Ανακοίνωση της Περιφερειακής Παράταξης Ανταρσία στο Αιγαίο

Πλήρη αποζηµίωση από τον κρατικό προϋπολογισµό

19/06/2017 - 16:34

Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» με τον εκπρόσωπό της Παυλή Στρατή συμμετείχε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.) στις 15 Ιουνίου 2017. Στη συνεδρίαση έγινε ενημέρωση για τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιούνη, που έπληξε το Βόρειο Αιγαίο και ακολούθησε συζήτηση.

Για το σεισμό και τις ανάγκες των πληγέντων

Μια νεκρή πάνω από δέκα πέντε τραυματίες και ένα ολόκληρο χωριό η Βρίσα, ισοπεδωμένο, ζημιές στα χωριά και στο οδικό δίκτυο του νότιου νησιού είναι τα αποτελέσματα του σεισμού που έπληξε στις 12 Ιουνίου το Βόρειο Αιγαίο. Η καταστροφή όμως που έπληξε τη Βρίσα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του Εγκέλαδου.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην αντισεισμική προστασία των οικισμών από προηγούμενες σεισμικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα (π.χ. Κεφαλονιά 2014). Αναδεικνύεται η ανεπάρκεια της πολιτικής της αντισεισμικής προστασίας ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης, ειδικότερα στην ύπαιθρο και τα χωριά της χώρας. Η ιδιωτικοποίηση και η αποψίλωση των υπηρεσιών πολεοδομικών ελέγχων, από προσωπικό και μέσα έχει συνέπειες. Δεν γίνονται οι απαραίτητες γεωλογικές μελέτες ώστε να επισημανθούν οι ευάλωτοι οικισμοί. Δεν υπάρχουν σχέδια οργανωμένης δόμησης, ώστε οι οικισμοί να χτίζονται με κανόνες και να προστατεύονται από τις συνέπειες των σεισμών. Το ζήτημα της ασφαλούς και αξιοπρεπούς στέγης για τα λαϊκά στρώματα, δεν μπορεί να λυθεί με ατομικό τρόπο. Στον καπιταλισμό η κατοικία αποτελεί εμπόρευμα και μάλιστα με υψηλά ποσοστά κερδοφορίας και κερδοσκοπίας, τουλάχιστον την περίοδο πριν την κρίση.

Η πολιτεία θα έπρεπε να φροντίζει να καλύπτει τις ανάγκες στέγασης των λαϊκών στρωμάτων μέσα από εκτεταμένα προγράμματα οικοδόμησης σύγχρονων κατοικιών και οικισμών. Κατοικίες που να καλύπτουν τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, να τηρούν τους πολεοδομικούς κανονισμούς, να μη θυσιάζουν την αντισεισμική προστασία στο βωμό του κέρδους και να σέβονται το περιβάλλον και τον παραδοσιακό χαρακτήρα των οικισμών. Ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή του πλανήτη. Δεν είναι δυνατόν να πετσοκόβονται - στα πλαίσια της πολιτικής της παραμονής «πάση θυσία» στο Ευρώ και την Ε.Ε. - τα κονδύλια για την αντισεισμική προστασία, μαζί με κάθε άλλο κονδύλι προστασίας των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Απαιτούμε άμεσα για τους πληγέντες από το σεισμό:

- Πλήρη αποζηµίωση και αποκατάσταση των ζηµιών (κατοικιών, επαγγελματικών στεγών, δημοσίων κτηρίων, οικοσκευών και εμπορευμάτων) από τον κρατικό προϋπολογισµό. Να αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης και το οδικό δίκτυο, όπου έχει καταστραφεί.

- Την αποκατάσταση των ζημιών να αναλάβει κρατικός οργανισμός, που θα εξασφαλίσει την δωρεάν και ταχεία την επισκευή και ανοικοδόμηση των κατοικιών και των κτηρίων στη Βρίσα και τους άλλους πληγέντες οικισμούς, με σεβασμό στον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και σύμφωνα με τους πολεοδομικούς κανόνες και τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

- Να μην βρεθεί κανείς σεισμόπληκτος στο δρόμο. Αξιοπρεπή στέγη (επιδότηση ενοικίου), φαγητό, ρεύμα και νερό για όσο καιρό χρειασθεί, μέχρι  να αποκατασταθούν οι ζημιές και να επιστρέψουν όλοι µε ασφάλεια στα σπίτια τους. Προστασία των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ομάδων.

- Έκτακτο χρηματικό βοήθημα στους πληγέντες για τα πρώτα έξοδα. Πάγωμα πληρωμών χρεών σε εφορία, ταμεία, τράπεζες. Απαλλαγή από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για 3 τουλάχιστον χρόνια, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών. Πλήρης διαγραφή στεγαστικών δανείων και δανείων για κατοικίες και αγαθά που καταστράφηκαν στο σεισμό. Επιδότηση ενοικίου στέγης για τους επαγγελματίες και κάλυψη των αναγκών μετεγκατάστασης.

- Να ελεγχθούν άμεσα και ουσιαστικά όλα τα σχολεία και γενικά τα δημόσια κτίρια καθώς και πρόγραμμα καθολικού και δωρεάν ελέγχου των σπιτιών όλης της πληγείσας περιοχής.

- Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας καθώς και κάθε ιδιοκτησίας εργατικών και φτωχομεσαίων λαϊκών οικογενειών.

Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους πληγέντες και θα είμαστε δίπλα τους στις δύσκολες αυτές στιγμές αλλά και στον αγώνα για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

  1. Στη συζήτηση της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ) με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την «τρισδιάστατη χαρτογράφηση υψηλής ανάλυσης της Βρίσας», είπαμε πως είναι θετικές οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για ανοικοδόμηση της Βρίσας. Διαφωνήσαμε με την διατύπωση «η Βρίσα να γίνει όπως ήταν». Αντίθετα θέλουμε η Βρίσα να ανοικοδομηθεί διατηρώντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα της, σύμφωνα με τους πολεοδομικούς κανόνες και τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και με επαρκή αντισεισμική προστασία, ώστε να είναι θωρακισμένη από τα σεισμικά φαινόμενα στο μέλλον.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα, που δεν γίνεται αναφορά από τα κυβερνητικά στελέχη στον τρόπο χρηματοδότησης της ανοικοδόμησης. Και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν διαπιστώνουμε πως για να υλοποιηθεί η πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την ΠΒΑ. Όπως είπαν οι επιστήμονες, πρόκειται για εφαρμοσμένη έρευνα που αφορά τη μελέτη ενός σπάνιου σεισμικού φαινομένου με μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. Και όμως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν μπορεί να διαθέσει 38.000€, για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Είναι απογοητευτικό που τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι αναγκασμένα λόγω της υποχρηματοδότησης, να καταφεύγουν είτε στο ιδιωτικό κεφάλαιο, είτε σε άλλους δημόσιους φορείς, για να υλοποιήσουν τα ερευνητικά τους προγράμματα. Υπερψηφίσαμε τελικά την προγραμματική σύμβαση, ελπίζοντας πως τα αποτελέσματά της θα βοηθήσουν το έργο της ανοικοδόμησης, αν και πιστεύουμε πως το σωστό θα ήταν να χρηματοδοτηθεί με κονδύλια του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

  1. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, καταψηφίσαμε την 7η τροποποίηση του προϋπολογισμού. Καταψηφίσαμε τον καθορισμό λατομικής περιοχής στη θέση «Γεράνειο», στον Αφάλωνα Λέσβου. Σύμφωνα με το πρακτικό συνεδρίασης της 16 - 18 Δεκεμβρίου 2015, της Επιτροπής Καθορισμού Λατομικών Περιοχών του Ν. Λέσβου, το σύνολο των εκτιμούμενων αναγκών της Λέσβου σε αδρανή υλικά για τα επόμενα 30 χρόνια υπολογίζεται σε 80,1 εκατ. κυβικά μέτρα. Τα αποθέματα στα εν λειτουργία 3 μεγάλα λατομεία υπολογίζονται σε 80 εκατ. κυβικά μέτρα, που κατανέμονται ως εξής: 12 εκατ. κυβικά μέτρα στη λατομική περιοχή της Ερεσού, 19 εκατ. στη λατομική περιοχή του Γαβαθά και 49 εκατ. την λατομική περιοχή Παλαμά Πυθαρίων (στην Πηγή). Επομένως τα λειτουργούντα λατομεία επαρκούν για να καλύψουν άνετα τις ανάγκες του νησιού για τουλάχιστον 25 χρόνια και είναι κατανεμημένα σε όλο το νησί. Η προτεινόμενη λατομική θέση στο Γεράνειο του Αφάλωνα έχει υπολογιζόμενα αποθέματα 5 εκατ. κυβικά μέτρα, που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ούτε για 2 χρόνια.

Δεν δικαιολογείται η δημιουργία μιας νέας λατομικής περιοχής για λόγους «υγιούς ανταγωνισμού». Ούτε είναι «απαγορευτική» η απόσταση μεταφοράς των 80 χιλιομέτρων, για τη μεταφορά των αδρανών υλικών. Το λατομείο της Πηγής άνετα καλύπτει τις ανάγκες της ανατολικού τμήματος του νησιού και τα λατομεία της Ερεσού και του Γαβαθά του δυτικού. Οι λατομικές ζώνες αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο και επιβαρύνουν το περιβάλλον. Επομένως νέες λατομικές ζώνες θα πρέπει να καθορίζονται, όχι όταν και όπου υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Αλλά όταν είναι απολύτως απαραίτητες για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και σε σημεία που προκαλούν την μικρότερη δυνατή όχληση.

Ψηφίσαμε λευκό στην τροποποίηση της λατομικής περιοχής στη θέση «Παλαμάς – Πυθάρια» της Πηγής Λέσβου.

  1. Ψηφίσαμε λευκό σε μια σειρά θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως, που ήρθαν στο Π.Σ. την τελευταία στιγμή. Οι εισηγήσεις στάλθηκαν με e-mail ελάχιστες ώρες πριν τη συνεδρίαση. Για ορισμένα δεν στάλθηκαν ούτε οι εισηγήσεις. Σε κάποια ήταν φανερή η προχειρότητα στην σύνταξή τους. Με αυτές τις πρακτικές η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να υποβαθμίζει τη λειτουργία του Π.Σ. Λόγω της έκτακτης συζήτησης για τον σεισμό, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συζήτηση για την λειτουργία του. Εκ των πραγμάτων είναι ανάγκη να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey