FOLLOW US

Πολιτική

  • «Θέλουμε τουλάχιστον δύο μήνες για τη δημόσια διαβούλευση επί του Καλλικράτη», το μήνυμα του Γιώργου Πατούλη
Ο «Καλλικράτης» αργεί ξανά και η ΚΕΔΕ βγαίνει «στα… κάγκελα»

Η Αυτοδιοίκηση ενωμένη, παρουσιάζει στις 17-18 και 19 Απριλίου, τη δική της μεταρρυθμιστική πρόταση για την αυτοδιοικητική διακυβέρνηση της χώρας, στο κοινό συνέδριο των δύο αυτοδιοικητικών Ενώσεων που θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο «Κάραβελ». Λίγο πριν το συνέδριο τώρα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης μάλιστα, με δηλώσεις του επιτίθεται κατά της κυβέρνησης για την μεγάλη καθυστέρηση στο νομοσχέδιο για την αλλαγή του «Καλλικράτη» το οποίο παρεμπιπτόντως δεν ήρθε ποτέ προς διαβούλευση πριν το Πάσχα, όπως είχε αρχικά διαφανεί. 

«Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών ότι θα μας δοθεί προς διαβούλευση πριν το Πάσχα, το νομοσχέδιο για την αλλαγή του Καλλικράτη, αυτό τελικά δεν έγινε. Η Αυτοδιοίκηση όμως και οι τοπικές μας κοινωνίες δεν μπορούν να εξαρτούν το μέλλον τους από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, που εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η Ελλάδα βιάζεται και η Κυβέρνηση καθυστερεί. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε άλλο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης επαναφέροντας τις θέσεις της ΚΕΔΕ για την μεταρρύθμιση του Κράτους, που έχει κατατεθεί στην κυβέρνηση από το 2016: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Να βάλουμε τις ισχυρές βάσεις για να χτίσουμε την Ελλάδα από την αρχή, προωθώντας μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους, μέσα από την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης, που θα δίνει προτεραιότητα στον πολίτη και θα προωθεί την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει ήδη καταθέσει από τον Οκτώβριο του 2016, μετά τη διεξαγωγή του ειδικού θεματικού συνεδρίου του Βόλου, συγκεκριμένες θέσεις που αφορούν τόσο το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, όσο και του εκλογικού συστήματος. Οι θέσεις αυτές έχουν επικαιροποιηθεί και ψηφισθεί κι από τα δύο τακτικά μας συνέδρια. Της Θεσσαλονίκης το Δεκέμβριο του 2016 και των Ιωαννίνων, το Δεκέμβριο του 2017.

Το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ

Την ολοκληρωμένη , κοινή μας πρόταση για την αυτοδιοικητική διακυβέρνηση θα τη διαμορφώσουμε την επόμενη βδομάδα, μέσα από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε., που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 17 Απριλίου, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Κάραβελ, αλλά και στο Κοινό Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο την Τετάρτη και Πέμπτη 18 και 19 Απριλίου».

Στις δύο κορυφαίες αυτές πολιτικές εκδηλώσεις τώρα, θα έχουν την ευκαιρία οι αιρετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ Βαθμού να διατυπώσουν τις απόψεις τους πάνω στο περιεχόμενο της μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους αλλά και στην ανάγκη να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών, που συνδέεται άμεσα με το εκλογικό σύστημα.

«Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να ανατρέψουν τον αυτοδιοικητικό σχεδιασμό κρύβοντας μέχρι την τελευταία στιγμή ένα νομοσχέδιο που υποτίθεται ότι βρίσκεται εδώ κι ένα χρόνο υπό διαμόρφωση κι επεξεργασία, θα διαψευστούν. Με αφετηρία τις δύο σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες της ερχόμενης εβδομάδας προχωράμε με αποφασιστικότητα στη συγκρότηση ενός ισχυρού κι ενιαίου αυτοδιοικητικού μετώπου, που θα διεκδικήσει με συγκροτημένες θέσεις και προτάσεις, έχοντας τη στήριξη των τοπικών μας κοινωνιών, την προώθηση ενός νέου μοντέλου Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης. Μιας Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, που θα διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα δίνει προτεραιότητα στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη».

Πρόσκληση σε Σκουρλέτη

Στο πλαίσιο αυτό έχει αξία να καταγραφεί και η πρόσκληση της ΚΕΔΕ προς τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη εκτός του να παραστεί στο κοινό συνέδριο των ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, να δώσει ικανοποιητικό χρόνο για τη δημόσια διαβούλευση επί του νέου «Καλλικράτη». «Να υπάρξει δημόσια δέσμευση του Υπουργού ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος δημόσιας διαβούλευσης , πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση από τη Βουλή, τουλάχιστον δύο μηνών, προκειμένου να μπορέσουν να το μελετήσουν και να τοποθετηθούν πάνω σε αυτό τα Δημοτικά Συμβούλια όλων των Δήμων της χώρας», είναι το χαρακτηριστικό μήνυμα της ΚΕΔΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top