Οι δεσμεύσεις Μηταράκη δημιουργούν προσδοκίες ότι η Λέσβος επιτέλους γυρίζει σελίδα!

27/02/2021 - 11:07 Ενημερώθηκε 27/02/2021 - 02:39

Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη στην επιστολή του δημάρχου Μυτιλήνης Στρ. Κύτελη και των συμβούλων της παράταξής του, που τάχθηκαν υπέρ του «ναι» στη νέα δομή στην πρόσφατη διαδικτυακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία ζητούσαν πρόσθετες διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα σε ότι αφορά την αποσυμφόρηση του νησιού, το κλείσιμο όλων των δομών φιλοξενίας  και για τις προδιαγραφές δυναμικότητας κασι υποδομών του νέου ΚΥΤ. Η επιστολή των συμβούλων της δημοτικής αρχής στάλθηκε στις 18/2/2021 και η απάντηση Μηταράκη κοινοποιήθηκε στο δήμαρχο στις 22 Φεβρουαρίου, διευκρινίζοντας όλα όσα ζητούσαν οι σύμβουλοι και ακόμη περισσότερα. Από την απάντηση του υπουργού Μετανάστευσης γίνεται σαφές ότι  υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και για την αποσυμφόρηση και για το κλείσιμο των διάσπαρτων δομών, μηδέ εξαιρουμένων και των σπιτιών του προγράμματος Εστία. Ενώ ξεκαθαρίζεται ότι είναι κυβερνητική δέσμευση η άμεση μετεγκατάσταση του προσωρινού ΚΥΤ από το Μαυροβούνι σε κατάλληλη έκταση εκτός του αστικού ιστού σε  περιοχή του δήμου Μυτιλήνης, με προδιαγραφές που εγγυώνται την ασφαλή και καλά ελεγχόμενη λειτουργία του νέου ΚΥΤ. Ο κ. Μηταράκης διευκρινίζει στην επιστολή του, ότι τόσο η δυναμικότητα του νέου ΚΥΤ, όσο και οι υποδομές του, καθώς και οι προδιαγραφές του σε σχέση με την ασφάλεια του και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, κινούνται στην κατεύθυνση της ομαλής διαχείρισης των όποιων ροών, με την επίσπευση των διαδικασιών υποδοχής και ταυτοποίησης, εντός ενός οργανωμένου και καλά ελεγχόμενου χώρου. Οι διευκρινίσεις και οι δεσμεύσεις αυτές του αρμόδιου υπουργού και της κυβέρνησης, αποτελεί μια  επιτυχία της δημοτικής αρχής Κύτελη, γιατί υποχρεώνει το αρμόδιο υπουργείο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι της τοπικής κοινωνίας που ανησυχεί για τις εξελίξεις, ενώ συγχρόνως απαντά με επιχειρήματα και στοιχεία στους αντιδρώντες στη νέα δομή, που επιχειρούν με παραπληροφόρηση και ανακρίβειες να προκαλέσουν σύγχυση στην κοινή γνώμη. Στην επιστολή -απάντησή του ο Ν. Μηταράκης, πέρα από αυτό καθ΄εαυτό το θέμα της επικοινωνιακής διαχείρισης, διευκρινίζει και ξεκαθαρίζει επί της ουσίας σημαντικά ζητήματα που πρέπει να γνωρίζουν οι τοπικές αρχές και η κοινή γνώμη του νησιού μας όπως ότι:

  1. Από τη Λέσβο, παρά τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και την καραντίνα, που εκ των πραγμάτων προκάλεσε τεράστιες δυσκολίες στην επιχείρηση αποσυμφόρησης, το διάστημα από 1/9/2020 έως και 31/1/2021, δηλαδή το τελευταίο πεντάμηνο, αναχώρησαν στο το νησί 3.900 άτομα. Ο αριθμός των διαμενόντων στο νησί τον Γενάρη του 2021 (8.764), σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (ήταν 20.868) είναι μειωμένος κατά 58%!
  2. Το σύνολο των φιλοξενουμένων στην προσωρινή δομή του Μαυροβουνίου έχει δώσει συνέντευξη και έχει βγει απόφαση ασύλου, ενώ οι επιδόσεις των τελικών αποφάσεων γίνονται με γοργούς ρυθμούς, προκειμένου να δρομολογηθούν και οι μετακινήσεις. Αυτό σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες όλοι μπορούν να μετακινηθούν στα πλαίσια της αποσυμφόρησης , η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη .
  3. Με την αναχώρηση των φιλοξενουμένων στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπως έχει συμφωνηθεί και προγραμματίζεται για τις επόμενες εβδομάδες, προς Γερμανία, και με την ολοκλήρωση αυτής της μετεγκατάστασης ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ θα κλείσει και θα παραδοθεί στο Δήμο , που άλλωστε ανήκει. Τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να φύγους 1100 προς Γερμανία. Ενώ και οι άλλες δομές , όπως τα σπίτια του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, θα παύσουν να λειτουργούν με την ολοκλήρωση του νέου ΚΥΤ, και πάντως η τελική ημερομηνία του προγράμματος είναι ο Νοέμβριος του 2021 και πέραν αυτού δεν αναμένεται ανανέωση του προγράμματος.

4.Μετά την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας επιβάλλεται η δημιουργία άμεσα κλειστής και ελεγχόμενης δομής που να είναι σε θέση να υποστηρίξει της εύρυθμη λειτουργία των διαδικασιών απονομής ασύλου, δημιουργώντας συνθήκες κανονικότητας.  Το νέο ΚΥΤ, με δεδομένο ότι θα κλείσουν όλες οι άλλες δομές , αλλά και τα σπίτια, θα είναι η μοναδική δομή που θα φιλοξενεί αιτούντες άσυλου, εντός του δήμου Μυτιλήνης ήδη από το 2021. Το δε συνολικό εμβαδό της νέας εγκατάστασης, παρά τα όσα διαδίδουν οι διάφοροι κινδυνολογούντες στην επιχείρηση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης, θα είναι περίπου 240 στρέμματα, πλέον των εκτάσεων που θα χρειαστούν για δρόμους , ζώνες ασφαλείας και ζώνες πυροπροστασίας, κάτι που είναι απολύτως αναγκαίο για λόγους περαιτέρω ασφάλειας της δομής.

  1. Η δυναμικότητα των χώρων φιλοξενίας του γενικού πληθυσμού θα είναι 3.000 θέσεων , ενώ θα υπάρχουν και υποδομές για Προαναχωρησιακό κέντρο κράτυησης, χώρο για ασυνόδευτα παιδιά, χώρο για καραντίνα, αλλά και για τη διοίκηση, τις υπηρεσίες παροχής υγειονομικής περίθαλψης , αλλά και για τη δημιουργική απασχόληση των διαμενόντων εντός της δομής.
  2. Σημαντική υποδομή ασφαλείας είναι η ύπαρξη Προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης, το οποίο θα χρησιμοποιείται για τρεις κατηγορίες: για τους παραβατικούς , για τους οριστικά σε δεύτερο βαθμό απορριφθέντες άσυλου, που πρέπει να επελαθούν/ επιστραφούν και για τις νέες αφίξεις για διάστημα 24 ημερών , όσο χρειάζεται δηλαδή για να εξεταστούν ως αιτούντες άσυλου. Αυτό σημαίνει ότι οι τρεις αυτές κατηγορίες διαμενόντων  θα παραμένουν εντός του ΚΥΤ και δεν θα περιφέρονται ασκόπως , όπως γινόταν μέχρι σήμερα, με ό,τι σήμαινε αυτό στην εικόνα του νησιού μας, αλλά και στην αποτελεσματικότητα των όπιων ενεργειών. 
  3. Κατηγορηματική είναι η διαβεβαίωση του υπουργού ότι στη Λέσβο δεν έχει γίνει καμιά μετακίνηση πληθυσμού , είτε από άλλα νησιά , είτε από την ενδοχώρα για υποβολή άσυλου και ούτε υπάρχει τέτοια πρόθεση και στο μέλλον, διαψεύδοντας όλους εκείνους που διέδιδαν και διαδίδουν τέτοιες εικασίες.

 

Από τις παραπάνω σαφείς δεσμεύσεις και διευκρινίσεις του αρμόδιου υπουργού, προκύπτει ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να αποσυμφορήσει άμεσα το νησί, με τη συνέχιση τις επόμενες εβδομάδες όσων πρόκειται να μετεγκατασταθούν στη Γερμανία , αλλά και με την αναχώρηση των αναγνωρισμένων προσφύγων και των οριστικά απορριφθέντων τους επόμενους μήνες από το νησί. Στόχος είναι κατά τα λεγόμενα της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Μετανάστευσης και πάντως πριν το Πάσχα να έχει κλείσει ο δημοτικός καταυλισμός του Καρά Τεπέ και στην πρόχειρη δομή στο Μαυροβούνι ο αριθμός των φιλοξενουμένων να είναι περί τις 3.000 -4.000 άνθρωποι. Με δεδομένους αυτούς τους αριθμούς αναμένεται η συνέχιση της αποσυμφόρησης του νησιού , η οποία ασφαλώς και δεν πρόκειται να ανακοπεί όσο πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι οι διαμένοντες στο νησί θα περιοριστούν αρκετά, καθιστώντας την κατάσταση διαχειρίσιμη, εν όψει της μετάβασης στο νέο ΚΥΤ, όπου οι προδιαγραφές ασφαλείας εξασφαλίζουν μια ομαλή διαχείριση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Προυπόθεση βέβαια είναι να συνεχιστεί η επιτυχής φρούρηση των θαλασσίων συνόρων, ώστε οι μεταναστευτικές ροές να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να είναι διαχειρίσιμες και να μην ανατρέπουν τον επιχειρούμενο σχεδιασμό.

 

Ναι με αυτά τα δεδομένα η Λέσβος μπορεί να γυρίσει σελίδα και να ατενίζει το μέλλον της με αισιοδοξία , χωρίς τα εμπόδια και τις «πληγές» του μεταναστευτικού που τόσα χρόνια την ταλανίζουν κρατώντας την  καθιλωμένη στην υπανάπτυξη και στη μιζέρια! Η λύση του μεταναστευτικού αποτελεί μείζονος σημασίας προτεραιότητα, για να μπορέσει να επανέλθει στην κανονικότητα, επανεκκινώντας την οικονομία της, όταν και η πανδημία αποτελέσει παρελθόν.Η δημοτική αρχή , αλλά και όλοι οι φορείς του νησιού μας, οφείλουν να παρακολουθήσουν από κοντά την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων, να απαιτήσουν την επίσπευση των προβλεπόμενων διαδικασιών και ενεργειών , ώστε η επιστροφή στην ομαλότητα και την κανονικότητα να μην αργήσει. Τούτων δοθέντων είναι βέβαιο ότι και οι όποιες αντιδράσεις θα ελαχιστοποιηθούν και την ανησυχία, που δικαιολογημένα υπάρχει σε ένα μέρος της τοπικής κοινωνίας , θα μετατραπεί σε ελπίδα, ότι η ...τραγωδία των τελευταίων έξι χρονων δεν θα συνεχιστεί. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα υλοποιηθούν στο έπακρο και με την αποσυμφόρηση και με τη λειτουργία του νέου ασφαλούς και καλά ελεγχόμενου, εκτός κατοικημένης περιοχής ΚΥΤ, και ότι δεν θα έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις σε σχέση με τις ροές, που εξακολουθεί να παραμένει αστάθμητος παράγοντας!

 

Οι δεσμεύσεις και οι διαβεβαιώσεις του Υπ. Μετανάστευσης και της κυβέρνησης συνολικά, δίνουν το στίγμα των προθέσεων τους με στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, αλλά δεν πρέπει να προκαλούν και κανέναν εφησυχασμό. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, όπως αποτυπώνεται στην επιστολή Μηταράκη κινείται στη λογική της αντιμετώπισης του προβλήματος προκειμένου το μεταναστευτικό στη Λέσβο να καταστεί διαχειρίσιμο με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού μας. Αυτό επιδίωξε να ξεκαθαρίσει και η δημοτική αρχή -και προφανώς και όσοι κινούνται στην ίδια λογική- θεωρώντας ότι το ζητούμενο πλέον είναι να λυθεί άμεσα το πρόβλημα και να πάψει να διαιωνίζεται μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που προκαλεί συνεχείς εντάσεις και ανασφάλεια στην τοπική κοινωνία. Το ερώτημα είναι, πέρα από τις διαπιστώσεις και τις αρνήσεις  ποια είναι η «άλλη» πρόταση των συνεχώς διαμαρτυρόμενων κινδυνολόγων, που μπορεί να ομαλοποιήσει με ασφάλεια την κατάσταση , όχι πρόσκαιρα , αλλά και για ό,τι ήθελε προκύψει στο μέλλον. Δυστυχώς όμως φωνές όπως «καμιά δομή» και να φύγουν όλοι  από το νησί στερούνται σοβαρότητας γιατί δεν αντιλαμβάνονται ότι το μεταναστευτικό δεν τελείωσε εδώ και ότι η «θωράκιση » του νησιού για να μην αιφνιδιαστεί για άλλη μια φορά απαιτεί ασφαλείς και καλά ελεγχόμενες λύσεις. Είναι πλέον καιρός οι αρμόδιοι και οι εμπλεκόμενοι με τον έναν ή άλλον τρόπο να αναλάβουν τις ευθύνες τους με τη δράση, γιατί η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού επείγει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey