Η επιστολή Βαλσαμίδη για τα έργα στην Αρχαία Άντισσα & η απάντηση Βέρρου

«Σκάλωσαν» στο Σκαλοχώρι

26/10/2021 - 15:27

Στο επίκεντρο βρέθηκε η περιοχή της Αρχαίας Άντισσας στο Σκαλοχώρι με αφορμή την επιστολή του Περιφερειακού Συμβούλου Θεόδωρου Βαλσαμίδη και τα έργα που προτείνει να γίνουν με αφορμή της ανασκαφές στην περιοχή με στόχο την ανάδειξη αυτών. Το πρώτο έργο έχει να κάνει με την βελτίωση του δρόμου από Καλό Λιμάνι έως Αρχαία Άντισσα και Γαβαθά και το δεύτερο με δημιουργία Αρχαιολογικής Συλλογής.  Σε απάντηση ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος επισημαίνει ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες τονίζοντας πως για τα δύο έργα που προτείνει ο κ. Βαλσαμίδης προς υλοποίηση, έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες εκ μέρους του Δήμου για την πραγματοποίησή τους. Ειδικότερα η μελέτη για τον δρόμο Καλό Λιμάνι-Αρχαία Άντισσα-Γαβαθάς έχει ήδη ανατεθεί από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και ολοκληρώνεται μέσα στην εβδομάδα και η αντίστοιχη μελέτη για το Πολιτιστικό Κέντρο Σκαλοχωρίου ήδη συντάσσεται.

 Η επιστολή Βαλσαμίδη

«Στην περιοχή της Αρχαίας Άντισσας βρίσκεται σε εξέλιξη όπως γνωρίζετε η ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο του Ομβριόκαστρου – Κάστρου Αγίων Θεοδώρων, την οποία είχαμε χρηματοδοτήσει το 2018 με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Μια σπουδαία προσπάθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, η οποία φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Τα εντυπωσιακά ευρήματα των ανασκαφών, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην ανάδειξη του μνημείου ως ένα από τα σημαντικότερα που διαθέτει το νησί μας και θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια πόλο έλξης κατοίκων και επισκεπτών.

Με βάση τα παραπάνω είναι επιβεβλημένο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου να προχωρήσει στην χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου της βελτίωσης – ασφαλτόστρωσης της οδού από Καλό Λιμάνι έως Αρχαία Άντισσα και Γαβαθά, η οποία είναι μέχρι σήμερα χωματόδρομος, παρουσιάζει δε σε κάποια σημεία υψηλή επικινδυνότητα. Το έργο αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, η οποία είναι μια από τις ομορφότερες, αλλά ανεξερεύνητες μέχρι σήμερα περιοχές του νησιού μας.

Ένα έργο που μπορεί επίσης να συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη την μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Άντισσας, είναι κατά τη γνώμη μου η δημιουργία Αρχαιολογικής Συλλογής στην περιοχή του Σκαλοχωρίου που θα στεγάσει τα σημαντικά ευρήματα που κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή ή έρχονται στο φως από την ανασκαφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και σύγχρονα μέσα που θα παρουσιάζουν στον επισκέπτη την πλούσια ιστορία της περιοχής. Μια πρόταση είναι να στεγαστεί η προτεινόμενη Αρχαιολογική Συλλογή σε δημοτικό ακίνητο που προοριζόταν για Πολιτιστικό Κέντρο και παραμένει εδώ και χρόνια ημιτελές. Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Τοπική Κοινότητα Σκαλοχωρίου μπορεί να σχεδιαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να δρομολογηθεί και το έργο αυτό. 

Δεδομένης της αναπτυξιακής σημασίας των προτεινόμενων έργων, παρακαλώ όπως  περιληφθούν στο υπό κατάρτιση Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το έτος 2022.

Στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω ενημέρωση & συνεργασία».

Και η απάντηση Βέρρου

Με επιστολή-απάντηση προς τον περιφερειακό σύμβουλο Θεόδωρο Βαλσαμίδη, που κοινοποιείται στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, στον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Παύλο Τριανταφυλλίδη και στην τοπική κοινότητα Σκαλοχωρίου, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος αναφέρεται με τη σειρά του στα υποστηρικτικά έργα ανάδειξης της περιοχής, βάσει των νέων –και αναπτυξιακών- δεδομένων που προσφέρει η σπουδαία αρχαιολογική ανασκαφή στον χώρο του Ομβριοκάστρου.

Τονίζοντας πως για τα δύο έργα που προτείνει ο κ. Βαλσαμίδης προς υλοποίηση, έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες εκ μέρους του Δήμου για την πραγματοποίησή τους. Ειδικότερα η μελέτη για τον δρόμο Καλό Λιμάνι-Αρχαία Άντισσα-Γαβαθάς έχει ήδη ανατεθεί από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και ολοκληρώνεται μέσα στην εβδομάδα και η αντίστοιχη μελέτη για το Πολιτιστικό Κέντρο Σκαλοχωρίου ήδη συντάσσεται.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Βέρρου προς τον περιφερειακό σύμβουλο Θεόδωρο Βαλσαμίδη:

«Έλαβα την από 25/10 επιστολή σου προς τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Κώστα Μουτζούρη με κοινοποίηση στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και σε μένα προσωπικά.

Συμφωνούμε απολύτως ότι πρέπει να στηριχτεί η προσπάθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων που λαμβάνει χώρα στην περιοχή του Ομβριόκαστρου – Κάστρο Αγίων Θεοδώρων,  με εκπληκτικά έως τώρα ευρήματα.

Με την παρούσα θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι και τα δύο έργα που προτείνεις, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες τις σχετικές διαδικασίες για την πραγματοποίησή τους.

Ήδη η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δυτικής Λέσβου, εκπονεί την μελέτη ασφαλτόστρωσης της οδού από το Καλό Λιμάνι έως την Αρχαία Άντισσα και τον Γαβαθά  η οποία θα είναι έτοιμη εντός της εβδομάδας. Υπάρχει δε, προφορική δέσμευση από τον Περιφερειάρχη προς την Πρόεδρο και το Τοπικό Συμβούλιο Σκαλοχωρίου για την χρηματοδότηση του έργου.

Όσον αφορά στο ημιτελές εδώ και δεκαετίες Πολιτιστικό Κέντρο Σκαλοχωρίου, ήδη συντάσσεται μελέτη που θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβριο.

Σημειώνω ότι το υπ’ αριθμ 489825/12-10-2021 έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων προς τον Δήμο, με το οποίο αιτείται την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου Σκαλοχωρίου, προκειμένου ο χώρος  να χρησιμοποιηθεί για την έκθεση των ευρημάτων που θα προκύψουν από τις ανασκαφές στην περιοχή, διαβιβάστηκε άμεσα στο Τοπικό Συμβούλιο. Μετά την συναίνεση του Τοπικού Συμβουλίου (πρακτικό 4/16-10-2021), η παραχώρηση πλέον τίθεται προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ασφαλώς με την θετική εισήγηση της Δημοτικής Αρχής.  […]

Γνωρίζοντας τις αγαστές σχέσεις που διατηρείς με την Πρόεδρο του Σκαλοχωρίου, θεωρούσα ότι όλα αυτά τα οποία προτείνεις έχουν περιέλθει σε γνώση σου και τούτο το επισημαίνω προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων για τον Δήμο, την Περιφέρεια και για σένα.

Παραμένω στην διάθεσή σου για οποιαδήποτε διευκρίνιση».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey