Σύσκεψη σε καλό κλίμα, όλων των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων, με θέμα τα προβλήματα στις υπηρεσίες Δόμησης των δυο δήμων

Οι δύο Δημοτικές Αρχές θα πρέπει να αποφασίσουν, αν η πρωτοβουλία που πήρε ο νέος Αντιδήμαρχος για θέματα Πολεοδομίας Γ. Βατός, για τη δημιουργία Ενιαίας Υπηρεσίας Δόμησης στο νησί θα έχει αίσιο τέλος, ή αν η καθεμιά θα πορευτεί μόνη της Οι δύο Δημοτικές Αρχές θα πρέπει να αποφασίσουν, αν η πρωτοβουλία που πήρε ο νέος Αντιδήμαρχος για θέματα Πολεοδομίας Γ. Βατός, για τη δημιουργία Ενιαίας Υπηρεσίας Δόμησης στο νησί θα έχει αίσιο τέλος, ή αν η καθεμιά θα πορευτεί μόνη της

Πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενιαίας, καλά στελεχωμένης, υπηρεσίας Δόμησης στο νησί

03/07/2022 - 10:00 Ενημερώθηκε 04/07/2022 - 09:53

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη η προγραμματισμένη σύσκεψη που προκάλεσε ο νέος αντιδήμαρχος Μυτιλήνης για θέματα Δόμησης Γιάννης Βατός, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δυο δημοτικών αρχών του νησιού, των Επιμελητηρίων και των εμπλεκόμενων επιστημονικών φορέων του τεχνικού κλάδου, που ανέδειξαν πριν από λίγο καιρό τις δυσλειτουργίες στις δυο υπηρεσίες Δόμησης του νησιού. Το δήμο Μυτιλήνης, πέρα από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, που άλλωστε ήταν ο προσκαλών, παρόντες ήταν ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρ. Κύτελης, ο Γ.Γ. του Δήμου Ηρ. Κουντουρέλλης, η προϊσταμένη της Υπ. Δόμησης Μαρ. Αναγνώστου, ενώ από τον έτερο δήμο Δυτικής Λέσβου παρών ήταν μόνο ο Γ.Γ. του δήμου Αρης Χατζηκομνηνός -ο δήμαρχος Ταξ. Βέρρος σύμφωνα με την ενημέρωση ήταν σε καραντίνα στο σπίτι του λόγω κορονοϊού- ο οποίος και τον εκπροσωπούσε. Το γεγονός ότι στη συνάντηση ήταν παρόντες και εκπροσωπούσαν τους φορείς που ηγούνται ο Βαγ. Μυρσινιάς από το Επιμελητήριο, ο Παν. Μπαρούτης από το Οικονομικό Επιμελητήριο , ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Βατούσης , λόγω απουσίας εκτός Λέσβου του προέδρου του Στρ. Μανωλακέλλη, οι πρόεδροι των συλλόγων Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών και Συμβούλων Επιχειρήσεων, Π. Θεοδωρίδης , Γ. Κακκές και Π. Μυριτζής αντίστοιχα , που με παρεμβάσεις τους είχαν ζητήσει να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες Δόμησης, δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει προκειμένου αναζητηθούν άμεσες λύσεις που να οδηγούν στην καλύτερη δυνατή λειτουργία της κομβικής για την ανάπτυξη του νησιού μας αυτής υπηρεσίας.

Στο επίκεντρο τα υπαρκτά προβλήματα

Στην εισήγησή του ο Γ. Βατός, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Μυτιλήνης για την εν λόγω πρωτοβουλία, για να συζητηθεί τι μέλλει γενέσθαι με τα της Πολεοδομίας, μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με τις δημόσιες αναφορές και καταγγελίες των τριών επιστημονικών φορέων του τεχνικού κόσμου, αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση, στα προβλήματα που υπάρχουν, προκρίνοντας ως καλύτερη ενδεδειγμένη λύση για να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες της υπηρεσίας και οι εκκρεμότητες σε σχέση με την έκδοση των αδειών και τη λειτουργία του αρχείου, την επανασύσταση της ενιαίας υπηρεσίας Δόμησης με την συνένωση των δυο υπηρεσιών και την ενίσχυσή της με πρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό. Εναλλακτική πρόταση στην ενοποίηση και στη δημιουργία μιας καλά στελεχωμένης ενιαίας υπηρεσίας είναι να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, δηλαδή δυο υπηρεσίες και να γίνει προσπάθεια αυτές να στελεχωθούν όσο το δυνατόν καλύτερα. Ωστόσο, αυτό που λέχθηκε και έχει βάση, με δεδομένη τη λειτουργία πλέον των εν λόγω υπηρεσιών, είναι ότι ευκολότερα και πληρέστερα μπορεί να γίνει η στελέχωση της ενιαίας υπηρεσίας Δόμησης με τη συνένωση των δυο υπηρεσιών, από το να παραμείνουν διασπασμένες και υποστελεχωμένες. Αυτό όμως θα πρέπει να είναι απόφαση των δημοτικών αρχών και των δημοτικών συμβουλίων των δυο δήμων, που θα κληθούν το επόμενο διάστημα να αποφασίσουν, λαμβάνοντας όλες τις παραμέτρους με γνώμονα τι είναι το καλύτερο για τον τόπο μας και τους πολίτες.

Το ...μπαλάκι στους δυο δήμους

Ασφαλώς για να προκύψει ενιαία υπηρεσία Δόμησης στο νησί, που όπως πληροφορούμαστε θα έχει διαδημοτικό χαρακτήρα, θα πρέπει να δρομολογηθούν μια σειρά διαδικασίες και στους δυο δήμους, προκειμένου να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις, αν πράγματι η επιλογή και των δυο είναι η δημιουργία της ενιαίας υπηρεσίας Δόμησης. Σε ότι αφορά το Δήμο Μυτιλήνης φαίνεται να είναι ειλημμένη η απόφαση της δημοτικής αρχής Κύτελη, ειδικά μετά τη συνεργασία της με τις παρατάξεις Μαμάκου και Ζαφειρίου, να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας Δόμησης, με πρώτο στόχο την ενοποίηση των δυο υπηρεσιών. Αλλωστε το γεγονός ότι την πρωτοβουλία για να αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση, την διαχειρίζεται εκ μέρους της δημοτικής αρχής ο νέος αντιδήμαρχος Γ. Βατός, που γνωρίζει επαρκώς το αντικείμενο και έχει και τη γνώση των δυσκολιών που υπάρχουν, δείχνει ότι πράγματι θέλει να αντιμετωπιστεί η «αστοχία» της διάσπασης της ενιαίας υπηρεσίας , που πολλοί γνωρίζοντας τις ιδιομορφίες της εν λόγω υπηρεσίας, είχαν από την αρχή επισημάνει και επικρίνει. Μένει ωστόσο να ξεκαθαριστούν και οι διαθέσεις της δημοτικής αρχής Βέρρου και του δημοτικού συμβουλίου της Δυτικής Λέσβου, αφού σε τελική ανάλυση από τις δικές τους αποφάσεις θα εξαρτηθεί αν θα προχωρήσει η ενοποίηση ή όχι της Πολεοδομίας στο νησί, δεδομένου ότι ο Δήμος Μυτιλήνης ήδη έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις του και έχει δώσει το «πράσινο φως» για να παρθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες. Με την ευκαιρία αυτή οφείλουμε να θυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξ. Βέρρος , όντας και μηχανικός και γνωρίζοντας πολύ καλά τη λειτουργία της Πολεοδομίας, είχε εκφράσει τη θέση, τότε που η διάσπαση του ενιαίου δήμου και των υπηρεσιών του ήταν αντικείμενο συζήτησης μετά τις εκλογές, ότι η υπηρεσία Δόμησης είναι καλύτερα να μείνει ενιαία. Τελικά όμως επικράτησαν άλλες «λογικές» με τη ...φόρα που είχε πάρει η διάσπαση του δήμου, προέκυψαν και προχειρότητες και αστοχίες που καλό είναι τώρα , μετά από πιο «ώριμες» σκέψεις και διαπιστώνοντας πως λειτούργησαν στην πράξη κάποια πράγματα, να διορθωθούν προς όφελος του κοινού καλού και του τόπου, που όλοι υποτίθεται ότι υπηρετούν.

Ήδη γίνονται κινήσεις

Πάντως για να μην αδικούμε τα πράγματα, μετά τις δημόσιες αναφορές των τριών φορέων του τεχνικού κόσμου με την κοινή συνέντευξη τύπου που παρεχώρησαν και την αλλαγή σκυτάλης στην στην αρμόδια αντιδημαρχία της Μυτιλήνης, έγιναν κινήσεις προς την ενίσχυση της Υπηρεσίας Δόμησης της Μυτιλήνης, ώστε ανεξαρτήτως τι θα προκύψει από την πρωτοβουλία για την ενοποίηση της, να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες και προβλήματα , που εξέθεταν την εν λόγω υπηρεσία. Υπήρξε άμεση μετακίνηση εξειδικευμένου προσωπικού για να καλύψει υφιστάμενα κενά , ενώ και για την εικόνα του αρχείου, που τόσος ντόρος έχει γίνει, είναι θέμα χρόνου να μπει σε σωστή βάση, όπως υπογραμμίζεται από τους καθ΄ύλην αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, που το έχουν θέσει σε πρώτη προτεραιότητα.

Το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο για τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της Πολεοδομίας, όπου αναμένονται οι συζητήσεις στα θεσμικά όργανα και των δυο δήμων, αφού θα έχουν ασφαλώς προηγηθεί και διευκρινιστεί από όλες τις πλευρές οι όποιες λεπτομέρειες και οι αναγκαίες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα όποια προβλήματα, με καλή διάθεση και με γνώμονα το καλό του τόπου μας θα ξεπεραστούν και η αστοχία της διάσπασης της ενιαίας υπηρεσίας Δόμησης για το νησί θα διορθωθεί, ανοίγοντας το ...δρόμο και για άλλες κινήσεις κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δυο δήμων, που οφείλουν να βρούν κοινά «πατήματα», αφήνοντας πίσω διχαστικές λογικές και άγονες αντιπαλότητες που «βλάπτουν» τον τόπο και την κοινωνία!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey