Όταν ο διχασμός του νησιού μας είναι μια πραγματικότητα, ο ρόλος του Τύπου είναι να αναδεικνύει αυτή την παθογένεια ακόμη και αν ενοχλεί

Όποιος «κρύβεται πίσω από το δάκτυλο του», δεν σημαίνει ότι δεν φαίνεται;

01/11/2020 - 09:27

 

Ο ρόλος του Τύπου που σέβεται τον εαυτό του και την αποστολή του, είναι να αναδεικνύει τα μείζονα θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, να σχολιάζει τα «κακώς κείμενα» και να επιχειρεί με τις παρεμβάσεις του να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους παράγοντες εκείνους που ασκούν εξουσία προκειμένου να πάρουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις τους, προς όφελος του τόπου και της κοινωνίας. Αυτόν το ρόλο του Τύπου υπηρετούμε με συνέπεια, με δείγματα γραφής χρόνια τώρα, από αυτό εδώ το μέσο ενημέρωσης, πάντα με σεβασμό στο λόγο και στον αντίλογο και στον πλουραλισμό των απόψεων. Προφανώς αυτή η στάση μας και η κριτική μας για θέματα που απασχολούν τον τόπο μας και την τοπική κοινωνία φαίνεται ότι κάποιους τους ενοχλούν και δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους! Αρέσκονται μάλλον σε επαινετικά σχόλια μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα για την «αγωνιστική» τους στάση και δεν αντέχουν την κριτική για το γεγονός ότι αυτή η συμπεριφορά τους συμβάλλει ώστε η εικόνα του νησιού μας να εμφανίζεται διχασμένη και εντός και κυρίως εκτός αυτού.

Γιατί δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι το νησί είναι διχασμένο και την ευθύνη για αυτήν την «κατάντια» την έχουν οι τοπικοί εκείνοι παράγοντες, που εκμεταλλευόμενοι τη διάσπαση του ενιαίου δήμου και τη δημιουργία των δυο νεοσύστατων δήμων από την αρχή μπήκαν σε μια λογική αντιπαράθεσης, αντί της συνεργασίας και της ευγενούς άμιλλας προκειμένου από κοινού, καλύτερα και αποτελεσματικότερα να προωθηθούν τα θέματα του νησιού. Και το μείζον πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια απασχολεί και ταλαιπωρεί πέρα από όλα τα άλλα το νησί μας, είναι το μεταναστευτικό που διογκώθηκε σε τέτοιο σημείο ώστε να κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση, παραμερίζοντας κάθε άλλο, ενώ οι επαναλαμβανόμενες «εκρήξεις» του υποχρέωσαν πέρα από την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να δράσουν για να βρεθεί επιτέλους λύση. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος αρνείται να την παραδεχθεί, αρνείται επί της ουσίας να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» που τον αφορούν και τον εκθέτουν στην κοινή γνώμη του νησιού, που θέλει οι τοπικοί άρχοντες από κοινού να δρουν για τα μείζονα προβλήματα της Λέσβου, που επιτέλους πρέπει να γυρίσει σελίδα και να μπει σε μια κανονικότητα, που τόσο στερήθηκε.

Δεν κατανοούμε λοιπόν γιατί το άρθρο μας στην προηγούμενη έκδοση του «Ε» με τίτλο «Η διχασμένη εικόνα που εκπέμπει η Λέσβος, είναι σε βάρος της!» ενόχλησε τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Τ. Βέρρο -εδώ είναι που λένε ότι «όποιος έχει τη μύγα …μυγιάζεται»- και έσπευσε μέσω του προσφιλούς του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να επιτεθεί κατά του «στρατευμένου αρθρογράφου» -έτσι με αποκάλεσε-, χαρακτηρίζοντάς το άρθρο μας «μνημείο φαρισαϊσμού», γιατί δήθεν το γεγονός ότι «γίναμε ρεζίλι στους ευρωπαίους», που μάλλον αποδέχεται, οφείλεται στο ότι κάποιοι, εννοώντας τη δημοτική αρχή του Δήμου Μυτιλήνης, δεν επέτρεψαν να παραστεί στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Κομισιόν και του Υπ. Μετανάστευσης και εκπρόσωποι του δήμου Δυτικής Λέσβου. Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ το γεγονός ότι «εκπέμψαμε» διχασμένη εικόνα οφείλεται σε αυτόν τον αποκλεισμό και όχι στο πραγματικό γεγονός ότι οι δυο δημοτικές αρχές δεν συνομιλούν και για το συγκεκριμένο ειδικά θέμα το μεταναστευτικό ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει κάνει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν προτίθεται να συμβάλει για να βρεθεί λύση, αφήνοντας άλλους, εν προκειμένου τον Δήμο Μυτιλήνης, να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά»! Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός του φαρισαϊσμού, τότε τι είναι;

Θα περίμενε κανείς από τον δήμαρχο του μισού νησιού να μην είναι παρατηρητής στην προσπάθεια που γίνεται για να πάψει να αποτελεί η Λέσβος συνώνυμο της μεταναστευτικής κρίσης, μετά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και τις κινήσεις αποσυμφόρησης του νησιού με την απομάκρυνση σταδιακά ενός σημαντικού αριθμού προσφύγων και τη δέσμευση για κλείσιμο όλων των άλλων δομών, καθώς και με τη δρομολόγηση ενός νέου κέντρου υποδοχής, ελεγχόμενου και ασφαλούς εκτός κατοικημένης περιοχής. Μια τέτοια στάση κάθε άλλο παρά υπεύθυνη είναι, όταν γνωρίζει ότι η επίλυση του μεταναστευτικού, θα έχει θετικές επιπτώσεις συνολικά στο νησί και όχι μόνο στην περιοχή του Δήμου Μυτιλήνης που σήκωσε όλα αυτά τα χρόνια το κύριο βάρος της διαχείρισης. Δεν τον τιμά η συμπεριφορά αυτή και σε τελική ανάλυση και δεν συμφέρει και την περιοχή του, όταν είναι γνωστό ότι η αλλαγή της εικόνας του νησιού, λόγω καλύτερης διαχείρισης του μεταναστευτικού, θα αλλάξει και τα δεδομένα της τουριστικής αγοράς, που τόσα προσδοκούν οι τουριστικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής. Από το ίδιο κλαδί …κρατιόμαστε όλοι και όποιος το «πριονίζει» βλάπτει και τον εαυτό του και αυτή είναι μια παράμετρος που δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς, όποιες σκοπιμότητες και αν έχει και όποια προσωπική στρατηγική.

Η άρνηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου να εμπλακεί στην υπόθεση, προκειμένου το μεταναστευτικό να μπει σε μια τάξη που να μην αποτελεί «βαρίδι» για το νησί μας, όπως μέχρι τώρα, δημιουργεί εκ των πραγμάτων εύλογες απορίες για τις σκοπιμότητες μιας τέτοιας στάσης. Εκτός και αν θεωρεί ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα μόνο της Μυτιλήνης, που θα πρέπει μόνη της να το αντιμετωπίσει και όχι ολόκληρης της Λέσβου, οπότε γιατί αυτή η ουδετερότητα; Γιατί σε τελική ανάλυση η στάση του Δήμου Δυτικής Λέσβου, δεν διαφέρει σε τίποτα από την κατακριτέα στάση των δήμων της ηπειρωτικής Ελλάδας που αρνούνταν να συμβάλουν και να αναλάβουν το όποιο βάρος τους αναλογούσε στη διαχείριση του προβλήματος. Δικαιολογημένα λοιπόν δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η «μη λύση» και η διαιώνιση της κατάστασης με τις διάσπαρτες δομές και την μονιμοποίηση της προσωρινής, «βολεύει», γιατί το πρόβλημα παραμένει εντός επικράτειας Δήμου Μυτιλήνης και δεν επεκτείνεται αλλού. Όπως «βόλευε» -και το πρότειναν άλλωστε- να μετατραπεί το ΚΥΤ της Μόριας στην κλειστή ελεγχόμενη δομή που ήθελε ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Όμως η Μόρια κάηκε και το σενάριο αυτό εγκαταλείφθηκε, προς ανησυχία όλων αυτών που στο όνομα του λαϊκισμού και της αδιαλλαξίας, δεν μπήκαν ποτέ στη λογική να συμβάλουν για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για το νησί.

Δεν ξέρω αν ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου έχει ήσυχη τη συνείδησή του, ότι έπραξε το καθήκον του ως υπεύθυνος τοπικός άρχοντας, προκειμένου να συμβάλει και αυτός στη λύση του προβλήματος που τόσα δεινά προκάλεσε στον τόπο μας. Ίσως να θεωρεί ότι «κατατρόπωσε» και εκείνους που του ασκούν κριτική, μηδέ και εμού του «στρατευμένου αρθρογράφου» συμπεριλαμβανομένου, και να ευχαρίστησε έτσι τους «χειροκροτητές» και «υμνητές» του από το ακροατήριο του στο FB, που επέλεξε να επικοινωνεί ανεβάζοντας διάφορους ...εξυπνακισμούς που δεν τιμούν έναν Δήμαρχο. Δικαίωμα του, αφού νομίζει ότι έτσι… αρέσει ας συνεχίσει. Μόνο που θα πρέπει να γνωρίζει ότι με αυτή τη συμπεριφορά και λειτουργία δεν πάει παραπέρα, αν εξακολουθεί να έχει περαιτέρω πολιτικές φιλοδοξίες!

ΥΓ. Επειδή ο κ. Βέρρος αρέσκεται σε υστερόγραφα, να του υπενθυμίσω και εγώ ένα. Λόγω της πολύχρονης γνωριμίας μας και της εκτίμησης που είχε στο πρόσωπό μου, όπως έλεγε, από την πρώτη στιγμή που διαφάνηκε η κόντρα του με τον Δήμο Μυτιλήνης και τον Κύτελη, σε επικοινωνία μας, είχα πει ότι αυτό κάνει κακό πέρα από το νησί και στους δυο, αλλά κυρίως σε αυτόν και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Το παραδέχθηκε και έσπευσε να με διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται αυτός να «παίξει» σε αυτήν την αντιπαράθεση. Μόνο που δεν το τήρησε, γιατί ενδεχομένως να μην το επέτρεψαν οι διάφοροι «καλοθελητές» που ...έπαιζαν με τις διχαστικές λογικές και την αντιπαράθεση! Ο καθένας λοιπόν με τις επιλογές του για τις οποίες και κρίνεται!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey