Στα σκαριά και η επίσπευση των διαδικασιών ασύλου

Νομοσχέδιο για τις αποζημιώσεις Μοριανών

26/02/2018 - 12:36 Ενημερώθηκε 26/02/2018 - 12:37

Χτες επρόκειτο να κατατεθεί για συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και να αναρτηθεί προς διαβούλευση, νομοσχέδιο του Yπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο ρυθμίζει θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και τις αποζημιώσεις των Μοριανών. Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι το σύμφωνο συμβίωσης έχει ισχύ γάμου όσον αφορά τους μετανάστες και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτόν σε σχέση με την άδεια παραμονής. Ρυθμίζεται επίσης σειρά θεμάτων που αναφέρονται στη λειτουργία της Διεύθυνσης Ασύλου αλλά και στον τρόπο και στα χρονικά περιθώρια εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε πρώτο αλλά και σε δεύτερο βαθμό. Ταυτόχρονα, στο νομοσχέδιο περιέχονται διατάξεις που αφορούν τις αποζημιώσεις που προβλέπονται για τους κατοίκους της Χίου και της Λέσβου εξαιτίας των καταστροφών που υπέστησαν λόγω της μεταναστευτικής κρίσης. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Όσον αφορά το άσυλο προβλέπεται σύντμηση των προθεσμιών που ισχύουν κατά την εξέταση των αιτημάτων ασύλου και συγκεκριμένα: της προθεσμίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε πρώτο βαθμό, σε 25 ημέρες (τρεις μήνες σήμερα), της προθεσμίας έκδοσης απόφασης επί των προσφυγών από 2 μήνες σε 40 ημέρες στην περίπτωση της ταχύρρυθμης διαδικασίας και της προθεσμίας κατάθεσης της αίτησης ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο σε 30 ημέρες από 60 που είναι σήμερα. Παράλληλα, προβλέπεται ότι η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής προσφυγών είναι τελεσίδικη. Κατά συνέπεια, εφόσον υπάρξει απόρριψη του αιτήματος και σε δεύτερο βαθμό, ο προσφεύγων δεν βρίσκεται πλέον υπό καθεστώς προστασίας και μπορεί να τεθεί υπό κράτηση. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις επιτροπές αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Και οι ροές
Στο μεταξύ, οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά συνεχίζονται. Το τελευταίο 24ωρο έφθασαν ακόμα 92 άτομα -48 στη Λέσβο και 44 στη Σάμο. Τον Ιανουάριο σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έφθασαν συνολικά 2.200 μετανάστες στην Ελλάδα. Από αυτούς, 600 άτομα πέρασαν τα σύνορα από τη στεριά, ενώ 1.600 ήρθαν μέσω θαλάσσης.
Σύμφωνα πάντα με την Υ.Α., στην Ελλάδα βρίσκονταν στο τέλος Ιανουαρίου 50.370 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων οι 39.100 στην ενδοχώρα και οι 11.270 στα νησιά (6.000 άτομα στη Λέσβο, 1.900 στη Χίο, 1.700 στη Σάμο, 800 στην Κω, 700 στη Λέρο). Όπως επισημαίνει η Υ.Α., οι συνθήκες στα σημεία πρώτης υποδοχής έχουν βελτιωθεί ελαφρά, ο πληθυσμός στα νησιά ελαττώθηκε, καθώς πολλά άτομα μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα, ενώ οι αφίξεις τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 30%.

 

Και η Μέρκελ για το Άσυλο

Την αναγκαιότητα ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου επισήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. 
Μιλώντας την Πέμπτη στη γερμανική Βουλή αλλά με τη σκέψη στις Βρυξέλλες (όπου συνέρχεται η ανεπίσημη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.), η καγκελάριος υπογράμμισε ότι «η αλληλεγγύη στην Ε.Ε. δεν είναι μονόδρομος», αφήνοντας έτσι αιχμές κατά χώρες όπως η Πολωνία και η Σλοβακία, οι οποίες είναι αρνητικές στο ενδεχόμενο να υποδεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους, αν και οι ίδιες επωφελούνται από τα ταμεία συνοχής της Ευρώπης. 
Ειδικότερα, αναφερόμενη σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, η Μέρκελ σημείωσε ότι αυτό «θα πρέπει να είναι ανθεκτικό στην κρίση και επιτέλους αλληλέγγυο, ειδικά σε ό,τι αφορά τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ε.Ε.». Μάλιστα, η καγκελάριος συνέδεσε με σαφή τρόπο την τήρηση των δεσμεύσεων για την κατανομή προσφύγων, με τη στήριξη υποβαθμισμένων περιοχών της Ε.Ε.. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey