FOLLOW US

Πολιτική

  • -Το δημοτικό συμβούλιο συντάχθηκε με την κεντρική «γραμμή» της ΚΕΔΕ -Η «ακυβερνησία», μέχρι και η προβλεπόμενη κατάργηση της ΔΕΔΑΠΑΛ στο «μικροσκόπιο»
«ΟΧΙ» στον «Κλεισθένη» από τη Λέσβο

 

Οι σχολιασμοί που έγιναν μέσα στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα του «Κλεισθένη», αλλά και οι παρατηρήσεις που μπορούν να γίνουν είναι πολλές. Μερικοί χαρακτηριστικοί για το γενικό «κλίμα» της συνεδρίασης κατά τη συζήτηση του μείζονος σήμερα ζητήματος για την αυτοδιοίκηση και είναι εύστοχοι, αποδίδονται στον Στράτο Γεωργούλα που «χρεώνει» στον Σπύρο Γαληνό ότι «πατάει σε δύο βάρκες» και στον Βαγγέλη Παυλή που εξειδικεύει και αναδεικνύει το ανόητο δίλημμα που καλώς ή (μάλλον) κακώς μπαίνει: ή με τον Σκουρλέτη ή με τον Πατούλη. Στα πρακτικά της συνεδρίασης όμως, καταγράφτηκε η αμφίσημη (κατά πλειοψηφία) «θέση» του σώματος, που ουσιαστικά συντάσσεται με εκείνη της ΚΕΔΕ και ειδικότερα του προέδρου της, Γιώργου Πατούλη απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης. Και συνοψίζεται ουσιαστικά στην απόρριψη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Το ολίσθημα ωστόσο του αυτοδιοικητικού οργάνου της Λέσβου, που ως τα σήμερα δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να συγκεντρώσει και να επικοινωνήσει με σαφήνεια τα ειδικά ζητήματα που χρήζουν «μεταρρύθμισης» στο νησί και στον δήμο του, είναι ότι ο Γιώργος Πατούλης που σηκώνει τη σημαία της αντίδρασης κατά του «Κλεισθένη», χθες που το δημοτικό συμβούλιο της Λέσβου συντάσσονταν μαζί του, δήλωνε εντελώς αντίθετος και επί της πρόθεσης «χωροταξικής» αναδιάρθρωσης των δήμων… Εκθέτοντας εαυτόν στη Λέσβο και… αλλήλους.

Το «Ε» είχε φροντίσει να «πάρει μυρωδιά» των θέσεων και προθέσεων των αυτοδιοικητικών της Λέσβου, προτού έρθει προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση ουσιαστικά του «Καλλικράτη». Αναδεικνύοντας με σχετικό ρεπορτάζ που φιλοξενούσε, πριν από λίγο καιρό, την άποψη των αιρετών (αλλά και παλαιότερων εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης), τις ενστάσεις, τις παρατηρήσεις αλλά και τα θετικά σημεία του υπό κατάθεση σήμερα νομοσχεδίου. Αυτές οι απόψεις, λίγο έως πολύ αναπαράχθηκαν ξανά κατά την προχθεσινή συνεδρίαση, μαζί με μία σειρά νέων προβληματισμών που ανακύπτουν, ειδικά λόγω και τις επικείμενης κατάργησης ουσιαστικά της… ΔΕΔΑΠΑΛ! Αφού οι ΦΟΣΔΑ (Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων) περνάνε βάσει «Κλεισθένη» πια στην απόλυτη διαχείριση των δήμων. Που αυτό εν πρώτοις μπορεί να μην ακούγεται απαραίτητα κακό, αλλά πρακτικά, χωρίς επαρκές μόνιμο προσωπικό στον δήμο Λέσβου, είναι και παραείναι.

Η «ακυβερνησία», αλλά και η διάσωση των κοινοτήτων

Από εκεί και έπειτα η άποψη περί του κινδύνου ακυβερνησίας, κυριάρχησε και υιοθετήθηκε κατά κόρον τόσο εκ μέρους της δημοτικής αρχής, όσο και εκ μέρους του Στρατή Κυρατζή και του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» προχθές. Με την απλή αναλογική, να μην αποδοκιμάζεται πλήρως, όπως αποδοκιμάζεται σε πιο «κεντρικούς» δήμους και σε επίπεδο ΚΕΔΕ, αλλά να χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές ως «απλή» μεν αλλά «όχι απόλυτα καθαρή» δε. Με το παράδειγμα της ενδεχόμενης ανάδειξης δημάρχου στον δεύτερο γύρο από τον συνδυασμό που θα λάβει μικρότερο ποσοστό στον πρώτο γύρο, να είναι χαρακτηριστικό του παραπάνω προβληματισμού. «Θα εκλεγεί δηλαδή δήμαρχος με λιγότερους συμβούλους στο σώμα;» ήταν μία εύλογη απορία προβληματισμού που παραπέμπει στις αιτιάσεις περί «ακυβερνησίας». Για την απλή αναλογική βέβαια υπήρξαν και φανατικοί υπέρμαχοι, όπως ο επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου» Στράτος Γεωργούλας, ενώ στα ξεκάθαρα «θετικά» του νομοσχεδίου, αναδείχθηκε η διασφάλιση των τοπικών κοινοτήτων. Οι οποίες -παρά το ότι θα έχουν προϋπολογισμό που θα βγαίνει απευθείας από το Υπουργείο Εσωτερικών- χάρη και στην καίρια παρέμβαση του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, σώθηκε. Με το Δίκτυο Κοινοτήτων, ομολογουμένως να διασώζει συνολικά την «τιμή» του δημοτικού συμβουλίου Λέσβου, που όλο το διάστημα της προπαρασκευής του νομοσχεδίου, παρακολουθούσε μάλλον διακριτικά τις εξελίξεις και σήμερα που αυτό ήρθε προς διαβούλευση, αρκέστηκε να συνταχθεί με την κεντρική γραμμή της ΚΕΔΕ. Η οποία δεν μπορεί απαραίτητα να κατακριθεί, αλλά σίγουρα είναι αποστειρωμένη από τα ειδικά θέματα και τους προβληματισμούς των νησιωτικών δήμων και ειδικά της Λέσβου.

Το ψήφισμα

Για την ιστορία λοιπόν, το δημοτικό συμβούλιο, ψήφισε την υιοθέτηση του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ, το οποίο ουσιαστικά απορρίπτει στο σύνολό του το νομοσχέδιο και το επιστρέφει στο ΥΠΕΣ, ως «απαράδεκτο». Και ζητά την απόσυρσή και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με την κυβέρνηση, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον δύο μηνών, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο νόμου «που θα προωθεί πραγματικά τη μεταρρύθμιση». Επίσης ζητά από το ΥΠΕΣ, να δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αλλά και τη σύσταση Επιτροπής στην οποία θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που χρήζουν επίλυσης μέσω της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης. Το ψήφισμα καταψήφισαν οι παρατάξεις του «Άλλου Δρόμου», της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και των «Ενεργών Πολιτών».

 

«Δεν είναι σοβαρό, θα μας βρει απέναντί του», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ για τον Σκουρλέτη που θέλει να σπάσει τον δήμο Λέσβου!

Ο Πατούλης λέει όχι (και) στο χωροταξικό!

Μπορεί πάντως το δημοτικό συμβούλιο να συντάχθηκε απόλυτα με τη «γραμμή» του Γιώργου Πατούλη και της ΚΕΔΕ, ωστόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων στις δηλώσεις του για το νομοσχέδιο προχθές το βράδυ, φρόντισε να… εναντιωθεί στο γνωστό (διαχρονικό) αίτημα του δήμου Λέσβου για διάσπασή του: «Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έχει επιλέξει την τακτική να κάνει διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση για τα μεγάλα προβλήματα του θεσμού, μέσω επιλεκτικών διαρροών, συνεντεύξεων κι ομιλιών. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ για να ρίξει τη… μαχαιριά του στη συνέχεια επί της βασικής προσδοκίας της Λέσβου από τον «Κλεισθένη», είτε τώρα είτε το φθινόπωρο: «Όπως δεν είναι σοβαρό να ανοίγει ο κ. Σκουρλέτης το χωροταξικό των Δήμων, μέσω δημόσιων ομιλιών του, προαναγγέλλοντας μάλιστα περιορισμένες έστω παρεμβάσεις, σε νησιωτικούς Δήμους, το προσεχές φθινόπωρο. Αν πιστεύει ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις απόψεις του στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που κατέθεσε. Δεν το έκανε. Του συνιστούμε να μην το κάνει ούτε στο μέλλον. Αν το επιχειρήσει, θα μας βρει ξανά απέναντι. Δεν μπορεί να αλλάζει ο χρόνος των αυτοδιοικητικών εκλογών και ο χάρτης της Αυτοδιοίκησης, με βάση τις εκλογικές σκοπιμότητες της Κυβέρνησης. Ως εδώ», είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας ερωτηματικά για το αν αυτή τη δήλωση την έκανε μέσα στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής του στάσης απέναντι στο νομοθέτημα Σκουρλέτη, ή επειδή δεν έμαθε ποτέ (από κάποιον εξ ημών) για το διαχρονικό αίτημα του δήμου Λέσβου. 

Νικολάρα: «Δεν σέβεται τους αγώνες μας…»

Η μοναδική αντίδραση τώρα εκ μέρους της «αυτοδιοίκησης» της Λέσβου, στο άκουσμα αυτής της απογοητευτικής δήλωσης του προέδρου της ΚΕΔΕ για τον δήμο Λέσβου, ήρθε χθες από την περιφερειακή σύμβουλο Μαρία Νικολάρα: ««Οι δηλώσεις και οι απειλές του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη, για την εξαγγελία του Υπουργού Εσωτερικών για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου το ερχόμενο φθινόπωρο, από το βήμα του 14ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Μυτιλήνη, προκαλούν τους πολίτες της Λέσβου, που χρόνια τώρα βιώνουμε τις επιπτώσεις της συνένωσης 13 Δήμων στο γνωστό ΔΗΜΟ ΤΕΡΑΣ και αγωνιζόμαστε για τη διάσπασή του. Τον προτρέπουμε σεβαστεί τους αγώνες μας, διαφορετικά θα βρει απέναντί του και απέναντι σε όσους στηρίζουν εκείνον και την παράταξή του, τους πολίτες της Λέσβου».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 17:38
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top