FOLLOW US

Πολιτική

  • Εντυπωσιακή ανατροπή την ύστατη στιγμή στις Βρυξέλλες, με τον Αλ. Τσίπρα να ανακοινώνει τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου
Παραμένει ο μειωμένος ΦΠΑ! Δικαίωση για τα νησιά

Στο… 90΄, στις καθυστερήσεις, στο παρά πέντε, στο παρά ένα. Οι τίτλοι που μπορεί να δώσει κανείς για να περιγράψει την εξέλιξη που έβγαλε η παρουσία του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και σήμανε την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, είναι πολλοί. Αυτό όμως που έχει σημασία τούτη τη στιγμή, είναι πως η Λέσβος γλίτωσε (προς το παρόν τουλάχιστον) από ένα επιπρόσθετο βάρος και σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, βγήκε ευνοημένη από την συγκυρία της πραγματοποίησης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Εκεί όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και περιχαρής, δεν είχε πρόβλημα να κάνει και επίδειξη δύναμης διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις αυτού του «Χιτσκοκικού» φινάλε της υπόθεσης του μειωμένου ΦΠΑ, λέγοντας πως ο μειωμένος ΦΠΑ θα διαρκέσει «όσο διαρκεί η μεταναστευτική κρίση και όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός. Και απ΄ ότι φαίνεται και τα δύο θα διαρκέσουν πολύ». Χαλάλι του όμως… Γιατί έτσι κι αλλιώς, αυτή η (προσωρινή;) «νίκη» των νησιών, από αύριο θα έχει πολλούς «πατέρες». Τόσο εκ των κυβερνώντων, όσο και εκ των ιδίων των νησιωτών που διεκδίκησαν την παραμονή του «νησιωτικού κεκτημένου» μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» από το Μαξίμου, υπήρξε εδώ και καιρό προπαρασκευή αυτής της εξέλιξης, που για ευνόητους λόγους χειρίστηκε αποκλειστικά μόνος του ο Αλέξης Τσίπρας με τις «Βρυξέλλες» και είχε καταθέσει μάλιστα σχετική πρόταση. Η πίεση εξάλλου που έβαζε η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό που διεξάγονταν αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες, διαμόρφωνε μία ευνοϊκή συγκυρία για την κυβέρνηση, προκειμένου να (επανα)διαπραγματευτεί την υπόθεση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Η πρόταση τελικώς αυτή (σ.σ. που είναι φανερό ότι κρατήθηκε στο στενό πυρήνα του πρωθυπουργού, γιατί πολλοί Υπουργοί του, αλλά και βουλευτές του είπαν πολλά για τον ΦΠΑ όλο το προηγούμενο διάστημα, σε σημείο ως και να… αποδοκιμάζουν το μέτρο) έγινε αποδεκτή και αναμένεται πια πρωτοβουλία άμεσης νομοθέτησης, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου και για το τυπικό του πράγματος.

Πως κρατήθηκε το μέτρο

Η ανακοίνωση τώρα αυτής της θετικής εξέλιξης, έγινε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός. Όπου εξήγησε ουσιαστικά ότι το ζήτημα για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, το είχε θέσει από την περίοδο (τέλη Απρίλη) που επισκέφτηκε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ την Ελλάδα. Πριν δηλαδή την διεξαγωγή του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Μυτιλήνη. «Είναι μία πρωτοβουλία που έχω πάρει εδώ και καιρό, από την επίσκεψη του Προέδρου Γιούνκερ στην Αθήνα. Του είχα θέσει την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε αυτά νησιά, που δέχονται τις προσφυγικές ροές, ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης και κατανόησης στους πολίτες αυτών των νησιών που σηκώνουν όλο το βάρος για λογαριασμό της Ευρώπης. Χθες, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά και να καταλήξουμε στον τρόπο που αυτό θα συμβεί στις τεχνικές λεπτομέρειες και βεβαίως, σήμερα, έχω δώσει εντολή, η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Διότι δεν έχουμε την χρονική πολυτέλεια, άμεσα σε νόμο, που θα αναιρεί αυτή την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα, άδικη κατά τη γνώμη μου αύξηση του ΦΠΑ, στα πέντε νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές. Νομίζω ότι ήταν μία δίκαιη επιλογή, η οποία έγινε πράξη, κυρίως χάρη στην κατανόηση του Προέδρου Γιούνκερ, ο οποίος είναι απόλυτος γνώστης των συνθηκών στα πέντε αυτά νησιά και της προσπάθειας που έχουν κάνει οι νησιώτες μας και πιστεύω ότι αυτή είναι μία εξέλιξη εξαιρετικά θετική». Πόσο θα διαρκέσει όμως αυτή η νέα παράταση; Σύμφωνα με το πρωθυπουργό όσο θα διαρκεί η μεταναστευτική κρίση και όσο θα είναι εκείνος πρωθυπουργός. «Και απ' ό,τι φαίνεται και τα δύο θα διαρκέσουν πολύ!», είπε χαρακτηριστικά.

 

Το τηλέφωνο του Τσίπρα στην Καλογήρου

Με κάθε επισημότητα αλλά και με τηλεφωνική επικοινωνία, ενημέρωσε για την θετική εξέλιξη για τα νησιά την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε για την πρωτοβουλία άμεσης νομοθέτησης της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, αλλά και για την απόφαση διπλασιασμού των διαθέσιμων κονδυλίων για τα πέντε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου από την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Από την πλευρά της, η κ. Καλογήρου σχολιάζοντας την τελευταία εξέλιξη στο «Ε», υποστήριξε: «Η απόφαση να ανασταλεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο είναι θετική. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία δεν θα επιβαρυνθούν περαιτέρω η καθημερινότητα των ανθρώπων και η τοπική οικονομία. Η απόφαση αυτή επαναφέρει με τον τρόπο της τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα ύπαρξης μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά μας». Σε ότι αφορά τώρα τον διπλασιασμό των κονδυλίων για τα νησιά που της γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Αποφασίστηκε στο ίδιο πλαίσιο οι ευρωπαϊκοί πόροι για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από 325 εκατομμύρια ευρώ που είναι την παρούσα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, αυξάνονται στο ποσό των 660 εκατομμυρίων ευρώ».

 

H είδηση και στο ΑΠΕ:

H ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή σήμερα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Είπε ότι είχε θέσει το ζήτημα στον Ζ. Κ. Γιούνκερ όταν είχε έρθει στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.Το συζήτησαν ξανά χτες και σήμερα, είπε, έχει δώσει εντολή σήμερα, η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί αυτή την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά.

Τόνισε ότι πρόκειται για «εξαιρετικά θετική εξέλιξη».

Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, απάντησε για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018 02:12
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top