FOLLOW US

Πολιτική

  • Απόφαση Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ: Με συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές
Οι βασικές κατευθύνσεις και με διάθεση αυτοκριτικής!

Οι βασικές κατευθύνσεις της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αναπτύσσονται εκτενώς στο κείμενο της πολιτικής απόφασης που έλαβε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το περασμένο Σάββατο.

Επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, είναι η συγκρότηση συνδυασμών νίκης που θα διοικήσουν την επόμενη μέρα τους δήμους και τις Περιφέρειες και θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε κάθε περιοχή. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να υπάρξουν οι «ευρύτερες δυνατές συνεργασίες, που θα βασίζονται σε συγκεκριμένες προγραμματικές και προοδευτικές συγκλίσεις».

Παράλληλα, από την αποτύπωση της πολιτικής συγκυρίας παρουσιάζονται και κεντρικές στοχεύσεις του κυβερνώντος κόμματος.

«Με τις λιγότερες δυνατές απώλειες»

«Σήμερα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα σε έξοδο από τα μνημονιακά προγράμματα και μάλιστα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για το κοινωνικό σώμα, με την κοινωνία όρθια», αναφέρεται στην πολιτική απόφαση, και διαπιστώνεται πως «μέσα από σκληρό αγώνα και με μάχες στο εσωτερικό μέτωπο για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, η χώρα ανακτά την αυτοπεποίθηση, την αξιοπρέπεια και την οικονομική της κυριαρχία».

Εκτιμούν μάλιστα ότι «όσο πλησιάζουμε στην οριστική απεμπλοκή της χώρας από την εποχή των μνημονίων με την υπογραφή μιας αριστερής κυβέρνησης, τόσο οι αντιδραστικές επιθέσεις θα εντείνονται, τόσο τα εμπόδια που θα προσπαθεί να βάλει το “μαύρο” αυτό μέτωπο θα αυξάνονται».

Απέναντι στην προσπάθεια του «παλιού συστήματος» για επιστροφή, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει την προτεραιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών «για τη διαμόρφωση προοδευτικών, ριζοσπαστικών, κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα αμφισβητούν το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο μοντέλο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 θα διεξαχθούν σε πολύ διαφορετικό πολιτικό κλίμα από εκείνο των αντίστοιχων εκλογών του 2014 και υπογραμμίζει ότι στόχος του κόμματος «πρέπει να είναι η εδραίωση της ενισχυμένης παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση», με αξιοποίηση της εμπειρίας του 2014 για αποφυγή λαθών.

«Το νέο εκλογικό σύστημα»

Τονίζεται ότι «η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενδυνάμωση της κουλτούρας των συνεργασιών, φέρνει νέες δυνάμεις στο προσκήνιο και προωθεί δημοκρατικές, προοδευτικές και προγραμματικές συγκλίσεις».

«Οφείλουμε», σημειώνεται μεταξύ άλλων, «να κατανοήσουμε τις συνέπειες και να αποφύγουμε την αρνητική εμπειρία από τις λογικές ‘καθαρότητας’ και ‘καταγραφής’ που οδηγούν σε απομόνωση, χωρίς όμως εκπτώσεις από τις αρχές και τις αξίες μας».

Ορίζεται ως επιδίωξη η «συγκρότηση συνδυασμών νίκης, που θα διοικήσουν την επόμενη μέρα τους δήμους και τις Περιφέρειες και θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε κάθε περιοχή» . Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να επιδιωχθούν «οι ευρύτερες δυνατές συνεργασίες, που θα βασίζονται σε συγκεκριμένες προγραμματικές και προοδευτικές συγκλίσεις».

Με αυτοκριτική προσέγγιση

Η παραπάνω απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ουσιαστικά έρχεται να δώσει το στίγμα του κυβερνώντος κόμματος για μια εκλογική αναμέτρηση από την οποία πολλά προσδοκά, για να ενισχύσει τη θέση του σε έναν κρίσιμο θεσμό που έχει άμεση σχέση με την κοινωνία και όπου η μέχρι τώρα παρουσία του είναι κατώτερη των περιστάσεων και φαίνεται. Με την απόφαση του αυτή ασκεί εμμέσως και σαφώς αυτοκριτική γιατί στην προηγούμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση, που μάλιστα έγινε σε περίοδο ανοδικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ στo εκλογικό σώμα, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά κατά κανόνα, όπως άλλωστε αποτυπώθηκαν και στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην περιοχή μας, τόσο στο δήμο Λέσβου, όσο και στην Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου. Οι πιο χαρακτηριστικές δε εκφράσεις περί «καθαρότητας» ,«καταγραφής» και αρνητικής εμπειρίας, που πρέπει σε αυτές τις εκλογές να αποφευχθούν, αποτυπώνουν τη νέα προσέγγιση που υποτίθεται θα πρέπει να υπάρξει εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019. Δεν είναι άλλωστε τυχαία τα «σενάρια» που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, που θέλουν το κυβερνών κόμμα να έχει προσεγγίσει αιρετά αυτοδιοικητικά στελέχη που έχουν εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ και σήμερα είναι με το ΚΙΝ.ΑΛ., στα πλαίσια των «προοδευτικών συγκλίσεων» που επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, ως στρατηγική της επόμενης μέρας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018 15:46
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top