Αλλάζει ο εκλογικός χάρτης μετά την απογραφή και στην περιφέρειά μας

Παραμένει τριεδρική η Λέσβος, αλλά η Χίος οδεύει προς μονοεδρική!

07/08/2022 - 10:00 Ενημερώθηκε 08/08/2022 - 12:49

Με δεδοµένο ότι η χώρα θα οδηγηθεί, πλην απροόπτου, στις κάλπες προς το τέλος της άνοιξης του 2023, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, τότε αυτοµάτως ενεργοποιείται το σενάριο της διεξαγωγής της εκλογικής αναμέτρησης µε τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής του 2021 και όχι µε αυτά του 2011, όπως θα συνέβαινε, π.χ., αν η προσφυγή στη λαϊκή ετυµηγορία προκηρυσσόταν για το προσεχές φθινόπωρο, όπως συζητιόνταν το προηγούμενο διάστημα, πριν βάλει τέλος στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και φυσικά αν δεν προκύψει κυβέρνηση με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής και η δεύτερη εκλογή με το νόμο Θεοδωρικάκου θα είναι πάλι με βάση την απογραφή του 2021.

Η παράµετρος αυτή υπαγορεύεται από τις σχετικές προβλέψεις του Συντάγµατος, σύµφωνα µε το οποίο, η κυβέρνηση υποχρεούται να ενσωµατώσει τη νέα πραγµατικότητα που προκύπτει από την απογραφή του πληθυσμού, στο κοµµάτι του υπολογισµού των εδρών, ανά εκλογική περιφέρεια, µέσα σέναν χρόνο µετά την τελευταία απογραφική πράξη. Ως εκ τούτου, καθίσταται σαφές πως, αν δεν υπάρξει κάποιο σηµαντικό θεσµικό απρόοπτο ή παράθυρο, οι έδρες θα κατανεµηθούν µε βάση τα αριθµητικά στοιχεία της τελευταίας καταµέτρησης του ελληνικού πληθυσµού.

Ενα σηµείο, ωστόσο, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, είναι το γεγονός ότι η εικόνα αυτή δεν θα είναι η οριστική, καθώς µέχρι τον εκέµβριο, οπότε και, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα ολοκληρωθούν οι σχετικές αναλύσεις από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ενδέχεται να προκύψουν µικρότερες ή µεγαλύτερες ανακατατάξεις. Βασική αιτία γιαυτό είναι ότι η παρούσα εξίσωση των κοινοβουλευτικών εδρών της κάθε περιφέρειας διαµορφώνεται µε βάση την αύξηση ή τη µείωση του πληθυσµού της. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, όµως, η επεξεργασία θα περάσει από το στάδιο του υπολογισµού των µόνιµων κατοίκων σε εκείνο των εγγεγραµµένων ψηφοφόρων στην εκάστοτε εκλογική περιφέρεια, ο τελικός αριθµός των οποίων θα κρίνει και τον αντίστοιχο των βουλευτών που θα εκλεγούν από αυτή. Οπως και να χει, είναι ξεκάθαρο ότι τα αστικά κέντρα συνεχίζουν να ενισχύονται, σε αντίθεση µε την επαρχία, που αποδυναµώνεται εµφανώς, µε ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγεται για το κοινωνικό ανάγλυφο που διαµορφώνεται στη χώρα εν µέσω αυτής της ρευστής συγκυρίας.

Προς μονοεδρική η Χίος

Σε ότι αφορά την δική μας περιοχή, τη Λέσβο και πιο διευρυμένα το βόρειο Αιγαίο, μπορεί να έχουμε κάποιες μεταβολές στον εκλογικό χάρτη, με ενδεχόμενο και την μείωση κατά μιας (1) βουλευτικής έδρας στην περιφέρεια του βορείου Αιγαίου , αφού η δεύτερη έδρα της εκλογικής πεπιφέρειας της Χίου ενδέχεται να χαθεί και να γίνει και αυτή μονοεδρική , όπως και η Σάμος. Από τα αξιοσημείωτα του νέου εκλογικού χάρτη, με βάση την απογραφή του 2021 είναι η αύξηση των μονοεδρικών περιφερειών, αφού δίπλα στις ήδη υπάρχουσες (Φωκίδα, Γρεβενά, Κεφαλληνία, Λευκάδα, Σάµος, Ζάκυνθος, Ευρυτανία) προστίθενται οι µέχρι σήµερα διεδρικές περιφέρειες της Καστοριάς, της Θεσπρωτίας, της Φλώρινας και της γειτονικής Χίου.

Χωρίς μεταβολές φαίνεται να είναι αρκετές εκλογικές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και της Λέσβου, παρά το γεγονός ότι στην απογραφή του 2021, εμφανίζει μείωση πληθυσμού, σε σχέση με την αντίστοιχη απογραφή του 2011, της τάξης του 3,9%! Στα αξιοπρόσεκτα είναι ότι από τις εκλογικές περιφέρειες, πέραν των δυο αστικών κέντρων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, μόνο η εκλογική περιφέρεια των Δωδεκανήσων, που παρουσίασε και αύξηση πληθυσμού στην πρόσφατη απογραφή, φαίνεται να είναι και κερδισμένη στην κατανομή των εδρών, αφού θα έχει μια επιπλέον έδρα στον εκλογικό χάρτη. Επιβεβαιώνοντας και με αυτά τα στοιχεία ότι δεν υπάρχει καμιά σύγκριση του βορειου με το νότιου Αιγαίο, ούτε σε σχέση με τους δείκτες ανάπτυξης και ότι αυτό συνοδεύει και σηματοδοτεί μια περιοχή.

Ζητείται ανάκαμψη

Η περιφέρεια βορείου Αιγαίου συρρικνώνεται και πληθυσμιακά και αυτό το γεγονός έχει επίπτωση και στην πολιτική επιρροή της, αφού από τις τρεις εκλογικές περιφέρειές της θα εκλεγούν τελικά μόνο 5 βουλευτές (3 από την τριεδρική της Λέσβου και από ένας από τις μονοεδρικές Χίου και Σάμου), όταν τη δεκαετία του ΄60 μόνο η Λέσβος εξέλεγε επτά (7) βουλευτές. Δυστυχώς αν δεν υπάρξει πρόνοια ανάσχεσης αυτής της πληθυσμιακής διαρροής, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και αναδεικνύει το δημογραφικό σε μείζον πρόβλημα για την περιοχή μας η κατάσταση είναι βέβαιο ότι θα χειροτερεύσει και για τα ακριτικά μας νησιά η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι. Γι αυτό και επιβάλλονται μέτρα και πρωτοβουλίες από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αναπτυξιακού χαρακτήρα, προκειμένου τα νησιά να κρατήσουν κυρίως τους νέους ανθρώπους , αλλά και για να προσελκύσουν άλλους δίνοντας τους ευκαιρίες απασχόλησης και επιχειρηματικής δραστηριότητας, κυρίως γύρω από τον τουρισμό, που ειδικά στη Λέσβο βρίσκεται πολύ πίσω, ενώ έχει τεράστιες δυνατότητες να αναπτυχθεί, δίνοντας και άλλη δυναμική στο νησί. Αυτός πρέπει να είναι στόχος οδεύοντας προς την επόμενη απογραφή , όπου θα φανεί αν η φθίνουσα τάση θα συνεχιστεί με δυσάρεστα αποτελέσματα , ή θα υπάρξει ανάκαμψη, που σε τελική ανάλυση είναι και το ζητούμενο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey