Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και οι αστάθμητοι παράγοντες της «επόμενης μέρας»

04/12/2021 - 10:00 Ενημερώθηκε 04/12/2021 - 19:12

Βρισκόμαστε μια ανάσα, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή προέδρου στο ΚΙΝΑΛ και αν και πρόκειται για μια εσωκομματική διαδικασία και μάλιστα του τρίτου σε μέγεθος κοινοβουλευτικού κόμματος της σημερινής Βουλής, φαίνεται το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την όλη διαδικασία να ξεπερνά τα όρια του συγκεκριμένου κόμματος, ενδεχομένως γιατί οι εξελίξεις στον χώρο αυτό μπορούν να επηρεάσουν συνολικά το πολιτικό σκηνικό. Η αλήθεια είναι ότι η αναπάντεχη απώλεια της μέχρι πρότινος προέδρου του ΚΙΝΑΛ, της Φώφης Γεννηματά, έτσι όπως συνέβη προκάλεσε τεράστια συγκίνηση όχι μόνο στο στενό πυρήνα των οπαδών και ψηφοφόρων του κόμματος αυτού, αλλά συνολικά στην κοινωνία, επαναφέροντας μνήμες σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος που έτσι και αλλιώς είχε δεσμούς με το πάλαι ποτέ ισχυρό ΠΑΣΟΚ, αφού κατά καιρούς το είχε ψηφίσει. Η συγκίνηση που προκάλεσε η ξαφνική απώλεια της Φώφης , αλλά και η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να διεκδικήσει ξανά την προεδρία του χώρου εκ των πραγμάτων προκάλεσε πρόσθετο ενδιαφέρον και έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στον πολιτικό χώρο που τα τελευταία χρόνια βρέθηκε από «τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα», για τις εξελίξεις που δρομολογεί η εκλογή νέου αρχηγού σε ένα ιστορικό κόμμα, που για δυο δεκαετίες περίπου κυβέρνησε τη χώρα. Το γεγονός δε ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος και ανεξαρτήτως με ποια διαδικασία θα το κάνει, φαίνεται να έχει συναποφασίσει να επιστρέψει στα παλιά σύμβολα και στην ονομασία που τον καταξίωσε στην ελληνική κοινωνία, δείχνει ότι μετά τις παλινωδίες και τη σύγχυση που προκάλεσε και στο εκλογικό του ακροατήριο η συνεχής αλλαγή ονομάτων τα τελευταία χρόνια, γυρίζει σελίδα με...προμετωπίδα το ΠΑΣΟΚ και τον πράσινο ήλιο του! Το τι θα σηματοδοτήσει αυτή η αλλαγή σελίδας, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, που προς το παρόν παραμένουν απρόβλεπτοι και είναι και το μεγάλο ζητούμενο και για το ίδιο το Κίνημα Αλλαγής , αλλά και συνολικά για τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.  

Πρώτος απρόβλεπτος παράγοντας, που θα σημάνει πολλά για την όποια συνέχεια στον συγκεκριμένο χώρο, είναι η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής. Αν η προσέλευση είναι μαζική και ξεπεράσει τη συμμετοχή της προηγούμενης εσωκομματικής εκλογής που ανέδειξε την Φ. Γεννηματά ως πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, θα καταγραφεί μια πρώτη επιτυχία και όλοι προσδοκούν στο χώρο ότι μπορεί να έχει και συνέχεια με την κοινοβουλευτική ενίσχυση στις επικείμενες εθνικές εκλογές , όποτε και αν γίνουν αυτές. Η αλήθεια είναι ότι ο αδόκητος χαμός της Φώφης Γεννηματά, που συγκίνησε κόσμο, ενδεχομένως να παίξει το ρόλο του στην προσέλκυση πολιτών, κυρίως φίλων και ψηφοφόρων κατά καιρούς του ΠΑΣΟΚ, για να πάνε στις κάλπες, όπως επίσης και η παρουσία του Γ. Παπανδρέου μεταξύ των υποψηφίων για την αρχηγία του χώρου, αφού όπως και να το κάνουμε το όνομα Παπανδρέου έχει μια ξεχωριστή βαρύτητα, με τη θετική και την αρνητική φόρτιση. Το γεγονός δε, όπως δείχνουν και οι σχετικές δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι η εσωκομματική αυτή αναμέτρηση θα είναι αμφίρροπη, δημιουργεί πρόσθετο ενδιαφέρον μεταξύ των κύριων διεκδικητών να κινητοποιήσουν κόσμο και αυτό μπορεί να αποβεί σε όφελος συνολικά της μαζικότητας των εκλογών. Οπως και αν έχει, αυτό που παρατηρείται και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο είναι ότι υπάρχει μια αξιοπρόσεκτη κινητικότητα στο χώρο, με ενεργοποίηση προσώπων που τα τελευταία χρόνια είχαν μια παθητική στάση, γεγονός που δείχνει ότι η εσωκομματική αυτή αναμέτρηση για την εκλογή νέας ηγεσίας δημιούργησε προσδοκίες για κάτι καλύτερο στο χώρο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλες σχεδόν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΚΙΝΑΛ, μετά από πολλά χρόνια, με διψήφια νούμερα στην πρόθεση ψήφου του εκλογικού σώματος, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες ότι στο ρευστό πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται και λόγω της απλής αναλογικής της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.  

Το ζητούμενο λοιπόν είναι, αν η κινητικότητα που παρατηρείται στο συγκεκριμένο χώρο και οι προσδοκίες που μπορεί να δημιουργήσει η εκλογή νέας ηγεσίας, θα έχουν συνέχεια, διατηρώντας κατ΄αρχήν και ενισχύοντας στην πορεία την καλή εικόνα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Με στόχο στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, σε εθνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο η παρουσία του χώρου να είναι αισθητή και σε ανοδική πορεία, καθιστώντας τον συγκεκριμένο πολιτικό φορέα και πάλι μια υπολογίσιμη δύναμη, που μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις, επαναφέροντας την κεντροαριστερά ξανά στο προσκήνιο. Προϋπόθεση βέβαια για να συμβεί αυτό είναι, να μην υπάρξει η παραμικρή ρήξη στο χώρο, μετά την εκλογή του νέου προέδρου, που μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στην ενότητα και στη συνοχή του χώρου, κάτι που θα είναι ολέθριο σε αυτή τη φάση που ζητούμενο είναι η περαιτέρω ενίσχυση του. Και επειδή ο χώρος έχει μακρά παράδοση στα «συντροφικά μαχαιρώματα», τα οποία την περίοδο της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ και όντας στην εξουσία ήταν αντικείμενο κυρίως της παραπολιτικής με μικρή επίδραση στην «μεγάλη εικόνα», καλό είναι να αποτραπούν στη σημερινή συγκυρία τέτοια φαινόμενα εσωστρέφειας γιατί ο χώρος στην κατάσταση που βρίσκεται, δεν θα αντέξει άλλες μεμψίμοιρες συμπεριφορές και απογοητεύσεις. Και σε αυτό καθοριστικός θα είναι ο ρόλος και η τακτική του νέου προέδρου, που οφείλει μετά την εσωκομματική αυτή αναμέτρηση, που έτσι και αλλιώς έχει και ...κόντρες και αιχμές, να ομογενοποιήσει το χώρο, αλλά και οι «ηττημένοι» να βάλουν στην άκρη τις όποιες προσωπικές αναφορές στο όνομα της συλλογικής νέας προσπάθειας, που ενδεχομένως να είναι και η τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ για να επιστρέψει στο ...κέντρο του πολιτικού σκηνικού και σε ρόλο ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων. Ωστόσο, αυτό που θα βάλει στην ...άκρη τις όποιες «γκρίνιες», χωρίς καμιά αμφιβολία είναι η εικόνα που θα παρουσιάζει ο χώρος την επόμενη μέρα με τη νέα ηγεσία που θα προκύψει. Και φυσικά το εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, θα παίξει καθοριστικό ρόλο ως ένα πρώτο σαφές δείγμα γραφής για το που κινείται το κόμμα αυτό υπό τη νέα ηγεσία του. Αν στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, της εθνικής κάλπης, τα ποσοστά είναι ανοδικά και αισθητά καλύτερα από τα σημερινά, τότε και οι «γκρίνιες» θα εκλείψουν και η ενότητα του χώρου δεν θα κινδυνεύει. Διαφορετικά η αβεβαιότητα θα επανέλθει και ό,τι άλλο προοιωνίζεται εξ αιτίας αυτής. 

Οι ερχόμενες εκλογές λοιπόν θα αποτελέσουν την μεγάλη δοκιμασία για το χώρο, γιατί με δεδομένο το ρευστό πολιτικό σκηνικό, που «ρευστοποιείται» ακόμη περισσότερο λόγω της απλής αναλογικής, θα κληθεί να πάρει θέση, σε περίπτωση που δεν προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση από την κάλπη, που είναι και το πιθανότερο, και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Στο ερώτημα που τέθηκε σε όλους τους υποψηφίους προέδρους, κατά την εσωκομματική αυτή αναμέτρηση, για το επίμαχο θέμα των συνεργασιών, πέρα από τις γενικότερες αναφορές, δεν υπήρξε από κανέναν μια σαφή απάντηση, αλλά προτιμήθηκε να πεταχθεί η ...μπάλα στην κερκίδα! Τα περί «προοδευτικής συνεργασίας» που κάποιοι ψέλλισαν στην αρχή «φωτογραφίζοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε συνέχεια και το αφήγημα που κυριάρχησε στις αναφορές όλων των υποψηφίων προέδρων ήταν ότι δεν προτίθενται να γίνουν ...δεκανίκι κανενός. Ωστόσο το θέμα των συνεργασιών θα το θέσει η ίδια πραγματικότητα που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές, όταν θα τεθεί ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης. Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης προαναγγέλει από τώρα διπλές εκλογές, προφανώς για να θέσει από τώρα και τα διλήμματα στο εκλογικό σώμα, ότι αν δεν προκύψει αυτοδυναμία για το κόμμα του θα επιδιώξει επαναληπτικές εκλογές με το νέο εκλογικό νόμο της ενισχυμένης. Και στην περίπτωση αυτή θα βρεθεί σε «δύσκολη» θέση κυρίως ο χώρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Θα αφήσει τη ΝΔ να κάνει μόνη της ...παιχνίδι, επιδιώκοντας μια νέα αυτοδυναμία ή θα «μπλοκάρει» τις εξελίξεις παίζοντας το χαρτί της συνεργασίας με όρους και προϋποθέσεις που θα μεταφέρουν την «καυτή παστάτα» στους άλλους; Βέβαια για όλα αυτά τα σενάρια και τα πιθανά ενδεχόμενα καθοριστικό ρόλο θα παίξει το εκλογικό αποτέλεσμα της εθνικής κάλπης και οι προτιμήσεις του εκλογικού σώματος έναντι όλων των κομμάτων. Επειδή όμως ο ρόλος του τρίτου κόμματος, ειδικά αν είναι ενισχυμένο είναι καθοριστικός και ρυθμιστικός για τις εξελίξεις γι αυτό και το αυξημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τα τεκταινόμενα στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ εν όψει της εκλογής νέου προέδρου. Στη μετά covid εποχή -που έτσι και αλλιώς θα έρθει- η εκλογή νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ αποτελεί την πρώτη σημαντική εξέλιξη στο υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό, με τις εθνικές εκλογές να ακολουθούν βάζοντας τη σφραγίδα τους για την επόμενη μέρα που έχει πολλούς «αγνώστους» και αστάθμητους παράγοντες. Σε ότι αφορά τώρα τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ αύριο τα σπουδαία με την ανάδειξη των δυο διεκδικητών της προεδρίας, εκτός και αν η κάλπη κρύβει εκπλήξεις και βγει πρόεδρος από αυτήν την Κυριακή! Εν αναμονή λοιπόν... 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey