Μόλις το 4% των αφίξεων μεταναστών προς τις χώρες της Ε.Ε. περνούν από τη χώρα μας

Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν είναι πλέον πύλη εισόδου

11/09/2022 - 13:00 Ενημερώθηκε 12/09/2022 - 10:22

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον πύλη εισόδου» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου, «σχετικά με την πλατφόρμα υποβολής μεταγενέστερης αίτησης». Όπως είπε ο κ. Μηταράκης, φέτος θα είμαστε περίπου το 4% των αφίξεων στην ΕΕ, από πάνω από 60% των αφίξεων που ήμασταν το 2015, Δεν είμαστε πλέον η πύλη εισόδου, τόνισε ο υπουργός και τα στοιχεία με τις αφίξεις συνηγορούν στην παραπάνω εκτίμηση . Επισήμανε μάλιστα ότι ενώ υπήρχαν 202.000 εκκρεμή αιτήματα ασύλου το καλοκαίρι του 2019, τότε δηλαδή που ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία η ΝΔ μετά τις εκλογές, ενώ σήμερα έχουν μείνει 35.000, και θα φτάσουμε σχεδόν στο μηδέν έως το τέλος του χρόνου. 

Αναφερόμενος στην αίσθηση ότι έχουμε εκατομμύρια ξένους στην Ελλάδα, είπε ότι αυτό δεν ισχύει. Οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα είναι το 0,3% του πληθυσμού, ενώ οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που ζουν στη χώρα είναι το 0,5% του πληθυσμού είπε ο κ. Μηταράκης. 

Εξηγήσεις Μηταράκη 

Απαντώντας στην ουσία της ερώτησης, ο υπουργός Μετανάστευσης διευκρίνισε ότι: «Μεταγενέστερο είναι ένα αίτημα που υποβάλει κάποιος που έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου, όχι βάσει της παλιάς του υπόθεσης, δεν είναι έφεση, αλλά βάσει πιθανόν νέων στοιχείων που μπορεί να έχουν προκύψει. Αυτά εξετάζονται ταχύτατα κατά προτεραιότητα μέσα σε λίγες μέρες και εάν υπάρχει απορριπτικό και βγαίνει απαράδεκτο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα γι’ αυτόν που υπέβαλε το αίτημα. Επειδή υπήρχε μία καταχρηστική συμπεριφορά σε αυτά τα αιτήματα, νομοθετήσαμε πρώτα το 2019 ότι το δεύτερο μεταγενέστερο αγνοείται σε περίπτωση απέλασης, δηλαδή αν κάποιος υποβάλει δεύτερο μεταγενέστερο και έχει εντολή απέλασης, αγνοείται και απελαύνεται και το 2021 βάλαμε και παράβολο 100 ευρώ, στο δεύτερο μεταγενέστερο αίτημα και μετά, ώστε να μην ασκείται καταχρηστικά».  

«Εργαλειοποιεί» και αναζητά νέους δρόμους 

Οι παραπάνω απαντήσεις και εξηγήσεις, τόσο για τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας , όσο και για τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει σαφής διαφοροποίηση των δεδομένων, γύρω από το μεταναστευτικό, το οποίο πλέον είναι απολύτως διαχειρίσιμο και αυτή η εικόνα αποτυπώνεται και στα νησιά μας και ειδικά στη Λέσβο , που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, ως η κύρια πύλη εισόδου από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Είναι φανερό ότι η απόφαση της κυβέρνησης να φυλάξει τα θαλάσσια σύνορά της, αλλά και τα χερσαία του Εβρου με την επέκταση του φράχτη, έφερε αποτελέσματα, γιατί έπαψαν τα σύνορά μας να είναι «ξέφραγο αμπέλι» και επιτέλους υπήρξε αποτροπή σε όσους παρανόμως επιχειρούσαν να τα παραβιάσουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι εξαιτίας αυτής της φύλαξης, οι λαθροδιακινητές αναζήτησαν νέους δρόμους και τρόπους διοχέτευσης πρόσφυγες και μετανάστες προς τις χώρες της Ευρώπης , με μεγαλύτερα σκάφη μέσω των διεθνών υδάτων με προορισμό κατά κύριο λόγο την Ιταλία. 

Διαχειρίσιμη η κατάσταση 

Ωστόσο επειδή η Τουρκία επιμένει να «εργαλειοποιεί» το μεταναστευτικό, επιβάλλεται η μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση για να περιοριστούν στο ελάχιστο οι νέες αφίξεις που ειδικά τους τελευταίους μήνες, λόγω και αυτής της στάσης της γείτονος, έχουν «αυγατίσει» κάπως και προς τη Λέσβο , με αποτέλεσμα η προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ από εκεί που φιλοξενούσε κάτω από 1000 άτομα στις αρχές του καλοκαιριού, τώρα λόγω και των περιορισμένων αναχωρήσεων εν αναμονή έκδοσης των διαβατηρίων όσων πήραν άσυλο, οι διαμένοντες στη δομή είναι μερικές εκατοντάδες παραπάνω.  

Όπως και να έχει το βέβαιο είναι ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και στο νησί και θα γίνει ακόμη καλύτερα διαχειρίσιμη όταν λειτουργήσει η νέα «κλειστή» και ελεγχόμενη δομή , που τώρα οι εργασίες κατασκευής της βρίσκονται σε εξέλιξη, με τις υποδομές που θα δημιουργηθούν, τα μέτρα ασφαλείας και με τη στελέχωσή της, προκειμένου όσοι από τους διαμένοντες εξακολουθούν να παραμένουν στην προσωρινή δομή, που έτσι και αλλιώς αναμένεται να κλείσει, αλλά και οι όποιες νέες αφίξεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορούν να διευθετηθούν με τον καλύτερο και ταχύτερο τρόπο, και με την λιγότερη δυνατή «όχληση» στην τοπική κοινωνία, αφού θα βρίσκεται εκτός του αστικού ιστού και μακριά από κατοικημένη περιοχή. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις που θα αλλάξουν τα παραπάνω δεδομένα.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey