασι με οποιοδήποτε τρόπο στις τοπικές υποθέσεις, να διατυπώνουν την άποψη τους και να παρεμβαίνουν στα τοπικά δρώμενα, με επιχειρήματα ασκώντας εποικοδομητική κριτική, με κύριο στόχο όχι κατ΄ανάγκη  να πληγεί η όποια τοπική αρχή, αλλά να γίνει έργο για τον τόπο μας και να μη χαθούν οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Τα επισημαίνουμε αυτά, γιατί σε τοπικό επίπεδο, αυτά που ενώνουν τις διαφορετικές παρατάξεις και τα πρόσωπα από διάφρους πολιτικούς χώρους, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τα χωρίζουν, αφού τα τοπικά προβλήματα είναι κοινά και οι εκκρεμότητες και οι ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελούν κοινό στόχο όλων , ενδεχομένως με άλλη προσέγγιση και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Οταν λοιπόν όλα αυτά αποτελούν κοινό κτήμα, κατά τη γνώμη μας της συντριπτικής πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας, δεν κατανοούμε γιατί θα πρέπει να επικρατεί στο δημόσιο λόγο η άκριτη άρνηση για λόγους αντιπολιτευτικούς, όταν το ζητούμενο, τουλάχιστον για τις τοπικές υποθέσεις, είναι η μέγιστη δυνατή συναίνεση προκειμένου να αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες και προβλήματα ετών; Μια τέτοια στάση εκπέμπει μιζέρια και μεμψιμοιρία, που σε καμιά περίπτωση δεν βοηθά να προχωρήσουν τα πράγματα και σε τελική ανάλυση δεν είναι και προς όφελος κανενός, αφού ο κόσμος θέλει λύσεις και όχι άγονες αντιπαραθέσεις, που διχάζουν την τοπική κοινωνία και παραπέμπουν τη λύση των όποιων προβλημάτων στις καλένδες.  

Ασφαλώς η κάθε τοπική αρχή οφείλει να βάλει τις δικές της προτεραιότητες στο τραπέζι των συζητήσεων, άλλωστε το δικαιούται και με τη ψήφο των συμπολιτών της, να πείσει για την αναγκαιότητά τους και να επιχειρήσει να τις υλοποιήσει, αναζητώντας την μέγιστη δυνατή συναίνεση, λαμβάνοντας υπόψη και τις όποιες παρατηρήσεις τεθούν στα πλαίσια του όποιου «διαλόγου» στα συλλογικά όργανα. Επιπροσθέτως οφείλει, γιατί αυτή είναι η μοίρα όσων αναλαμβάνουν να διαχειριστούν από θέση ευθύνης τις τοπικές υποθέσεις, να διεκπεραιώσει και να ολοκληρώσει ό,τι «κληρονόμησε» από τους προηγούμενους, ως συνέχειά τους, αναλαμβάνοντας να κλείσει εκκρεμότητες που τυχόν υπάρχουν και φυσικά να «καρπωθεί» ό,τι τελικά θα τεθεί σε λειτουργία, αναβαθμίζοντας τον τόπο μας και τις υπηρεσίες προς τον πολίτη. Γι αυτά άλλωστε, όπως και για το ύφος και ήθος της εκάστοτε τοπικής εξουσίας και όχι μόνο, θα κριθεί όταν έρθει η ώρα και η κάθε τοπική αρχή, αλλά και όλοι οι άλλοι τοπικοί παράγοντες, που κλήθηκαν να συμβάλλουν από το πόστο του ο καθένας, στη διαμόρφωση των εξελίξεων. Η αλήθεια είναι ότι τον τόνο στις εξελίξεις είθισται να τον δίνει αυτός που ασκεί και διαχειρίζεται εξουσία, εν προκειμένου την τοπική εξουσία, γιατί αυτός βάζει την ατζέντα των δράσεων και των προτεραιοτήτων και από την αποτελεσματικότητα, την επάρκεια και την ευελιξία να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει καταστάσεις και δυνατότητες εξαρτάται η επιτυχία ή η αποτυχία του όλου «εγχειρήματος». Και αυτό οφείλουν να το έχουν υπόψη οι τοπικοί «άρχοντες» που ασκούν σήμερα εξουσία, γιατί την ευθύνη για το τι τελικά θα γίνει ή δεν θα γίνει στον τόπο μας την έχουν πρωτίστως οι ίδιοι και όχι οι όποιοι «αντίπαλοι», που ενδεχομένως μπορεί να λειτουργούν και υπονομευτικά από μια κακώς νοούμενη αντιπολιτευτική εμμονή.

Επειδή , όπως προείπαμε,οδεύουμε προς το μέσο περίπου της θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών,οφείλουν όλοι να επανεκτιμήσουν τις εξελίξεις, να συγκεκριμενοποιήσουν προτεραιότητες και πρωτοβουλίες, ώστε το δεύτερο μισό της θητείας τους να αφήσει θετικό αποτύπωμα στον τόπο μας, με αντιμετώπιση καταστάσεων που μας «πλήγωσαν» , όπως το μεταναστευτικό, και με τη δρομολόγηση παρεμβάσεων και έργων που αναβαθμίζουν συνολικά το νησί, δίνοντας ώθηση στην τοπική κοινωνία να πάρει τα «πάνω» της! Και επειδή η αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αν και πρόωρα ήδη έχει αρχίσει, δεδομένου και του νέου πλαισίου που αυτές θα γίνουν, διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό που χρήζει μελέτης, γιατί η κατάργηση της απλής αναλογικής αλλάζει άρδην τα δεδομένα και υποχρεώνει όλους να δουν από μηδενική βάση τις όποιες συνεργασίες και συμπράξεις. Αλλά αυτό το θέμα θα μας απασχολήσει σε άλλο σημείωμα μας! 

 


Εμβολιασμός 2021

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey