Συμβούλιο ΥΠΕΣ της ΕΕ: Αναμόρφωση του συστήματος ασύλου

Οι υπουργοί Εσωτερικών δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν

07/06/2018 - 13:31 Ενημερώθηκε 07/06/2018 - 15:45

«Όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορούμε να έχουμε αυτό το status quo στο σύστημα ασύλου κι’ ότι πρέπει να το αναμορφώσουμε» δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά τη λήξη του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Συστήματος Ασύλου, λόγω των σημαντικών διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των κρατών - μελών, κυρίως στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων. Το γεγονός αυτό αφήνει τα πράγματα ως έχουν και το βάρος να πέφτει αποκλειστικά στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα που καλείται να φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες που δεν έχουν τη δυνατότητα μετεγκατάστασης σε χώρες που επιθυμούν, αφού αυτές έχουν κλείσει τα σύνορά τους με ότι αυτό σημαίνει για το μείζον αυτό ζήτημα, που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Προετοιμάζεται το έδαφος, αλλά...

Ωστόσο, ο κ. Αβραμόπουλος, ανέφερε ότι το Συμβούλιο Υπουργών «προετοίμασε το έδαφος» το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

«Στο σημερινό Συμβούλιο είχαμε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση, αλλά πρόκειται για ευαίσθητα και σημαντικά θέματα» ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Τώρα είναι η σειρά του προέδρου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και των Ευρωπαίων ηγετών να αναλάβουν το έργο για τη μελλοντική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ».

Παράλληλα, παρουσιάζοντας τη σημερινή κατάσταση στο μεταναστευτικό, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι ναι μεν οι αφίξεις μεταναστών και οι αιτήσεις ασύλου έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Και σε περιοχές όπως για παράδειγμα τα νησιά μας και ιδιαίτερα η Λέσβος η κατάσταση δεν είναι μόνο εύθραυστη, αλλά εκρηκτική!

Όπως είπε χαρακτηριστικά, παρατηρούνται «πιέσεις» -αν και μη συγκρίσιμες με τα επίπεδα της κρίσης-  σε κάποιες μεταναστευτικές οδούς, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στην οδό των Δυτικών Βαλκανίων και στη Δυτική Μεσόγειο.

Τέλος, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, είτε αφορά επιστροφές, είτε επανεισδοχές μεταναστών, διέπεται από την αρχή του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αρχή της μη επαναπροώθησης, όπως ακριβώς ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey