Τα στελέχη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή τους μειωμένους αριθμούς των εισακτέων στις σχολές

«Να διεκδικήσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το Πανεπιστήμιου Αιγαίου, οι Μουτζούρης, Κύτελης, Βέρρος και Αθανασίου»

01/08/2022 - 16:30

«Βασική και αναγκαία προϋπόθεση για το μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και των νησιών μας είναι να καταδικαστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η πολιτική της, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα των αναγκών της λαϊκής οικογένειας και της Δημόσιας Εκπαίδευσης, με τον πιο σαφή και αποφασιστικό τρόπο από τους ίδιους τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου στις επερχόμενες εκλογές» αναφέρουν σε δελτίο Τύπου τα στελέχη της Νομαρχιακής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή τους αριθμούς εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μάλιστα σε αυτό καλούν να διεκδικήσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, Στρατής Κύτελης και Ταξιάρχης Βέρρος καθώς και ο βουλευτής Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος, Χαράλαμπος Αθανασίου ο οποίος όπως σημειώνεται «ψήφισε τον νόμο Κεραμέως και έχει επομένως προσωπική ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργείται».

Συγκεκριμένα στο δελτίο Τύπου σημειώνεται:

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά 40.000 υποψήφιοι στερήθηκαν την πρόσβασή τους στα Πανεπιστήμια εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που εμπνεύστηκε η Νέα Δημοκρατία και εφάρμοσε η υπουργός της κ. Κεραμέως.

Πρόκειται για μια πολιτική σχεδιασμένη για να δημιουργεί πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια και τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς από τους 80.000 φοιτητές που εισάγονταν στα Πανεπιστήμια τα προηγούμενα χρόνια, φέτος ο αριθμός αυτός έπεσε σχεδόν τους 60.000.

Η πολιτική αυτή, εκτός από τα πρόσθετα προβλήματα που δημιουργεί σε παιδιά και οικογένειες, υποβαθμίζει, μέσω της μείωσης των εισακτέων, τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Για άλλη μια χρονιά έμειναν εκατοντάδες κενές θέσεις στα περισσότερα τμήματα του τοπικού πανεπιστημίου, μια πολιτική η οποία, αν δεν ανατραπεί, θα οδηγήσει νομοτελειακά σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για το ίδιο το Πανεπιστήμιο όσο και για την τοπική κοινωνία. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία η οποία βρίσκονταν στον αντίποδα των καταστροφικών ρυθμίσεων που εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση σήμερα. Καθιέρωσε για πρώτη φορά την ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ, με βάση το απολυτήριο, δημιουργώντας, παράλληλα, τις προϋποθέσεις για την πλήρη καθιέρωση της σε βάθος χρόνου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη- Κεραμέως ανέτρεψε πλήρως αυτή την πολιτική, για χάρη της ιδιωτικής εκπαίδευσης, και αντί για ελεύθερη πρόσβαση καθιέρωσε τη συνεχή μείωση των εισακτέων και τη συρρίκνωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Οι επιπτώσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίο, από το 1984, αποτελεί έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες του τόπου μας, έχοντας προσφέρει όχι μόνο στην οικονομική ενδυνάμωση των νησιών μας αλλά και μέσω της διεθνούς, πλέον, αναγνώρισης του σε ερευνητικό επίπεδο, αναδεικνύει συνεχώς τον πολιτισμό και το περιβάλλον των νησιών του Βορείου Αιγαίου.  Διαθέτει υψηλό επίπεδο σπουδών και εξαιρετικό ακαδημαϊκό προσωπικό. Η παρουσία χιλιάδων φοιτητών στο νησί μας του προσδίδει όχι μόνο ζωντάνια, αλλά και ένα πολύ σημαντικό οικονομικό πόρο, αναντικατάστατο στις εποχές κρίσης τις οποίες διανύουμε.

Επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά την απουσία στήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τους αυτοδιοικητικούς και επαγγελματικούς φορείς του Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι ευθυγραμμιζόμενοι με την κυβερνητική πολιτική, δεν είπαν κουβέντα για την τρομακτική μείωση των εισακτέων στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Καλούμε τον Περιφερειάρχη (και τέως πρύτανη), κ. Μουτζούρη, τους Δημάρχους του νησιού μας, κ. Κύτελη και κ. Βέρρο, τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Αθανασίου, ο οποίος ψήφισε τον νόμο Κεραμέως και έχει επομένως προσωπική ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργείται, τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς του νησιού μας, να διεκδικήσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη φοιτητική μέριμνα, μείωση κόστους μετακίνησης για τους φοιτητές, ενίσχυση των υποδομών του Πανεπιστημίου, στελέχωση του σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Η δημιουργία κινήτρων για τους υποψήφιους φοιτητές ώστε να επιλέξουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι απαραίτητη και οι τοπικοί φορείς οφείλουν να συγκροτήσουν συγκεκριμένο πλάνο στήριξής του για τα επόμενα χρόνια.

Βασική και αναγκαία προϋπόθεση για το μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και των νησιών μας είναι να καταδικαστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η πολιτική της, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα των αναγκών της λαϊκής οικογένειας και της Δημόσιας Εκπαίδευσης, με τον πιο σαφή και αποφασιστικό τρόπο από τους ίδιους τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου στις επερχόμενες εκλογές».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey