Δηλώσεις Φίλη από τη Λέσβο

«Να πάνε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία» [Vid]

12/10/2021 - 17:49 Ενημερώθηκε 16/10/2021 - 10:36

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε ο Τομεάρχης Παιδείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης. Ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους της εκπαιδευτικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας, με την Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη, ενώ επισκέφτηκε και τη δομή μεταναστών στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ για να ενημερωθεί για τις δομές εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων.

Ο κ. Φίλης μίλησε στο «Ε» για τους λόγους επίσκεψής του στη Λέσβο, για τα προβλήματα που εντόπισε στο νησί μετά τις επαφές του με εκπροσώπους της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και για τις  επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο σύστημα εκπαίδευσης, ενώ τόνισε ότι «η εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων  είναι ένα κρίσιμο ζήτημα από το οποίο διακυβεύεται η δημοκρατική λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος και η αποτελεσματική εντάξει παιδιών προσφύγων στην κοινωνία μας».

Ποιος ο λόγος της επίσκεψής σας στη Λέσβο;

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  - Προοδευτική Συμμαχία πηγαίνει σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, συζητά μαζί τους, πηγαίνει σε όλες τις δομές εκπαίδευσης, στη μέση, στη δημοτική, στην ειδική αγωγή. Παρουσιάζουμε τις προτάσεις μας για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας, για τη γενναία αύξηση των δημοσίων δαπανών για την εκπαίδευση. Σας θυμίζω ότι είμαστε από τις τελευταίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις δαπάνες για την παιδεία και την υγεία, αλλά πρώτη στις δαπάνες για εξοπλισμούς».

Ποια προβλήματα έχετε  εντοπίσει από τις μέχρι τώρα επαφές σας στη Λέσβο;

«Ειδικότερα στο πανεπιστήμιο που είχαμε συζητήσει, είπαμε για τα προβλήματα που υπάρχουν. Έχουμε αξιολογήσει πολύ θετικά το ρόλο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευρύτερα τη διαμόρφωση του ακαδημαϊκά στην Ελλάδα και τονίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη βελτίωσης των υποδομών. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει χρήματα για να βελτιωθούν οι υποδομές και στα πανεπιστήμια και στα σχολεία, όπως επίσης και αντιμετώπιση της υποστελέχωσης. Διότι όπως ξέρετε και εδώ λείπει διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Εχουμε ένα πρόγραμμα κοστολογημένο για το διπλασιασμό του αριθμού των διδασκόντων και διοικητικού προσωπικού στα πανεπιστήμια μέσα σε τέσσερα χρόνια -κοστολογημένο πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα θέλουμε να προτείνουμε και να γίνει κτήμα του κινήματος των ακαδημαϊκών αλλά και των φοιτητών.

Είχαμε με το πανεπιστήμιο αναλυτική συζήτηση και με τηλεδιάσκεψη από όλες τις περιοχές που είναι το πανεπιστήμιο, από όλα τα νησιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στη δομή μεταναστών στον Καρά Τεπέ. Το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων  είναι ένα κρίσιμο ζήτημα από το οποίο διακυβεύεται η δημοκρατική λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος και η αποτελεσματική ένταξη παιδιών προσφύγων στην κοινωνία μας. Το λέω αυτό διότι αυτή την περίοδο έχουμε γίνει μάρτυρες απαράδεκτων καταστάσεων δημοσιοποίησης στοιχείων των σχολείων νηπίων, που δεν είναι Έλληνες υπήκοοι γονείς. Ένας τραυματισμός, στιγματισμός παιδιών και πρέπει να λάβουμε μέτρα να ξαναρχίσει το πρόγραμμα για τα προσφυγόπουλα στα σχολεία -να πάνε στα σχολεία».

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν στη εκπαίδευση;

«Η πρώτη παρέμβαση που πρέπει να γίνει στο σύστημα Παιδείας είναι η χρηματοδότηση. Να αυξηθεί στο 5% του ΑΕΠ στην επόμενη τετραετία. Η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης,  διπλασιασμός του προσωπικού στα πανεπιστήμια 20.000 προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση την επόμενη τετραετία.

Επίσης το αναγκαίο πρόγραμμα διαρκούς επιμόρφωσης εκπαιδευτικών. Η επιμόρφωση δεν είναι στιγματισμός όπως λέει η κυβέρνηση, είναι αναγκαίο στοιχείο η δια βίου επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία ζητήσαμε και τα οποία θεωρούμε ότι είναι αναγκαία που αφορούν τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ένα πρόγραμμα κτιριακών υποδομών σχολική στέγη και αξιοποίηση των κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey