«Οι ΜΚΟ δεν αλωνίζουν πλέον στο Αιγαίο», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Μηταράκης : Περαιτέρω μείωση του υπερπληθυσμού στα νησιά έως τα Χριστούγεννα

20/10/2020 - 13:00

Ο υπερπληθυσμός στα νησιά θα μειωθεί περαιτέρω έως τα Χριστούγεννα και στη συνέχεια έως το Πάσχα, δηλώνει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Secret» με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.  
Μάλιστα ο υπουργός ανέφερε πως οι ροές έχουν μειωθεί έως 96%, ενώ αναφορικά με τις επιστροφές, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως «φεύγουν περισσότεροι από την Ελλάδα από όσους έρχονται».
Για το Μητρώο των ΜΚΟ, δήλωσε πως «θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2020» επισημαίνοντας πως «αντιμετωπίζουμε κακοδιαχείριση ή παράνομη συμπεριφορά από κάποιες ΜΗ κυβερνητικές οργανώσεις».

Ακόμη ξεκαθάρισε πως πλέον «οι ΜΚΟ δεν αλωνίζουν στο Αιγαίο όπως γινόταν στο παρελθόν και είχαμε παράνομες εισόδους στο ελληνικό έδαφος».
Τέλος τόνισε πως πήγε στη Βουλή σύμβαση με ανοιχτό διαγωνισμό περί δημιουργίας δομών φιλοξενίας, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι στο παρελθόν οι συμβάσεις έσπαγαν σε μικρότερα ποσά ώστε να μην πηγαίνουν στο κοινοβούλιο.

Οι δηλώσεις

  1. Για τις μεταναστευτικές ροές, ανέφερε: «Το θέμα των ροών έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, η μείωση στα νησιά το τελευταίο εξάμηνο είναι 96% και αν βάλουμε και τον Έβρο η μείωση είναι 91% στο εξάμηνο. Άρα το θέμα των ροών αντιμετωπίστηκε, το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι ο υπερπληθυσμός στα νησιά. Είχαμε φτάσει κάποια στιγμή να έχουμε 40 χιλιάδες άτομα στα νησιά. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 17 χιλιάδες, μέχρι τα Χριστούγεννα ο αριθμός θα έχει μειωθεί πάρα πολύ και με την ταχύτητα της διαδικασίας ασύλου μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι διαμένοντες στα νησιά μας με τις ροές που έχουμε σήμερα θα είναι ελάχιστοι. Στη Σάμο αυτή τη στιγμή είμαστε στις 4 χιλιάδες, πιστεύω ότι θα φτάσουμε περίπου στις 3 χιλιάδες ή και λιγότερους στο τέλος του έτους. Άρα και η δομή της Σάμου μπαίνει πλέον σε ένα πιο λογικό μέγεθος και ετοιμάζεται η καινούργια δομή μέσα τις αρχές του 2021 να μπορέσουμε να κλείσουμε οριστικά το Βαθύ και να αναβαθμιστεί η πόλη της Σάμου η οποία πραγματικά υποφέρει από την επιλογή να δημιουργεί κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μέσα στον αστικό ιστό».
  2. Για τις επιστροφές μεταναστών, σημείωσε: «Φέτος έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο από τις αρχές Ιουνίου φεύγουν περισσότεροι από τη χώρα μας απ’ όσοι έρχονται. Άρα έχουμε τώρα 4,5 μήνες θετικού ισοζυγίου που δεν νομίζω ότι είχε επαναληφθεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας άρα αποσυμφορούμε τη χώρα γενικότερα. Ο μεγάλος στόχος του 2021 είναι να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις που έχουν δημιουργηθεί από ροές όχι φετινές, είναι ροές των προηγούμενων ετών που συσσωρευτήκαν κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα».
  3. Για τις ΜΚΟ, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε: «Το μητρώο των ΜΚΟ θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2020, το σημαντικό είναι ότι πλέον και η ελληνική Δικαιοσύνη και η Αστυνομία και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας με τις οποίες συνεργαζόμαστε, αντιμετωπίζουν κακοδιαχείριση ή παράνομη συμπεριφορά ΜΚΟ. Η δικογραφία στη Λέσβο δείχνει την εμπλοκή που υπήρχε από ΜΚΟ σε λαθροδιακίνηση και κυρίως από ΜΚΟ οι οποίες συνεργάζονταν εκατέρωθεν των δύο πλευρών του Αιγαίου για να βοηθήσουν την παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα μας. Τέτοιες συμπεριφορές πλέον δεν γίνονται δεκτές και πλέον οι ΜΚΟ δεν αλωνίζουν το Αιγαίο όπως αλώνιζαν τα προηγούμενα χρόνια ουσιαστικά δημιουργώντας ένα δεύτερο σύστημα παρακολούθησης των θαλασσίων συνόρων και υποβοήθησης παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος. Η Αστυνομία και σε άλλα μέρη της Ελλάδος κάνει αντίστοιχες έρευνες για να διαπιστώσει αν υπάρχει παραβατική συμπεριφορά».

 

  1. Αναφορικά με την ανάρτηση του κ. Πολάκη για τη σύμβαση, με ανοιχτό διαγωνισμό, δημιουργίας δομών φιλοξενίας, ο υπουργός επισήμανε: «Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει σύμβαση με ανοιχτό διαγωνισμό για κατασκευή δομών φιλοξενίας η οποία πήγε και στη Βουλή για ενημέρωση όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής. Είναι εντυπωσιακό ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ξοδεύτηκε πάνω από 1 δις στο μεταναστευτικό καμία όμως σύμβαση δεν έτυχε να είναι πάνω από 20 εκ. η οποία απαιτεί την ενημέρωση της Βουλής. Ή σπάγανε σε μικρότερα έργα ή γινόντουσαν με χορηγία κρατικών επιχειρήσεων ή γινόντουσαν μέσω ΜΚΟ. Δεν ξέρω αν αυτά γινόντουσαν για να μην πάνε στη Βουλή».

 

  1. Στην ερώτηση αν αυτές ήταν νόμιμες οι συμβάσεις, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Από τη στιγμή που δεν γίνανε από το ελληνικό δημόσιο και δεν είναι πάνω από 20 εκ. είναι νόμιμες αλλά είδαμε στα πρακτικά της Βουλής ότι αυτή η διαδικασία είναι η δεύτερη φορά που εφαρμόζεται, και οι δύο φορές είναι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η μια ήταν ο φράχτης του Έβρου και δεύτερον είναι ο διαγωνισμός Σάμος-Κως –Λέρος ο οποίος ήταν ένας ανοιχτός διαγωνισμός και επιλέχτηκε ο μειοδότης. Ένας διαγωνισμός, που ξεχνά ο κ. Πολάκης, χρηματοδοτείται κατά 100% από την ΕΕ οι οποίοι επίσης έχουνε λάβει αναλυτικά τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Ως προς το δεύτερο θέμα που θέτει ο κ. Πολάκης γιατί ο κ. Πολάκης δεν είναι παρών στη Βουλή μέσω facebook κάνει πολιτική, γιατί στη Βουλή δεν ήρθε στην ενημέρωση για να πει την άποψή του και ίσως ξέχασε να ρωτήσει τους συναδέλφους του που ήταν στην ενημέρωση και δεν θέσανε τα ίδια ζητήματα που ο ίδιος θέτει. Για το θέμα μιας δεύτερης συμφωνίας πλαίσιο την οποία προκηρύξαμε για υποστηρικτικούς συμβούλους για τα έργα, εφαρμόζουμε διαδικασίες νόμου πλαίσιο. Είναι ίσως από τις πρώτες φορές που η χώρα μας χρησιμοποιεί τη βέλτιστη πρακτική διαφάνειας που είναι οι διαγωνισμοί πολυετείς πλαίσιο για να υπάρχει ένας σύμβουλος ο οποίος θα στηρίξει και εμάς και την ευρωπαϊκή επιτροπή την παρακολούθηση αυτών των έργων. Πάλι με ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία».

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey