Οι καλές ειδήσεις για το νησί, δρομολογούν εξελίξεις με αναπτυξιακό πρόσημο

26/11/2022 - 10:00 Ενημερώθηκε 27/11/2022 - 11:08

ο νησί μας, το έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές από τούτο το βήμα, έχει ανάγκη μεγάλων έργων και παρεμβάσεων και ασφαλώς και επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αποκτήσει τις αναγκαίες υποδομές που βελτιώνουν την εικόνα του, και το βάζουν σε τροχιά ανάπτυξης, που τόσο ανάγκη έχει για να αφήσει πίσω του την στασιμότητα και τη μιζέρια που το «κατατρώει» και το κρατά καθηλωμένο στο περιθώριο των εξελίξεων, όταν άλλες περιοχές ...τρέχουν! Εργα και παρεμβάσεις που λόγω των απανωτών κρίσεων που βιώσαμε την τελευταία δεκαετία, έμειναν στο... περίμενε, ειδικά με το μεταναστευτικό και με τα όσα διαδραματίστηκαν αυτά τα χρόνια στο νησί, γύρω από το πρωτόγνωρο αυτό, σε τέτοια έκταση πρόβλημα. Ευτυχώς όμως φαίνεται ότι η κατάσταση πλέον είναι υπό έλεγχο και διαχειρίσιμη, παρόλο που ο απρόβλεπτος γείτονας εξακολουθεί να «παίζει» με το μεταναστευτικό και να δημιουργεί εντάσεις και επεισόδια, που δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό από τη μεριά μας. Και αυτό επιτρέπει στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του νησιού να είναι τα θέματα που άπτονται της ανάπτυξής του, είτε αυτά αφορούν μικρά και κυρίως μεγάλα έργα υποδομών, είτε θεσμικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, με πιο σημαντική την πολεοδομική μεταρρύθμιση, που ήδη έχει δρομολογηθεί με την εκπόνηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων των δυο δήμων, που αποτελούν «εργαλεία» ανάπτυξης, χρήσιμα για τις περαιτέρω κινήσεις. Και όλα αυτά στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο αποκτούν άλλη βαρύτητα έχοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης δύο πολύ σημαντικών χρηματοδοτικών «εργαλείων» , όπως είναι το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπάρχουν δηλαδή οι πόροι για να χρηματοδοτήσουν έργα και παρεμβάσεις που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του νησιού μας και να δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης, αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά και έγκαιρα, που δεν είναι πάντα δεδομένο, παρά τις όποιες καλές προθέσεις των εμπλεκομένων φορέων και αρχών. Γι αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία οι τοπικές αρχές να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τη χρονική αυτή συγκυρία και να δραστηριοποιηθούν, ενεργοποιώντας και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους αναγκαίους μηχανισμούς υποστήριξης, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και να μη χαθούν ευκαιρίες, που δεν παρουσιάζονται κάθε μέρα. Και στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να έχουν συμβολή όλοι, συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι, ο καθένας με τις παρεμβάσεις του και τις διασυνδέσεις του, γιατί αφορά τον τόπο μας συνολικά και τα όποια πολιτικά οφέλη δεν περιορίζονται στιγμιαία, αλλά διαχρονικά, όταν μιλάμε για έργα και παρεμβάσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου! Οταν μάλιστα έχουμε και καλές ειδήσεις που αφορούν το νησί μας και οι οποίες δείχνουν ότι κάτι πάει να γίνει, που δημιουργεί προοπτικές και προσδοκίες, η επόμενη μέρα ομολογουμένως μπορεί να είναι καλύτερη και οι εξελίξεις ελπιδοφόρες. Και τέτοιες καλές ειδήσεις είναι οι εξελίξεις γύρω από το φράγμα Τσικνιά, αλλά και τα όσα σχετίζονται με τη διαχείριση του μεταναστευτικού υπό τις παρούσες συνθήκες και εξελίξεις. 

Πριν μερικές μέρες το Υπ. Υποδομών ανακοίνωσε την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών πέντε μεγάλων έργων στη Ελλάδα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η κατασκευή του φράγματος Τσικνιά, με στόχο να λύσει ριζικά σε πρώτη φάση τα προβλήματα ύδρευσης της πόλης της Μυτιλήνης και των γύρω από το φράγμα οικισμών με την προοπτική αυτή η δυνατότητα να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα με την υδροδότησή τους, ενώ σε δεύτερη φάση το νερό του φράγματος θα αξιοποιηθεί και για την άρδευση του κάμπου της Καλλονής. Η παρέμβαση αυτή, που ξεπερνά σε προϋπολογισμό σε πρώτη φάση τα 100 εκ. ευρώ και θα είναι αν όχι το μεγαλύτερο, ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα εκτελούνται στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, έρχεται να αντιμετωπίσει, πριν είναι πολύ αργά, ένα υπαρκτό πρόβλημα, που έχει να κάνει με την διαχείριση των υδατικών πόρων του νησιού και έχοντας υπόψη τις επιπτώσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και στην περιοχή μας. Είναι γεγονός ότι ο κίνδυνος «ερημοποίησης» περιοχών του νησιού, είναι υπαρκτός λόγω της ξηρασίας, που ειδικά αυτόν τον χρόνο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με την πολύμηνη ανομβρία, ομολογουμένως έχει καθυστερήσει ανεπίτρεπτα, αν και εδώ και δεκαετίες βρίσκεται στο ...τραπέζι ως θέμα που χρήζει λύσης. Το πολυσυζητημένο φράγμα Τσικνιά συζητιέται εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες και μόλις τον τελευταίο χρόνο φάνηκε «φως στον ορίζοντα» με την ένταξη του πολυδάπανου αυτού έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, που χρηματοδοτεί τέτοιες μεγάλες παρεμβάσεις. Ενταξη που εξασφαλίζει πέρα από τη χρηματοδότηση και την επίσπευση του χρόνου υλοποίησής του, αφού θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του 2025, που θα είναι σε ισχύ το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Τούτων δοθέντων λοιπόν είναι πολύ σημαντικό ότι επιτέλους ένα τέτοιο έργο υποδομής για το νησί δρομολογείται, έστω και με καθυστέρηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν υπαρκτά προβλήματα και του παρόντος και πολύ περισσότερο και του μέλλοντος, που δεν μπορούν άλλο να περιμένουν για να αντιμετωπιστούν. Και επειδή οι ενστάσεις και οι αντιδράσεις δεν υπολείπονται ποτέ από τον τόπο μας, θέλουμε να ελπίζουμε ότι τούτη τη φορά δεν θα σταθούν εμπόδιο και θα προχωρήσουν τα πράγματα, όπως σχεδιάζονται και να ολοκληρωθούν. Φτάνει πια με τις χαμένες ευκαιρίες επειδή κάποιοι για τους δικούς τους λόγους και εμμονές, επιμένουν να μη γίνει τίποτα σε αυτόν τον τόπο. 

Ευτυχώς όμως πέρα από τους μονίμως αντιδρώντες, υπάρχουν και οι δυνάμεις εκείνες που θέλουν να βλέπουν τα πράγματα με ρεαλισμό και προοπτική και παίρνουν τα αναγκαία μέτρα για να ξεκολλήσει ο τόπος μας από τη στασιμότητα, βάζοντας τάξη σε καταστάσεις που δεν παραπέμπουν σε «κανονικότητα». Και τέτοια μέτρα είναι όλα αυτά που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, προκειμένου το θέμα αυτό να φύγει από το προσκήνιο, που για χρόνια απασχολούσε και ταλάνιζε τον τόπο μας, ανοίγοντας αναπτυξιακές προοπτικές στο νησί, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό, αφού μεταναστευτικό και τουρισμός δεν μπορούν να «συμπορεύονται». Δεν μπορεί να καταστεί τουριστικός προορισμός το νησί και μάλιστα με αξιώσεις όπως φιλοδοξεί , έχοντας ανοιχτές «πληγές» που παραπέμπουν στα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης, τότε που η Λέσβος ήταν «συνώνυμη» του μεταναστευτικού. Το γεγονός ότι έκλεισαν όλες οι διάσπαρτες δομές- και αναμένεται οσονούπω να κλείσει και η μόνη που ακόμη λειτουργεί στον Καρά Τεπέ μόλις λειτουργήσει η νέα- που ήταν «φόρα παρτίδα» σε δημόσια θέα για χρόνια, σε ντόπιους και επισκέπτες του νησιού, αποτελεί μια θετική εξέλιξη, που για να υλοποιηθεί κάποιοι ανέλαβαν δράση και κάποιοι άλλοι έβαλαν ...πλάτη για να μη διαιωνίζεται το πρόβλημα και συντηρείται μια κατάσταση που, πολλούς για διάφορους λόγους, «βόλευε»! Ο χώρος του πρώην ΠΙΚΠΑ ανακαινίζεται και ετοιμάζεται το ερχόμενο καλοκαίρι να λειτουργήσει ξανά ως κατασκηνωτικό κέντρο, ενώ ο χώρος του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ αφού πρώτα έκλεισε, με χρηματοδότηση του Υπ. Μετανάστευσης μετατρέπεται σε πάρκο ανάπλασης με ποικίλες δραστηριότητες, ενώ εκεί θα γίνει και το νέο κλειστό γυμναστήριο, αλλάζοντας ολόκληρη την εικόνα και τη λειτουργία της περιοχής. Τέλος το πρώην ΚΥΤ της Μόριας, που χαρακτηρίστηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης «κολαστήριο», λόγω των άθλιων συνθηκών διαμονής των χιλιάδων αιτούντων άσυλο και αποτέλεσε αντικείμενο δυσφήμισης του νησιού μας, προγραμματίζεται μετά τον καθαρισμό του από τα αποκαϊδια της καταστροφικής πυρκαγιάς να μετατραπεί σε χώρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων , αφού εκεί προγραμματίζεται να κατασκευαστούν, το Μουσικό και το Ειδικό Σχολείο και οι φοιτητικές εστίες του Παν. Αιγαίου, αναβαθμίζοντας την ευρύτερη περιοχή που τόσο δεινοπάθησε τα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης. Η δημιουργία δε του νέου «κλειστού» κέντρου υποδοχής στη Βάστρια , που ήδη κατασκευάζεται, «θωρακίζει» το νησί, βάζει οριστικά σε τάξη τη διαχείριση των όποιων μεταναστευτικών ροών, με σύγχρονες υποδομές, που εξασφαλίζουν την ασφαλή και ταχύτατη διευθέτηση των υποθέσεων, και λόγω θέσης του, μακριά από κατοικημένες περιοχές δεν θα εμπλέκεται με τις άλλες δραστηριότητες στο νησί, που ήταν πάντα το ζητούμενο. Το μεταναστευτικό, μετά από τις παραπάνω κινήσεις έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, είναι απολύτως διαχειρίσιμο, και αποτελεί σαφές δείγμα γραφής ότι η Λέσβος «γύρισε σελίδα». 

Και μπορεί το «φράγμα Τσικνιά» και η επούλωση των «πληγών» του μεταναστευτικού να μην συνδέονται κατά κάποιο τρόπο μεταξύ τους, δεν παύουν όμως να αποτελούν δυο σαφή «δείγματα γραφής», που αυτή την περίοδο απασχολούν την επικαιρότητα και που δείχνουν ότι κάτι πάει να γίνει στον τόπο μας, με αναπτυξιακό πρόσημο. Και το ελπιδοφόρο είναι ότι πέρα από αυτά υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις που συνηγορούν ότι οι προοπτικές για το νησί μας είναι υπαρκτές, αρκεί αυτοί που έχουν λόγο και ρόλο στα τοπικά δρώμενα να μην αρκεστούν στα λόγια, αλλά να δράσουν μεθοδικά και με στόχευση για να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες, προσελκύοντας συγχρόνως και τον ιδιωτικό τομέα να «παίξει» το δικό του ρόλο, επενδύοντας στο νησί μας με τις πολλές και ποικίλες δυνατότητες αξιοποίησης των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων του. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για να αλλάξει η μοίρα του τόπου μας, μετά την «καταχνιά» της δεκαετίας που πέρασε!  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey