Πλέον, στο 0,89% του πληθυσμού, οι διαμένοντες στα νησιά μας. 1050 οι διαμένοντες στην προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι, ενώ οι νέες αφίξεις είναι περιορισμένες

Μηταράκης:«Αυτό που δεσμευθήκαμε απέναντι στους νησιώτες, το κάναμε πράξη»

22/05/2022 - 10:00 Ενημερώθηκε 23/05/2022 - 10:12

Κάτω από το 1% του πληθυσμού στις περιφέρειες της χώρας, που ήταν ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης για τους διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες, βρίσκονται πλέον και τα νησιά μας, μετά τον περιορισμό των νέων αφίξεων από τα απέναντι παράλια και την συνεχή αποσυμφόρηση των ήδη διαμενόντων στις δομές φιλοξενίας μετά την απονομή ασύλου και την άρση ως εκ τούτου του γεωγραφικού περιορισμού στη Λέσβο και στα άλλα νησιά. Συγκεκριμένα , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπ. Μετανάστευσης, για τον μήνα Απρίλιο, στο 0,89% του πληθυσμού αποτελούν, πλέον, οι διαμένοντες στο Βόρειο Αιγαίο, γεγονός που καθιστά το πρόβλημα απολύτως διαχειρίσιμο. Ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021 αποτελούσαν το 5,35%. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαμένοντες συνολικά στην Επικράτεια ανέρχονταν τον Απρίλιο του 2022 σε 24.529, εκ των οποίων το 10% αποτελεί πληθυσμό των Κ.Υ.Τ., το 43% του Προγράμματος ΕΣΤΙΑ και το 47% διαμένει σε λοιπές Δομές. 

Πιο αναλυτικά, οι διαμένοντες στα νησιά τον Απρίλιο του 2022, ανέρχονται συνολικά στους 2.315. Εξ αυτών, 2.059 (89%) διαμένουν στα υφιστάμενα ΚΥΤ, κανένας στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, ενώ οι υπόλοιποι 248 (11%) διαμένουν στα Α.Τ. και τα ΠΡΟΚΕΚΑ της ΕΛΑΣ (64) και στις δομές του ΕΚΚΑ (184). 

Σημαντική είναι η μείωση των συνολικά διαμενόντων στα νησιά τον Απρίλιο του 2022, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, η οποία ανέρχεται στο 23%. Την ίδια ώρα, καταγράφεται μείωση κατά 80% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021, στον συνολικό αριθμό των διαμενόντων στα νησιά τον Απρίλιο του 2022. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στους διαμένοντες στην Λέσβο, η οποία είναι της τάξης του 82,1% και ακολουθεί η Σάμος με 82%, η Χίος με 81%, η Λέρος με 39%, και η Κως με 37%. 

Ο αριθμός των συνολικά διαμενόντων σε όλη την επικράτεια τον Απρίλιο του 2022 παρουσιάζει μείωση κατά 10% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022 και αναλυτικότερα υπολογίζεται μείωση 9% στην ενδοχώρα και μείωση 25% στα νησιά. Τον Απρίλιο του 2022, συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διέμεναν 24.529 αιτούντες άσυλο, ενώ τον Απρίλιο του 2021 διέμεναν 55.457. 

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Απριλίου, οι ροές κατά το 1ο τετράμηνο του 2022 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 28% στα νησιά και κατά 23% στο σύνολο, σε σχέση με τον 1ο τετράμηνο του 2021. Μετά από συστηματικές προσπάθειες, τον 4ο μήνα του 2022, 604 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ στη χώρα μας αφίχθησαν 1.129 άτομα. 

Αγγίζει το ...φράγμα των 1000 

Σε ότι αφορά τη Λέσβο, σε απόλυτους αριθμούς, μετά την αναχώρηση από το νησί όσων δικαιούνταν ασύλου και πήραν τα «διαβατήριά» τους, στη προσωρινή δομή του Μαυροβουνίου παραμένουν περί τα 1050 άτομα, αριθμός ρεκόρ, που είναι συνεχώς μειούμενος και θα έπεφτε και κάτω από το ...φράγμα των 1000 φιλοξενούμενων, αν δεν είχαμε νέες αφίξεις. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές κάθε εβδομάδα, κυρίως κάθε Σαββατοκύριακο, έχουμε περί τις 40 νέες αφίξεις από τα απέναντι παράλια, κυρίως με Αφρικανούς από την Σομαλία και από άλλες χώρες της υποσαχάριας αφρικής, που δεν «επιτρέπουν» την περαιτέρω μείωση των διαμενόντων στην προσωρινή δομή. Επίσης τις τελευταίες μέρες έχουμε και περί τους 40 Αφγανούς που βγήκαν σε ακτές της Δυτικής Λέσβου και προς το παρόν παραμένουν σε καραντίνα στη δομή στα Μεγάλα Θέρμα. Ολα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη , οι αφίξεις παρόλο που δεν έχουν μηδενιστεί παραμένουν πολύ χαμηλά, γεγονός που είναι και αποτέλεσμα της αποτελεσματικής φύλαξης των θαλασσίων συνόρων, αποτρέποντας έτσι φαινόμενα του όχι απώτερου παρελθόντος.  

Τήρησε τις δεσμεύσεις της  

Γι αυτό και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, εμφανίζεται δικαιωμένος , γιατί η προσπάθεια του υπουργείου που ηγείται, έχει φέρει απτά αποτελέσματα, που του επιτρέπει να δηλώνει: «Η χώρα μας, τα προηγούμενα χρόνια, βίωσε μία πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ζήτημα, εφαρμόζοντας μία αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Μειώσαμε τις ροές κατά 90% σε σχέση με το 2019. Κλείσαμε δεκάδες δομές σε όλη τη χώρα. Αποσυμφορήσαμε τα νησιά μας. Και πλέον, το 1% ως πληθυσμιακό, όριο που έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ισχύει για όλες τις περιφέρειες της χώρας. 

Το είπαμε, το πράξαμε. Έχοντας να αντιμετωπίσουμε πολλές φορές δυσκολίες, έχοντας πολλές φορές να αντιμετωπίσουμε την καχυποψία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Αλλά τελικά, αυτό που δεσμευθήκαμε απέναντι στους νησιώτες και στους Έλληνες πολίτες συνολικά το κάναμε πράξη».  

Να απαλλαγεί η περιοχή 

Και επί αυτών , ανεξαρτήτως των απόψεων που μπορεί να έχει ο καθένας για το συγκεκριμένο θέμα, που τόσο φορτισμένο είναι μετά τα όσα έχουν προηγηθεί, τα όσα παραπάνω επισημαίνει δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Η κατάσταση σε ότι αφορά το μεταναστευτικό και στο νησί μας , που δέχθηκε το μεγαλύτερο βάρος , έχει αλλάξει άρδην και αυτό κατά τη γνώμη μας, αποτελεί και το καλύτερο «χαρτί» για τη συνέχεια των ενεργειών , ώστε να μπει οριστικά τάξη στη διαχείριση του προβλήματος, με τη δημιουργία της σχεδιαζόμενης «κλειστής» και καλά ελεγχόμενης δομής εκτός του αστικού ιστού. Ετσι ώστε επιτέλους να απομακρυνθεί και η υφιστάμενη προσωρινή δομή, που όπως και να το κάνουμε δεν μπορεί να παραμένει στις παρυφές της πόλης και να παρουσιάζεται ως «αξιοθέατο» που να θυμίζει τις τραυματικές καταστάσεις που βίωσε τα προηγούμενα χρόνια το νησί. Είναι πλέον καιρός να απαλλαγεί το ταχύτερο δυνατόν η ευρύτερη περιοχή από την παρουσία δομών που να παραπέμπουν στο μεταναστευτικό, που έτσι και αλλιώς έχει πάρει το δρόμο του, θέλουμε να πιστεύουμε οριστικά και αμετάκλητα.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey