Ναι η Λέσβος μπορεί να γυρίσει σελίδα, αρκεί...

20/02/2021 - 10:14

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή των εξελίξεων για τον τόπο μας, κατά την οποία ανάλογα με την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα, που θα εξαρτηθεί ασφαλώς από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς -τοπικούς και κεντρικούς- θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα ξεφύγουμε από τη στασιμότητα και την υποβάθμιση που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και λόγω του μεταναστευτικού. Και αναφερόμαστε συνεχώς σε αυτό το θέμα, γιατί ήρθε να παίξει καταλυτικό ρόλο στην πορεία του τόπου μας, κόβοντας απότομα κάθε προοπτική ανάπτυξης που πήγε να εμφανιστεί στον ορίζοντα. Γιατί δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι «ήταν στραβό το κλήμα» έτσι και αλλιώς στο νησί και ήρθε το μεταναστευτικό να το «φάει», για να το ...αποτελειώσει η πανδημία! Και καλά η πανδημία δεν αποτελεί τοπική ιδιαιτερότητα, αφού χρήζει συνολικής αντιμετώπισης σε διεθνές επίπεδο, το μεταναστευτικό όμως σε ό,τι έχει σχέση με τη διαχείρισή του στο νησί, μας αφορά αποκλειστικά και μας επηρεάζει ως τόπο και κοινωνία ποικιλοτρόπως. Γι’ αυτό και η διαχείριση του προβλήματος αυτού δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του. Αυτή η εικόνα κούρασε και την τοπική κοινωνία, που από την πρώτη στιγμή έδειξε την αλληλεγγύη της στους κατατρεγμένους πρόσφυγες που έβγαιναν στις ακτές μας, αλλά που δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο αυτήν την ανεξέλεγκτη κατάσταση που προκάλεσε τόση αναστάτωση στη ζωή της, γι’ αυτό και αναμένει μετά από τόσα χρόνια να μπει επιτέλους ένα τέλος σε αυτήν την τραγωδία. Το πως θα συμβεί αυτό προφανώς είναι το ζητούμενο και εδώ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, που δεν προσεγγίζουν το μείζον αυτό θέμα με την ίδια νηφαλιότητα, ωριμότητα και ρεαλισμό στην εξέταση των δεδομένων. Κάποιοι μάλιστα δεν μπαίνουν καν στον κόπο να σκεφθούν αν αυτά που υποστηρίζουν έχουν κάποια λογική! Εκτός και αν θεωρούν ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις που μπορούν να εξαφανίσουν από τη μια στιγμή στην άλλη χιλιάδες μετανάστες από το νησί και να βάλουν οριστικό τέλος στις όποιες νέες ροές προς τις ακτές μας.

Όμως επειδή «μαγικές» λύσεις δεν υπάρχουν, αναζητούνται οι καλύτερες δυνατές που μπορεί να καταστήσουν το πρόβλημα που βιώνουμε στον τόπο μας, όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνο. Να είναι δηλαδή όσο το δυνατόν καλύτερα διαχειρίσιμο, εξασφαλίζοντας ασφάλεια και για τους εντός της δομής και εκτός αυτής στην τοπική κοινωνία, καλά ελεγχόμενο και με τις ελάχιστες επιπτώσεις στην εικόνα του νησιού, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκπέμπει προς τον έξω κόσμο μια αποτρόπαια και ανεξέλεγκτη εικόνα. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να μπει επιτέλους μια τάξη σε αυτή την προβληματική κατάσταση, δεδομένης της συγκυρίας, ώστε να πάψει το μεταναστευτικό να απασχολεί σε τέτοιο βαθμό φορείς και τοπική κοινωνία. Η λύση που προτείνεται για τη δημιουργία ενός Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης εκτός κατοικημένης περιοχής ασφαλούς και καλά ελεγχόμενου, με το παράλληλο κλείσιμο όλων των άλλων δομών, όπως και των σπιτιών στην πόλη που φιλοξενούν μετανάστες, υπηρετεί αυτό το στόχο. Και το ζητούμενο είναι πως αυτή η νέα και μοναδική δομή θα πληροί τις προδιαγραφές που χρειάζονται και θα σεβαστεί τις προϋποθέσεις που θέτουν και οι τοπικοί φορείς προκειμένου να μην ξαναεμφανιστούν καταστάσεις ...Μόριας.

Στην πρόταση - λύση αυτή, η μόνη «εναλλακτική» πρόταση που βρίσκεται στο ...τραπέζι και έχει «διατυπωθεί» από τους αρμόδιους κυβερνητικούς και ευρωπαίους παράγοντες, εμμέσως πλην σαφώς πολλάκις, είναι η διατήρηση της πρόχειρης δομής στο Μαυροβούνι και η μετατροπή της σε ΚΥΤ, με ότι αυτό σημαίνει η γειτνίασή του με τον κύριο αστικό ιστό της πόλης. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όσοι αρνούνται να το αντιληφθούν ή είναι «αφελείς», ή συνειδητά κοροϊδεύουν τον κόσμο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης η μονιμοποίηση του Μαυροβουνίου. Γιατί όσο αποτελεσματική και αν είναι η επιχειρούμενη αποσυμφόρηση που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και όσο αν ελαττωθεί ο πληθυσμός των αιτούντων άσυλου, το μεταναστευτικό δεν θα πάψει να υπάρχει και οι ροές από απέναντι, έστω και μειούμενες, θα υφίστανται προς το νησί μας. Γι’ αυτό και η αναγκαιότητα ενός ΚΥΤ ασφαλούς και καλά ελεγχόμενου είναι απαραίτητη για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των ροών αυτών, με τις λιγότερες επιπτώσεις στη ζωή και στην εικόνα του νησιού μας. Αυτό κατά τη γνώμη μας θέλει και η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, που μπορεί να μην βγαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πάρει θέση, όπως με ευκολία κάνουν οι διάφοροι αρνητές και οι οπαδοί του «όχι σε όλα», αλλά αντιλαμβάνεται ότι κάτι πάει να γίνει να αναμένουν το τελικό αποτέλεσμα. Σίγουρα πάντως δεν επιθυμούν τη διαιώνιση της υφιστάμενης κατάστασης και το ανεξέλεγκτο του πράγματος!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey