Ο πρώην διευθυντής εκπαίδευσης και πρώην αντιδήμαρχος Στρατής Τζιμής, μιλάει στο «Ε» ανοίγοντας προεκλογική κουβέντα…

«Πρέπει οι ικανοί να βγουν μπροστά από τους ανίκανους…»

25/11/2018 - 12:18 Ενημερώθηκε 23/11/2018 - 17:22

Ο Στρατής Τζιμής, μας βάζει σε προεκλογικό κλίμα και με την ιδιαιτερότητα να έχει διαδραματίσει κατά την τρέχουσα τετραετία σημαίνοντα ρόλο τόσο στη συμπολίτευση όσο και στην αντιπολίτευση -σε μία κατάσταση δηλαδή που δεν είναι απίθανο να την δούμε πολλές φορές επί «Κλεισθένη»- μιλάει για τα έργα και ημέρες της δημοτικής αρχής Γαληνού. Αποφεύγοντας τις υπερβολές, αναλύει μέσω της δικής του οπτικής την διαδρομή της δημοτικής αρχής, κάνει τη δική του αποτίμηση στο συνολικό της έργο και μιλάει ξανά για το πολύκροτο «διαζύγιό» του μαζί της. Κυρίως όμως δηλώνει «παρών» ενόψει των νέων αυτοδιοικητικών εκλογών, ξεκαθαρίζοντας πως θα είναι υποψήφιος, χωρίς να αποκαλύπτει πάντως κάποια δεδομένη συμφωνία του με κάποια παράταξη. Τονίζει ωστόσο ότι η επόμενη ημέρα είτε στον δήμο Λέσβου, είτε στον δήμο Μυτιλήνης, είναι κρίσιμη και παραδέχεται ότι το προσφυγικό και η καλύτερη δυνατή διαχείρισή του, θα είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος τόσο των υποψηφίων, όσο και των πολιτών. Καθώς -κατά την άποψή του- η καλύτερη διαχείρισή του, αποτελεί βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει ένας δήμος αποτελεσματικότερα σε όλους τους τομείς (πραγματικής) ευθύνης του.

 

Είστε στην ιδιαίτερη θέση να έχετε μέσα στην τετραετία που διανύουμε την εμπειρία να είστε μέλος για δύο χρόνια της συμπολίτευσης και για άλλα δύο χρόνια της αντιπολίτευσης. Ως εκ τούτου η δική σας αποτίμηση για το συνολικό έργο της σημερινής δημοτικής αρχής, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον…

«Στην ερώτησή σας αυτή σας λέω προλογικά ότι ο Γαληνός μπορούσε να ήταν ισόβια δήμαρχος Λέσβου και να έχει στο ενεργητικό του τεράστιο και ωφέλιμο έργο για τη Λέσβο. Μιλάμε εξάλλου για έναν δήμαρχο που γνώριζε εξαρχής ότι θα είχε μία πενταετή θητεία, που αυτόματα σημαίνει και μεγαλύτερες δυνατότητες προγραμματισμού και εκτέλεσης αναπτυξιακών έργων. Ταυτόχρονα θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Βουνάτσου που είχε θητεία μόνο 3,5 χρόνια, παρά την αντικειμενική δυσκολία της συγχώνευσης ουσιαστικά 13 καποδιστριακών δήμων, «κληροδότησε» μεγάλη προίκα στη δημοτική αρχή Γαληνού. Ενώ μόλις άρχισε η θητεία της Δημοτικής Αρχής Γαληνού τέθηκε παράλληλα σε εφαρμογή, «άνοιξε» δηλαδή και το νέο ευρωπαϊκό επιχειρησιακό πρόγραμμα. Έτσι, τα ευρωπαϊκά κονδύλια που εξασφαλιζόταν από την Περιφερειακή Διοίκηση της κας Καλογήρου παρείχαν πολλές δυνατότητες για κατασκευή μεγάλων έργων από τον Δήμο. Συμπληρωματικά θα έλεγα και σε επίπεδο «καθημερινότητας», πως η σημερινή δημοτική αρχή, είχε την τύχη να έχει απέναντί της και μία «καλοπροαίρετη» αντιπολίτευση. Θυμηθείτε μόνο την αντιπολίτευση των προηγούμενων δημοτικών αρχών και συγκρίνετε. Με όλα αυτά τα στοιχεία υπέρ της δημοτικής αρχής, συν του ότι ο κ. Γαληνός είχε μια μακρά πορεία στην αυτοδιοίκηση και όλα τα φόντα να αποδειχθεί αντάξιος των προσδοκιών μας, θα περίμενε κανείς πως η θητεία θα είχε θετικότατο πρόσημο. Δυστυχώς όμως παρά τα πλεονεκτήματα, τις ευνοϊκές συμπτώσεις και τις προϋποθέσεις, ο ίδιος απέδειξε περίτρανα τη διαχρονική αλήθεια της σοφής ρήσης «Αρχή άνδρα δείκνυσι». Με τον εξοβελισμό με κάθε τρόπο από τη Δημοτική Αρχή όλων σχεδόν των αιρετών που είχαμε πανεπιστημιακή μόρφωση, ο δήμαρχος μείωσε σταδιακά κατά πολύ την αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής, ζημιώνοντας συμπερασματικά τον τόπο. Και αυτό δεν το λέω απαραίτητα εγώ. Το δείχνει η ίδια η αποσύνθεση της παράταξης που ανέδειξε δήμαρχο τον κ. Γαληνό, αλλά και η γενικότερη αίσθηση που επικρατεί για την διαχείριση του προσφυγικού εκ μέρους του».

 

Παρ’ όλα αυτά, αν κάτι λέγεται σίγουρα επαινετικά για τη σημερινή δημοτική αρχή, είναι το ότι σε κάθε περίπτωση παρήγαγε ή προγραμμάτισε αξιοσημείωτο έργο. Κι αυτό πάλι έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι για δύο χρόνια, υπήρξατε αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων. Πως σχολιάζετε αυτή τη διαπίστωση και με δεδομένο ότι ο βασικός λόγος της αποχώρησής σας από την δημοτική αρχή, φαίνεται ότι ήταν η πρόθεση του δημάρχου να σας προσφέρει άλλη αντιδημαρχία κατά τον περίφημο ανασχηματισμό, προκαλώντας τη δυσαρέσκειά σας.

«Είναι γνωστό ότι κατά την περίοδο του πρώτου ανασχηματισμού, πως επιθυμούσα να συνεχίσω στη θέση που είχα ξεκινήσει. Ήθελα να συμβάλω ως πρωταγωνιστής στην ολοκλήρωση του πράγματι μεγάλου έργου που ξεκινήσαμε ως δημοτική αρχή, αλλά δεν μου επετράπη. Σήμερα, όμως, πέραν των απευθείας έργων που εκτελέστηκαν λόγω του σεισμού του 2017 με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αλλά και κάποιων άλλων με κανονικές διαδικασίες, η δημοτική αρχή ασθμαίνουσα παρουσιάζεται να εκτελεί ή ακόμα δεν έχει εκτελέσει έργα, τις περισσότερες μελέτες των οποίων πρωτοστάτησα ως αντιδήμαρχος να εκπονηθούν. Θα ήθελα να πω επ’ αυτού μάλιστα, ότι συνολικά, για όλη τη Λέσβο, κατά την προαναφερόμενη περίοδο (2014-2016), έγιναν από την Τ.Υ. με τη διοικητική καθοδήγηση της δημοτικής αρχής αλλά και τον έλεγχο και την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου 297 μελέτες, 141 έργα και εργασίες, 74 δημοπρατήσεις και 56 ολοκληρώσεις συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. έργων».

 

Είναι εμφανές πως διαχωρίζετε τη δημοτική αρχή σε δύο θητείες…

«Διευκρινίζω πως μιλώ σε ότι με αφορά και βάσει της ανιδιοτελούς δικής μου διάθεσης προσφοράς και οι πολίτες μπορούν να κρίνουν. Ποτέ εξάλλου όντας αντιδήμαρχος τεχνικών έργων δεν θέλησα να γίνω ταυτόχρονα και μέλος της οικονομικής επιτροπής, παρότι μου προτάθηκε, γιατί δεν ήθελα να σκεφθεί κάθε κακοπροαίρετος κάτι που θα έθετε σε αμφισβήτηση την εντιμότητά μου, αφού η οικονομική επιτροπή αποφασίζει για τις αναθέσεις των έργων. Δυστυχώς, αυτή η αρχή διοίκησης δεν συνεχίστηκε μετά τον εξοβελισμό μου. Γενικά, εργάστηκα ακάματα και πολλές φορές με τη δέουσα διοικητική επιβολή για τη συστηματική επίλυση πολλών ζητημάτων της τεχνικής υπηρεσίας, η οποία επί των ημερών μου είχε το ρόλο του μελετητικού γραφείου, του αυστηρού επόπτη της καλής εκτέλεσης των έργων και του άρτιου «κλεισίματος» τεχνικά και διοικητικά δεκάδων έργων του προηγούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος».

 

Η ρήξη με Γαληνό

 

Έχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί πολλά σχετικά με τους λόγους του «διαζυγίου» σας με τον Σπύρο Γαληνό. Τελικά, σήμερα που το τότε μεγάλο θέμα έχει εκτονωθεί, έχετε μία πιο ξεκάθαρη εκτίμηση σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι ο βαθύτερος λόγος της ρήξης σας;

«Σήμερα δύναμαι μετά βεβαιότητας να πω ότι εξοβελίστηκα γιατί γινόμουν δυσάρεστος πολλές φορές σε ενδοπαραταξιακό επίπεδο, όταν του ασκούσα κριτική για κάποιες διοικητικές του προτάσεις. Βέβαια, τον υπερασπιζόμουν ως όφειλα δημόσια ως μέλος της δημοτικής αρχής. Γενικά, όμως, συνειδητοποίησα τον επερχόμενο εξοβελισμό μου, στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Β. Αιγαίου, στη Χίο, στις 19 Οκτωβρίου 2016, όταν διαφώνησα με την άποψη του δημάρχου, ο οποίος επαγγελλόταν ότι το δίκτυο πόλεων της Ευρώπης, που συνέβαλε να γίνει, όπως διατεινόταν, θα μοιράζονταν τους μετανάστες που βρίσκονταν στο νησί μας. Μάλιστα, τότε, παρακάλεσα τον δήμαρχο ως Πρόεδρο της ΠΕΔ να θέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, η οποία μέχρι τότε έπαιζε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου αφήνοντας στους δήμους τη διαχείριση του μεταναστευτικού και επιτέλους να θέσουμε ένα τέλος στη λειτουργία των hot spot του Καρά Τεπέ και της Σούδας στη Χίο. Δεν ήταν τυχαίο ότι μετά από 20 μέρες από αυτή τη διαφωνία, έχουμε τη «σύγκρουση» του Δημάρχου με τον Υπουργό κ. Μουζάλα και της «πολυσυζητημένης» στιχομυθίας τους. Αυτή η κατάσταση λοιπόν, θεωρώ ότι υπονόμευε σταδιακά την παρουσία μου στη δημοτική αρχή, γιατί δεν ήμουν διατεθειμένος να μην εκφράζω μία ενδεχομένως διαφορετική άποψη εντός της παράταξης».

 

Έχει κάποια αξία να μιλάμε για το παρελθόν, αλλά δεν μπορούμε να μη ρωτήσουμε σχετικά με το πολιτικό μέλλον του Στρατή Τζιμή. Θα είστε ξανά υποψήφιος;

«Θεωρώ ότι λόγω της διαδρομής μου στα κοινά μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου αντί να είμαι θαμώνας της καφετέριας. Οδηγός μου στην επαγγελματική μου καριέρα και στην αυτοδιοίκηση ήταν πάντα τα λόγια της Αρβελέρ: «για την κακοδαιμονία ενός τόπου φταίνε οι ικανοί που αφήνουν τους ανίκανους να διοικούν». Δεν έχω αποφασίσει πάντως πού και πώς θα συμμετάσχω στις επερχόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης. Πάντως ένα είναι βέβαιο ότι θα συνεργαστώ αλλά και θα συγκρουστώ για τον καλό του τόπου αυτού».

 

«Πρωταρχικός στόχος, οι συνέπειες του προσφυγικού»

 

Υποψηφιότητες πάντως υπάρχουν ήδη πολλές, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει ξεκάθαρες θέσεις, ή έστω μία ιεράρχηση άμεσων προτεραιοτήτων για μία νέα δημοτική αρχή…

«Ας μην κρυβόμαστε, πρωταρχικός στόχος της επόμενης δημοτικής αρχής πρέπει να είναι να περιορίσει τις συνέπειες του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, διεκδικώντας με πυγμή από την νέα κυβέρνηση την πραγματική αποσυμφόρηση του νησιού. Απαιτείται αγώνας για την προστασία της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής αλλά και συνεργασία του κράτους μας με την ΕΕ και την διεθνή κοινότητα. Στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού επιτρέψαμε να γίνουν λάθη εκ μέρους των ταγών μας σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι εάν δεν υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από το κράτος μας, σε συνεργασία με την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα, μπορεί η κατάσταση αυτή να αποτελέσει, σε λίγα χρόνια, θρυαλλίδα διάρρηξης της κοινωνικής και της εθνικής μας συνοχής. Παράλληλα θα πρόσθετα στις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει καλά μία δημοτική αρχή, την συνεργασία με τις δημόσιες αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό) του τόπου ώστε να περιοριστεί η όποια παραβατικότητα υπάρχει. Βασικό για μένα όμως θα είναι να υπάρχουν προγραμματικά μια σειρά πρωτοβουλίες σε συνεργασία με άλλους φορείς για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας. Και για αυτό είναι αναγκαίο να έρθει πια και η αυτοδιοίκηση στην εκπαίδευση. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και συγκεκριμένα έργα που πρέπει επιτέλους να γίνουν για την εικόνα της όψης της πόλης. Αρχίζοντας από την αναμόρφωση της Προκυμαίας, έργο που είχε προταθεί εκ μέρους μου από την πρώτη στιγμή, αλλά επικράτησαν άλλες σκοπιμότητες. Ακόμη να ανεγερθεί κλειστό κολυμβητήριο στον Καρά Τεπέ, εκεί όπου έχει χωροθετηθεί από το 2007, από την Πολιτεία μετά από πρόταση των αυτοδιοικητικών μας οργάνων και να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου στη Μυτιλήνη. Στόχος της επόμενης δημοτικής αρχής θα πρέπει να είναι ακόμη να αξιοποιήσει άμεσα με τον προσφορότερο τρόπο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του Δήμου. Έγιναν ήδη από την ΑΔΕΜ-Λ τα πρώτα βήματα αξιοποίησης και προόδου και πρέπει πια να βοηθηθεί με κάθε θεσμικό μέσο ο οποιοσδήποτε επενδυτής στο νησί μας. Γενικά, υπάρχουν πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες, για να καταστήσουμε το νησί μας πρότυπο ανάπτυξης και προόδου. Μόνο αν τις εξαντλήσουμε θα κρατήσουμε εδώ τα παιδιά μας».

 

Σε όλα αυτά θεωρείτε απαραίτητη τη διάσπαση του δήμου Λέσβου; Και τέλος πιστεύετε ότι ο «Κλεισθένης» θα βοηθήσει την αυτοδιοίκηση;

«Πάντοτε δημόσια υποστήριζα το σπάσιμο του Δήμου σε δύο Δήμους. Μάλιστα, ως υπεύθυνος εισηγητής των ΝΟΔΕ Βορείου Αιγαίου, το 2013, αυτή την πρόταση κατέθεσα με αναντίρρητα επιχειρήματα στους Υπουργούς Εσωτερικών, κ. Στυλιανίδη και κ. Αθανασίου, της κυβέρνησης Σαμαρά. Πιστεύω ότι η λειτουργία δύο τουλάχιστον Δήμων θα αποβεί μεσοπρόθεσμα προς όφελος όλων των περιοχών της Λέσβου, αφού η διοίκηση θα είναι πιο κοντά τοπικά σε όλους τους δημότες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Ίσως, στην αρχή λόγω του νεοψηφισθέντος νόμου «Κλεισθένη» θα ανακύψουν προβλήματα διοικητικής και οικονομικής φύσεως, τα οποία απαιτούν τον απαραίτητο χρόνο επίλυσής τους, τη στιγμή μάλιστα που ο «Κλεισθένης» για μένα ευνοεί την ακυβερνησία και την «μπαχαλοποίηση» της αυτοδιοίκησης. Αλλά όλα αυτά θα έχουμε χρόνο να τα δούμε ένα-ένα στην πορεία. Γενικότερα πάντως ο «Κλεισθένης» δεν θεωρώ επί του παρόντος ότι θεραπεύει καμία από τις σημαντικές θεσμικές αδυναμίες του «Καλλικράτη». Αντίθετα δημιουργεί περισσότερες και μεγαλύτερες σ’ ένα λαό που δεν μπόρεσε κατά τη διάρκεια του δημόσιου βίου του να καταπολεμήσει τον παραγοντισμό και τον τοπικισμό».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey