FOLLOW US

Πολιτική

Οι ενδοκομματικές πικρίες στο «γαλάζιο» στρατόπεδο θα κρίνουν πολλά!

Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τόσο στην περιφέρεια, όσο και στους δήμους, αν και από μια πρώτη ανάγνωση φαινόταν προβλέψιμες εν πολλοίς, τελικά εξελίσσονται σε μια ιστορία με πολλούς αγνώστους, που θα καθορίσουν και το τελικό αποτέλεσμα. Αν λάβει κανείς υπόψη τους κομματικούς συσχετισμούς, που έτσι κι αλλιώς επηρεάζουν το αυτοδιοικητικό τοπίο, αν και πάντα οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν την αυτονομία τους και δεν ταυτίζονται με τις πολιτικές προτιμήσεις των υποψηφίων, θα λέγαμε σε μια πρώτη εκτίμηση ότι η ΝΔ στη Λέσβο και όχι μόνο, θα είχε το «πάνω» χέρι! Και ενδεχομένως να το έχει, αφού ο έτερος πολιτικός χώρος, ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί τον άλλο πόλο του νέου δικομματισμού, δεν έχει να επιδείξει ισχυρές δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση. Ενώ ο χώρος του Κινήματος Αλλαγής, αν και διαθέτει πλειάδα αυτοδιοικητικών στελεχών και έχει καταγράψει επιτυχίες στην αυτοδιοίκηση, παρά την κρίση που διέρχεται, δεν έχει καταφέρει να συσπειρώσει όλο το χώρο του, γεγονός που καταγράφεται και στα μέρη μας!

Όμως στην πολιτική, όπως και στη φύση, πάντα υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, που βρίσκουν διέξοδο για να «εκφραστούν», παρεκκλίνοντας από «γραμμές» και καθορισμένα όρια, σύμφωνα με τη κομματική νομιμότητα. Ειδικά σε αυτήν τη χρονική συγκυρία, που η ΝΔ οδεύει για νίκη στις εθνικές εκλογές, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, θα περίμενε κανείς τα ...αντάρτικα να ήταν περιορισμένα και πάντως υπό έλεγχο. Αντ’ αυτού όμως παρατηρείται μια ποικιλία γαλάζιων υποψηφίων που κονταροκτυπιούνται και από αυτό το σκηνικό δεν εξαιρείται και η Λέσβος. Η μόνη ίσως «εξαίρεση», στο γενικό αυτό σκηνικό που διαμορφώνεται και ελέω απλής αναλογικής και Κλεισθένη είναι ο νεοσύστατος Δήμος Μυτιλήνης. Και αυτό γιατί τελικά ο νυν δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός για τους δικούς του λόγους απέσυρε την υποψηφιότητά του, αν και είχε ανακοινώσει πριν μερικούς μήνες ότι θα είναι ξανά υποψήφιος, αφήνοντας ουσιαστικά μόνο του, τον γαλάζιο υποψήφιο, Στρατή Κύτελη, όχι μόνο να συσπειρώσει όλο τον πολιτικό χώρο του, αλλά και να προσελκύσει και από άλλους πολιτικούς χώρους υποψηφίους για να στελεχώσει το ψηφοδέλτιό του.

Από εκεί και πέρα στην εκλογική αναμέτρηση, τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στο δεύτερο δήμο του νησιού, της Δυτικής Λέσβου, πολλά θα κριθούν και από την ενδοκομματική διαμάχη που επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει πάρει διαστάσεις ακραίας πόλωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το πολωτικό κλίμα δεν κατάφερε να αμβλύνει ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, που επισκέφθηκε πριν μερικές εβδομάδες το νησί και στήριξε δημόσια την «εκλεκτή» -με το χρίσμα του κόμματος στην Περιφέρεια- Χριστιάνα Καλογήρου. Είναι κοινό μυστικό, που το παραδέχονται και τα ίδια τα στελέχη της παράταξής της, ότι οι σφοδρότερες αντιδράσεις για την Χρ. Καλογήρου προέρχονται από τα οργανωμένα στελέχη και τον κόσμο της ΝΔ, γεγονός που αποτελεί πρωτόγνωρο στοιχείο στην εκλογική αυτή αναμέτρηση, που δεν μπορεί να εκτιμηθεί η έκτασή του. Το γεγονός δε ότι υπάρχει άλλη υποψηφιότητα από το χώρο, αυτή του Κώστα Μουτζούρη, δημιουργεί πρόσθετη ανησυχία στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, τόσο για τον πρώτο, όσο και για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, τότε που θα φύγουν από τη ...μέση οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι και θα υπάρχουν στο ...τραπέζι μόνο τα ονόματα των δυο διεκδικητών για τη θέση του περιφερειάρχη. Τότε τι θα επικρατήσει στην επιλογή των γαλάζιων ψηφοφόρων, αλλά και των ψηφοφόρων των άλλων συνδυασμών που θα μείνουν εκτός δεύτερο γύρου; Τα σενάρια είναι περισσότερα από ένα. Και πάντως ο υπαρκτός διχασμός στο γαλάζιο στρατόπεδο θα παίξει κυρίαρχο ρόλο, με όποιον βρεθεί στο δεύτερο γύρο η νυν περιφερειάρχης, στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτό και αν είναι δύσκολα προβλέψιμο. Ομολογουμένως η νυν περιφερειάρχης κατάφερε -γιατί περί «κατορθώματος» πρόκειται- την εκλογική αυτή αναμέτρηση που πριν μερικούς μήνες θεωρείτο ότι ήταν χωρίς αντίπαλο, να την κάνει «ντέρμπι», με απρόβλεπτο αποτέλεσμα για τον τελικό νικητή!

Γιατί στο «ντέρμπι» αυτό, προς έκπληξη πολλών, ακόμη και κυρίως των ανθρώπων του χώρου του, παίζει ...γερά και ο Παναγιώτης Χριστόφας, φέρνοντας μια νέα αύρα στην εκλογική αναμέτρηση και συσπειρώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον πάλαι ποτέ χώρο του ΠΑΣΟΚ, που είναι υπαρκτός και που απ’ ότι φαίνεται δυσκολεύεται να προσελκύσει ο υποστηριζόμενος από το κυβερνών κόμμα Γιάννης Σπιλάνης, που υποτίθεται ότι έχει δημιουργήσει «γέφυρες» με το κεντροαριστερό ακροατήριο.

Τώρα σε ό,τι αφορά τα της Δυτικής Λέσβου, αν εξαιρέσει κανείς τον υποψήφιο του ΚΚΕ, που τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και πιο ...βατά, οι άλλοι συνδυασμοί πηγαίνουν προς τις κάλπες προσδοκώντας να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό τα ατού τους. Και εδώ πολλά θα κριθούν και από τις εσωτερικές ισορροπίες και μετακινήσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο, που εμφανίζεται... τριχοτομημένο, αλλά και από τις προτιμήσεις του χώρου του ΚΙΝ.ΑΛ, που δεν έχει δικό του υποψήφιο, αλλά στελέχη του έχουν κάνει τις προτιμήσεις τους, ως υποψήφιοι στελεχώνοντας συγκεκριμένα ψηφοδέλτια. Ειδικά στο Δήμο αυτόν, φαίνεται ότι σημαίνοντα ρόλο θα παίξει και ο ισχυρός βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου, που κατάγεται από την περιοχή και οι πληροφορίες θέλουν δική του επιλογή να είναι και ο εκλεκτός του κόμματος, γεγονός που σημαίνει ότι θα επιχειρήσει να στηρίξει με κάθε τρόπο, γιατί τον έχει «χρεωθεί»! Και εδώ οι ...άγνωστοι παράμετροι είναι πολλοί και απρόβλεπτοι, αν και από μια πρώτη ανάγνωση, δεν αναμένονται εκπλήξεις.

Τέλος σε όλα αυτά ας προσθέσουμε και τον παράγοντα ευρωεκλογές, που αποτελεί μετά από 3,5 χρόνια την πρώτη πανελλαδική κάλπη για τους συσχετισμούς του εκλογικό σώματος σήμερα και η κάθε πολιτική δύναμη θέλει να εμφανιστεί με τα μεγαλύτερα ποσοστά. Ειδικά η ΝΔ που θεωρεί τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα και προσδοκά την πρωτιά με διαφορά από το κυβερνών κόμμα, δεν μπορεί λοιπόν να ανοίξει εσωτερικά μέτωπα γιατί κάτι τέτοιο θα έχει επίπτωση στην κάλπη και θα θέλει να το αποφύγει. Και αυτή η παράμετρος είναι ένα στοιχείο που θα παίξει το ρόλο του και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και στη Λέσβο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top