Οδεύοντας προς τις κάλπες «κρίνονται» έργα και συμπεριφορές!

24/09/2022 - 10:00 Ενημερώθηκε 26/09/2022 - 09:45

Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο για τις εξελίξεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, αφού από το πως θα πάνε τα πράγματα και τι αποτελέσματα θα προκύψουν θα εξαρτηθούν πολλά, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε προεκλογικό χρόνο και οι εθνικές και τοπικές κάλπες θα αποτυπώσουν το νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια. Σε κεντρικό επίπεδο θα φανεί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τον πράγματι «δύσκολο» χειμώνα που έρχεται, με το ενεργειακό να παραμένει απρόβλεπτο και με την ακρίβεια να πλήττει τα νοικοκυριά, που δικαιολογημένα αναζητούν βοήθεια από το κράτος με τις επιδοτήσεις και τα μέτρα στήριξης προκειμένου να τα βγάλουν πέρα. Στον αντίποδα η αντιπολίτευση ...ποντάρει κυρίως στην κυβερνητική αποτυχία, παρά στις δικές της προτάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν προσδοκίες για καλύτερη διαχείριση των κρίσιμων προβλημάτων, έτσι ώστε να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Οσο όμως δεν καταγράφεται κάποια εντυπωσιακή αλλαγή στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος και της κοινωνίας, παρά τις όποιες εξελίξεις, και τα πράγματα παραμένουν εν πολλοίς ως έχουν, με μικρές ενδεχομένως διαφοροποιήσεις, και οι συσχετισμοί δυνάμεων δεν προκαλούν τις αναταράξεις εκείνες για να μπορούμε να μιλάμε με βεβαιότητα για αλλαγή σκηνικού. Και αυτό είναι κοινή διαπίστωση, που άλλωστε αποτυπώνεται σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις. Και η εικόνα που διαμορφώνεται σε κεντρικό επίπεδο δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις εξελίξεις και το σκηνικό και σε τοπικό, αν και οι παράγοντες που το επηρεάζουν και παίζουν ρόλο έχουν να κάνουν περισσότερο με τα πρόσωπα και με την αποτελεσματικότητα των τοπικών αρχών στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, παρά με τις γενικότερες πολιτικές. Εν αναμονή λοιπόν των αναμετρήσεων που έρχονται και με δεδομένο ότι ήδη βρισκόμαστε στην «τελική ευθεία» προς τις κάλπες, όλοι οι «πρωταγωνιστές» του τοπικού πολιτικού προσωπικού επιδιώκουν να δώσουν τη ...μάχη τους, αναζητώντας τις μέγιστες δυνατές συμπράξεις και συνεργασίες, ενώ όσοι ήδη διαχειρίζονται από θέση ευθύνης τοπικές υποθέσεις επιδιώκουν να παρουσιάσουν το καλύτερο αποτέλεσμα για αυτές. Γιατί σε τελική ανάλυση, μεταξύ των άλλων, αυτά κρίνεται από τους πολίτες, πέρα από την αποτελεσματικότητα, τα πρόσωπα και τα ...προγράμματα που εξαγγέλονται. Τα έργα και οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται από τις τοπικές αρχές -για να περιοριστούμε στα του τόπου μας- αποτελούν τα χειροπιαστά «δείγματα γραφής» της αποτελεσματικότητας και της επάρκειας τους. 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν, ότι όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα και πίεση για έργα και παρεμβάσεις, άλλα γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν και άλλα για να δρομολογηθούν προκειμένου να πάρουν και αυτά κάποια στιγμή το δρόμο της υλοποίησής τους. Αυξάνοντας έτσι και το «άγχος» των τοπικών αρχών, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά και όταν καταγράφονται καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους, γεγονός που εκ των πραγμάτων είναι αντικείμενο επικριτικών σχολίων, που διαμορφώνουν «κλίμα» στην κοινή γνώμη, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στην αντιπολίτευση και στους όποιους άλλους διεκδικητές να ασκήσουν αυστηρή κριτική και να τις αποδομήσουν! Και αυτό κάθε άλλο παρά επιθυμητό είναι, γι αυτό και τώρα που ήδη διανύουν τον τελευταίο χρόνο της θητείας τους, τόσο οι δημοτικές αρχές, όσο και η περιφερειακή αρχή θέλουν να «κλείσουν» εκκρεμότητες, να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια και να ...τρέξουν τα έργα, ώστε να έχουν «πρόσωπο» να δείξουν οδεύοντας προς τις κάλπες. Η αλήθεια είναι ότι διαχρονικά και όχι μόνο στην παρούσα συγκυρία, οι αυτοδιοικητικές αρχές βλέπουν στη δική τους θητεία να ολοκληρώνονται κυρίως έργα και παρεμβάσεις που δρομολόγησαν και ξεκίνησαν οι προηγούμενες, πολύ περισσότερο αν πρόκειται για μεγάλες παρεμβάσεις που θέλουν χρόνο για να υλοποιηθούν, και κατά το τέλος της δικής τους θητείας να δρομολογούνται έργα και παρεμβάσεις που αυτές σχεδίασαν. Και που το πιθανότερο είναι να ολοκληρωθούν και αυτές από τους επόμενους, όπως συνήθως γίνεται, εκτός και αν υπάρχει ανανέωση της θητείας τους, που είναι και το επιθυμητό για κάθε αιρετή αρχή, που διεκδικεί την επανεκλογή της. 

Εδώ λοιπόν «παίζεται» όλο το παιχνίδι, αφού το επόμενο διάστημα θα γίνει η ...σούμα για τα «επιτεύγματα», αλλά και για τα λάθη και τις παραλείψεις των αιρετών αρχών, κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Αν το «πρόσημο» είναι θετικό και υπάρξουν και οι αναγκαίες διορθώσεις, αλλά και ενδεχόμενες συμπράξεις που μπορούν να γίνουν, διευρύνοντας την επιρροή τους και το εν γένει πολιτικό κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί βοηθά, τότε πράγματι μπορεί να δώσουν τη μάχη προσδοκώντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε διαφορετική περίπτωση η αποτυχία, ή ένα κακό αποτέλεσμα είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο. Δεν «ανακαλύπτουμε την ...Αμερική» με τις παραπάνω εκτιμήσεις, έτσι γίνεται κάθε φορά σε τέτοιες αναμετρήσεις, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία όταν είμαστε στην τελική ευθεία για τις κάλπες να έχει να παρουσιάσει κανείς έργα και παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν επί των ημερών του και έλυσαν προβλήματα και επιπροσθέτως να μπορεί να δημιουργήσει βάσιμες προσδοκίες για αυτά που ακολουθούν και τα οποία θα βελτιώσουν επίσης τη ζωή των κατοίκων. Οπως και να έχει το κύριο ζητούμενο για τον κόσμο, ανεξαρτήτως προσωπικών και πολιτικών προτιμήσεων, είναι να λύνονται προβλήματα και εκκρεμότητες που βελτιώνουν τη ζωή του, να γίνονται έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος και η συμπεριφορά και ο τρόπος λειτουργίας των «κρατούντων» να μην εκπέμπει αλαζονεία και έπαρση, που προσβάλλει και εκθέτει τον τόπο μας. Ισως και τα τελευταία να είναι πιο σημαντικά στην κρίση των πολιτών για την επιλογή τους στην κάλπη! Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις και σε τοπικό επίπεδο, που «μέτρησε» στην τελική κρίση σημαντικής μερίδας του κόσμου η συμπεριφορά των «αρχόντων», παρά τα έργα που υλοποίησαν και ας ήταν σημαντικά και μεγάλα. 

Ωστόσο, κακά τα ψέματα, αυτό που καθιστά «επιτυχημένη» ή όχι μια οποιαδήποτε αυτοδιοικητική αρχή -και όχι μόνο- είναι το συνολικό έργο που έχει να επιδείξει κατά τη θητεία της, χωρίς το οποίο δεν έχει πολιτικό «αφήγημα» για να προσελκύσει ξανά την προτίμηση του εκλογικού σώματος, όσο «ταπεινή» και «ελκυστική» και αν εμφανίζεται. Εκπέμπει αποτυχία και αναποτελεσματικότητα και αυτά δύσκολα τα «επιβραβεύει» το εκλογικό σώμα και η κοινωνία, γιατί σε τελική ανάλυση έχουν να κάνουν με τις δικές της ανάγκες και τα «θέλω» της! Τούτων δοθέντων λοιπόν, και ενώ διανύουν τον τελευταίο χρόνο της θητείας τους, οι όποιες αυτοδιοικητικές αρχές για να έχουν τύχη στις κάλπες, θα πρέπει να έχουν να επιδείξουν έργα που υλοποίησαν, αλλά κυρίως παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αλλάζουν το τοπίο της περιοχής μας. Είναι γεγονός ότι η εικόνα με «εργοτάξια» που εκτελούνται έργα σε μια περιοχή, όπως και να το κάνουμε διαμορφώνουν κλίμα και επηρεάζουν με τον έναν ή άλλον τρόπο και την τοπική κοινωνία οδεύοντας προς τις κάλπες. Στον αντίποδα έργα σταματημένα, ή κολλημένα στα γραφειοκρατικά «γρανάζια», που είναι σύνηθες φαινόμενο, δημιουργούν δυσφορία στην κοινή γνώμη και ανεξαρτήτως των όποιων αιτιών μιας τέτοιας κακής εικόνας, οι πολίτες τη «χρεώνουν» πρωτίστως στους διοικούντες θεωρώντας ότι αυτοί έχουν την κύρια ευθύνη και είναι υπεύθυνοι για να δώσουν λύσεις. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυτή η κινητικότητα, γύρω από την τύχη ορισμένων σημαντικών έργων που έχουν εξαγγελθεί, ή δρομολογηθεί και έχουν διάφορα προβλήματα, γιατί η πορεία τους επηρεάζει και ενδεχομένως και την... τύχη εκείνων που έχουν την ευθύνη υλοποίησής τους. Σε τελική ανάλυση το «λογαριασμό» για τα «πεπραγμένα» των όποιων αρχών, αλλά και όλων των άλλων που εμπλέκονται με τον έναν ή άλλον τρόπο στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, καλούνται να ...«πληρώσουν» οι πολίτες προσερχόμενοι στις κάλπες. Και τα έργα και οι παρεμβάσεις που λύνουν προβλήματα, δημιουργούν ευκαιρίες και αλλάζουν την εικόνα του τόπου μας, εκ των πραγμάτων αποτελούν σαφή «δείγματα γραφής» που επηρεάζουν έτσι και αλλιώς την κρίση και τις επιλογές των πολιτών, και αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπει ή να το υποτιμά κανείς που προσδοκά την επιβράβευση του κόσμου. Οι πολίτες, παρά τα επιμέρους προβλήματά τους, που είναι πολλά και συσσωρευμένα, θα «επιβραβεύσει» όσους διεκδικούν τη ψήφο τους, κατά τα «έργα» τους και την συμπεριφορά τους. Και αυτά ας τα έχουν όλοι υπόψη...  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey