FOLLOW US

Πολιτική

  • Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP-PA)
Ο Πάλλης στη Σλοβενία, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής

Ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP-PA) που έγινε στις 13 - 14 Απριλίου στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, συμμετείχε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης, απευθύνοντας μάλιστα χαιρετισμό κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Ο κ. Πάλλης εκπροσωπώντας ουσιαστικά τον πρόεδρο της Βουλής, μίλησε για τις (νέες) γεωπολιτικές σχέσεις στην Ευρώπη, αλλά και για το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα, το προσφυγικό, σε συνάρτηση μάλιστα και με τις τελευταίες πυραυλικές επιδρομές κατά της Συρίας…

«Το πολιτικό και πολιτιστικό μωσαϊκό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οφείλεται στη γεωγραφική θέση της. Ανέκαθεν η περιοχή μας λειτουργούσε σαν σταυροδρόμι. Με έναν τρόπο ενώνει δυο «άκρα», με έναν άλλο τα διατηρεί σε μια ασφαλή απόσταση. Χρήσιμη, σε κάθε περίπτωση! […] Επιβεβαιώνουμε σε κάθε ευκαιρία τη σημασία της διεύρυνσης της ΕΕ, για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στη «γειτονιά» μας», είπε στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο βουλευτής της Λέσβου και συνέχισε: «Η πρόθεση είναι ισχυρή υπέρ της διεύρυνσης. Ωστόσο, η περιοχή μας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται, και όχι άδικα, «εύθραυστη και ασταθής». Όποια προοπτική διεύρυνσης απαιτεί υιοθέτηση και υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, έθεσε επιπλέον ως προϋπόθεση για κάθε προσχώρηση τη διευθέτηση όλων των εκκρεμών διμερών ζητημάτων με δεσμευτικό τρόπο. Και είναι απολύτως κατανοητό.  Σήμερα, που βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση… Σήμερα, που ακόμα αναζητούμε ένα κατάλληλο μοντέλο για το Brexit… Σήμερα, που έχει καταστεί πλέον σαφές ότι η οικονομική και η κοινωνική διάσταση της ευρωπαϊκής ενοποίησης πρέπει να συμβαδίσουν… Σήμερα, που επιδιώκεται ο εκδημοκρατισμός της οικονομικής διακυβέρνησης… Σήμερα, που η ΕΕ παλεύει με τους δαίμονές της, δεν διαπραγματεύεται τις βασικές αξίες της. Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η προστασία των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η συμφιλίωση, οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο που πρέπει εν τέλει να διαφυλαχτεί και να διαχυθεί».

 

«Να αξιοποιήσουμε την γεωπολιτική μας υπεραξία»

Ο κ. Πάλλης αφού στη συνέχεια εξέφρασε την άποψη ότι είναι αναγκαιότητα να αξιοποιήσουμε την «γεωπολιτική μας υπεραξία» ως Βαλκάνια, τόνισε ότι πιστεύει πως η Νοτιοανατολική Ευρώπη «είναι ο άσσος στο μανίκι της ΕΕ για να ισχυροποιήσει την ανταγωνιστικότητά της και τη διεθνή της επιρροή». […]. Πάρτε για παράδειγμα το κοινό μας προσφυγικό ζήτημα. Όσο υπάρχουν εμπόλεμες περιοχές, θα υπάρχουν και πρόσφυγες. Η απάντηση της Ε.Ε., όπως αποδείχθηκε δεν είναι το συρματόπλεγμα. Η απάντηση βρίσκεται προφανώς στην παύση των εχθροπραξιών, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην εξεύρεση πολιτικών λύσεων. Και αυτό είναι λογικό και σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομιμότητα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ένωση… εδράζεται στις αδιαίρετες και οικουμενικές αξίες της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης… Η απόλαυση των δικαιωμάτων αυτών συνεπάγεται ευθύνες και καθήκοντα έναντι τόσο των τρίτων, όσο και της ανθρώπινης κοινότητας…». Αυτά ορίζει ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Να εντάξουμε τη δράση μας, το κοινοβουλευτικό μας έργο, σε αυτό το πλαίσιο. Να επιδιώξουμε τη διάχυση αυτού του πνεύματος. Αυτή είναι η πρότασή μου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top