Μετά τον Πατούλη και ο απόλυτος υπεύθυνος του χωροταξικού «εγκλήματος» στη Λέσβο, τάχθηκε κατά της προοπτικής διάσπασης του δήμου! Αμετανόητος ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών και εισηγητής του «Καλλικράτη», ανέφερε ως και το προσφυγικό ως παράδειγμα της «καλής λειτουργίας του ενός δήμου»

Ο Ραγκούσης το… τερμάτισε!

01/06/2018 - 13:27 Ενημερώθηκε 01/06/2018 - 13:41

Μετά τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, που μέσα στην γνωστή του «αντιπολιτευτική μανία» κατά της κυβέρνησης, δεν (δια)βλέπει απολύτως τίποτε το… θετικό στο σχέδιο «Κλεισθένης» για την αυτοδιοίκηση, βάλλοντας και κατά της προοπτικής διάσπασης του δήμου Λέσβου, εμφανίστηκε κι άλλος «πολέμιος» της χωροταξικής αναθεώρησης. Και ποιος; Ο πλέον ακατάλληλος ίσως για να μιλήσει για την πληγή που άνοιξε στο χωροταξικό της αυτοδιοίκησης στη Λέσβο: ο εμπνευστής του περίφημου «Καλλικράτη» και ο εισηγητής της μετατροπής του νησιού σε ένα δήμο. Κατά το περίφημο Καλλικράτειο δόγμα «ένα νησί, ένας δήμος». Ο λόγος φυσικά γίνεται για τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, που αποτελεί (μάλλον δεν το ξέρει) persona non grata στο νησί, αλλά στην εισήγησή του που απέστειλε στην πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά, διατυπώνοντας και την άποψή του συνολικά για τον «Κλεισθένη 1», εστίασε ως και στον «Κλεισθένη 2»! Υποστηρίζοντας ότι θα είναι «μεγάλο λάθος» η προοπτική διάσπασης των μεγάλων νησιωτικών δήμων, φέρνοντας και ένα ειδικό παράδειγμα, που φορτίζει ακόμα περισσότερο τους δημότες του νησιού. Αφού ο κ. Ραγκούσης, μεταξύ άλλων υποστήριξε πως το προσφυγικό διαχειρίζεται πολύ καλύτερα με «ένα κέντρο λήψεως αποφάσεων»…

 

Ασφαλώς και η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» δεν ήταν μία αποτυχία για την αυτοδιοίκηση. Ήταν μία μεταρρύθμιση που την είχε ανάγκη και που πράγματι εκσυγχρόνιζε σε μεγάλο βαθμό το θεσμό. Στη Λέσβο ωστόσο, ο «Καλλικράτης» ηχεί στα αυτιά των δημοτών ως κάτι το εξαιρετικά κακό και όχι για τους συνήθεις λόγους που κάποιοι στέκονται επικριτικά απέναντι στον όλο νόμο. Αλλά για το λόγο ότι μετέτρεψε εν μία νύκτα τους άλλοτε 13 «καποδιστριακούς» δήμους σε έναν. Και από το 2010 ουσιαστικά προκάλεσε έναν… ανένδοτο αγώνα, διάσπασής του, όχι βέβαια στους 13 που ήταν την περασμένη δεκαετία, αλλά τουλάχιστον στους δύο ή στους τρεις. Αφού τα διοικητικά προβλήματα στον μεγαλύτερο σε έκταση σήμερα δήμο της χώρας, με αντιστρόφως ανάλογη βέβαια χρηματοδότηση, έχουν αναδείξει σε αναγκαιότητα την διαίρεσή του.

 

Ξέρει πως έχει η κατάσταση στο νησί;

Ο Γιάννης Ραγκούσης δε, Υπουργός Εσωτερικών κατά την εφαρμογή αυτού του σχεδίου, επικρίθηκε πολύ σκληρά για την εφαρμογή του χωροταξικού δόγματος «ένα νησί, ένας δήμος» στη Λέσβο και ως σήμερα παραμένει αξέχαστος στους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενώ συχνά «πυροβολείται» ανοιχτά για αυτήν του την απόφαση το μακρινό 2009, ακόμα και από πολιτικούς παράγοντες που ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον πρώην Υπουργό.  Όλα αυτά βέβαια που ισχύουν για τον ίδιο στη Λέσβο, είναι πολύ πιθανό ο Γιάννης Ραγκούσης να μην τα γνωρίζει. Ή να μην τον απασχολούν, γιατί είναι γνωστό ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις ακόμα και από αυτοδιοικητικούς του ΠΑΣΟΚ την εποχή που προωθούνταν η ίδρυση του δήμου Λέσβου, όπως και είναι γνωστό πως ακόμα και επί εποχής (συγ)κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, πριν τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, επιχειρήθηκε (ανεπιτυχώς) η διάσπαση του ενός δήμου του νησιού.

 

Μετά τον Πατούλη και ο Ραγκούσης

Γιατί τα (ξανα)λέμε όλα αυτά όμως; Διότι είναι εύλογο ο μεταρρυθμιστής του «Καλλικράτη» ενόψει της μεταρρύθμισης ουσιαστικά του δικού του νόμου, να έχει -και βαρύνουσα- άποψη για τον «Κλεισθένη» και να την διατυπώνει στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός του, αλλά είναι παράλογο να εμμένει σε κάτι που σε τελική ανάλυση, δεν έχει ιδία εικόνα του πως λειτουργεί. Και μιλάμε φυσικά για την (προοπτική) χωροταξικής αναδιάρθρωσης που «έταξε» ο σημερινός Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στη Λέσβο, στο πρόσφατο Περιφερειακό Συνέδριο που διοργάνωσε η κυβέρνηση στη Μυτιλήνη και βγαίνει εκ προοιμίου (μετά τον Γιώργο Πατούλη) να αποδοκιμάσει και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Τι ακριβώς σημείωσε επ΄ακριβώς στην εισήγησή του προς την Φώφη Γεννηματά επί του νομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση, ο πρώην Υπουργός;

 

Αυτά είπε ο Ραγκούσης για τον δήμο Λέσβου

Αφού ξεκαθάρισε πως είναι ο τελευταίος που θα ισχυριστεί πως το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να εξελίσσεται, διευκρίνισε (μαζί με τις σχετικές παρατηρήσεις του), ότι είναι υπέρ της απλής αναλογικής. Ωστόσο, από όλα όσα εμπεριέχει ο «Κλεισθένης 1», ο κ. Ραγκούσης, εστίασε με την ίδια σημασία και στον… «Κλεισθένη 2» και στους νησιωτικούς δήμους! Σημειώνοντας επί λέξει: «Ίσως η αρίθμηση του Κλεισθένη ως Κλεισθένης 1 να σημαίνει ότι θα ακολουθήσει και Κλεισθένης 2, ο οποίος θα περιλαμβάνει διάσπαση ιδίως των μεγάλων νησιωτικών δήμων. Επιμένω ότι θα πρόκειται για μεγάλο λάθος. Με τον ένα Δήμο στα νησιά θεσμοθετήθηκε το ένα κι ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων. Επομένως, ουσιαστικά εξασφαλίστηκε η λήψη ορθολογικών και σωστών αποφάσεων για το μέλλον τους. Πέραν του ότι βρισκόμαστε στην εποχή της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών-άλλωστε κανένα ΚΕΠ δεν καταργήθηκε σε δήμους που ενοποιήθηκαν-το πιο σοβαρό ζήτημα που θα ανακύψει με την ενδεχόμενη διάσπαση του ενιαίου Δήμου τους, μπορεί εύκολα να το αντιληφθεί κάποιος». Και στη συνέχεια, για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του περί του «λάθος να διασπαστούν οι νησιωτικοί δήμοι», αναφέρει και το παράδειγμα της διαχείρισης του προσφυγικού!

«Αρκεί να αναλογιστεί τι θα είχε συμβεί λόγου χάρη στη Λέσβο με τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, αν λειτουργούσαν 2 ή 3 ή 4 Δήμοι. Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των Δήμων του νησιού για το που θα στηνόταν ο χώρος υποδοχής προσφύγων θα είχαν προκαλέσει με μαθηματική ακρίβεια ασυγχώρητους και δυσβάσταχτους εμφύλιους στις τοπικές κοινωνίες που σήμερα-τουλάχιστον αυτοί- δεν υπάρχουν χάρη την ύπαρξη και λειτουργία ενός ενιαίου Δήμου. Οι Δήμοι των νησιών ένα ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης που εκκρεμεί από το 2011 χρειάζονται, όχι διάσπαση», κατέληξε χαρακτηριστικά. Προκαλώντας ποικίλα σχόλια από προχτές που δημοσιοποιήθηκε η εισήγησή του, στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης στη Λέσβο, οι οποίοι μεταξύ άλλων αναρωτιούνται, γιατί δεν είναι όλα τα νησιά «ένας δήμος», αλλά και προς τι αυτή η επιμονή του πρώην Υπουργού να μην παραδεχτεί πως έγινε μεγάλο σφάλμα στην χωροταξική αναδιάρθρωσης της Λέσβου.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey